Monday, July 20, 2015

Eesti edulugu ja tegelikkus


Esimene kord kui ma 1997/1998 aastal Norra elasin, ei teadnud norrakad Eestist MITTE MIDAGI. Või ei, valetan, teadsid küll - nad teadsid, et me räägime vene keeles, et me oleme vene õigeusklikud või katoliiklased, nad teadsid, et me pole kunagi näinud pesumasinat ja mikrolaineahju, nad teadsid maffiat ja KGBd. Nad teadsid, et me oleme vaesed ja et Eesti pealinn on Riia. 
Samas ei saa seda neile ette heita, sest kui palju me ise teistest maadest teame? Kui te küsite minult näiteks, mis on Moldova pealinn, siis ma pean ikka mõtlema ja võib vabalt juhtuda, et ma panen pange (no mitte nüüd enam, sest ma guugeldasin). Tookord oli tavapärane, saada vastuseks, et "ma olen Vilniuses käinud", kui ma ütlesin, et olen Eestist. 
Nüüd te ütlete, et lähiriikidest me ju ikka teame üht-teist. Jaa, seda küll. Aga sama teevad ka norrakad, sest erinevalt meist, kes me  püüame olla osake Skandinaaviast, ei pea norrakad meid Skandinaaviaks. Ja koolis neile "idablokki" ei õpetata.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Ma tahtsin rääkida praegusest. Minu jaoks on uskumatu KUI palju norrakad Eestist teavad, ka ajaloost ja random faktidest, aga samas mitte tänapäevased fakte. Ma käisin nädalavahetusel külas ja me hakkasime Eestist rääkima. "Oi, te olete Skype'i leiutanud?" üllatus Lilian kui ta oli natuke Eestit guugeldanud. Ma noogutasin uhkelt. Jah! "Ma arvasin, et see on taanlase ja rootslase leiutatud," üllatus tema vend. Ma raputasin ägedalt pead. Eestlased on Skype'i loojad, käed eemale Skype'ist eks!


Me guugeldasime natuke veel ja jõudsime vastuseni, et Skype loojad ON rootslane ja taanlane, kuid et Skype software on eestlaste loodud. Ehk siis samal ajal kui meie igal pool (kogemata?) unustame mainida, et me oleme väljamõelnud Skype software'i, ja kiitleme Skype'iga, on internet täis meie kohta käivaid nalju. "Ja Statoil on ka teie, kuna seal müüdav kohv on Eestist," naersid nad mõlemad kõhud kõveras.
"Oota, oota, siin on veel midagi naljakat," leidis Lilian veel fakte Eesti kohta. "Siin on kirjas, et eestlased ütlevad, et nemad leiutasid Minox kaamera, aga tegelikult oli leiutaja lätlane ja komponendid Saksamaalt." Nad naersid veel rohkem.

Me jõudsime järeldusele, et samal ajal kui meie Eestis tahame arvata, et meid tuntakse ja teatakse kõrgtehnoloogiliste leiutiste poolest ning peame end Põhjamaaks, teatakse meid tegelikkuses siiski teiste faktide poolest. Näiteks, et Eestis sureb üledooside kätte kõige rohkem inimesi Euroopas. Ja siiani küsitakse minult siiski maffia ja KGB kohta.

No vähemalt oleme me leiutanud kiikingu ja oleme tugevad naisekandmises. Kiiduväärt asjad ju. Skype'i kõrval või nii.









11 comments:

  1. Ma näiteks tean küll kõhtlusteta kõikide teiste euroopa riikide pealinnasid vähemalt ;)

    ReplyDelete
  2. issand jumal :D skype'i TEGIDKI eestlased. see, kellel raha oli (st kes rahastas, kes on ka nn "founder"), on teine teema. pluss suur osa skaibi arendustiimist asub justnimelt eestis. kui sa tahad olla negatiivne, siis muidugi - ole :) ilmselgelt sa ei ole IT-valdkonnaga eriti kursis. mitte vaid programmeerimise osaga, vaid ka üleüldise startupide(sisese) hierarhia ja ärilise poolega
    (ps! sellest ikka saad aru, et software = skype, eks?)

    ReplyDelete
  3. jah, mina teadsingi, et skype = software, aga kui sa nüüd natuke guugeldad "who invented skype" siis sa saad aru, millest ma räägin. Ja ma ei taha sugugi mitte negatiivne olla, vaid ütlesin seda, et samal ajal kui meie räägime, et meie leiutasime (on sellega siis kuidas sellega on, eks), siis teised räägivad midagi muud. Ma andsin edasi teiste arvamuse Skype ja Skype software kohta.

    ReplyDelete
  4. It is, of course, a well-known fact that the global internet phenomena that became world famous under the name of Skype is a Swedish product; that is, if you happen to be Swedish. And, would it not be hard to argue with this logic? The figurehead, visionary, and chief investor who founded Skype, together with a Danish colleague, is, after all, Swedish.

    If you happen to be Estonian, on the other hand, you know just as well that Skype is an Estonian innovation. Who could even argue? Was not Skype developed by Estonian engineers? And is it not a reason for that the head-office of Skype is located in Tallinn?

    To be sure, both claimants have good reasons for their standpoints and provides ample of evidence suggesting that they, and they alone, could pride themselves of being the nation that nurtured Skype into this world. But who is actually right, Sweden or Estonia?

    ReplyDelete
  5. Ah, skandinaavlased on eestlaste kiiksude kohta, ala omanditunne skype`i suhted, veel leebed. Lätlastel on mingi nali, et esimene eestlane sündis maailma siis, kui rootslane tiheda udu tõttu hästi ei näinud ja kogemata hülgega magas. Leedukatel on õllereklaamide seeria eestlane Markost, kes on muidu hull konserv, kuivik ja nohik, aga leedukate õlu on nii hea, et teeb isegi Markost inimese jne.

    ReplyDelete
  6. lätlase nali oli ju tegelikult päris naljakas, või noh korraks võttis muigama. Mitte et ma teaks, miks hülgega magades just eestlane sündis, aga see selleks:)

    ReplyDelete
  7. Kas ma olen ainus, kes ei tea isiklikult mitte ühtegi eestlast, kes meie riiki Skandinaavia maaks peaks? :) See on muidugi puhtakujuline lollus ja kui just me geograafiliselt kohta ei vaheta, siis seda ei saa kunagi ka juhtuma. Isegi Soome ei kuulu sinna, mis siis veel Eestist rääkida... Põhjamaadesse ehk mitmekümne aasta pärast (kui me enam rassistid ja homofoobid pole) EHK oleks lootust pääseda.
    Kuna elan Norrale lähedal, siis käin seal päris tihti ja mina olen seni olnud vaid positiivselt üllatunud, kui palju siiski Eestist teatakse. Enamasti muidugi Tallinnat ja Saaremaad (kurdetakse, et liiga palju turiste), aga palju isegi näiteks Tartut (mis oli minu jaoks suur üllatus). Kellel elavad sõbrad Eestis, kelle laps on seal koolis käinud, kes ise mitu korda sinna reisinud, osad teavad meie presidenti ja e-lahendusi jne. Mis Skype'i puutub, siis sel teemal ma ise kellegagi Norrast pole rääkinud.
    Mina ikka püüan rääkida ilusast loodusest - metsad ja rannad ja kalurikülad... Eesti on väärt külastamist ja olen ühe eelkõnelejaga nõus, et kui lähimate riikide (Euroopa) pealinnu ei tea, siis on see puhas ignorantsus ja harimatus. Paraku. Ja selline labane ivitamine... No ma ei tea... Ei arva sellest midagi positiivset ;) Minul sellises seltskonnas enda pärast piinlik küll poleks (kõige vähem veel oma kodumaa pärast), pigem peaks neil endal piinlik olema. Peab ikka õel ja väiklane inimene olema, et teise inimese kodumaa üle niimoodi irvitada. Aga eks igas riigis kohtab selliseid - musti lambaid. Muidu on norrakad väga-väga toredad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma seda küll labaseks irvitamiseks ei nimetaks ega ei julgeks nende inimeste kohta ka harimatud lambad öelda. Tegu on vägagi intelligentsete inimestega, kes kahjuks (?) tõepoolest ei tunne Eesti it-maailma (see eest olid nad kursis ajaloo ja poliitikaga, mis mind vägagi positiivselt üllatas.
      Selle "irvitamise" nimi on minu meelest huumor. Kas me ise ei kutsu lätlasi kuuevarbalisteks ja ei naera nende aegluse üle? Kui palju on meil Soome nalju? Jne.
      Ja absoluutselt kindlasti ei ole mul häbi oma kodumaa pärast, ma ei tea kust ma sellise mulje jätsin. Ma ju jagan blogis vihjeid, kuhu Eestis minna ja mida teha, sest Eesti ongi ilus ja külastamistväärt ning mina olen igati uhke selle üle, et olen eestlane. Olen alati olnud. Kuid see ei tähenda, et Eesti üle ei tohiks nalja visata:)

      Delete
  8. Muide, selle naisekandmise poosi, millega tänapäeval kõik võistlevad, kus naine jalgupidi mehe seljas ripub -- vaat SELLE leiutasid eestlased. Ja mitte tavalised eestlased, vaid minu tulevase kodukoha Nõva eestlased. Nõva style, yo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Et siiis varsti hakkad Nõva style'is vaid ringi liikuma:D Aga.. tahtsin sulle just hakkata hoopis ette heitma, et minust nii kaugele kolid, siis tuli aga meelde, et wait a minute...ma ju kolisin ka eest ära

      Delete
  9. Eestil on nüüd veel TransferWise kah. Pole just selline "põlveotsafirma" enam..

    ReplyDelete