Wednesday, June 15, 2016

"Loodus annab sulle näo, mis sul on kahekümneselt. Elu vormib selle enda nägu kolmekümnendaks sünnipäevaks. 50aastaselt on sul aga nägu, mida sa ise väärt oled." Coco Chanel


Alustame algusest. Ma ütlen ausalt, et ma pean end stiilseks inimeseks ja arvan, et mul on hea maitse. Jah, päriselt ka. Ilma igasugu valehäbi või kartuseta saada kriitika ja negatiivsete kommentaaride osaliseks. Ma olen 35-aastane ja täna julgen ma öelda, et mul on välja kujunenud oma stiil, ma olen ammu loobunud moega võidu jooksmast. Mu lemmikkingad on pärit aastast 2006 ja ma olen KÜMME AASTAT JÄRJEST nendega IGA suvi käinud praktiliselt igal vähegi soojemal suvepäeval. Need on osake minust ja minu stiilist, ma tunnen end nendega mugavalt ja vaatan hirmuga, et nüüd hakkavad need esimesi väsimuse märke näitama. Kingad ostsin ma ühel tööreisil olles Oslo peatänaval suvalisest pudipadi poest 15 euroga, sest mu oma kingad hõõrusid nii põrgulikult, et ma olin valmis paljajalu edasi liikuma. 

Mis ma sellega öelda tahan?

Muidugi ma kommenteerin ja kritiseerin neid (oma peas või sõbrannadega), kes minu arvates maitsetult riietuvad, kes meist seda ei teeks. Me kõik teeme seda. Ma võin teile ka täiesti ausalt öelda, et minu jaoks on maitsetud  igavad 90% Eesti moeblogijatest. nende valikutest ei paista mingit isikupära ega erilisust, jah, isegi siis kui nad toovad pildile "killukese Hollywoodi glamuuri". Ei, kade ma ei ole, ma lihtsalt leian, et moeblogija peaks olema teistest eristuv. Ja ma tahan siin rõhutada, et minu jaoks on ka suur vahe, kas olla stiilne elustiiliblogija või moeblogija. Kunagi ammu kui ma blogima hakkasin, meeldis mulle kohutavalt selline blogi nagu Stylehurricane. Verinoor Tartu (?) tüdruk paistis silma oma erilise julge riidevaliku poolest (mul on eriti hästi meeles Barbie-kätest tehtud ehe), ma ahhetasin ja ohhetasin, tänaseks on sellest tüdrukust saanud tuntud modell Anni Jürgenson. Tema on moeblogija!
Ja siis on stiilsed (elustiili)blogijad. Tahate näiteid? Minu maitse ei lähe kokku Marina maitsega, kuid ta on minu arvates OMA stiiliga stiilne naine. Teise näitena toon ma välja Mirjami. Tema on mu meelest ainus Eesti blogijatest, kes suudab ka "odavad Hiina räbalad" stiilselt välja kanda.

Ja nüüd siis pointini. Maitesete üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Kakelda ma ei viitsi, vaielda võin pärast kommentaariumis, aga minu meelest on stiilsuse juures kõige olulisem see, et inimene kannab riideeseme välja ja tunneb end selles mugavalt. Olgu selleks siis tuhandeid eurosid maksev disanerkleit, paarieurone Hiina "jama", midagi vanavanaema riidekapist või isetehtut.  Intriigi mõttes võin ma teile ka öelda, et enamus ajast ei ole Marianni stiil minu teetassike, aga näiteks blogiauhindade üritusel nägi ta šeff välja. Eriti šefiks muutus ta outfit kui ta kontsakingad tossude vastu välja vahetas. Kriitikat saab tema ilmselt kõige rohkem, sest ta on kõige tuntum, eksju.
Panin tähele, et ka Triinu-Liis jäi paljudele hambusse. Jah, ka minu teetassike ei ole sellised printsessikleidikesed ja mu meelest näeb smart casualis Triinu-Liis sada korda parem välja, aga see on minu arvamus. Noh ja mina ei saakski sellist kleiti selga panna, sest mul on oma mõtted asjadest, mida 30+ naine enam kanda ei tohiks (uskuge mind, veel 25aastaselt naersin ma KÕIK sellised artiklid välja, aga nüüd tunnistan, et on päris palju asju, mida ma enam selga panna ei taha, just vanuse tõttu). 

Tuleme tagasi alguse juurde, et ma pean end stiilseks inimeseks, aga ma annan ka endale aru, et MINU stiil pole samuti paljude teetassike. Ei peagi olema. Mul on välja kujunenud riided, milles ma tunnen end mugavalt ja tean, et sobivad mulle (mu enesetunde jaoks). Kui ma teinekord poes mõnd riideeset vaatan koos Marekiga ja nõu küsin, vastab ta ükskõikselt "see on ju nii sinulik". Paar korda olen ma minulikust tsoonist välja astunud ja ostnud mõne moeeseme, milles ma juba eos end mugavalt ei tundnud ja mis te siis arvate, kas ma kandsin seda eset. Muidugi mitte.
Ma ütlen kõigile, kes tahavad stiilsed välja näha ühte, leidke oma stiil ja riided, milles tunnete end mugavalt ja olete juba poolel teel. See, et te Zenja Fokinilt või mõnelt muult moegurult stiilipunkte ei saa, ei ole ju argielus üldse oluline. Oluline on teie endi mugavus ja teie maitse, kritiseerijaid jagub igal juhul. 

Et asi nüüd aus oleks, siis annan teile kritiseerimiseks ka mõned enda outfitid. Minulikud. 

1. Täpselt nii liigun ma ringi suvalisel suvepäeval, reisides, tööle minnes. Kui peaks juhtuma, et mul oleks vaja seda komplekti veidi "smartimaks" muuta, vahetan tagi välja pintsakuga. 


2. Kui "EBA riietedraama" pihta hakkas, siis tegelikult teadsin ma kohe, mis ma selga panen. Tädi tehtud linase suvekleidi ja 10 aastat vanad lemmikkingad. Ühtlasi oli see lisaks reisiriietele ka ainus asi, mis ma Eesti tulles kaasa võtsin, sest noh...ma eeldasin, et kui Norras on suvi, siis on ka Eestis suvi. Ma panin pange. Eestis ei olnud suvi! 



3. Kuna Eestis oli talv, siis pidin ma endale midagi selga organiseerima. H&M püksid olid mul olemas, New Yorkerist leidsin kiiruga superheast materjalist ja minuliku topi üheksa euro eest. Tennised ja must pintsak on minu garderoobi klassikud. Must on MINU värv. Ma tunnen end mustas hästi ja ilmselt hakkan ma kandma teisi värve kui mõeldakse välja mustast tumedam värv. Mis sellest, et ma näen välja nagu Dark Lord või Darth Veider. See olen mina. 



Puberteedina ei pidanud ma end väga ilusaks, pigem koledaks ja ilmselt oli mul ka üsna madal enesehinnang, aga ühel hetkel see muutus. Ma ei tea, kas sellele aitas kaasa 16-aastasena Norrasse sattumine või midagi muud, aga ühel hetkel sain ma aru, et oma välimuse juures ei saa suurt midagi muuta. Tänaseks olen ma endaga sõbraks saanud ja olen enda välimusega rahu sõlminud. Jah, kui ma olen meigitud ja juuksed sätitud, tunnen ma end veelgi paremini ja ma siiralt tahaks iga päev sätitud välja näha, aga on kaks "aga". Ma ei oska ja mul ei ole aega. Ma lihtsalt ei oska endaga midagi peale hakata. Seepärast on mul kombeks enne suuremaid üritusi läbi hüpata juuksurist ja meikari juurest.

Ma juba kirjutasin ka, et laupäeva hommikul tundsin ma end nagu oleks tramm minust üle sõitnud ja mu enesetunne oli kergelt öeldes kurb (mida Manjana tähelepanelik silm "maski" tagant siiski märkas), kuid Stanislav Chloe ilusalongist klopsis mind üles. Ta ei teinud korda vaid minu välimust, vaid tegelikult klopsis ta üles nii palju kui võimalik oli, minu sisemuse. Minu enesetunde. Ja ilu algabki enesetundest. Kui enesetunne on hea, siis ei loe kas keegi nimetab sind koledaks, vanaks, paksuks, vaalaks, äravajunuks, maitsetuks, peletiseks. Selliste kommentaaridega harjumine võtab aega, teeb alguses haiget, lööb kõikuma enesekindluse ja igas kriitikas võib peituda ka killuke tõtt, kuid enesekindlusega tasub tööd teha, siis tuleb ka stiil(sus).
Oskus enda üle naerda tuleb samuti kasuks. Ebaõnnestunud pildid ei ole suurim õnnetus maailmas. Ei, ma ei räägi Triinust, tema näeb nagu alati stiilne ja särav välja (mu meelest absoluutselt pingutamata!), ma räägin väikesest vallatust pekivoldist;)



Minu jaoks on üks stiilsemaid naisi üldse olnud Coco Chanel. Tema riietusstiil, isiksus ja sõnavõtud kokku on minu jaoks see, mis teeb temast Legendi. Kas te arvate, et tema riietust ei kritiseeritud ja ta tweed-kostüümid said kohe populaarseks? Muidugi mitte. Kas ta hoolis sellest? Tema ajas oma asja. Oli oma näoga. Ja kas pealkirjas toodud tsitaat ei ole mitte geniaalne? Nagu ka paljud teised tema suust kuulsaks lausutud ütlused (SIIN mõned neist)


16 comments:

  1. Kullake, nahk ja pekk on kaks eri asja või noh..naha all on rasvkude ka, aga sul on seal nahavolt :D

    ReplyDelete
  2. Tahaks like panna, aga ma ei saa, mul on wordpress ja Sul mitte :D Ja Sa kannad oma smart-hipiliku välimuse täiega välja :D

    ReplyDelete
  3. Sul on hea figuur minu silmis, mist6ttu saad päris erinevaid stiile endale lubada. Selline natsa hipilik stiil, mis sul on, sobib minu meelest ka hästi. Yks asi, mis mu meelest kuidagi ei haaku on need v6ltsvalged juuksed ja ysna tume jumestus. Esiteks see teeb vanemaks, pluss jätab sellise disco-beibe mulje, mida sa ju tegelikult yldse ei ole. Minu tagasihoidlik soovitus oleks naturaalsem blond ja heledam jumestuskreem ja siis oleks täitsa miss valmis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuste koha pealt ei saaks ma rohkem nõus olla, mulle ABSOLUUTSELT ei meeldi see värv, kuid sain ühelt tuttavalt tasuta blondi juuksevärvi eelmisel aastal, mida jagus selle kuuni ja kuna juuksurisse Norras minna ei kannata, siis kasutasin ära:D Nüüd on lõpuks otsas ja saan värvi muuta, usu mind, ma olen seda pikalt oodanud:)
      Aga jumestuskreemi osas ei saa ma midagi teha, sest ma olen suvel näost alati väga pruun, nõustun, et see teeb vanemaks, aga ma ei saa sinna midagi teha, et mulle meeldib suvel päikese käes vedeleda ja nägu läheb üsna kiiresti neegriks

      Delete
    2. Täiesti arusaadav, olen Skandinaavia hindadega kursis, kuna elan juba aastaid väljaspool Eestit. Kas Su enda juuksetoon on muidu selline eestlasele tyypiline kartulikoor v6i veel tumedam? Kui on esimene variant, siis oleks suvi parim aeg n-ö väljakasvatamiseks. Kuna sa armastad päevitada, siis päikse ja sidruni abil saab ikka päris m6nusa surfari juuksetooni endale tekitada. Vajalik on vaid, et UV-indeks oleks vähemalt 4 ja siis pigistad sidrunimahla pähe ja lähed päikse kätte. Neid variante on erinevaid, m6ni paneb 20 kummeliteekotikest kuuma vette ja lisab sidruni ja siis spraypudelisse, mul on k6ige t6husamalt m6junud otse sidrunimahla pähe pigistamine. Praegu on ju igasugused ombred ja ma ei tea, mis asjad veel moes, seet6ttu poleks yldse hullu, kui algul ladvad natsa tumedsamad on. Hilissygisel, kui see sidruniga pleegitatu hakkab kuluma, siis lased triibud teha Eestis (kysi nt emmelt kingituseks. :P). Saab muide täitsa odavalt, kui nutikas oled. Ma ise käin 2 x aastas Eestis yhe juuksuri juures kodus ja l6ikus + triibutamine minu poolte selga juustesse + lapse l6ikus kokku 30 eur. Ja kuna 80% kortsudest saame päiksest, 10 % miimika ja 10% geenid, siis tegelikult ikka tasuks näkku päiksekreemi panna, sest pruun oled sa ju nagunii. :) Loodan, et targutamisena ei m6junud. Lihtsalt see temaatika k6netas mind. Oma nahal k6ik kogetud.
      (Kui juba kirjutamiseks läks, siis kommenteerin yhte varasemat postitust ka siin. Sa mainisid, et sulle ei sobi selle norra psyhholoogi juures see, et ta läheb lapsep6lve tagasi k6iki vanu pusasid lahtiharutama, aga sul on probleem nyyd ja praegu ja siis selline lähenemine ei sobi sulle. M6tlesin, et sellisel juhul v6iks sulle sobida lahenduskeskne lyhiteraapia, kus ongi max 10 seanssi kokku ja tegeletaksegi konkreetselt selle peamise probleemiga. Minevikusaagad vajavad tihti aastaid kestvat psyhhoanalyysi ja see on ropult kallis ja alati ei aita ka. Lyhiteraapia sinu olukorras toimiks paremini. V6i kui on m6ni hea s6ber, kes jaksab sind kuulata, siis see m6juks ka hästi. Jaksu!)

      Delete
    3. Oo, mis hea nõuanne juuste osas. Tänud! Huvitav, et ma isegi ei tulnud selle peale, et igasugu väljakasvu toetav stiil praegu ju moes (mul tglt lausa heledapoolsem kartul, nii et kohe kui päike jälle väljas, katsetan sidruniga).

      Delete
    4. Mis puutub psühholoogi, siis tegelikult ma käingi lühiteraapias, et lahendada siin ja praegu olev pundar, aga eks ta nats ikka läheb lapsepõlve ka tagasi.
      Ma otsustasin et käin kenasti ära oma 10 korda, sest ega see mööda külge maha ei jookse.

      Delete
    5. Parim teraapia on klaas veini ja päike, saab kaks asja yhendada nii juuksurikäigu kui ka psyhholoogi. ;) Jaksu!

      Delete
  4. Millised riided need siis on, mida sinu arvates 30+ naine ei tohiks/ei sobitu kandma? :) Kohe hea meelega sooviks ülevaadet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma ei ütle, et ei tohiks, aga nt igasugu puhvis tütarlapselikud printsessikleidid, Disney tegelast, hello Kitty jms t-särke, ultramini. Need tulevad esimesena pähe. Ehk siis liiga tütarlapselikud riided.
      Samas sattusin hiljuti sellise artikli peale: http://naine24.postimees.ee/3728135/16-asja-mida-peaksid-kandma-ule-30-aastased-naised ja see nullib kõik mu sõnad:D

      Delete
  5. Disney t-särgid on mu lemmikud. :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaa! No siis tead, et ma pean sind vanusele sobimatult riietujaks:D aga saada nüüd tõestusmaterjali! Ma ei mäleta sul ühtegi Disney särki

      Delete
    2. +1! Ma kavatsen ühte uhkusega veel end pensioniametisse arvele võtma minnes veel kanda.

      Tegelikult ei ole olemas sobimatuid riideid. On vaid inimesed, kes teatud tüüpi riietusesemeid välja ei kanna.

      Aga mulle tuli meelde üks lugu vanaisast, kes lastelastele kiitis, kui hea nokamütsi ta odava raha eest second handist skooris. Näitas veel uhkusega lastele. Mütsile oli ette suurelt KILLER kirjutatud.

      Delete
    3. Panin fb diibi seinale näiteks 2015 augustist ühe pildi. :)

      Delete