Tuesday, April 12, 2016

Elu nagu kehvapoolne komöödiafilm

Tegelikult on see olukord juba naljakas. Noh et kui kõik on pekkis, siis justkui hullemaks enam minna ei saa. Ikka saab. Muidugi saab.

Seda, et mu auto otsad andis, te juba teate. Selle remont läheb maksma 1000 eurot, vähe sellest, et sellist summat ei ole mul kusagilt võtta, on Zenja turuväärtus umbes 800 euro juures. Võib-olla on remont Eestis odavam? Hakkasime uurima. Noh, eks natuke vist ehk äkki võib-olla ongi. Aga... auto Eesti saamine maksab 780eurot. Kui lisada siia remont, siis lihtne matemaatiline tehe ütleb, et ei tasu ära.

Okei, viime siis romulasse, mis seal ikka. Selle eest saab mingigi raha. Oh üllatust, romulas välismaa registreerimisnumbriga autode eest ei maksta AGA Zenjasse on investeeritud pärsi korralik kogus uusi varuosasid.
Ma jõudsin mõelda igasugu erinevaid variante, aga iga variandi lõppu tuli "aga". Keegi tuleb Eestist autotreileriga. AGA laevapiletid ja kütus. Matemaatika ütleb, et ei tasu ära. Lisa-agaks nagu selgus, et autotreileriga sõitmiseks on vaja juba C-kategooriat. 
Marek toob Eestist teise auto. Mis on tervem, AGA võib-olla ka mitte usaldusväärne. Me ei tea. me pole tollega nii pikki vahemaid sõitnud. Automaatkastiga autoga teele jääda tunduks eriti hirmuäratav. Kui olete pikemaaegsed blogilugejad, siis te ju mäletate, kuidas me eelmise aasta märtsis Rootsis seiklesime. Kui te veel ei tea, aga uudishimu tapab, siis saate sellest lugeda siin.

Aga aga otsas. Ühesõnaga. Autota me Norras hakkama ei saa ja eile õhtul leidsime me end küsimuselt, kas siin kohal saabki Norra-periood otsa ja peame tagasi Eestisse kolima. Me ei suutnud välja mõelda, kas see oleks õige lahendus. Või milline oleks õige lahendus. Probleemide vähesuse üle me igal juhul kurta ei saa.



17 comments:

  1. Liigitub vist sinna alla kuhugi, et olen mugavustsoonis, mis isegi ei ole enam mugav. Mugavustsooni sünonüüm on siin veits nagu Norra.
    Tule ära :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilma autota ei jää muud üle:) Samas muidugi on Eesti tulekuga oma väljakutsed - mis saab poest, kuidas jääb tööga, kust leida kiiresti Eestis töö jne jne jne. Aga samas noh ilma autota metsas istumine, kui niikuinii tööle ei saa, pole ka just teab mis lilleline väljavaade:D #mõtlemisekoht

      Delete
    2. Koli poele lähemale. Ega see metsas seal sinu maja ei ole. :)

      Delete
    3. No mis ma teen kui nii rott olen, et ei ole kohe mitte võtta tagataskust selliseid summasid linnas üüri peale raiskamiseks, eks me ikka mingi põhjusega elame just seal, kus elame:)

      Delete
  2. kuidas muidu Norras ühistranspordiga lood on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii ja naa. Mina elan kohas, kust bussipeatusesse on 3km (mis iseenesest oleks täiesti okei trenn ja suurem pakane ongi juba lännu, kevad ja soojad ilmad juba vaikselt hiilivad), hommikul saaks tööle, õhtul koju ka. Probleem tuleb mängu sõidugraafikute ja ajakulu juures - üks buss jõuab linna nö valel ajal, et jõuda teisele bussile, kolmandat bussi ei ootaks, liiguks jala lasteaiast tööle, aga aeg...Noh siin isegi ehk suudaks mingi lahenduse leida, kuidas asjad klappima saada. Aga hinna juures tekib suurem probleem- päevas kuluks meil 238NOK, mis sissetulekute juures ei ole kahjuks mõeldav hetkel.

      Delete
  3. võibolla see pole kõige parem mõte, aga kas te oma norra sõpradelt-tuttavatelt olete uurinud - äkki on kellelgi midagi seismas ja saaks ajutiselt kasutada anda?

    ReplyDelete
  4. Kindlasti on Norras puu otsas kasvavad korterid-majad umbes sama levinud kui puu otsas kasvavad autod, aga kas näiteks elukohavahetus poele ja muule olmele lähemale ei võiks olla osaline lahendus? Ilma autota tuleks kindlasti paljust loobuda, aga Eestisse naasmise korral tuleks ju nagunii ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Autost loobumine ei ole teoreetiliselt miski probleem, me ju kuni eelmise aasta oktoobrini saime siin autota hakkama.
      Elukoha vahetus oleks aga lisakulu, mis muudaks olukorra samaks kui Eesti tagasi tulek

      Delete
  5. kas Norras odavaid kasutatuid autosid ei müüda? Eestis saab hea otsimise korral, kui aastaarv pole oluline, ka 500 euroga sõitva auto, millel nii kindlustus kui ülevaatus tehtud, lihtsalt auto on vana ja mõnele käib aupihta paarikümneaastase masinaga sõita :) Ma muidugi üldse ei tea, mis maksud Norras auto ostmise omandamisega kaasas käivad ja mismoodi sellest lahti peaks saama. Eestis registreeritud autot ei saa sa ka niisama kustutada, ikka on lammutusest paberit vaja, muidu jääb ARK-is auto sinu nimele üles ja kohustuslikku liiklukindlustust jäädki maksma. Ajutiselt saad arvelt maha võtta aga see on kindlaks perioodiks, lõplikuks enda nimelt kustutamiseks pead ikkagi lammutusi või ostu müügi paberi esitama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja lammutusest on kindlasti paberit vaja, seda ma juba uurisin, aga noh tasuta niikuinii lammutusse ei vii. Teoreetiliselt oleks kõige õigem variant Eestist samasugune leida nagu meil praegu on, siis oleks 1) vead teada ja 2) varuosad tagataskust olemas. Norras ma eile vaatasin natuke, aga siin lisanduvad kohe aastamaks jm maksud (pole küll kõige hullemad tegelikult), aga kokkuvõttes taandub kõik sellele, et meil on puudu ülearune 1000eurot:)

      Delete
  6. Varuosadeks ei saa müüa? St lammutate auto varuosadeks lahti ja müüte auto jupihaaval maha.

    ReplyDelete
  7. Oled Sa mõelnud, et äkki see on märk, et on aeg Eestisse tagasi tulla? Elu muudkui loobib kaikaid kodaratesse ja tahab, et sa suunda muudaks. Muuda! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enda arvates ma muidugi ütlesingi, et ehk on märk, et tuleb siin asjad pooleli jätta:)
      Samas muidugi oleks mu arvuti katki läinud ka Eestis ning ka depressioon suure tõenäosusega oleks ka seal kallal olnud, ehk veel hullemingi, kes teab. Töö samas leidsin ma just tänu Norras olemisele...
      Võta sa siis kinni, mis see õige siinkohal oleks. Aga Eesti tagasi tuleku mõte on tõesti ka laual jah.

      Delete
  8. kauaks teil see elukoha-diil norras on? ehk on niikauaks võimalik ikkagi mingi sõidukivariant leida? ja eks siis edasi paistab, kas tagasi või uus elukoht linnas jms. võib-olla saad mõnel ööl nädalas sõprade juures ulualust, et ei pea kogu aeg bussidega seiklema? oleksid lapseta, siis oleks ilmselt roller variant aga lastele vist rolleriistet pole?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me vist suutsime leida ühe enam-vähem lahenduse, hoian praegu pöidlaid pihus, et see sobiks kõigile

      Delete
    2. Hoian pöidlaid ja varbaid :D
      Tundub, et elu Norras sobib Sulle ja see pood väärib eksistentsi.

      Delete