Wednesday, July 22, 2015

A miks sa keskelt nõnna jäme oled?


Me kritiseerime teiste välimust. Me oleme seda alati teinud ja jääme ka tegema. Jah, sina ka. Isegi kui sa tahad väita, et sa pole kunagi kellegi välimuse kohta midagi öelnud, siis ma ei usu sind. On lihtsalt erinevad moodused, kuidas seda öelda või teha. Mõni kirjutab sellest Perekooli foorumis, mõni arutab sõbrannaga kahekesi olles. 
Ja ega sellest ju tegelikult polegi midagi. See, mis ühe jaoks kole, see on teise jaoks kena. See, mis ühele atraktiivne, on teisele vastuvõetamatu. Sama kehtib ka kehakaalu kohta. On igasugu inimesi. Inimesed võtavad juurde ja võtavad alla. 
"Oo, sa oled nii palju alla võtnud!" öeldakse tihti komplimendina ja lisatakse: "Sa näed hea välja!" Ma ei leia, et see on kompliment, eriti kui inimene pole enne haiglaselt ülekaaluline olnud, sest kui halb ta siis enne välja pidi nägema. Edaspidi öeldakse talle aga, et söö rohkem, sa oled liiga kõhna. Sa siis aru, eks.
Igatahes olen ma aru saanud, et kaalu langemine on alati pigem positiivne. Isegi kui inimest peetakse liiga kõhnaks, siis meie ühiskonnas võetakse  "appi, sa oled nii kõhna!" üheksal juhul kümnest komplimendina. 
Kui inimene on aga juurde võtnud, siis sellest ei tohi rääkida, sest esiteks kellelegi ütlemine, et oled juurde võtnud tähendab automaatselt solvamist. "Ah, sa tahad öelda, et ma olen paks?" Ja teiseks see ei ole viisakas. Aga öelge mulle palun, miks. Kui ma leian, et inimene ongi natuke (liiga palju) juurde võtnud ja võiks paar kilo alla võtta või trenni teha või toitumisele rõhku panna, siis miks ma ei või seda öelda. 
"Sa näed nii palju kenam välja," öeldakse tihti. Ma ei usu seda. Kui ikka on näha, et inimene on end lihtsalt käest ära lasnud, siis minu arvates öeldakse selliseid komplimente vaid selleks, et end selle inimese kõrval paremana/kenamini tunda. Selle asemel, et ausalt öelda, et jah, sa võiksid natuke tõesti kaalu langetada, kiidetakse uut ja paremat välimust. Miks?
Ja millest ma üldse aru ei saa on noorte meeste õllekõhud. Ma räägin siin omavanustest (jp, kujutage ette ma pean end nooreks!). Miks keegi neile ei ütle, et kulla mehed, need õllekõhud, mis teil üle püksiserva punnitavad, ei ole kaunid. Või kehtib siin ka komplimendi-reegel, et  "nüüd sa näed ikka nagu mees välja, mitte poisike"?

2 comments:

  1. Osad inimesed näevadki palju paremad välja, kui viis kilo juurde võtavad. Teatud kaalunumbrist vähem kaaluv inimene ei näe enam terve välja (number mudugi sõltub konkreetsest inimesest, aga see number on olemas igal inimesel). Sinu postitust lugedes jäi mulje, et sul on kõhnusekultus. Aga tegelikkuses näeb tervem välja paar kilo üle normkaalu kui paar kilo alla normkaalu kaaluv inimene.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tule taevas appi, KUST sa selle kõhnusekultuse välja lugesid? Palun loe mu varasemaid postitusi kaaluteemadel

      Delete