Tuesday, October 27, 2015

Rahvavaenlase loomine


Nagu ma oma viinajoomist kaitsvas arvamusloos juba mainisin, siis mul oli hea meel näha, et Eestis plaanitakse alkoholireklaami piiramist. Ma ei olnud kuni selle nädalani sellesse teemasse rohkem jõudnud süveneda, kuid täna kui ma siis mõtlesin end Eesti uudistega kurssi viia, tundus mulle, et Eestis on sündinud uus rahvavaenlane. Jegveni Ossinovski, minister, kes "tahab Gorbatšoviaegse kuiva seaduse taastada", "šariaadi kehtestada" ja "peab sõda alkoholitootjate ning toidukauplustega". 

Me kritiseerime siin palju anonüümseid kommentaatoreid, tänu kellele nii üks või teine teema oma elu hakkab elama, kuid kui me vaatame antud teema juures Eesti ajakirjanike käitumist, siis mulle tundub, et nad ei ole sugugi paremad. Kõige olulisem on "intriig" ja pealkirjad, mis müüks, olgugi, et teemakäsitlus on muutunud. Lugedes erinevaid artikleid jäi mulle mulje, et kõik Eesti päevalehed kritiseerivad alkoholi keelamist (samal ajal kui temaks  on alkoholireklaami piiramine) ning alkoholitootjad, telekanalite juhid ning ka Toiduliidu juht räägivad sellest, kuidas "maailm kukub alla kui reklaam keelata" ning jätkata "ahistamist". 
Ma ei ole päris kindel ja ei viitsi tegelikult guugeldada ka, aga mul on meeles, et samasugune paanika toimus ka siis kui tubakareklaam kunagi ära keelati. Ka siis karjusid inimesed, et see on ahistamine ning kas siis reklaami keelamine aitab, kuid ma julgen öelda, et tänaseks päevaks ei tunne tubakareklaamist keegi puudust, ka ei tule mulle ette, et üks või teine tootja oleks sellepärast oma tegevuse lõpetanud. Aga nüüd on vaja hirmutada, et kui alkoholireklaami piirata, siis on maailma lõpp käes. 

Millegi pärast on võetud hirmutav hoiak. Kas või see,  et kui keelata alkoholimüük tanklapoodides, siis kaotavad kultuur ja sport, mis sõltuvad alkoholitulust. Mitu inimest aastas saab Eestis alkoholijoobes juhtide pärast surma? Igal pool pasundame me sellest, kuidas alkohol ja autosõit ei käi kokku, kuid alkoholi tanklast kaotamine on kuritegu, sest nii kannatab sport ja kultuur? Kõik sõnavõtud on kuidagi ülepaisutatud ja äärmuslikud, tervisespetsialistid on tembeldatud hüsteerikuteks ning ühtäkki pole Eestis ka alkoholi joomine üldsegi nii suur probleem kui me siiani arvanud oleme. Mis sellest, et keegi "onu" kusagil purjus 13-aastaseid tüdrukuid seksuaalselt ära kasutab, mis sellest, et on palju lapsi, kes peavad kannatama puudust ja vägivalda, mis on otseselt seotud alkoholitarbimisega, mis sellest, et igal aastal sureb alkoholi liigtarbimise kätte maeiteakuipalju inimesi, mis sellest, et noored valivad spordi tegemise asemel magalarajoonide liivakastides siidrit juua. Kas ma jätkan? Ärge tulge ütlema, et sport on kallis...Alkohol on ka kallis, aga kusagilt selle jaoks raha leitakse. Minu meelest ei ole alkohol (ega sigaretid) Eestis veel piisavalt kallis. Nende kaubaartiklite näol ei ole tegu eluks vajalike toodetega, aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. 

Ma tahtsin rääkida sellest, et mind paneb imestama see kui lihtne on luua antikangelast, rahvavaenlast. Piisab vaid sõnu natuke väänata, kasutada mõnes pealkirjas vaid nö sobivat poolt sellest, mis tegelikult öeldi, anda sõna rohkem alkoholitootjatele ja mitte tervisetöötajatele, hirmutada ja liialdada. Rahvavaenlane ongi sündinud ning nüüd tulevad mängu ka kommentaatorid, kes teemale hoopis uue mõõtme annavad. 
Nagu oligi arvata hakkas tulema sapiseid kommentaare "et mis te arvate, et keelamine muudab kõik karsklasteks", "kui alkoholi kättesaadavust piirata, siis minnakse üle salaviinale", "kas inimestel ei ole mõistust, et reklaam neid rohkem tarbima paneks" jne jne.  Inimesed hakkasid teemat täielikult üle võlli keerama. "Piiramisest" on saanud "keelamine". 

Lõpetuseks räägin ma teile endast. Nagu te ilmselt aru olete saanud olen ma suur veinisõber (kas ma olen ainus, kellele hetkel tuli meelde Kivipalluri klassikaline lause veinisõbrast ja alkohoolikust?). Varem olin mingil määral samal arvamusel, et "ah, mida te piirate, see ei muuda midagi" ja "ärge tõstke hinda, kellelegi ei jää sel põhjusel joomata" ja ma ei saanud aru, miks välismaal on olemas eraldi alkoholipoed ning pühapäeviti ei saa üldse alkoholi osta. "Idiootsus," mõtlesin ma, "saab ju ette ära osta alkoholi!" Samuti olen ma mõelnud  "paha päev" või "see vajab küll tähistamist", "me lähme külla", "juba on neljapäev" ning pikemalt mõtlemata liigub koos kaalika ja kapsaga ostukorvi ka veinipudel. 
Nüüd olen ma kuus kuud elanud ühiskonnas, kus vein on kättesaadav 10-17ni, laupäeviti 10-16ni. Minu tööpäev kestab 9-17, seega jääb mul automaatselt ära võimalus spontaanseteks veiniostudeks. Osta nädalavahetusel ära oma vein, ütlete te. Jah, ma ostangi, sama teevad ka teised, kuid kas te kujutate ette, et mingit massilist "ette ostmist" ei toimu, kuigi nädala sees on alkoholi kättesaadavus piiratud. 
Varem kuulus minu tavalise pühapäeva juurde ikka ka vein (no ma ei räägi siin liitritest ja pudelitest, aga siiski), miks mitte. Nüüd lähen ma teleka ees veinijoomise asemel loodusesse jalutama. Ma olen terve oma elu olnud spordivastane, laisk lohe, kuid nüüd tahan ma ise vabatahtlikult värskes õhus liikuda. Minu harjumused on muutunud. Ma tunnen end tervemana ja õnnelikumana, mitte vähem olulisem pole ka see, et ma olen kaalust alla võtnud ning  tunnen end oma rumalas keres hästi. 

Tavaline pühapäev. Ilma veinita. Hoopis 936 trepiastet Hoppbakkenist üles ja tagasi alla.
Niisiis te ütlete, et alkoholi kättesaadavus ei muuda midagi? Ma olen elav näide sellest, et muudab küll. Kas ma olen muutunud karsklaseks? Ei, sugugi mitte. Ma võin veini juua ka kell 11 hommikul, ma võin õhtu jooksul kaks pudelit veini ära juua, aga ometi ei näe te mind kusagil plakatiga protesteerimas et piirangud või hinnatõusud mind ahistavad. Ma olen kahe käega piirangute ja hinnatõusude poolt. 

Reklaam ei mõjuta meid tarbima, ütlete te. Tehke silmad lahti. Kui üks või teine alkoholitootja tuleb välja uue suhkrusiirupimaitselise lahja alkohoolse joogi(reklaami)ga, siis vaadake ise, mida te oma 15-aastase naabriplika käes näete suvel rannas? Ja kellele need joogid suunatud üldse on? Ma kõlan nagu vandenõuteoreetik, aga ma ütlen, et just nimelt noortele, et mõjutada nende alkoholitarbimise harjumust. 

Ja teate mis veel? Te ei kujuta ette, kuidas mulle käivad pinda alkoholireklaamid, mida ma näen esimese asjana kui ma Rootsi laeva pealt maha astun. Me võtame oma külalised vastu öeldes neile "tere" asemel "alkoholipoeni on 100 meetrit"!

Käed eemale, Jevgeni Ossinovskist, ütlen ma. 




14 comments:

  1. http://www.muurileht.ee/kuidas-tappa-teemat-alkoholireformi-naitel/?fb_action_ids=1204458179571475&fb_action_types=og.recommends

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda just FB-s keegi soovitas. Lugesin läbi, väga hästi lähenetud ja kohe hea oli lugeda, sest no muidu tulevad ikka pealkirjad/teemad nagu "Ossinovski keelaks alkoholi täielikult" (hea et veel "keelab" ei ole), "saadab alkoholi põlu alla" jne jne. Uskumatu, kuidas nii palju mõttetut lärmi loovad ajalehed

      Delete
  2. Niisiis te ütlete, et alkoholi kättesaadavus ei muuda midagi?

    Pühapäeval oli AK Nädal ja seal oli statistika alko kättesaadavuse osas.
    Eestis juuaks 11,7 l, poode 100 000 inimese kohta, kust saab alkot osta on 200.
    Soomes juuakse 11,2 l, poode 100 000 inimese kohta, kust saab alkot osta on 6 (18x kallim viina pudel Eestis).
    Rootsis juuakse 9,3 l, poode 100 000 inimese kohta, kust saab alkot osta on 4 (23x kallim viina pudel kui Eestis).

    No Eesti seis võiks olla kordades hullem ju (arvestades, et 200 poodi meil vc 6 poodi Soomes). Miks need soomlased, siis ikkagi joovad kui alko on kallis ja poode on vähe? Ilmselt sama analoogi oleks ikkagi ka Norra kohta (kallis ja vähe poode, poed vähe lahti), aga ikkagi 7,8l kanget alkot aastas. Miks?
    Nüüd tahetakse, Eestis piiranguid sisse seada, vabandust aga natuke naeruväärseid. Tanklates ei tohi alkot müüa. Kas keegi on üldse huvi tundud, kui palju müüakse alkot tanklas? Ilmselt mitte. See on marginaalne osa ehk olgem ausad, see ei oma mingit mõju kui palju juuakse, seega täiesti mõjuta meede ju. Ossinovski tegeleb hetkel küll tühikargamisega ju.
    Milleks tegeleda poolpehmete meetmetega? Tehkugi alkopoed 10-15 lahti ja kogu moos. See ilmselt ei sobi seetõttu, et ei suudeta tegelda salaalkoga ja aktsiisi on eelarvesse vaja ikkagi saada. Kuidagi kahepalgeline.
    Natuke tasub võtta õppust Islandist. Island on edukas olnud hoopis seetõttu, et nad on noored nö. tänava hängimisest lahti saanud ja kõik alaealised hobide/huvialade jms. hõivatud, alko tarbimine ei ole enam nö huviala.
    Vot, kohe tahtsin kohe kirjutada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina rääkisin enda näitel, et alkoholi raskem kättesaadavus on viinud mind tervislike eluviiside juurde. Aga mu meelest polegi küsimus/ "probleem" Ossinovskis, vaid inimeste reaktsioonis, ajakirjanduses võetud hoiakus.

      Delete
    2. Mina taas arvan et kui Eesti praegune langeks selle 11,7 pealt rootsi 9,3 peale, oleks see ka juba suur samm edasi! Keegi ei eeldagi et see number nulliks muutuks ja Eestis igasugune alkoholi tarbimine lõppeks. Idee on selles et seda tõesti piirata ja vähendada :)

      Delete
  3. ma võtan siis ennast ritta kui elav näide nr 2, olen nüüd norras elanud umbes aasta ja kättesaadavuse piiramine on kohe kindlasti mu alkoholitarbimist vähendanud - just nimelt need "mul oli nii raske tööpäev"-stiilis joogid jäävad joomata ja ma ei usu, et sellepärast nüüd millestki ilma jään (samas kui mu ülikooli algusaastatel tartus alkoholimüügikeeld öösel kella kahest õhtul kella kümneni tõsteti, mõjus see küll niiviisi, et igaks juhuks ostsin rohkem ja siis muidugi jõin selle ära ka :D)

    nii et kuigi ma olin alguses samamoodi üllatunud, et mismõttttes ma ei saa pühapäeval poest õlut osta, siis nüüd olen a) õnnelik, et erinevalt rootsist toidupoes üldse õlut müüakse b) üllatunud, et eestis pühapäeval üldse midagi poest osta saab... ja leian, et see kõik on mõistlik ja normaalne ja inimene ei peagi saama 24 tundi ööpäevas tanklast viina osta.

    reklaamist iseenesest on mul üsna ükskõik, küll ma oma alkoholi ikka üles leian :D ja avalikus kohas lahja alkoholi tarbimine võiks minu meelest igal pool seaduslik olla... või siis jälle samamoodi lahendatud nagu norras: see on keelatud, andmaks võimalust kuritarvitajaid korrale kutsuda, aga kui sa pargis grillimise kõrvale õlut jood ja sellega kedagi ei häiri, ei käi sind reaalselt kiusamas mitte keegi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma mäletan ka seda aega kui ühtäkki kella kümne peale keerati alkoholi kättesaadavus, siis olin pahane, et peolt tulles ei saanud enam tanklast siidrit osta. Nüüd mõtlen, et see oli ju üldse naeruväärne komme. Milleks kl 1-2 öösel koduteel siidrit???

      Delete
  4. See alkoholivärk pakkus mulle natuke nalja, siin Austraalias on suhteliselt karm kord; alkoholi reklaamitakse vaid rugby mängude ajal (ka seda üritatakse limiteerida). Alkohol ise maksab korraliku varanduse (kast 0.33l Corona-sid näiteks maksab $50-$60 daala, oleneb soodustest) ja baaris maksad 0.33l õlle eest üle $10. Alkoholi saab osta vaid spets poodidest (neil on isegi drive-through!) mitte söögipoodidest ja tanklatest (!!) ning teatud aegadel. Samuti on baaridel ja pubidel vaja mingi spetsiaalne permit taodelda (mis maksab ka varanduse), et peale kella 10-t õhtul alkoholi müüa. Olles sellega siin harjunud, on Eestis alkoholi kättesaadavus ikka naeruväärselt lihtne. Samas, Austraallased on ikka tunduvalt kõvemad õlle (mitte nii väga kange alkoholi) tarbijad ning neid ei heiduta ei reklaamipuudus ega kallis hind :) Ei teagi, mida lahenduseks pakkuda, kui inimene ikka tahab siis ta seda ka saab. Tuttav töötas kohalikus toidupoes ning rääkis, kuidas noored vanemad panid mähkmepaki kõrvale, et endale sigarette lubada (maksab siin $20-$35).

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jaa, eks alkoholi ja suitsud saab ikka kätte kui vaja, aga on ju naeruväärne vinguda, et reklaami piiramine on "ahistav"

      Delete
    2. Just, just. Iga inimene ju teab, et alkohol on poes olemas. Minu papsi arvates ei tasuks üldse midagi reklaamida. Ei taipa minu väike aru, et mis seal ahistavat on :)

      Delete
  5. Absoluutselt nõus! Täitsa 100% kohe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on rõõm kuulda, et minu arvamus vaid minu arvamus pole:)

      Delete
  6. Kirjutan kahe käega alla! Anonüümik, I love you! :-)
    A ühte asja mu pea ei võta - kuidas saab õhtu jooksul kaks pudelit veini ära juua? Minu oma (st pea) teatab 3. klaasi tühjenedes, et edasine koostöö veiniklaasi haarava käega on välistatud. Harjumus? Mine võta kinni ...
    Või see, et ma lapsest peale pehme keelega ebaadekvaatselt käituvate inimeste lällamist ei suuda taluda, st see teeb mind lihtsalt väga kurvaks.
    Igatahes on peakese sellise käitumise ja üpris olulise kokkuhoiu tulemusena (sigaretid ja alkohol st) midagi alati Kaubamaja Lõhnatoast endaga nautimiseks kaasa osta :-)
    Nädalalõpu tähistamine alaku aga nüüd, ja täna saab ilmselt Bourgogne pähe Bordeaux'le :-)
    Kena nädalavahetust kõigile!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okei, ma ÜKSI ei suuda päris kahte pudelit veini ära juua, AGA koos sõbrannaga pika õhtu jooksul küll.

      Delete