Saturday, June 28, 2014

Millist pilti maalida Valgast?



Ma käisin vist viimati Valgas siis kui Erwin Hurt siin Popp Poissi ja Popp Tüdrukut valimas käis. See võis olla aasta 1996. Me Heilyga tegime siis kaastööd Postimehe noortelisale "Jess" ja olime "ajakirjanikena" kaasas. Üritus toimus kusagil koolimajas. Rohkem mul Valgast pilte ei olnud. Kuni eilseni. 

Nüüd ma mõtlengi, et milline on see pilt, mis mulle Valgast nüüd meelde jääb? Kas see on selline hall ja räsitud nagu allolev pilt või hoopis omanäoline Eesti väikelinn Läti piiri ääres? 

                     

Mahajäetud tühje maju oli tõepoolest palju. Ostukeskusesse oli alles jäänud (vist) kaks poodi. Rimi ja Humana. Kõik teised boksid olid tühjad. Keegi oli seal küll äri alustanud, kuid ilmselt mitte väga kauaks. Sellest oli kahju. Mulle jäi silma üks restoran. Kell kümme oli see juba suletud. Reede õhtul. Väljast tundus väga viisakas koht olema. Ühte üüratu suurt hotelli nägin ma ka. Suletud. Mulle tundus tòesti, et see linn on välja surnud.

Laupäeval möödusime me keskusest, turul kihas elu. Me möödusime ilusast raudteejaamahoonest, kenast koolimajast, hoolitsetud ranna-alast, kus noored palli mängisid. Ilm oli fantastiline. Päike säras kõrgel taevas. Kusagilt paistis juba Läti. Latvijas Republika. Ma olin Lätist kahe sammu kaugusel. Üle piiri ei julgenud ma astuda. Mul ei olnud ID-kaarti kaasas. See oleks olnud piiririkkumine. Laupäevane Valga oli juba palju helgem.

Meid võõrustas üks tore Valgas elav naisterahvas. Tema juures oli lõbus. Nalja sai nabani. Õhtusest pubiskäigust on mul erinevad pildid. Ühe pildi moodustavad lätlastest Sveta ja Ljuda. Nemad olid toredad. Teise pildi moodustab hullunud Tantsutšikk. Tema enam nii tore ei olnud. Tema oli hirmutav. 

Ma ei saa öelda, et Valga oleks vaid hall olnud. Ja väsinud. Palju oli ilusaid ja armsaid kohti. Eks see, milline pilt Valgast maalida, sõltubki vist sellest, kuhu ja kuna sattuda. Ometi saan ma aru laulusõnast, mis räägivad depressiivsetest Eesti väikelinnadest...

1 comment:

  1. Kaunitel suveõhtutel on Valgas asub Pedeli kohutavalt ilus! Seda soovitan kindlasti vaatama minna kui peaksite sinna veel sattuma! Ise elan Valgas ja ütlen ausalt, et depressiivne väikelinn on see tõesti, kuid samas on see koht ka väga armas :)

    ReplyDelete