Tuesday, August 26, 2014

MIKS ma olen ainus siin maamuna peal, kes ei taha kuuldasõna "icebucket"?


Mis maailmal viga on? MIKS kõik end jääveega üle kallavad? MIKS ma olen ainus, kes ei taha sellest enam midagi kuulda ja veel rohkem, miks ma olen pea ainus inimene maamuna peal, kes ei teeks seda järgi. Ei annetaks ka. Lööge või risti!
Ma annetan ja toetan täpselt siis kui ma tahan. Ja saan. Ja uskuge mind, ma toetan ja annetan. Mitte siis kui mulle selleks vâljakutse esitatakse. Abivajajaid on ka teisi.
Ma arvan, et vähemalt pooled, kes end veega üle kallasid ei saanud arugi, miks nad seda teevad. Peale selle, et keegi nende nime Facebook´is välja hõikas.
Ja lõppude lõpuks ütlen jah, et igal pool pole puhast joogivettki... Et tänitajad saaksid tänitada kui rumal ma olen.


                            

Hetkel läheb minu toetus näiteks sellele tublile naisele, kes rajab autistide päevakodu:

Sirje on 27 aastat kasvatanud oma autistist poega. Viimased viis aastat on nende elu kulgenud kui ameerika mägedel. Ema muredele vaimupuudega poja hooldamisel pole aga suurt abi tulnud. 
Viimaks otsustas Sirje kogu jõu kokku võtta ja asuda ise sarnases olukorras vanemaid aitama, et nii leida lahendust ka oma olukorrale. Kellel on võimalus ja soov aidata, kas vabatahtlikuna,
annetada asju või raha, siis tehke seda. Eriti vajaksid need noored oma keskusesse kööginurka, kus saaks harjutada tegevusi iseseisvaks eluks.

Sihtasutus Autistica arveldusarve on
SA AUTISTIKA EE762200221059516913
Ühendust saab autistid@gmail.com või sirje.norden@gmail.com




30 comments:

  1. http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudised/kertu-silla-kuut-selgitab-mis-on-als-ja-miks-kulm-jaavesi.d?id=69603571
    ja
    http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudised/muusik-uku-kuudi-haaletu-elu.d?id=66921464
    Kas Sa suudad ette kujutada, milline on Kertu Silla Kuudi elu? Uku Kuudi oma ei suuda meist vist keegi ette kujutada. Ideaalses maailmas muidugi me kõik annetame, märkame, hoolime ilma jääämbriteta, aga me ei ela ideaalses maailmas. See on tore, kui Sina niisama annetad, aga paraku enamus inimesi ei tee seda. Jääämbri kampaania on inimeste teadvusse aidanud tuua sellise kohutava haiguse nagu ALS. Tänu jääämbrile on annetatud miljoneid dollareid. Ma usun, et see ämbritäie vee maha valamine on läinud asja ette. Katsu Sina ka see kuidagi välja kannatada. Ja usu, aitab see kui proovid mõelda, milline on Kertu ja Uku elu nüüd, sest kunagi (ja mitte väga ammu) oli see üsna sarnane Sinu omale.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tean nende lugu hästi, sellest on varem ka räägitud. Seega olen kursis ka selle haigusega. Aga anna mulle andeks, et ma ei mõtle, et see võib ka minuga juhtuda ja seepärast pean annetama. Nii peaksin ma absoluutselt kõigile annetama, sest see võib ka minuga juhtuda. Nii ei saa elada...

      Delete
    2. Ma ei tahtnud seda öelda, et Sa peaks nii mõtlema. Vaid lihtsalt empaatilisem olema. Heategevuseks mõeldud aktsiooni üle pole mõtet närvi minna. Eriti veel, kui Sa veel tead ja oled hästi kursis, millise äärmiselt raske haigusega võitlemiseks seda raha kogutakse. Okei, pooled ei tea, miks nad end üle valavad, aga pooled teavad. Ja see on juba suur asi.

      Seda, et abivajajaid on ka teisi, saab öelda iga aktsiooni puhul. Ükskõik, kas kogutakse raha sünnitusmaja aparatuuri või sellesama autistide päevakodu jaoks.

      Delete
    3. Empaatilisem? Nagu täna kirjutati, siis kogu selle tsirkusega on kogutud ca 500 eurot. Pigem oli see enesereklaam, et vaadake ma olen äge ja popp ja noortepärane. Kui peaminister ja teisedki ministrid on end veega üle valanud, siis vôiks ju summa tiba suurem olla;)
      Jah, muidugi saab iga kampaania juures öelda, et abivajajaid on teisigi, aga ei saa öelda, et ma pole empaatiline, sest sellist massipsühhoosiga pooliku teavitusega heategevust ei toeta

      Delete
    4. Jah, empaatilisem. Kas Sa ei arva, et osalt ka Sinusuguste pärast, kes kampaania taga inimest ei näe, seda raha Eestis nii vähe kogutud ongi? Maailma mastaabis räägime ju hoopis teistest summadest. Eestis hakkasid inimesed tänu vähesele teavitustööle annetama teistele organisatsioonidele. Mis on parem kui üldse mitte midagi. Või nagu Sa ütled, tegid lihtsalt enesereklaami, ilma annetamata. Kuigi, ma ei saa aru, mismoodi sellise asjaga ennast reklaamida saab. Mina näiteks peaministrit nüüd küll popimaks ja noortepärasemaks ei pea.

      Aga palun vaata asja esiteks suuremas plaanis, haigusele otsitakse ravi ja leevendust ikkagi pigem maailmamastaabis (ehk sinna ka suuremad summad kogunevad) ja teisalt väiksemas - mõtle, mida tunnevad sellise käratsemise (selliseid on peale sinu ju teisigi) peale inimesed, kes selle haigusega lähedalt kokku puutuvad. Mis on siis parem, kas valada see ämber pähe lihtsalt enesereklaamiks või enesereklaamiks rusikaid rinnale taguda, et lööge mind või risti, mina selle kampaania korras ei anneta!

      Delete
    5. Täiesti pekkis! Minusuguste??? Ma rohkem ei vaidle, sest vanasônagi annab selleks soovituse.
      Ühte ma aga ütlen küll, et kui sa ei tea, millega ma olen/ei ole kokku puutunud, siis ära lahmi.

      Delete
    6. Lahmija oled ju Sina, kes dramaatiliselt hüüab, et lööge mind või risti, aga ma ei anneta! Ja kui Sa oled elus raskustega kokku puutunud, siis seda enam võiksid Sa mõista nende inimeste tundeid, kellele antud aktsioon on suunatud.

      Ja mis puutub veel nn massipsühhoosi, siis mis on selles halba kui see on rakendatud õilsa eesmärgi nimel? Tänu massipsühhoosile on leidnud maailmas aset suured ja väga olulised asjad. Ilma nn massipsühhoosita ei oleks mustadel valgetega ja naistel meestega sarnaseid õigusi. Ilma masse haaramata ei oleks Eesti vaba jne. Laulupidu on ju ka üks massipsühhoos.

      Aga kogu Su blogipostitus ja vastused kubisevad egoismist - silma kargavad põhiliselt sõnad MINA, MIND, MINUSUGUSE, MINA OLEN, MINA EI OLE, MINA TEEN, MINA EI TEE, MINA, MINA, MINA…..

      Nii et tõesti, pole vist mõtet jätkata.







      Delete
    7. :D Ma sattusin Eveliisi blogi peale küll esimest korda ja ei ole postitustega kursis, kuid lugesin seda kirjavahetust. Tekkis küsimus, et kellest siis inimene OMA blogis kirjutama peab kui mitte endast ja enda arvamusest ja enda tegemistest? Ja teine küsimus on see, et milleks siis käia järjepidevalt kellegi blogi lugemas (sest nagu näha kommenteerija on hästi kursis postitustega), kes on Sinu meeles nii enesekeskne, egoistlik, empaatiavõimetu dramaatiline lahmija, kes ei tea elust mitte midagi.

      PS mu küsimused on retoorilised ja ma ei oota neile vastust:D

      Delete
    8. Ma olen lausa rõõmus, et üks lahmija on julgenud oma kommentaarid oma nime alt avaldada. See väärib muidugi kiitust, aga lahmimine on tegelikult labane. Mina saan Eveliisi mõttest aru nii, et massipsühhoos, millegi osas, mille sisust inimesed aru ei saa, on absurdne. Olen 100% kindel, et need minu tuttavad, kes selle väljakutse on vastu võtnud ei oma udust aimu ka, mille nimel see kõik on või kui kole on see haigus, millele natukestki leevendust soovitakse leida selle aktsiooniga. Ja selline tegevus on ka minu meelest idiootne, kui ei tea millest osa võtad, lähed võtad google appi ja uurid järele.

      Aga jumala eest ära loe asju, mida kirjutavad sinu meelest nõmedad inimesed. Mul on sulle üllatus, iga inimese jaoks ongi kõige olulisem mina, minu, mina teen jne, nimelt elab iga inimene enda elu ja antud juhul kirjutab enda elust. Ma olen nagu katkine grammofon juba, koguaeg küsin, et miks te ometi loete mingeid ebameeldivaid asju, aga vastust siiani ei ole saanud...Enesepiinajad olete või?

      Delete
    9. Ma mõtlesin, et ma enam ei kirjuta, sest mulle tundub, et ma küll üritan kirjutada seda mida ma mõtlen, aga välja tuleb midagi hoopis muud. Sest kuidas muidu tulevad sellised reaktsioonid. Aga ma siiski mõned minutid veel kulutan, sest tundub, et asi on kuidagi väga absurdseks läinud.

      Esiteks ma tahtsin kaitsta ALS-i põdevaid inimesi ja nende lähedasi, keda sellise aktsiooniga püütakse aidata. Eveliis on küll oma esialgset postitust päris palju muutnud, algsest versioonist ma küll aru ei saanud, et ta on teadlik, milleks see aktsioon on algselt mõeldud ja teiseks sisaldas postitus üleskutset selle lõpetamiseks. Mulle see ei meeldinud ja seepärast kirjutasingi.

      Teiseks, ma ei pea Eveliisi selliseks inimeseks nagu kaks ülalolevat kommenteerijat kirjutavad. Ma ei tunnegi teda, mul pole mingit põhjust teda kellekski pidada. Mina avaldasin oma arvamust selle konkreetse postituse ja Eveliisi vastuste põhjal. Ma nentisin, et võiks olla empaatilisem ALS-i haigete ja nende lähedaste suhtes ja mitte kutsuda üles sellist heategevuslikku aktsiooni lõpetama (mis oli esialgses postituses). Täpselt nagu mina ei kutsu kedagi üles lõpetama annetamist autistlike noorte heaks.

      Kolmandaks ma tõesti ei loegi asju, mida kirjutavad nõmedad inimesed. Ma ei ole kunagi arvanud, et Eveliis on nõme. Lihtsalt see konkreetne postitus mulle ei meeldi ja ma avaldasin oma arvamust. Üldiselt on see tore blogi ja mulle väga meeldib kuidas Eveliis kirjutab oma perest, kodust ja Diibist. Avastasin selle blogi suht hiljuti, kuu-kaks tagasi, ja olen ikka üritanud uusi postitusi lugeda. Pole kordagi tundnud, et blogija oleks kuidagi vastumeelne. See postitus mulle ei sümpatiseerinud, avaldasin arvamust ja kohe on jama majas.

      Neljandaks, ma ei saa aru, miks kommentaarid, kus kommenteerija ei nõustu blogijaga, on automaatselt lahmimised (see ei käi vaid selle blogi kohta muidugi). Mind pole kunagi elus labaseks lahmijaks nimetatud ja seetõttu lugesin oma kirjutised veel kord läbi, et aru saada, mismoodi on minu soov, et blogi autor prooviks näha selle aktsiooni taga inimesi, keda üritatakse aidata, labane lahmimine? Ma ei leia, et keegi peaks väevõimuga annetama, aga vähemalt kaasa tunda võiks ju ikkagi.

      Delete
    10. Päris nii palju ju ka ei muutnud? Lisasin lihtsalt selle lõigu, keda hetkel ise toetan, sest seda küsiti. Ja mõtlesin, et ehk tahab keegi veel aidata.
      Selle jää-ämbri mõttega olin väga hästi kursis, ja ma kindlasti mitte ei kuutsunud inimesi üles annetamist lõpetama, vaid pidasin silmas enda vee ja jääga üle valamist. Annetada saab niisama ka. Ma olen 100% nõus Marinaga, et see näitab lihtsalt kui mõjutatavad me oleme. Ei pea kõike järgi tegema.

      Delete
    11. Poolik vastus läks kogemata. Tahtsin veel öelda, et teinekord ikka juhtub, et minu kirjussaadakse valesti aru ja seepärast ma ka "palun lõpetage!" ära kaotasin, et keegi ei arvaks, et ma heategevuse kui sellise vastu olen. Aga kõigega ei saa kaasa minna ja kõigile kaasa tunda. Kui ma nii mõtleks, oleks kõik vähemalt Harjumaa kodutud kassid ja koerad meie juures Ussipesas ja kõik mu palk läheks kerjustele.

      Aga mis puudutab seda, et justkui blogijast erinevalt ei tohi arvata, siis loomulikult tohib. Selleks ongi kommentaarid, kus mõnikord päris korralikuks väitluseks läheb. Mina julgen ka öelda, et ma ei saa aru, MIKS on vaia endale kokku krabada Sheinside kleite ja saan siis alati vastuseks, et olen kade, kui ütlen, et asju pole vaja kokku krahmata, vaid seepärast, et need tasuta on. Lahmijaks nimetasin mina sind, sest mulle

      Delete
  2. Ma olen sinuga 100% nõus. Lihtsalt tundub, et teistmoodi heategevusüritused lihtrahva tähelepanu (ja raha) ei saa kui tsirkust tehes :(

    ReplyDelete
  3. Lihtsalt huvi parast-kellele Sina ise Eveliis oled annetusi teinud?

    ReplyDelete
    Replies
    1. See kõlab nagu nii, et vaevalt sa tegelikult kedagi toetad? Hetkel toetan autistide päevakodu rajamist.

      Delete
  4. Mulle meeldis see üritus seni, kuni tehti annetusi tõepoolest ALSile. Kui selleks oli vaja tsirkust teha, siis olgu, vähemalt kogus üritus miljoneid. Mis mulle aga niiväga ei meeldi, oli see, kuidas Eestis hakati seda promoma muude annetuste jaoks, nagu SOS lasteküla jne. Mitte, et neil poleks raha ja annetusi vaja, aga Icebucket Challenge'i mõte oli siiski milleski muus. No ja lisaks keerasid osad selle ikka enda kasuks a'la "Kui seda väljakutset ära ei tee, oled kasti õllet sees".

    Aa, ja see "igalpool ei jagu puhast vett"... no kas see, kui ma oma kodus oma raha eest (või nt kaevust) täidetud veega ämbri endale kaela kallan siis muudab midagi? Et kui osavõtjad poleks vett nii "raisanud" siis äkki hakkab seda kõigile jaguma, kellele enne ei jagunud? Sellessuhtes, see ON tõsine mure, et kõik ei saa nii veega priisata, et paljudel pole tõepoolest hädapärast joogivettki, aga see on pigem geograafiline probleem.

    Et jah, minu jaoks selline manitsemine kõlab veidi naljakalt. Umbes nagu emad söögilauas ütlevad, et "söö oma söök lõpuni, Aafrikas on nälgivad lapsed". Nii see tõepoolest on, aga kas MINU taldriku tühjaks-mittetühjaks söömine NEID aitab?

    Ma muidu mainin selle ka ära, et ma ise pole sellest ALSi väljakutsest osa võtnud, aga raha annetasin siiski veidi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tegelikult isegi ei viitsi sel teemal vaidlema hakatagi, et vot see ju tegelikult ei aita kedagi kui ma söön oma pudru ära või ei kalla piima/vett maha, ei viska toitu ära...

      Delete
    2. Ma ei tea, kas sa muutsid postitust minu kommentaari pärast (Selle puhta vee oma), aga ma igaks juhuks mainin, et ma ei kirjutanud seda tänitamise mõttes või sest pean sind rumalaks. Pigem avaldasin lihtsalt enda arvamust, mis mul selle lausega pähe lõi ;)

      Delete
  5. Ok, ma lisan selle ka, et ma tean küll, et kui kõik mõtleks stiilis "ah, minu käitumine nagunii ei muudaks midagi", siis ilmselgelt ei tekiks kuskil mingit muutust. Aga praegusel juhul on küll nii, et isegi kui kõik osalejad POLEKS vett raisanud, siis poleks see ju mitte kuidagi mõjutanud nt Aafrikas olevaid joogivee-puuduses kannatajaid. Ja mu arust see maha valatud vesi pole väga suur raiskamine ka, sest üht või teistpidi läheb see tagasi ringlusesse ja loodusesse :)

    ReplyDelete
  6. Kellel puhast joogivett pole, siis tulge Viimsisse ja valage end ogaraks sellega. Juua see igatahes ei kannata.

    Igaks sajaks juhuks mainin, et ma tean väga hästi, et mujal on ikka kordades hullem ja see, et minu vesi paneb kõhu valutama ja maitseb imelikult ( rääkimata lõhnast) on veel väike probleem. Aga noh niisama mainin. Et kellel seda head vett üle, võib mullegi tuua.

    Jäävee pähe kallamisest ma suurt arvata ei oska. Mulle sellised väljakutsed ja massipsühhoosid väga ei meeldi, aga samas eesmärki täidavad. On ju USAs annetatud juba kokkuvõttes meeletu summa. Nendel inimestel on seda abi vaja ja kui tähelepanu äratamiseks on vaja natukene tola mängida, siis let it be :)

    Minul ei ole seda väljakutset vaja, et annetada. Mind liigutavad nende inimeste lood niigi ( ja enne seda jää-ämbri asja ma sellest haigusest suurt ei teadnudki). Kui keegi mulle väljakutse esitaks, siis teatud põhjustel seda küll ära ei teeks, aga ma ei leia, et see minust nõmeda inimese teeb, kui ma nagunii olen juba annetanud :)

    ReplyDelete
  7. Olen Eveliis sinuga nõus ja eks ma juba pühapäeval avaldasin arvamust, et inimesed võiks oma peaga ka mõelda, mitte asju moepärast kaasa teha.
    Britt tõi välja väga õige sõna-massipsühhoos. Minu meelest toovad väga hästi sellised asjad välja, kui mõjutatavad inimesed on. Praegusel hetkel on tegu siiski heal eesmärgil tegeva psühhoosiga, aga mis te arvate kuidas venemaa oma inimesi töötleb-just täpselt samamoodi. Kuna meie rahvas, aga vaatab Lääne poole, siis meie laseme ennast mõjutada Ameerikal.
    Ok, ma suutsin nüüd teemast välja minna, aga minule seostub see "massikargamine" just sellega.

    Mina oleks ALS-i haigetele selle raha ka niisama annetanud, kui keegi oleks sellele tähelepanu juhtinud.
    Kuid minu viimane annetus jääb näiteks eilsesse, kui ma annetasin Võru perele raha, kelle kodu põles maha ja kelle pisike tütar läheb kooli, aga asju ega riideid enam pole.

    ReplyDelete
  8. Salaries for the leadership of the group:
    Jane H. Gilbert – President and CEO – $339,475.00
    Daniel M. Reznikov – Chief Financial Officer – $201,260.00
    Steve Gibson – Chief Public Policy Officer – $182,862.00
    Kimberly Maginnis - Chief of Care Services Officer – $160,646.00
    Lance Slaughter - Chief Chapter Relations and Development Officer – $152,692.00
    Michelle Keegan – Chief Development Officer – $178,744.00
    John Applegate – Association Finance Officer – $118.726.00
    David Moses – Director of Planned Giving – $112,509.00
    Carrie Munk – Chief Communications and Marketing Officer – $142,875.00
    Patrick Wildman – Director of Public Policy – $112,358.00
    Kathi Kromer – Director of State Advocacy – $110,661.00
    Total administration costs were just under $2 million. “Other salaries and wages” (Part IX line 7) were $3.6 million, with another half million dollars in “pension plans” and “employee benefits.” Expenses for non-employee labor were about $4 million, and “travel expenses” exceeded $1.3 million.
    So total costs for labour to run the association was around $12.5 million, from revenues received totaling $24 million.
    Over 50% of what the ALS Association receives appears to support salaries of people working for the Association, based on these tax returns.

    Ehk siis tõestamaks, et igal asjal on 2 otsa ning massipüshhoosi teine ots on üsna tihti päris nukker...

    ReplyDelete
  9. Ma lähen nüüd sellest teemast välja ja riskin uue vaidluse alustamisega, aga tegelikult on nats kurb, et mind peetaks egoistiks ja kelleks veel, samal ajal kui on (heategevus)kampaaniaid, mida kuulsused/"kuulsused" omakasu eesmärkidel korraldavad. Ja siis terve maailm õhkab, ahhhh kui hea inimene!

    ReplyDelete
  10. mina võtan küll mütsi maha selle algatuse ees! jumala eest, tehke järgi, kes suudab ja koguge raha ükskõik kelle abivaja jaoks. igal juhul on see geniaalne idee, arvestades nii suurt ülemaailmset tähelepanu ning järgimist.

    ReplyDelete
  11. ahjaa, millalgi lugesin, et nt indias on ice bucket challenge'i asemel saanud populaarseks rice bucket challenge - väljakutse vastuvõtnu täidab oma köögis ämbri riisiga ja viib selle lähimale abivajajale. näed, ja vett ka ei raisata :)

    ReplyDelete
  12. Minu emale pandi see diagnoos aastaid tagasi ja uut arsti aega enam peale diagnoosi panemist ei määratud, sest pole leitud veel rav ega leevendust terves maailmas Läksime koju ja siis kolm aastat Ta suri. Iga päev natuke. Algul asjad kukkusid, siis jäi pikkadeks hetkedeks seisma suutmata end liigutada. Siis ei suutnud enam kirjutada, likuda, süüa, Teadsin ,et ühel päeval ei suuda Ta enam ka vett neela. Ta suri enne seda päeva sisemiste verejooksudega. Mõistus püsis selge ja silmad elusad. Minu ema. Panin oma väiksele tütrele Tema nime.
    Isa suri mõni aasta peale seda kopsuvähki. Vähk oli võrreldes selle haigusega kerge haigus. Meie peres oli see nii.
    On hea teada, et minu ema ja seda haigust pole maailmas unustatud ja , et mõned arstid maailmas näevad vaeva, et aidata.Ma olen õnnelik, et inimesed on niiilusad ja head. Päriselt.
    Ja Sa pole halb inimene,et selle kampaniaga kaasa ei lähe. Kõigil on oma võitlused, võimalused ja valikud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh mõistmast! Sinu kommentaari oli kurb lugeda ja saan aru, et see algatus sulle oluline on.

      Delete
  13. Vabandan väga kirjavigade pärast, mis sisse lipsasid.
    Jäätükkidega vett valatakse aga pähe seepärast ,et siis tekib lihaste kangestus ja kramp nagu haigust põdevatel inimestel. Haigetel kestab see tihti aga väga pikki minuteid. Natuke aimu aga, mis tunne on, jääkulma vett pähe valades saab.

    ReplyDelete
  14. Ma tean, et oma postitusega võisin paljusid pahandada, et asjadest aru ei saa ja ei toeta heategevust. Minu møte oli, et ilmselt väga paljud ei saanud aru, miks seda teha ja läksid jää-ämbri väljakutsega kaasa vaid sellepärast et peab.
    Igatahes nagu siin öeldud, igaühel oma võitluse ja valikuf ja võimalused

    ReplyDelete