Monday, October 6, 2014

Ohh õudu, võileiva peal oli vorst!


Vaidlused, mida lapsele tohib süüa anda ja mida ei tohi, on ilmselt sama igikestvad kui vaidlused selle üle, kas oma elu peaks kohandama lapse järgi või lapse kohandama oma eluga. Ütleme siis nii, et mina olen üks nendest, kes lapsele kõike süüa annab. See tähendab, et loomulikult ei pista ma talle näpu vahele tšillikauna või ei soolapekki, aga proovida on Ida saanud igasugu asju (igaks juhuks mainin ära, et hoolimata, et ma olen keskealine endaga mitte hakkama saav tibi, kes lapsest ei hooli, nagu mu fännklubi mind nimetab, on mul siiski nii palju mõistust, et ka siin oskan ma piiri tõmmata selle vahel, mida sobib ja ei sobi väikelapsele anda). 

Minu peake ei suuda aga mõista, miks peaks näiteks pooleaastasele lapsele andma vaid gluteenivabasid tooteid põhjendusega, et aga me ise sööme vaid sellist toitu. Ma ei tea, miks, aga mingi osake mu ajust ütleb, et nii tekibki lastel gluteenitalumatus. Miks oma lapse elu raskeks teha? Samamoodi on taimetoitlusega. Kas laps ei peaks saama ise valida, kas ta tahab süüa seakintsu või porgandihautist? Või noh kas ta ei võiks vähemalt olla nii vana, et ta saaks aru, miks ta vanemad tal liha keelavad süüa? 
Ja see lõputu vaidlus, kas anda lastele komme või mitte. Ma olen esimene, kes ütleb, et igasugu rämsptoiduga tuleb piiri pidada, aga päriselt, kas lastel tuleb igasugune kommisöömine ära keelata? Ma tean perekonda, kes ei luba oma lapsel isegi sünnipäeval kooli kommi/kooki/vms viia -polevat tervislik. Ja kui teised lapsed oma sünnipäeval kommi pakuvad, peaks see laps õnnetult pealt vaatama. Ei vaata! Haarab ka kommi, koogi, kringli järele, kuigi õpetaja keelab, sest vanemad on õpetajale sõnad peale lugenud ja kui õpetaja nii keelaks, kaebaks nad direktorile. Ta sööb komme salaja. Ja tõenäoliselt rohkem kui ta sööks siis kui ta vanemad seda nii hullult ei keelaks.
Jumala eest, vanemad, lubage oma lapsel aegajalt üks komm põske pista. See ei tapa! Ma ei ütle, et te peate neid vaid kringli ja suhkruga toitma, aga natukene ju võib...

Ma olen olnud seltskonnas, kus emad on taga rääkinud oma mehi/vanemad/ämmasid. "Ja kujutate ette, ta andis mu lapsele jäätist/jogurtit/kohupiima/jumal teab mida veel!" Kõik teevad suured silmad ja vangutavad hirmunult pead. Ohkavad nii sügavalt nagu oleks taevas alla kukkunud. Mina olen vait. Nad põletaks mind tuleriidal kui ma ütleks, et mina olen ka Idale jäätist andnud. Kas te arvate, et ta sõi ära terve kolmeliitrise karbi või sai natuke näpuotsaga maitsta? Igaks juhuks olin ma ikka vait, ma ei saanud kindel olla, et nad oleks mul lasknud selgitada. Ma ei tahtnud riskida, ma tahtsin elusast peast koju jõuda. Seda ka ei öelnud, et pudru peale panen ma talle ka moosi ja võid.

Kirss tordil oli aga üks ema, kes lasteaias direktorile kaebama läks kui sai teada, et tema kolmeaastase lapse võileival oli olnud vorst. Kujutate ette, vorstiviil. Täiesti tavaline, kusjuures e-vaba vorsti viil. Milline jultumus! Kuidas sai juhtuda selline asi, et leiva peal oli vorst? Kus on direktori silmad?



Ma ei saa aru, miks on vaja enda (ja oma lapse) elu nii keeruliseks elada. Kas selliste muredega inimestel ei ole pärismuresid, et nad pseudomured välja peavad mõtlema? Ma annaks mõned oma mured neile...

29 comments:

  1. Suruda lapsele peale taimetoitlust on minu arvates üks jubedamaid asju, mida teha saab ja peaks olema seaduse vastane. Kusjuures, ise olen taimetoitlane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleks kõik taimetoitlased nii mõistlikud;) ma ise kusjuures kah pigem eelistan taimetoite, aga no andke mulle hea lambakotlet ja ma olen jälle lihasööja:)

      Delete
  2. Oi kui hea meel on mul, et mind sinna tuleriidale üksinda ei seota! Aitäh, seltsis ikka segasem :)

    ReplyDelete
  3. See toitumine on jah omamoodi teema. Minu teed on ristunud emaga,kes keeldub lapsele piimatooteid pakkumast, sest talle endale ei maitse ja ta ei taha, et laps neid tarbima hakkaks, sest siis ta peab ju neid ostma hakkama.

    Mina olen pigem ettevaatlik ja "tasa ja targu" pakkuja, kelle laps šokolaadi ega komme vast aastake veel ei näe ja krõpsu/koolat kohe kindlasti mitte niipea aga muid asju saab proovida küll.

    Olgu selleks siis krevetid ja kalmaarirõngad ( kuigi ma ise jälestan mereande), teravamad mehhiko toidud või pirukad/koogid.

    ReplyDelete
  4. Mina tunnen näiteks sellist emmekest kelle 6 aastane laps pole isegi mahla maitsta saanud, kommidest ja kookidest ja muust sellisest rääkimatagi. Piim ja laktoosi sisaldavad asjad, suhkrut sisaldavad asja ning jahu sisaldavat asjad on menüüst väljas...ja siis ta imestab miks laps allergiline on kõige vastu. Eriti tore on see, et too emakene kuulub sellisesse gruppi kus vanemad niimoodi kasvatavad oma lapsi ja ma tunnen päris mitut naist sealt. Huvitav juhtum: minu lapse 5. sünnipäev. Tulid ka need naised oma lastega kuna lapsed põhiliselt parimad sõbrannad. Ja need 4 ema siis istusid terve see aeg ja jälgisid kullipilguga, et nende lapsed minu tehtud looduslikke komme ega muud "mitte sobivat" laua pealt ei saaks ja kui üks lastest kommi pihku sai, jooksis ema kohale ja rebis käest öeldes "Sa ei taha ju haigeks jääda". Lasteaias jõulude ajal kommijagamise päevadel nende lapsed kohale ei tule kuna üks aasta üks lastest nuttis kui ema tema kommipaki ära võttis ja prügikasti viskas. Niiet sellised toredad emmed :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on lausa kurb. Nagu keegi siin ka juba ütles, kumb siis hullem on - natuke suhkrut kehale või trauma koti ära viskamisest.

      Delete
  5. Neil inimestel tõesti ei ole muresid. Tuleks kah kampa lõkketulle, kodus 8+5 ja juhtub, et ostan ise mitu kotti komme ja lasen kõik ära süüa korraga, tükiks ajaks rahu majas! Vorstivõileib on üsna tavapärane, mulle omalegi teine kord heaks vahelduseks :)

    ReplyDelete
  6. Lihas66ja lapsevanem kasvatab ju oma last lihas66jana. Kui laps on yhel hetkel piisavalt vana, et ise otsustada, siis (m6istlik) lapsevanem ilmselt laseb tal seda teha. Mina liha ei s66, kuid taimetoitlane ka ei ole - piimatooted/munad/mesi/kala/mereannid on toidulaual esindatud. Toitainetest ja vitamiinidest puudu ei j22, toit on kvaliteetne ja toitumine mitmekesine. Kui minust saaks homme lapsevanem, siis ei hakkaks ma t6esti lapsele liha ostma ja valmistama, sest minu silmis ei ole see vajalik. Kui laps j6uab sellesse ikka, et rohkem sotsialiseeruma hakkab, st. n2iteks lasteaeda minnes, siis ma ei ju ei hakka tal k6rval seisma ja keelama. Kui talle meeldib ja tema enesetundele see ebameeldiv ei ole, siis las s66b. Kodune toidulaud sellest ei muutu.
    Samamoodi on ka k6ige muuga. Ei ole m6tet ju keelata, tuleb suunata. Kuidas sa k2id terve elu lapsel j2rel, et igat tema ampsu kontrollida? Eeltoodud n2ited kommikottide minema viskamisest jms m6juvad ju lapse psyyhikale tunduvalt halvemini kui natukene valget suhkrut tema kehale.
    Igastahes on inimesed kogu selle toiduteemaga t2iesti napakateks muutunud ja see meeletu keelamine ja arvustamine toovad ikka l6ppude l6puks rohkem kahju kui kasu.

    T2pit2hed puuduvad, vabandan, kui ebamugav lugeda.

    ReplyDelete
  7. Noh jah. Ma ei ole mitte kunagi kedagi risti löönud selle eest, mida ta oma lapsele süüa annab. Samas, olles ise olnud üle 10 aastat taimetoitlane, ei näe ma vajadust hakata oma lapsele siga küpsetama, sest mingid Maalid nii arvavad. Sorry, aga mind tõesti ei huvita. Olgu öeldud, et nii nagu ka eelmine kommenteerija, ei kavatse ma oma last mitte kuidagi keelata - kui ta soovib proovida ja süüa liha, siis lasku käia. Pigem ongi sotsiaalsetes olukordades (nt lasteaias, sünnipäevadel jne) lihtsam lapsel süüa seda, mida teisedki söövad. Lihtsalt, mina ei ole nii piiratud, et arvaks kuidagi teistmoodi kasvatatud laps on selle poolest kehvem või ta elu oleks ühekülgsem, pigem vastupidi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See oleks ka veider kui taimetoitlane jookseks siga vardasse ajama, eks ma pigem pidasin silmas seda, et kui laps nt kasvõi siis sünnipäeval/grillipeol/kus iganes, sooviks süüa lihapirukat, siis las ta sööb. Mitte hullunud vanemad ri krahma käest ära, sest seal on mina ja piima ja jahu ja liha ehk siis kõik, mis üldse kahjulik saab olla;)
      Ida ei hakka ka ilmselt mitte kunagi kodus saama (minu tehtud) piima-juurviljasuppi, sest see on üks väheseid toite, mida ma ei suuda süüa, tegemisest ei hakka rääkimagi. See õudne lõhn... Aga kui keegi mujal pakub ja talle maitseb, siis jumala eest, vitsutagu kahe suupoolega.

      Delete
  8. Olen ka selline taimetoitlasest emme kellel kodus lihasööv mees ja väike laps, kes emaga süües sööb taimetoitu, isaga koos ja sõimes saab liha ka. Kui ise söön jäätist siis sööb laps ka - minu arust on need emad veidi silmakirjalikud, kes lapsele kommi/magusat ei anna, aga salaja söövad ise küll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aile, miks see silmakirjalik on, kui ma lapsele ei taha krõpsu anda, aga ise õhtul filmi vaadates söön? Või noh, mina vähemalt ei oska sellest aru saada. On ju see tegelikult paras kräpp ja miks ma peaks seda sisse söötma väikesele lapsele, kellel selle olemasolust aimugi pole ja kes ei oskaks seda tahtagi? Ega see ju mullegi head ei tee tegelikult.

      Eks ma tean, et kui aeg käes, siis küll ta sööb neid nagunii ja ega ma kätt ette panema ei hakka, aga ma ei saa aru miks peaksin mina just selles praeguses vanuses talle teatud asju andma ainult seetõttu, et ma neid ise söön?

      See läheb minu meelest juba samasse kategooriasse ühe mu mehe sugulasega, kes lasi oma kaheaastasel lõunasöögi ajal veini limpsida " aga kuidas ta vaatab, et mina joon ja ise ei saa".

      Radikaalne näide ja võrdlus, aga ei saanud kasutamata jätta :D

      Delete
    2. See käis nende emmede pihta keda eespool kirjeldati et lasteüritustel kisuvad kingi käest ja viskavad prügikasti - et kas emotsionaalne tervis ei tähenda üldse midagi? Või nt mõnel üritusel ise söövad torti aga las laps nutab, see on tervislik! Üldse selline "saladöömine" on veider nähtus minu jaoks. Vein on juba hoopis järgmine teema - mis vanuses on ok lapsele maitsta anda? Või õlut? Mina nt sain saunaõlut küll lonksu viiesena ja oli väkk..

      Delete
    3. Ah see on minu arvates juba laste tunnete peal trampimine ja topeltmoraal. Nagu öeldud, siis mina olen lihtsalt suhtumisega, et kuigi ma ise teatud asju niipea talle tutvustada ei soovi, siis ma ei kavatse teha kisa/kära, kui keegi teine seda teeb :)

      Delete
  9. Mind löödi risti, sest andsin üheksakuusele lapsele jäätist jms. Maitsta, mitte söögikorrana. Maini midagi taolist kuskil mammidegrupis ja nad põletavad su elusalt. Täitsa lõpp.
    Ma ütleks, et kõike mõõdukalt. Või noh, nagu Pollan ütles: "eat food, not too much, mostly plants".

    ReplyDelete
  10. sellist asja nagu "magusaisu" ei ole olemas - selle nimi on suhkrusõltuvus. ma ei anna oma kahepoolesele kommi, sest ma ei saa aru, miks ta elu sellest õnnelikum peaks olema? kui mina saan oma last säästa mõttetutest sõltuvustest, hambakaariesest, värvainetest jm. saastast, mis on ilmselgelt tervisele halb, siis ma teen seda, kuni võimalik. sinna hulka, muuseas, ei kuulu minu meelest koorejäätis, jogurt, kook või muu säärane, mil ka muu toiteväärtus. aga et see kellegi meelest ABSURDNE on, et alla kolmeaastane kommi süüa ei või... joptvõi matt. a väike lonks veini, võib-olla? mis see ÜKS LONKS talle teeb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ma lugesin alles pärast enda kommentaari kirjutamist briti oma. naiss. :D

      Delete
    2. Mina arvan, et on tobe lasteaias või koolis käivat last teadmatuses hoida, sest okei, kodus jälgid iga ta ampsu, aga lasteIas/koolis. Miks keelata lapsele nt sünnipäeval tükikest torti? Ma pooldan tervislikku toitumist, suunamist ja selgitamist, miks pole vaja rämpsu sisse süüa, aga päris keelata? See pole mu jaoks õige. Ega see last õnnelikumaks tee kui tema tervislikult nurgas pealt vaatab, kuidas teised kommi söövad:)

      Delete
    3. mina ei kavatse enne last lasteaeda viiagi, kui ma tean, et talle seal kommi ei pakuta näiteks. jumala reaalne on rühma vanematega kokku leppida, et lapsed ei pea sööma jama. et lasteaeda võib sünnipäeva puhul tuua hoopis puuvilju või kasvõi kooki :)

      mina arvan jätkuvalt, et on tobe kritiseerida emasid, kes teevad teistmoodi või kellel on teised tõekspidamised. mul on ausõna jumala ükskõik, mida inimesed oma lastele annavad, aga kui minu toitumisalaseid tõekspidamisi naeruvääristatakse, siis... halloo? ma ei ole mingi hull ökoema ja mu laps võib ka süüa maitsvaid asju. maitsvad asjad ei pea lihtsalt olema s*ta kvaliteediga rämpstoit nagu värvilised kommid või värvitud suhkruvett meenutav mahl. minu laps, muuseas, joob mahla tihti, aga mitte iialgi aura v põltsamaa vms jama. sest ma tõesti usun, et minu pingutustest on kasu ja et suhkru tarbimise piiramine on ta tervisele ja hammastele hea.

      Delete
  11. Pooldan ka mõtet,et kõike mõõdukalt aga tervisliku toitumise harjumused tulevad kodust.Kui 7 kuusele lapsele on okei anda sama toitu mida ise sööd(juustupulgad, kartulipuder(soolaga),kanakaste kõikide maitseainete vms asjadega, puder võiga) siis hakkab mul küll sireen peas käima. Lihtsalt alla aastase lapse seedesüsteem pole valmis selliseid asju vastuvõtma. Samuti ongi ju parem kui laps puutub vähem kokku,mitte vajalike toiduainetega nagu kommid ja muu rasvas leotatud toit.Kui seda on vahel harva ning muidu on toidulaud vaheldusrikas ja tervislik,siis miks mitte.Kahjuks on mindud tervislikutoitumisega juba nii ülepiiri,et enamus emmed ei vaevu lapsele isegi mitte selgitama,miks ta tegelikus siis seda süüa ei tohi.Minul kodus kasvamas 7 kuune kutt.Ütlen ausalt mu käsi ei tõuse andma liha,mida arst väga soovitab.Gluteenist ka hoiduma ei hakka,kuna kardan ka pigem seda et kui ei saa siis tekibki.Piimatooteid aga väldin vähemalt esimese eluaastani.Piimavalkku on raske neerudel seedida ka täiskasvanul mis siis lapsest rääkida.

    ReplyDelete
  12. Ka rinnapiim sisaldab valku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehmapiima valk on inimesele väga raske seedida. Meie oma rinnapiim on teise koostisega. (ppfff... uskumatu, et seda peab seletama) Lehmapiimast isegi kaltsiumi ei omasta inimorganism, nii et tegelikult ei ole suurt mõtet selle joomisel üldse.

      Delete
  13. Ja mina tulen ka tuleriidale. Olen täitsa kuss kui kohtun sellise emmega kes midagi ei anna ja kõike mida ise sööb keelab. Mul kasvab 11 kuune poisiklutt ja ta on meil väga tragi ja tegus ja isukas. Olen andnud kõike süüa mida isegi söön isegi oma tehtud pitsat. Kuna ma soola väga ei armasta siis ei näe ma probleemi miks ta ei võiks saada sama sööki mis ma ise söön eriti kui ta tuleb ja lunib ja siis hiljem isukalt sööb. Samuti on poja saanud juba jäätist. Mitte küll tervet ise, aga no kui mina söön siis talle anna ka. Ma ei näe põhjust miks peaks keelama isegi magusate asjade poolt (šokolaadi komme ja muud sellist jah ta ei saa). Panen ju pudrule suhkrut sest ilma on see ju suht jube ja enda tehtud moose sööb ta ka isukalt Siiani pole probleeme olnud ja ülekaalulisust nagu kardetakse et tekib, ma ka ei näe.

    ReplyDelete
  14. Ehh ronin ka sinna riida otsa, seltsis segasem. Jah ma arvan, et kuna esimestel aastatel lapse organism kujuneb välja, on talle vaja täisväärtuslikku toitu. Meie laps sööbki peamiselt erinevaid köögivilju ja liha, enamasti ise tehtud kusjuures. Siiski saab ta ka muid asju maitsta. Enne aastaseks saamist juba oli saanud nii jäätist, pannkooki kui sinepiga lihatüki. Põhitoit on lapsel kenasti täisväärtuslik aga kui vaja siis leiab igast roast midagi, mida lapsele anda. Kui keegi mu aastasele lihapirukat pakub siis las järab kui maitseb (aga šokolaadikommi jah võtan ära küll).

    ReplyDelete
  15. Mina olen ettevaatlik nende hinnangutega, mis puudutavad vanemate otsust lapsele mingeid asju mitte sööta. Õnnelikud on need vanemad, kelle laps kõike talub ja kes ei ole pidanud mõistatama, millest küll lapse nahale järjekordne reaktsioon tekkis.

    ReplyDelete
  16. Mina olen see so-so suhtumisega emme - kui vanaema kunagi kommi pakub, siis miks mitte, aga ise ma lapsele esimesel paaril eluaastal otseselt kommi pakkuma ei hakka. On muidki alternatiive - puuviljakrõpsud, kamapallid, puuviljadest rääkimata.
    Hetkel on laps mul kohe kaheksakuune ja on vanaema poolt pakutud vorstikest saanud lakkuda. Kas talle maitses? Noh, kindlasti, vanaema ju ees sõi ja kiitis... Olen arvamusel, et lapsed teavad alateadlikult, mis toitu neil vaja oleks, et saada kätte vajalikud toitained. St. kui täisväärtuslik toit neile ette panna, siis nad valivad kindlasti selle, mille järgi neil isu on (ehk, mis ainet neil kõige rohkem hetkel tarvis läheb). AGA samas olen ka arvamusel, et lapsed on kergesti mõjutatavad - kui kõik teised ümberringi ikka nosivad kommikesi/jäätiseid/moose/mida iganes sisse, siis loomulikult soovib ka beebike seda katsuda, närida. Halvimal juhul talle hakkabki komm meeldima, sest emme-issi ise nii isukalt ju söövad ees. (Vahenäitena toon oma õe, kes isa eeskujul paariaastasena kommikapi kallal käis salaja. Kas ta oli varem kommi saanud? paar korda küll. Aga ta nägi, et issi neid sööb ja siis ju ometigi peab see hea olema...).
    Ma olen väga umbusklik selliste avalduste suhtes, kus emmed väidavad, et iga ema teab paremini. Tõesti, mõnikord teavad, aga sageli ikka ei tea ja sellel "oma teadmisel" võivad olla väga kurvad tagajärjed.
    Siin varem välja toodud gluteeni kohta ei oska öelda, aga piimatooteid eriti veel anda ei kavatse. Olles ise laktoositalumatu, tean, et liiga vara piimatoodete andmisega alustamine VÕIB põhjustada selle, et inimene hilisemas elus enam piima (ja piimatooteid) ei talu.
    (Ka üks lonks piima võib muideks selle talumatuse põhjustajaks olla.)
    Huh. Nüüd tuli tige tekst. Pole Sinu vastu suunatud, kulla Eveliis. Kui igas beebigrupis on kümneid emmesid, kes oma (heal juhul, kui nii öelda saab) 5-7. kuu vanustele tittedele (kui mitte varem) maitsestatud kohupiima, pudinguid, jäätist, suhkruga putru, moose ja mida kõike veel annavad, siis tekib tahtmine karjuda küll... Minu arvamus on see, et sellised emmed ikka ei tea tervislikust toitumisest midagi.
    Enda laps sööb (soolase toiduna) peaagu kõike, mida meiegi. Putru teeme ilma piimata ning kindlasti ilma suhkruta (endalegi teen pudrud kõik suhkruta). Oleme lihtsalt oma toidulaua veel tervislikumaks (ja soolatumaks) seadnud. Kindlasti üritab vanaema lapsele jõulude ajal mõnd piparkooki tutvustada või suvel jäätist anda, aga senikaua kuni talle kommikausse ette ei panda, ma ei näe põhjust sekkuda.

    ReplyDelete