Thursday, June 2, 2016

10 kohta, mida Oslos külastada / My top10 places in Oslo

Minult küsitakse tihti, mida ma soovitan Norras külastada/vaadata. Ma ei saa öelda, et ma olen väga kodus kõikide atraktsioonide ja vaatamisväärsustega (sedagi vaid Oslo-Lillehammeri kandis), seega ei pretendeeri see postitus siin mingile absoluutsele tõele. Need on 10 soovitust kohtadest, mida ma ise olen külastanud, külastaksin alati uuesti ning soovitan ka teistel külastada.

//I often get asked what to visit/see when in Norway. I cannot say I know all the tourist attractions, so this post is just a suggestion of places I have visited, I would visit again and can suggest to visit.

1. Minu ABSOLUUTNE LEMMIKKOHT on Oslo ooperimaja. Marmorist ja klaasist valmistatud ehitis, mis nagu jäämäena Oslofjordist välja ulatub, on arhitektuurselt uskumatu - maja ümbruses kõndides, kõnnid sa tegelikult maja katusel. Vaade ülevalt avaneb üle Oslofjordi ja ümbritsevatele saartele.
Ja Barcode moderne linnaosa, mis samuti ooperimaja juurest paistab, meeldib mulle ka väga. Ega seal otseselt midagi vaadata pole, aga kui moodne arhitektuur meeldib, siis meeldib ka see funky vaade.  TASUTA

My absolute favorite place in Oslo is Oslo Operahouse. The white marble and glass house sparkles like a glacier in Oslofjord. And this is the world's first - and only!- opera house on which you can walk up onto the roof! Views from the top stretch as fas as the eye can see over Oslofjord.
And the modern part of Oslo which is called Barcode is right there. If you'll like modern arhitecture, you love this funky part of town. FREE



Foto: visitnorway.com


2. Vigelandi park OLI kuni Oslo ooperimaja ehitamiseni mu lemmikkoht. Oslos elades käisin ma pea iga pühapäev seal jalutamas. Iga ilmaga. Tegu on Norra ühe kõige rohkem külastatava vaatamisväärusega. Tegu on skulptor Gustav Vigelandi poolt loodud skulptuuripargiga, kus üle 200 pronks-ja graniitkuju. Tuntuimad loomulikult Sinnataggen (Tige poiss) ja Monoliit.  TASUTA


Vigelandsparken was my favorite place in Oslo until they built the opera house, It is one of Norway's most visited attractions, life work of Gustav Vigeland with more than 200 sculptures in bronze and granite. Sinnataggen and Monolith are of course the most famous sculptures. 
I sometimes miss having the possibility to go there every weekend, in every weather, when I felt like. 
FREE




3. Aker brygge on tegelikult vist küll rohkem poodide, restoranide ja lõbustusasutuste piirkond, kuid minu meelest on see ääretult ilus koht, kus lihtsalt jalutada. Mu meelest on see koht, kuidagi nii Norra. Ja ei maksa midagi. Kui just shoppama ei hakka;)

I love walking on Aker brygge. It's a district for shopping, restaurants and night life, but it is absolutely fantastic to walk around, look at the boats and be part of the vibe of a Norwegian city. And it's free to walk there, unless you start shopping of course;)

 



 4. Holmenkollenis peab iga spordihuviline ära käima. Asub küll linnast väljas, kuid ühistranspordiga väga hästi ligipääsetav. 1952 taliolümpiamängud toimusid just siin ja lisaks tasuta maailma vanimale suusaajaloomuuseumile ón siit ka linnale fantastiline vaade. Nii et tegelikult pole koht vaid spordihuvilistele, vaid ka neile, kes linnast (ja endast) ilusaid pilte tahavad teha; ) IKKA TASUTA

Skiing is important in Norway, so Holmenkollen is a must see for everyone who's into sports (history). Holmenkollen hosted Winter Olympics in 1952, it also has a ski musem with free entrence. AND a wonderful view to the city again - if you like taking pictures;)  FREE




5. Oslo raekoda, botaanikaaed, Akershus kindlus ja kohalik Kalamaja - Grünerlökka on samuti väärt jalutuskäiku ning ei tee rahakotile liiga. Muuseumihuvilistel soovitan vaadata ka www.visitolso.com, sest paljudesse muuseumidesse on aastaringselt tasuta sissepääs ning osa muuseume pakkub tasuta sissepääsu neljapäeviti.
6. Ja ärge unustage Oslo peatänavat Karl Johani. Parlamendihoone, rahvusteater, kuningaloss, Grand hotel - kõik asuvad sellel tänaval.




Oslo City Hall, Botanical Garden and Grünerlökka - the local hipsterville, Akershus Fortess are also worth a visit, especially when travelling on a budget. For overview over museums with free admission go to www.visitoslo.com, there are also some museums which have free entrence on Thursdays. 
And of course a walk on Karl Johan - the main street.  The street starts at railway station and leads to the Royal Palace.






7. Bygdoy  muuseumisaar on jälle üks mu enda lemmikkohti. Siin paiknevad Norra vabaõhumuuseum, Viikingite laevamuuseum, Meremuuseum, Fram ja Kon-Tiki. Fram-museet räägib  polaaravastustest ja uurimisretkedest ning tutvustab kolme polaaruurijat F.Nansenit, O. Sverdrupi ja R. Amundseni. VÄGA põnev muuseum, kuid otseloomulikult on minu lemmik Kon-Tiki muuseum.
On raske uskuda, et keegi "hull" võttis sellise merereisi balsaparvedel üldse ette ning Thor Heyerdahl on mu meelest lihtsalt nii äge kuju, et temast kohe tahad rohkem teada. Ja no ärgem unustagem minu klassikalist välisõpilase feili, millest huvi korral saate lugeda SIIN.

Fram ja Kon-Tiki muuseum: täiskasvanud 100NOK, lapsed ja õpilased 40NOK
Viikingite laevamuuseum: täiskasvanud 80NOK, alla 18-aastased tasuta


Again I have to say that this is one of my favorite places - The Bygdoy "museum island" with open air museum, Viking Ship Museum, Fram museum (which hosts world's most famous polar ship and introduces us three polar explorers) and Kon- Tiki museum. All the museums are interesting, but for me Kon-Tiki was the most fun. I mean to see the rafts on which T. Heyerdahl travelled across the Pasific Ocean - it's almost hard to believe some was that crazy. And I like T. Heyerdahl, I have always liked to read about his expeditions (and also personal life), so for me this museum is a place where I would always go back. 


 Fram museum: Adults    100 kr, Children and students   40 kr
Kon-Tiki: dults    100 kr, Children and students   40 kr
Viking Ship museum: Adults 80, children under 18 free







8. Munch'i muuseum. Sellega on nii ja naa. Nagu te teate on Edvard Munch üks minu lemmikkunstnikke, seega minu jaoks on see muuseum must-visit koht. Viimati käisin ma seal koos Idaga. Päris naljakas oli (loe SIIT kui viitsid)

Sissepääs: täiskasvanud 100-120NOK
alla 18-aastased tasuta

Munch-museet for me is absolutely a must-see place, because E.Munch is one of favorite painters. I don't know if it is as interesting for people who are not interested in Art. I still recommend to visit it. They usually also have an exhibition of contemporary art in the museum. At the moment there is an exhibiton "Edvard Munch + Jasper Johns" (check out more here)


Entrence fee adults 100-120NOK
Under 18 free



9.  Mitte et ma oleks Tusenfryd'i lõbustuspargis käinud, nii et natuke kummaline on see siia toppi panna, AGA ma olen alati mõelnud, et ühel päeval tahan ma sinna minna ja millegi pärast on mul tunne, et kui lastega reisil olla, siis see lihtsalt on üks koht, mida peab külastama. Eriti kui te olete neid vasekesi juba terve ühe päeva mööda muuseume vedanud:)
Hinnad muidugi on üsna krõbedad, nii et enne kui lapsele külastust lubate, vaadake kindlasti kodulehelt järele, mis ja kuidas. Kodulehelt on ka soodsam osta. Tusenfyd koduleht -www.tusenfryd.no

Not that I have been to Tusenfryd amusement park myself, BUT I have always thought that one day we just have to go there. And I believe when travelling with children, it is a must, especially when the poor ones have been to a museum after another;) 

Check their homepage www.tusenfryd.no




10. Astrup Fearnley muuseum on samuti koht, kus ma ei ole veel jõunud käia, AGA mul on kahtlane tunne, et see külaskäik saab ka üsna pea ette võetud. See on selline koht, millest ma olen lugenud ja mõelnud, et see vist on maailma kõige ägedam kunstimuuseum. Te vaadake juba seda maja ennast! Ehk siis kui olete Oslos ja jalutate linnas, mööda Akerbrygge siis muuseum asub Tjuvholmenis, mis on kohe seal samas.


Muuseumi sissepääs täiskasvanu 120NOK
Õpilastele 80NOK
Alla 18-aastastele tasuta


Astrup Fearnley museum is a place I haven't visited yet, but I still know that this is a place I recommend YOU to visit. I think this must be one of the coolest art museums in the world. And just look at the building itself, it's a sightseeing on its own. So when you are walking on Aker brygge, Tjuvholmen, where the museum is located, is right there. 


Entrence fee adults 120NOK
Students 80NOK
Under 18 free


Nii palju siis Oslost. See ei ole klassikaliselt kaunis linn, kus iga maja on omaette vaatamisväärus, kuid Oslos on midagi, mis kutsub alati tagasi. Juba kasvõi Karl Johan ja Vigelandi park. Minge uudistage ja järgmine kord kohtume juba Lillehammeris. Algul läbi blogi, aga kui siin juba olete, astuge poodi ka sisse!

That's all about Oslo this time. It is not a classical historically beautiful town where each building is a sightseeing itself with a long history to tell, but there is something about Oslo. It's inviting. I like the town. 
Next time we'll meet in Lillehammer. Via blog. But when you are here, don't forget to visit my little shop on Storgata 91, 2 floor. @nesteesti on Instagram:) 


2 comments:

  1. Tänud! Oleme 24.06 Oslosse tulemas kolmeks päevaks ja tundub, et igav ei hakka.
    Pole varem Norras käinud, aga mingi aeg Rayanair müüs edasi-tagasi pileteid 24! euriga. Miks mitte väike linnapuhkus siis endale lubada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. no mina sain lausa 15 euroga ju:) arvestama pead vaid sellega, et rongipilet Ryggest maksab üks ots/üks inimene 164 NOK, kuid ma ise olen 2007 ja 2012 aastal sellised väikesed linnapuhkused teinud ja pean tunnistama, et see ei läinud kulukamaks kui nädalavahetus Eestis, nt suvepealinnas. Saime ka hotelli 32 eur/öö, aga see vist oli täielik vedamine.
      Ühesõnaga mina kindlasti soovitan Ryanairi pakkumisi veel ära kasutada kuni see lendab Ryggesse (oktoober 2016ni)
      Ja nagu FB lehel keegi kommenteeris, siis panen ka siia selle kirja, et Tusenfryd on äge, aga mitte nii väikestele kui Ida veel.

      Delete