Sunday, August 9, 2015

Mul hakkab hirm tulema/ Jeg er redd


Mul hakkab nüüd natukene hirm tekkima. Mäletate, mida ma olen Norra pühapäevade kohta rääkinud? Kui ei mäleta siis siin on väikene meeldetuletus:  http://diipkunstiinimene.blogspot.no/2015/05/lillehammeri-puhadpaevad.html.  Ehk siis ma olen ikka naernud, et linn on välja surnud, sest kõik trambivad kusagil looduses ringi. Asjad on aga võtmas täitsa tumedat kurssi. Esimene vihje sellele, et midagi kohutavat on juhtumas, oli juba see, kui ma vabatahtlikult paar pühapäeva tagasi suusahüppemäest üles ronisin (http://diipkunstiinimene.blogspot.no/2015/07/sa-tead-et-sa-oled-liiga-kaua-norras.html). Täna vist jõudsime me Idaga uuele levelile. Ma pakkisin meile seljakotti kaasa toidu (ikka võileivad juustuga, kuidas siis teisiti, vaid Kvikk lunsj šokolaad jäi puudu) ja me läksime matkama. Okei, matkaks on seda küll palju nimetada, aga me turnisime Svargal üle kivide ja kändude, pidasime Birkebeiner staadionil väikese pikniku ning tagatipuks sattusime me sinna koerte võistluse ajaks. Kui ma ei ole seda varem öelnud, siis Ida jumaldab koeri. Seega oli see talle jälle nagu maapealne paradiis. (PS: Vaadake seda teist koeraga pilti. Ma korraks ehmusin ära, et mis imelooma ma pildile saanud olen:) 

Igatahes hakkab mul natuke hirm tekkima. Kui me niimoodi jätkame, siis mis järgmiseks. Püüame endale soetada matkavarustuse? Kuigi ma pean tunnistama, et mul ei oleks midagi näiteks ühe Fjällräven seljakoti vastu.

Päeva lõpetuseks läksime me läbi McDonaldsist. Jumal hoidku, ma pole selles kohas nii palju rahvast näinud sellest ajast kui kunagi Eestis esimene Mc avati. Mulle tundus, et terve Lillehammer oli sinna kohale tulnud. Ja ma ei saa kohe küsimata jätta - MIKS? Miks ometi armastavad norrakad nii koledal kombel rämpstoitu? Ma ei taha küll üldse midagi halvasti öelda, aga paljud teismelised, kes endale burgereid näost sisse ajavad, ei tohiks seda tegelikult üldse teha. Nende kehad on lödevad ja vormist väljas. Endal neil siin Fotballfrue, kes peaks ju kõikide suur eeskuju olema.
Ah et mis õigusega ma teisi halvustan, kui ise ka seal olin. Mina olin seal põhjusel, et mu rahakotis on viimased 50 nok'i teadmata ajaks ja ma tahtsin Idale kartulipudru ja salati kõrvale ühe burgeri osta.
Vot nii lihtne põhjus ongi.









Jeg begynner å bli litt redd nå. Jeg har alltid sagt, fra allerede den tiden jeg var utvekslingstudent, at det finnes ingenting som er verre en søndager i Lillehammer. Så kjedelige og stille. Alle har dratt til hytta eller går på tur i naturen. Men hva skal jeg gjøre? Jeg som ikke har hytta og ikke liker å gå på tur, jeg har ikke engang tv.
Ting begynte å bli litt skummel da jeg gikk i hoppbakken       (http://diipkunstiinimene.blogspot.no/2015/07/sa-tead-et-sa-oled-liiga-kaua-norras.html).  936 trinn helt frivillig! Og jeg nøt det. I dag har vi  kommet til en ny level. Jeg pakket med litt mat (smørbrød med ost selvfølgelig, manglet bare Kvikk lunsj) i ryggsekken og vi gikk på tur. I Birkebeiner stadion, der hundeklubb akkurat hadde trening eller konkurranse eller noe (Ida er så glad i hunder, så det var som himmel på jorda for henne igjen), hadde vi en liten piknik og etter det klatret vi  på stein og trestubber i Svarga. Nå har jeg så lyst til å ta en tur til Rondane naturpark neste søndag.
Men dere forstar jo hvorfor jeg begynner å bli redd? Jeg som mente at Lillehammer søndager var kjedelige fordi det var ingenting å gjore i byen, har nå begynt å nyte turer i naturen. Hva skal bli neste steg? Skal jeg skaffe meg ordentlige turklar og utstyr? Jeg hadde selvfølgelig ikke hatt noe imot en Fjällräven ryggsekk...

Vi avsluttet dagen med tur til Mc Donalds. Jeg skulle kjøpe noen burgere, slik at Ida ikke  bare  skulle ha potetstappe og salat  til middagg (butikkene er jo stengt på søndager og jeg hadde glemt å handle mat i går). Men jeg gav meg med en gang jeg kom inn døra. Det så ut som hele Lillehammer var samlet der. Og jeg må bare spørre - HVORFOR i all verden elsker nordmenn junk food? Jeg vil ikke si noe stygt men 80% av de unge jenter og gutter som var på Mc skulle ikke være der i det hele tatt. De var lubne og overvektige. Og dere, normenn har jo Fotballfrue, som etter det jeg har forstatt er et forbilde, en gud,  for halve Norge! Hun spiser ikke junk, og trener! Hvorfor ser jeg da likevel så mange ungdommer med brus og is og hamburger og pizza i hånden? Og ikke noe Low Carb eller High Five Meny eller hva det nå heter hun spiser? Jeg syns norske barn har elendig kosthold. Men kanskje jeg tar feil. Jeg vet ikke...
Jeg er bare redd. Redd for det som skjer med meg.

2 comments:

  1. Fjällräveni suured kotid on hirmrasked. Nad ise arvavad, et see on millekski vajalik, a ma ei usuks. Ära osta.

    Pisikesed kotid on neil küll väga head, ma olen viimased kümme v viisteist aastat igapäevaselt F kotiga ringi trampinud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle see pisike just meeldibki, tundub kuidagi nii õige. Täpselt see, mis mul puudu on:)

      Delete