Tuesday, July 8, 2014

Funktsiooniveaga laps

Päriselt. Mul on tunne, et meie oleme endale saanud funktsiooniveaga lapse. Seda, et ta öösiti magaks, ma enam isegi ei looda. Tänu Marekile, kes öösel Idaga rohkem tegeleb, õnnestub mul elus püsida.  Aga mis elu see on,eks. Nagu väike tehasetööline on Ida 5.45 üleval. Ka sellega hakkan ma juba harjuma, kuigi mõnikord on küll tahtmine nutma hakata. Mõnikod ma hakkan ka. "Miks sa mind vihkad?" peidan ma pea patja ja halan vaikselt. Eriti siis kui ma, rumal,  ise pole õhtul koos Idaga kohe magama läinud, vaid olen paariks tunniks kauemaks ülesse jäänud. Et rahu ja vaikust nautida. Neljatunnised magamised kippusid väheseks, väga väheseks jääma. 

Aga.

Senini on Ida vähemalt päeval suht hästi ja pikalt maganud. Nüüd ei maga ta enam päeval ka. Eile magas ta päeva peale kokku 30 minutit. Ülejäänud aja rahmeldas  ringi, nii et ma tal järel joostes varsti tõesti kõhnaks võin saada;) Kui me ta lõpuks kell kümme magama saime, mõtlesime me naiivselt, et äkki nüüd siis magab terve öö. Kus sa sellega! Ikka kaks ärkamist ja nagu rusika reegel 5:45 üles. Ma ei saa aru, kas see laps ei vaja üldse und? Vahet ei ole kaua ta on päeval üleval olnud või maganud, vahet ei ole, mis kell ta magama saab, vahet ei ole, kas on olnud rahulik või sündmusterohke päev. Ikka ärkab ta vähemalt kaks korda öö jooksul ja ajab meid üles enne kuut. Headel päevadel kell kuus ja väga headel päevadel pool seitse. Mul ei ole midagi varase ärkamise vastu, aga ma tahaks natuke siis öösel magada. Natuke rohkem kui neli tundi.

Samas ei saa ma vist kedagi ka süüdistada. Terve elu olen ma kuulnud, kuidas "isegi kuremari ei tohtinud maha kukkuda kui Liisu (=mina) magas". Tädi Helju kordas seda mulle kogu aeg. Ma olin väga erksa unega laps, hiljem ka väga erksa unega täiskasvanu. Halb magaja ühesõnaga. Tundub, et Ida on selle minult pärinud. Kuidas ma siis ikka pahandan. Nüüd ma siis tean, milliseid põrgulikke kannatusi ma teistele lapsena valmistasin.
Jumal tänatud, et ta vähemalt minu imelise välimuse on pärinud;) Jalanumber võiks ju tiba väiksem tulla...

                          
Ida ise tundub muidugi eluga rahul olevat. Eriti peale päevast uinakut, millest mina vaid unistada võin. See on ainuke hetk kogu päeva jooksul kui ma saan rahulikult oma asjadega tegeleda. Ilma et ma peaksin jälgima, et ta jälle kuhugi ei turni või mõnd teravat äärt või pistikupesa üles ei leia. Ma võiks koos temaga magada, aga siis jääks üldse kõik muud asjad tegemata. Ja ega selle unega ka ei ole nii, et panen silmad kinni ja magan. Uni kipub tulema siis kui Ida ärkama hakkab. Siis olen ma pahur. Seepärast ma pigem ei magagi.


20 comments:

  1. Mulle ütles kunagi Laureeni õpetaja, et lapsed, kes vajavad vähe und, on väga andekad lapsed. :) Laureen ka juba väga väiksena lõpetas päevase magamise.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa no siis ma ei kurda;) Ida tuleb ilmselgelt VÄGA andekas sellisel juhul

      Delete
  2. Kas söögiteemat olete katsetanud? Meil kotkapojaga on nii, et annan talle õhtuti 80-90 grammi putru ja siis saab ühe ärkamisega öösel. Kui olen andnud midagi kergeminiseeditavat (puuvilja- või juurviljapüree) või väiksema koguse, siis tuleb öösel kaks ärkamist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meie totu ei taha väga putrudega sõprust teha. Söömise asemel pigem tahab seda mööda tuba laiali plätserdada. Kõik muu justkui sobib, just need kergeminiseeditavad asjad, aga putru võin ise süüa:( Ma olen kahtlustanud, et söögis (väheses söögis) võib probleem olla, aga samas vägisi ka midagi siise ei aja

      Delete
    2. Kotkapoeg muuseas sööb "purgiputru" (Hipp GoodNight ja Salvestil on ka vist mingid), pärispuder ajab öökima, just täna katsetasin eiteamitmendatkorda jälle.

      Ja tagapool olevale kommentaarile vastuseks - ta päris enne und ei söö, õhtul viimane söögikord on kümnest, magama jääb umbes 11 paiku. Ja päeval uinub ta enamasti pigem tühja kõhuga (1-2 tundi pärast söömist).

      Delete
    3. Hipp GoodNight on ainuk, mida Ida peaaegu on nõus sööma, aga "ökoemadele" see ei meeldinud ja sainpahandada, et lapsele magusat "jama" sisse ajan:D

      Delete
    4. No laste puhul on vähemalt hea see, et maitseeelistused pole kindlalt välja kujunenud. See mis mingi päev öökima ajab, võib nädala pärast juba täitsa sobida. Aga lusikaga toitmine toimib meil ka ainult siis, kui tähelepänu piisavalt kõrvale juhtida, mingit tegevust kätte anda, et siis kõrvalt kiirelt paar pudruampsu sisse kühveldada.
      Jah, Hipi ja muud valmispudrud on magus jama. Teoorias. Praktikas ilmselt elab iga laps selle väikse suhkrulaksu ilma jäävate kahjustusteta üle. Eriti kui ei ole ilmselgelt ülekaalulisule kalduva lapsega tegu ;)

      Delete
    5. Kotkapoeg ikka päriselt oksendas, mitte lihtsalt ei judistand õlgu ega vaadand mind põlastava näoga, et naine, mis ilgust te mulle söödate. Pärispudru peale siis. Muude toitude puhul on esialgse tülgastuse ikka suutnud ära muuta, aga pärispudrud on korduvatest katsetest hoolimata kindlalt vastunäidustatud - kui just ei armasta lapseokse koristamist. :-)

      Delete
  3. mina olen ennast alati lohutanud siis, kui tited pole maganud, et nad kardavad miskit toredat ja vahvat maha magada, mida ma kindlasti!! just siis tahan tegema hakata kui ta silmad kinni paneb :-)
    nt. kohvi joomine, netis istumine, küünte lakkimine, muru niitmine, rohimine, söögi tegemine jne jne :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sellega olen ma absoluutselt nõus, et nii nad vist tõesti arvavad:D

      Delete
  4. Kas väike preili on tõesti näljane öösel või tahab lihtsalt lohutamist / abi magamajäämisel?
    Enne magama jäämist joob pudeli RPAd? Kui arvad, et asi on tõesti näljas, siis RPAsid on ka nö. vedela pudru kujul, s.t. mida saab pudelist juua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enne magamajäämist sööb terve pudeli RPAd ära. Ma ei olegi päris täpselt aru saanud, mida ta rohkem vajab öösel, kas söömist või lohutamist. Mulle tundub, et lohutamist, aga samas tundub et tahab justkui ikka süüa ka. ta on sellise hästi rahutu unega, et sipleb hästi palju ja võib ka olla, eta lihtsalt sipleb end ärkvele. Isegi magamsikoti sipleb seljast ära...

      Delete
  5. Oeh, väga tuttav lugu. Mul laps 2a3k ja ikka ärkab paar korda öö jooksul. Päris ööd otsa pole veel kunagi elus maganud. Õnneks magab vähemalt hommikul 7.30-ni või heal juhul isegi 8-ni. 5.45 iga päev tõusta tundub eriti karm. Loodetavasti kasvab Ida sellest varsti välja. Meil on need täpsed uinumise ja ärkamise kellaajad ikka vaheldunud, mõnikord on rütm varasem (siis õnneks läheb varem magama ka ja õhtul on omal vaba aega rohkem), teine kord jälle hilisem.

    Aga selle söömise kohta olen lugenud, et ega vahetult enne und polegi hea kõhtu väga tublisti täis sööta. Siis pidavat tekkima harjumus ainult täiskõhuga magada ja kui kõht tühjemaks läheb, ärkab üles... Mine sa võta kinni, kas see ka tõele vastab. Lugesin seda siit: http://www.perekool.ee/index.php?id=43747&class=forum_schnell&action=view_post&post=7609898
    Ise andsin seda head-ööd putru lapsele küll, aga nii tund-poolteist enne magamaminekut. Kõige lõpuks oli ikka piim. Aga meil see vist und kuidagi ei mõjutanud, ühtemoodi kehvasti on kogu aeg maganud :D Meil muidugi ka sama teema, et ma ise ka eluaeg kehv magaja olnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5:45 ärkamine on nüüd juba väga pikalt kestnud. Ma ise arvasin ka, et küll ta välja kasvab, aga nüüd enam ei looda, tundub enesepetmine:D

      Delete
  6. Minu eluisu hakkas ka magamatuset otsa lõppema, kui hakkasin veidi enne aastaseks saamist last magama panema kell 19. Kõik vaatasid mind kui idooti, aga no kuigi öiseid ärkamisi jagus, magas ta siiski 19-07 ja sellest mulle piisas!

    ReplyDelete
  7. Minul aitas natuke olukorraga leppida see, et ma ei eeldanud enam mitte midagi. Ei eeldanud, et laps peaks magama ja tal on und vaja, ei eeldanud, et ta võiks mingi kellani magada või järjest mingid tunnid magada. Kui mingeid ootusi ei sea, siis oli olukorda kergem taluda. Võtsin asja nii nagu anti ja elasin mitte 24h tsüklis vaid ühest unest järgmiseni, millal iganes see siis anti. Magad koos lapsega, kui võimalik ja tegeled muuga siis kui antakse aega/armu. :-) Jõudu! Küll ta teismelisena hommikuti magada tahab, eriti koolipäevadel. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Küll ma teda siis üles ajan kui ta teismelisena magada tahab. Mõnuga jan:D

      Delete
  8. Kas teie magamistoad on valgusküllased või käivad ööseks pimendavad kardinad ette? Oma tuttavalt tean, et tema petab oma lapse pimeda toaga ära- laps ärkab, kuid magab edasi, sest vaatab, et väljas on veel öö. Meie kehad ju järgivad valguse rütmi ning oleme harjunud, et pimedaks minnes läheme magama ja valges ärkame ning kuna laps kella ei tunne, siis tema võibki selle järgi talitada.
    Kuna sul nagunii midagi kaotada pole, siis võid seda pimeda magamistoa trikki katsetada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Magamistuba on täitsa pime. Me oleme isegi voodi ümber tekke pannud, et kauem magaks. Täna kusjuures oli hea päev. Öö otsa ei saanud küll magada, aga see eest saime ta kell viis veel magama toiduga, nii et saime lausa seitsmeni voodis olla:)

      Delete
  9. Relax! Neid toredaid on teisigi.
    Mu põnn ei ole kunagi magada armastanud.
    Juba vastsündinuna magas ta max 4 tundi päevas (jah, müüt minu jaoks, et nad peaksid terve aeg magama). Eelmise aasta kevadest (märtsist) magas max 2,5 tundi päeval (1 uni 7 minutit!, lõunauni 1,5 tundi, õhtuuni 45 minutit). Äratused olid siis samuti 5.25, nagu kellavärk!
    Ei aidanud meil ka toit (sõi kogu aeg 2 tunniste vahedega, sh õhtul hiiglama hunniku putru), pime-valge, vaikus-müra.
    Varajane on ta siiani, umbes 6 tuuris juba päevale vastu. Ööunne läheb 21, lõunaks 1,5 tundi on piisav.
    Leppisin juba ammu asjaoluga, et maailm on nii huvitav, elu tahab avastamist, ja mul on au sellele kaasa aidata. Samuti lohutan end sellega- isver, kui igav oleks, kui ta rohkem magaks!

    ReplyDelete