Wednesday, July 2, 2014

Nüüd kõik tänavatele lällama!



Jällegi. Et kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest, et ega ma  viinapitsi ei sülita. Viinapitsi all pean ma silmas muidugi veiniklaasi, aga mu teada ei ole sellist veiniklaasiga ütlust olemas.
Ma ei saa öelda, et alkohol on minu sõber, aga samas ei saa ma ka salata, et mulle meeldib veinitada. Kas selle üle ka uhke olla on iseasi küsimus, kuid ega ma arva, et ma seda häbenema ka peaks. Alkohoolikuks ma end ei pea. Kuigi Kivipallurilt on pärit üks huvitav tarkusetera, et see, kes joob õhtu jooksul ära pudeli veini, ei ole mitte veinisõber, vaid alkohoolik.
Kunagi, nii umbes kümme ja rohkem aastat tagasi, ma veini ei joonud. Ma jõin kokteile. Kange alkoholiga. Ükski nädalavahetus ei möödunud peota. Peota koos alkoholi ja kõige sinna juurde kuuluvaga.

Miks ma end siin nüüd niimoodi avan? Eriti veel poolenisti beebiblogis? Selleks, et te saaksite aru, et ma ei ole mingi oivikust kanaema, kes mitte kunagi pole alkoholi tarbinud. Olen küll. Piisavas koguses. Ja tarbin ikka. Juhtub ka, et joon end ikka veel purju. Või pigem švipsi, sest Ida sünniga suurenenud kohuse- ja vastutustunne ei luba lihtsalt niisama hoolimatult  juua. 

Ja siis kuulen ma täna uudist, et alates tänasest võib avalikult alkoholi tarbida. Pargipingil, poe ees, trepikojas. Ma mõtlesin, et ma sain valesti aru, kuulsin valesti. Aga oo ei! Vastabki tõele, et tänasest võin ma viinapudel näpus linnas ringi jalutada. Johhaidi! Selle otsuse on vastu võtnud täiskasvanud inimesed. Riigi tasemel. Ma ei suuda seda mõista. Mul on korraga piinlik elada riigis, mida juhivad idioodid. Või vähemalt mõtlemisvõime kaotanud inimesed. 
Ühelt poolt viriseme me, et eestlane joob liiga palju. Ja et noored hakkavad liiga varakult alkoholi tarbima. Et midagi tuleb ette võtta. Muuta suhtumist ja seisukohti. Me vingume ja viriseme, ometigi tuleb igal suvel välja mõni uus limonaadijook, mis sisaldab alkoholi. Värviline ja magus. Selle alapealkiri võiks olla "Õpetame noored jooma!" Populaarsetel interneti lehekülgedel jooksevad alkoholi reklaamid. Samuti värvilised ja kutsuvad.
Ja nüüd lubame me alkoholi tarbimise avalikus kohas, joo kasvõi lasteaia või kooli ees. Ma ei saa aru, miks peaks ühtäkki keegi tulema selle peale, et lubada avalikus kohas alkoholi tarbimine. Tuletan meelde, et alles hiljuti kui Tartus oli öölaulupidu, kirjutas keegi tabava kommentaari. "See ei olnud laulupidu, vaid purjus teismeliste selfie'de tegemise pidu."  Kas varsti võib oodata ka seadusemuudatust, mis lubab alaealistel alkoholi tarbida? Siis võiks ju rõõmust lausa käsi plaksutada.



Mul on häbi paljude asjade pärast, mis Eestis toimuvad, aga avalikult alkoholi tarbimise lubamine kuulub kahtlemata häbitopi esiviisikusse.
Sellest ei hakka ma rääkimagi, et nüüd on lubatud politsei kutsuda igal hetkel. 24/7. Kohe kui midagi häirib. Keegi koputab kõvemini, astub raskema sammuga, laulab valjemalt. Mis te arvate, et eestlane teeb vahet, kus ja kuna kaevata? Kas te siis teist eestlast ei tunne? Kui saab, siis kaebab. Teeb sääsest elevandi. 
Ma tean, et on ka olukordi, kus see seadus ilmselt on mõistlik, aga ma ei usu, et eestlane suudab mõistlik olla ja kaevata vaid siis ka tegelikult põhjust on. Nüüd hakkab politsei saama igasugu kaebusi.  Kas veame kihla?

21 comments:

  1. See on tõesti eriloll seadus. Mina armastan ka veinitada, hullud peod koos rohke alkoholiga on minu jaoks jäänud minevikku, last mul ei ole, aga ma sain eneselegi ootamatult täiskasvanuks. Ma ei saa enam ammu aru, mis lõbu see on end pildituks juua ja tagantjärgi kaks päeva põdeda ja kiruda oma tuumapohmelli. Ja mitte keegi ei ole siiani suutnud mulle selgeks teha, mis võlu sellel asjal on. Aga et nüüd võivad jälle kõik oma suva järgi avalikus kohas laaberdada ja õllepudel näpus töllerdada, on minu väikesele ajule liig. Minu poolest peaks nii avalikus kohas alkoholitarbimise kui suitsetamise eest igale kodanikule korraliku trahvi väänama. Ei ole nii et need inimesed, kes ei suitseta ja ei joo, peavad kannatlikud olema ja liisunud alkoholi ning jälgi suitsuhaisu sees elama. Kõik võiks teistega arvestada...oh mind idealistlikku ullikest küll. :D

    ReplyDelete
  2. No täpselt, noh! See on selline tagasiminek meie seadusandluses ja ühiskonnas. Inimesed olid juba ammu harjunud ja rahul sellega, et ei käida enam tänaval viinapudelitega ringi. Kellele seda muudatust vaja oli, arumaimõista??

    ReplyDelete
  3. Loen ja imestan... ja mitte seadusemuudatuse üle, vaid pealiskaudsuse üle. See postitus on ilmselgelt lahmimine mingi naised-saunas infokillu põhjal. Seadust pole ilmselgelt näinudki, rääkimata tagamaade uurimisest, kasvõi ajakirjandusest lugemisest. Küll on ikka lihtne elada ja tembeldada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mida erilist seal siis on? Valgusta rumalukesi, kes ei ole sinu meelest lugenud ega süvenenud? Mina olen lugenud küll...ja jätkuvalt ei leia mina, et alkoholi tarbimine avalikus kohas oleks õigustatud. Tagamaid tasub väga mitmete alkoholi ja muude meelemürkidega seadustega seoses otsida väga sügavalt parteide rahastajate nimekirjadest ja muudest paikadest. Ei ole selles muudatuses midagi õilsat, vähemalt pole seda mina siiani leidnud, aga sain igatahes intrigeeritud, lähen vaatan veel.

      Delete
    2. Mina kuulsin eile uudistest, et "avalikus kohas võib nüüd alkoholi tarbida". Palun selgita mulle, rumalale ka neid tagamaid, millest ma aru ei saanud, selle lause taga!

      Delete
    3. Aga heaküll, ehk on nii lihtsam, kui jätaks nüüd selle seadusepügala kõrvale ja vaataks üldist pilti. Mille suunas me liigume? Kas võiks nagu Venemaalgi keelata vandesõnade kasutamine meedias ja üritustel (olen pealiskaudne, tean seda ajakirjanduse põhjal) või siis teistpidi: moraal algab ikka inimesest endast. See, et nüüd lubatakse avalikus kohas alkoholi tarbida ja me peame seda valeks, siis käitugem oma sisemiste normide järgi ning jätkuvalt ei lähe alkoholiga tänavale. Lisaks eeskuju andmine: näiteks kui lapsed on juba nii vanad, et saavad aru, mis on klaasis, siis ehk ei teeks nii, et (nende silme all) mõnus lebo on võrdne alkoklaasikesega. Mis ma proovin öelda on see, et ega riik ja politsei ja keelud-käsud muuda maailma paremaks, see kõik hakkab ikka meist endist ja meie kodudest. P.S. Ma pole mitte kellelegi "rumaluke" öelnud :), vaid ma rääkisin sellest, kui lihtne on olla pealiskaudne, olla süüvimata (ja selle pinnal tembeldada)

      Delete
    4. Locke'ilik inimesed on loomult head ja moraalsed ühiskond on küll tore unistus ja idee, aga kahjuks ei ole minul sellesse usku. Mina ei olnud kindlasti oma hinnangutes pealiskaudne, minu jaoks on avalikus kohas alkoholi tarbimine negatiivne nähtus ja ma mõistan selle lubamise hukka, täiesti teadlikult kusjuures. Normaalne ja mõtlev inimene ei kooserda nagunii õllepurgiga mööda tänavaid, aga kahjuks ei ole meil kõik mitte normaalsed ja mõtlevad inimesed. Ja just seda negatiivset segmenti aitas avalikus kohas alkoholi tarbimise keeld natukenegi piirata, sest politseil oli vabadus ja kohustus juurde astuda ja märkus teha, vajadusel trahvida. Nüüd politsei seda enam teha ei tohi, lisaks sellele on mitmest artiklist läbi kumanud politsei poolne mure selles osas. Varem sai alkoholi tarbiva ja potentsiaalselt ohtliku tegelase korrale kutsuda enne avaliku korra rikkumist(lõhkumine, laamendamine jms) nüüd saab seda teha aga alles peale teo tegemist.

      Riigil on vägivalla monopol ja see tähendab muuhulgas kohustust korda hoida, minu meelest astuti praegu küll samm tagasi.

      Delete
    5. Jah, ma täiesti mõistan su mõttekäiku ja noogutan kaasagi, taganemata seejuures enda seisukohtadest. Erandite (sest tõepoolest normaalne inimene ei kuritarvita seda vabadust ja need kes seda teevad, need... lällasid enne ja lällavad nüüdki) pärast kas on siiski mõtet kõiki keelata, n.ö. alandada mõtleva inimese intelligentsust ise oma valikuid teha? Eks ta ole lõputu vaidlus, ei arva minagi, et teema on täiesti must-valge, nt tõepoolest enne sai politsei justkui tegeleda preventiivselt, s.t. enne kui kodanik teisi häirima hakkas, nüüd aga peab tegutsema tagantjärgi, s.t. kodanik juba lällab. Eks tulevik ja statistika näitab seaduse tegelikke mõjusid.

      Delete
    6. Lisan veel ühe asja. Agnes, sinu jutu ja põhjenduste peale ei oleks ma blogisse mingit kommentaari kirjutanudki. Igaühel on õigus ju oma seisukohale. Minu esimene reaktsioon ja postitus, viitamised pealiskaudsusele ja tembeldamisele olid puhtalt spontaanne emotsioon blogis sisalduvale, tsiteerin: "Mul on korraga piinlik elada riigis, mida juhivad idioodid." või siis "Ja nüüd lubame me alkoholi tarbimise avalikus kohas, joo kasvõi lasteaia või kooli ees.". Aga ju ma pole lihtsalt Eveliisi lennuka stiiliga harjunud, nii et "no hard feelings" :)

      Delete
    7. Ma mõtlen samamoodi nagu Agnes, aga kuna ma olen emotsionaalne inimene ja blogi on mõeldud minu emotsioonide väljendamiseks nii nagu ma sel hetkel mõtlen, siis ma ei jaksa mõelda, kuidas oleks poliitiliselt korrektne või et kõik ühtemoodi aru saaks, mida ma mõtlen. Ja nii juhtubki, et kes mind tunnevad, teavad et olen "lennukas", teised saavad aru, mida mõtlen ja kolmandad ärrituvad minu väljaütlemiste peale. Sinna ei olegi midagi parata. Näost näkku on lihtsam on seisukohad selgeks teha.
      Loomulikult mõtlen minagi, et normaalne ei lällanud enne ja ei lälla ka nüüd ja need, kes on alati lällanud, lällavad niikuinii, aga ma ei poolda avalikus kohas alkoholi tarbimist ja ei mõista, miks on vaja selline seadusemuudatus teha, samal ajal kui sada tuhat muud asja siin riigis lonkab.
      Ma ei usu, et ma olen pealiskaudne, aga vaevalt keegi viitsiks lugeda siit blogist süvaanalüüsi. Ma ikkagi arvan, et see blogi on pigem meelelahutuslik. Ja oma blogis ma võin ju emotsionaalne olla. Kus siis veel:)

      Delete
  4. Kooli ja lasteaia juures just nüüd ei tohi juua.. aga natukene imelik on see uus seadus küll. Minu arvates oleks see võinud vastu võtmata jääda.

    Mina ise ka muidu ikka võtan seda vägijooki.. last mul pole aga enam nii palju ei taha, kui vanasti. Piiri tean ja selleni tavaliselt isegi ei jõua, kuna enne tuleb uni peale :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei noh, ega ma arvanudki, et nüüd koolide ja lasteaedade juures juua võib, aga kaugel seegi muudatus on;)

      Delete
    2. et siis nagu kooseluseadusega, mis küll ei "legaliseeri" homosid, aga mida teatava suuna poliitikud nii tõlgendavad, ja lisavad, et mis järgmiseks, teeme pedo- ja zoofiilia seaduslikuks? minu meelest on päris tore, et ma saan nüüd piknikukorvi pakkida ka pudeli veini ja seda pargis juua ilma, et politsei mind korrarikkujaks peaks. aga vägisi jääb mulje, et sarnaselt "homoseadusega", "ei ole ühiskond selleks seaduseks valmis".

      Delete
    3. Ühiskond ei olegi selleks valmis. Mis sa arvad, mitu piknikupidajat nüüd veiniga parki läheb ja mitu niisama joomarit õllepudeliga tänavale

      Delete
    4. need joomarid olid seal ennegi ja oleks olnud edasi ka ilma selle seaduseta. minu meelest võib just loota, et seadusekuulekas kodanik läheb nüüd veiniga piknikule, kui ta seda enne ei teinud, sest see on KEELATUD. igasugused asjad on keelatud ja neid tehakse ikka ja igasugused asjad on lubatud, aga neid ikka ei tehta. normaalse alkoholikultuuri tekkimiseks läheb nähtavasti natuke aega ja loogiline, et siiani lällasid tänaval parmud, sest viisakas inimene ju proovib mitte tegelda keelatud asjadega.

      Delete
  5. Selle seadusega on nii.. Et kui kedagi häirib, et pompsud ta trepikoja ees joovad, võib politsei kutsuda, ja nad aetakse laiali. Ja nii on. Seda kuulsin politsei käest isiklikult.
    Kahjuks seda aga välja ei reklaamita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Politseid võib ju kutsuda... Aga kas nad ka kohale tulevad. Või ülbavad sulle 110s sedasi vastu, et ei taha elu sees enam neile helistada.

      Delete
  6. Helistasin paar päeva tagasi politseisse ja selle valguses ei saa kohe mitte aru, miks neile on vaja tööd juurde teha.
    Jalutasin oma paarikuuse beebi ja kolme aastase rüblikuga kui märkasin autot, millel tagaklaas katki visatud, pagasniku peal suur kivilahmakas ja sees lisa numbrimärgid. Mõtlesin, et viisaka linnakodanikuna peaks teada andma, kuid telefonis mitu minutit ketrav: "Palun oodake, hetkel on kõik liinid hõivatud!" pani mu kannatuse korralikult proovile.
    Lõpuks sain siiski liinile ning mul paluti sündmuskohal oodata, lõppude lõpuks ootasin kauem kui 1,5h. Võib-olla tegi siiski targemini see tütarlaps kes naabri küsimuse peale, et kui te juba varem nägite, miks te ometi politseisse ei helistanud? vastas: "Pole ju minu auto!"

    ReplyDelete
  7. Ma arvasin, et see mingi libauudis.

    Et lapsed ikka näeks purjus inimesi, keda endale tahtmatult eeskujuks võtta.

    ReplyDelete
  8. Mis kasu on seadustest, mida tegelikult nagunii ei täideta? Ei teinud politsei ennegi trahvi viisakalt (!) pargis õlut/veini joonud korralikele (!) inimestele. Nagu olen aru saanud, siis uue seaduse järgi ei tohi ikkagi teisi häirida oma alkoholitarbimisega ega räusata joobes peaga. Aga jäävad ära nõmedad olukorrad, kus pärast tööd ÜHT 2-protsendilise alkoholisisaldusega õlut parki jooma läinud neiu selle maha valama peab:) Nii mõneski riigis võib alkoholi osta 24/7 ja tänaval juua ka, ei ütleks, et nüüd metsikud alkohoolikud igal pool kasvavad... Vähemasti Eestist ikka tagapool alkoholi tarbimise edetabelites. Võiks loota, et just saab MÕÕDUKAST alkoholitarbimisest norm, väike vein piknikul või suvel ilusa ilmaga õlu-kaks muru peal, mitte ei jooda end nädalavahetuseti pildituks.

    ReplyDelete
  9. Naljakas, minule just meeldib, et see tobe seadus ära kaotati. Kuigi olen minagi tänaseks lapse saanud ja praktiliselt alkoholi ei tarbigi .. aga.. ma olen ju kunagi olnud oluliselt noorem! Ja olen kõndinud öises tartus koos kena noormehe ja shampuse ning kahe shampuseklaasiga (klaasiga!). Istunud teepervedel, pinkidel, rääkinud öö läbi ja joonud shampust. Minu jaoks väga ilus mälestus ja kurb kui täna sellise asja eest trahvi saaks. Teine mälestus on Pariisist Seine'i kaldalt, kus sumedal suveõhtul on terve kallas täis piknikupidajaid koos piknikulinade ja veinidega. See on üks väga mõnus õhkkond. Võib-olla me peaks lihtsalt ühiskonnana arenema, et inimesed oskaks viisakamalt alkoholi tarbida. Mu hea sõbranna sai Kadriorus trahvi, kui läks oma 60+ vanuses emaga Kadriorgu piknikku pidama, sest nad avasid seal siidripudeli. No minu meelest on see küll tobe!

    ReplyDelete