Sunday, June 15, 2014

On vaid kaks võimalust. Kas d-vitamiin on kurjast või ei meeldi Idale metsas. Kolmas variant on ka.


Me vajasime üksteisest puhkust. Nii läks Ida kaheks päevaks vanaema juurde Tartusse. Minu üllatuseks sain ma esimesele ööle järgnenud hommikul emmelt sõnumi: "Ida magas TERVE öö!" WTF, mõtlesin ma. Ilmselgelt funktsiooniviga. Ka teisele ööle järgnes hommikul sõnum, et Ida ärkas vaid korra. 
Ma olin segaduses ja kurtsin Marekile, et me peame nüüd Ida vanaemale andma, sest meie juures ta lihtsalt ei maga ja ajab meid hulluks. Ja hulludelt võetakse ju lapsed niikuinii ära.

Aga kui tõsiselt, siis me hakkasime arutama, et kas asi võiks olla d-vitamiinis. Ühel magamata ööl guugeldas Marek, et mis võiks olla põhjuseks, et Ida enam üldse ei maga. Paljudel lehtedel toodi põhjusena välja d-vitamiin. Ma isegi olin ühelt tuttavalt kuulnud, et kui ta vahetas d-vitamiini, muutus laps öösel pisikeseks põrguliseks. Kolm päeva enne seda kui Ida vanaema juurde läks, jätsime me d-vitamiini andmise järele. Kokkusattumus, et laps nüüd magas? Kokkusattumus, et ka mina olin vahetanud d-vitamiini paar nädalat tagasi, just siis kui Ida otsustas öise magamise järele jätta? Kokkusattumus, et mõned kuud tagasi unustasin ma päris pikalt Idale neid tilkasi anda ja ta magas nagu kott? (Enam ma ei ütle, et "magas nagu beebi", sest minu kogemuse järgi beebid ei maga;) Liiga palju kokkusattumusi mu meelest. Ma julgen väita, et d-vitamiin ongi meie murede põhjuseks olnud. See kurjajuur!

Teine variant on muidugi, et Idale ei meeldi metsas elada, rahus, vaikuses ja linnulaulus. Tema tahab tähelepanu, pidu, trangelit-mangelit, üritusi. Ta on Staar, kes tunneb, et metsas ei toimu piisavalt palju. Ta tahab linna elama. Ja kui Tallinna ei saa, siis teeb ta kõik endast oleneva, et kasvõi Tartusse vanaema juurde  saada. Mõelda vaid, milline pidupäev see saab olema kui vanaema kolibki Stockholmi, siis saab ju lausa välismaale vanaema juurde trügima hakata.
Noh, eks me täna vaatame, kuidas d-vitamiinitu laps täna öösel metsas magab.

    
                        

                        

Kolmas variant on muidugi ka. Et me Marekiga ei meeldi talle ja ta lihtsalt kiusab meid. Või noh isegi neljas variant on olemas. Ta on kuulnud, kuidas kõik käsevad/soovitavad meil ka teine laps saada (hullud inimesed!) ja konkurendihirmus hoiab ta meid öösel üleval, et me tegeleks vaid temaga, väsitab meid surmani ära, et jumala eest iga väikseimgi võimalus ellimineerida (kui nii siis ütlen ma muidugi, et tubli ja tark laps!) Sellised võimalused on ka. Aga ma kipun uskuma seda d-vitamiini varianti. Ja kulla, Ida, ma luban. Sa ei pea konkurenti kartma!

14 comments:

  1. Erinevate firmade (erinevate õlide baasil) d-vitamiinid mõjuvad erinevalt. Meil sobis vist ka teine või kolmas alles ja üks tuttav pere proovis kõik läbi, ainsana sobisid Gefiluse tilgad d-vitamiiniga. Ehk siis uuri pakendit ja proovi nt mõne teise õli baasil vitamiini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma mõtlen, et kas tegelikult kaheksakuune laps juba toidust ei saa d-vitamiini kätte? Et kas d-vitamiini andmine on nö kohustuslik?

      Delete
    2. Jah, see nö kohustuslik. Meie perearsti sõnul vähemalt 2-3 aastat hetkel ja on plaanis seda soovituslikku aega ka pikendada.

      Delete
  2. Võib ka olla, et te reageerite Ida rähklemistele kergemini kui vanaema ja hoiate üksteist sellega üleval :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muidu ehk isegi võiks seda varianti kaaluda, aga viimasel ajal oli Ida reaalselt öösiti üleval ja/või rähkles end ühest voodiotsast teise (ka unes). Nii et pidime ta oma toast ära tooma, sest oma voodis jäid ta jalad võrede vahele selle rapsimisega ja ta ajas end juba sellega üles, et oli kusagil kinni. Siis panime ta reisivoodisse meie magamistuppa, et vähemalt sellega end üles ei aja, et võrede vahel kinni on.
      Samuti magas ta nüüd peale d-vitamiini ära jätmist ja ka varem kui kogemata pika pausi tegin, tunduvalt rahulikumalt.

      Delete
  3. ma ei ole oma lastele kordagi d-vitamiini andnud ja pole neil miskit häda, jalad on ka ilusad ja sirged, tugevad ka. nii et tegutse oma sisetunde järgi.

    ReplyDelete
  4. S.

    D- vitamiin on siiski väga vajalik, väga palju erinevate asjade jaoks.
    Ämmaemand soovitas isegi suisa kolmanda eluaastani anda, Soomes tehtavat ka nii.Meil oli kisa kui andsime viie tilga vitamiini.
    Nüüd kasutame seda:
    https://apteek.apotheka.ee/product/3769/tervisepuramiid-vit-d3-tilgad-11-5mcg-tilgas-10ml, üks tilk ja alati peale hommikust ärkamist:) Päeva peale imendub, seedub see ära. Suvel saab muidugi ka päikesest seda ent iseasi kas piisavalt. Rahhiiti olen näinud, naisel oli nö "kanarind", see paistab ka riiete alt..See küll äärmuslik kuid võimalik.
    Kas Te pole proovinud talle näiteks ööputru anda (Hippi omad on tõesti head), meie saime sellega ööd pikemaks. Enne und puder ja rpa peale.

    ReplyDelete
  5. D-vitamiini on vaja:

    sest see soodustab kaltsiumi imendumist seedetraktist ja fosfori assimilatsiooni, mis on vajalik luude ja hammaste moodustumiseks,
    lastele normaalseks kasvuks, sest selleta luud ja hambad ei lubjastu õigesti,
    kuna see aitab kaasa nende ensüümide sünteesile limaskestas, mis tegelevad olemasoleva kaltsiumi aktiivse transpordiga,
    normaalse südametegevuse ja verehüübimise saavutamiseks,
    stabiilse närvisüsteemi ja vererõhu säilitamiseks.

    ReplyDelete
  6. Isegi täiskasvanud ei saa meie laiuskraadidel D-vitamiini mingi nipiga toidust kätte. Täitke nt paar nädalat mõnda asjalikumat kalkulaatoriga toitumispäevikut või minge perearstile ja laske D-vitamiin enda veres määrata, tulemused võivad üllatavad olla.

    Ma prooviks mõnda muud D-vitamiini. Olen kuulnud, et see on päris tavaline probleem, et iga D-vitamiin ei sobi (Tervisepüramiidi omast olen kõige rohkem positiivset kuulnud). Enda laps sünnib 1,5 kuu pärast, aga D-vitamiini hakkan ikka andma, kuigi rinnapiimast peaks ta ka saama seda (talvel sõin järjekindlalt D-vitamiini ja aprillis määratud sisaldus veres oli piisav).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täpselt! Uuringute järgi on põhjamaades just selle vitamiiniga kõige suuremad probleemid ja eriti just täiskasvanutel. Vitamiinid on salakavalad, nende puudumine ei pruugigi väljenduda selles, et otseselt füüsiliselt midagi viga, vaid pisemad aga segavad faktorid, mida ei osatagi vitamiinide süüks panna. Näiteks ka kergel d-vitamiini puudusel on suur osa depressiooni tekkimisel, mitmete vitamiinide puududes ei suuda asju hästi meelde jätta, mõne puudusel tajud lõhnasid imelikult, mõne puudusel erinevad une probleemid jne jne.

      Delete
  7. d-vitamiini soovitan anda, aga leida lihtsalt sobiv variant; minu kogemus jääb küll mõne aasta taha, kodanik sündis fertilitases ja lastearsti juures käisime ka seal ning sealt anti kohe mingi retseptiga d-vitamiin, tollega küll probleeme polnud. Nüüd kui kodanik suurem on, saab ta yomi karukesi, muuhulgas on neid ka d-vitamiiniga, Idale on neid küll veel vara soovitada.

    ReplyDelete
  8. Tänane öö möödus suhteliselt rahulikult, Ida küll siples ja me ärkasime vist hajumusest iga ta liigutuse peale, kuid ta lihtsalt keerutas end ja magas edasi. Tõstame ka reisivoodi täna tema tuppa, siis ei ärata iga ta liigutus meid üles ja ehk on meie uni kah nüüd päästetud. Ptüi,ptüi, ptüi.
    Eks ma proovin ka teisi d-vitamiine. Mulle on päris palju soovitusi tulnud. Kõverate jalgadega ei taha ju riskida;)

    ReplyDelete
  9. minu laps hakkas peale d-vitamiini andmist palju oksendama, kõhu lõi lahti. proovisin nii jekoviti, tervisepüramiidi oma, retsepti oma. kõigiga sama tulemus :-( seega mu laps pole saanud d-vitamiini.
    loe huvi pärast seda http://toptop.ee/2012/03/05/beebi-kurja-juur-d-vitamiini-tilgad/
    mu naabrilapsel olid suured gaasid, röökis, nuttis, vähkres. hakkas andma tervisepüramiidi omi , laps muutus rahulikuks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esimene asi, mis mulle selle postitusega meenus, on see sama viide Inno ja Irja blogile (mille eelmine kommenteeria siia kopeeris), mida kunagi ammu lugesin. Seal samamoodi jõuti järeldusele, et kõige kurja juur on d-vitamiin.

      Pani mõtlema, et kas tõesti on selline asi võimalik, aga nüüd juba teine postitus, kus sellisele järeldusele jõutakse.

      Samas d-vitamiini toodetakse nahas päikese UVB-kiirte toimel, põhjamaades esinev vitamiini puudus ongi tingitud just vähesest päikesest. Suvekuudel piisab organismile vajaliku d-vitamiini hulga tekkimiseks, kui nägu ja käsivarred saavad päevas umbes 20 minutit päikest. Toiduga saab D-vitamiini suhteliselt piiratult. Peamisteks D-vitamiini allikateks on rasvane kala (lõhe, tuunikala, sardiin, makrell), munakollane ja maks.

      Kuigi igal pool on mainitud, et imikud ja väikselapsed peaksid saama täiendavalt d-vitamiini, siis mina arvan, et kuna Ida on praegu juba piisavalt suur ja saab lisatoitu ning suviste ilmadega saab ta ka nö looduslikult oma d-vitamiini vajadused rahuldatud päikese näol, siis mina ennem sügist lisa d-vitamiini andmisega end ei vaevaks. Lisaks on sügiseks Ida seedeelunkond kõvasti kosunud ning vastuvõtlikum ja siis võib vajadusel uuesti kaaluda täiendavat vitamiini andmist.

      Delete