Wednesday, March 16, 2016

Mis teil viga on? Või mis mul viga on? Ehk ühiskondlikust pissimisest.


Ma ei mäleta, kas see oli eile või üleeile kui mulle Facebooki lahti tehes tundus, et pooled mu tuttavatest ja nende tuttavatest ja nende tuttavatest on hulluks läinud. Igalt poolt karjus keegi "Kes see idioot, midagi sellist välja mõtles?", "Appi, kuhu me nii jõuame?, "Kas kampaania välja mõelnud debiiliku arvates kehtib soovitus vaid kodus või ka ühiskondlikes dushiruumides",  "R-Õ-V-E", "...ma saan aru, kui kutsutakse põlevkivitööstuse peale kusema...aga duši all kusema...see on ikka natuke asjatundmatu plaan" ja nii edasi ja nii edasi. Tagatipuks kirjutas üks ajugeenius: "No lisaks mu arust vanasti kirjutati dušši all ikka kahe š-ga!"

Juttu loomulikult Pissi.ee kampaaniast, mida ma ise tegelikkuses näinud pole, mille sõnumisse ma pole ka liigselt süvenenud, aga see polegi hetkel oluline, sest ma ei kavatse midagi kampaania kohta rääkida. 
Mind pani imestama see, et kõik Eesti inimesed tundusid nii šokis olevat mitte sellest, et kampaania on "asjatundmatu plaan vee säästmiseks" vaid sellest, et keegi midagi nii rõvedat välja on suutnud mõelda/öelda. Tänagi torkas mulle paar samateemalist blogipealkirja vastu, kuid ma ei viitsinud neid isegi enam lahti teha, sest olgugi et ma pean end "keskmisest elitaarsemaks" (jumala eest, see oli nali!), siis ma lihtsalt ei jaksa enam lugeda kui peened kõik teised peale minu on. 

Esiteks hakkas mulle vastu juba see ilkumine. Issand jumal, kas ma pean minema iga kord duši alla kui tahan pissile - see küll säästlik pole! või "Kõik koos peale trenni pesemisruumi pissile!". Kuradi tähenärijad, tahan ma öelda, te saate ju väga hästi aru, et keegi ei soovita teil kambakesi pissimas käima hakata,  end wc-s pesta või vaid duši all pissil käia. Tegu oli ühe soovitusega, kuidas vett säästa (olen ma laias laastus kampaaniast õigesti aru saanud, eks?)

Teiseks muidugi see - öäk, kui rõve. Jah, ma tean, et printsessid ka ei kaka ja ei puuksuta, samuti ei arva ma, et duši all pissimine on maailma kõige loogilisem tegevus, kuid mis seal siis nüüd nii rõvedat on? Minu jaoks on olemas teemad, millest ei räägita. Näiteks ei tuleks ma kunagi selle peale, et kellelegi mingeid peerunalju teha, kuid tulgu see teile šokina, aeg-ajalt minu 35 eluaasta jooksul tuleb ette, et ma puuksutan. Kakal käin ka. Ma ei saa sinna midagi parata - kui ma ikka ühest otsast söön, siis kahjuks/õnneks peab teisest otsast midagi ka välja tulema. 
Need on teemad, mida ma kohvilauas just ei aruta, kuid see ei tähenda, et selliseid teemasid poleks olemas. (Kas pole aga samas veider, et lapse kaka on täiesti tihti täiesti normaalne teema sõbrannadega arutamiseks? Eriti kui tegu on esimese lapsega, kui teadmine, et lapse kaka värvuse ja tema tuju, tervise, jalanumbri vahelisest seosest saaks lausa eraldi teadusharu.)

Kuna ma niikuinii paljude jaoks olen vastuvõetamatult rõve ja ebameeldiv, siis ma julgengi siin teha veel ühe rõveda ja ebameeldiva  sammu edasi ning šokeerin teid sellega kui rõve ma tegelikult olen. Minu jaoks ei ole duši all pissimises midagi hullu ega ebanormaalset. Ma ei taha siin öelda, et igal hommikul kui ma duši all käin, sirtsutan ma dušinurgas ja pesen end pissikollases vees, kuid ette on duši all pissimist tulnud küll. Kui tuleb duši all pissihäda peale, siis pidage mind rõvedaks, aga ma ei viitsi küll, kas a) kannatada või b) end kuivatada, wc-sse minna ja siis tagasi duši alla minna. Peale selle meie majas pestakse dušinurka, nii et ka midagi ebahügieenilist ma selles ei näe. 


Minust läheb see kampaania üldse mööda. Mitmel põhjusel. Esiteks olen ma pissi- ja kakanaljade east välja kasvanud ning selline kampaania ei paku isegi minusugusele sarkasmist läbiimbunud prouale mingit pinget Teiseks, kuna ma niikuinii olen duši all pissinud, siis ei šokeeri see mind ka oma rõvedusega. Kolmandaks on see teema juba "nii eilne päev" - lööge google'i otsingusse sisse sama teema säästmise eesmärgil. Neljandaks ei ela ma Eestis ja kahjuks ei näegi seda kampaaniat  oma silmaga (wait! ma olen ju järgmine nädal Eestis?)
Ma mõtlen hoopis, et need, kes arvavad, et tegu on üleskutsega ühiskondlikes ruumides koos duši all pissima hakata, on võib-olla ise natuke debiilikud? Ahjaa, kõik te, kes te selle kampaania rõvedusest šokis olete ja pole midagi rõvedamat näinud/kuulnud, mul on teile üks sõna. Sünnitus! Kummaline, et midagi, mille tulemus on nii ilus, saab olla nii sõnaseletamatult rõve. 

6 comments:

  1. Mina polnud enne sinu postitust oma FB-seinal sõnagi sellest kampaaniast kuulnud. Minu sõbrad vist ei jaga igasugu asju või nad on siin ilmas juba kõike näinud ja ei pea kommenteerimast oluliseks. Igal juhul tänan valgustamast! Mida ma küll ilma blogijateta teeks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noh eks ma ka liialdan natukene, sest ega 500st sõbrast ikka 250 ei jaganud seda, aga oli küll nii, et paar tuttavat KISASID sel teemal ja siis vist näitab mida sõprade sõbrad on jaganud vms, nii et lõpuks jõudsin Marek Strindbergi postituseni isegi kuidagi.
      PS: Blogijad ongi ühed valgusallikad:D

      Delete
  2. Marek Strindberg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaa, päris hea feil:) Nojah, eks see on karma, et ilgun siin teiste õigekirja üle:D

      Delete
  3. Kuuled? Ma plaksutan sulle :-) Vaatasin just, et kuus aastat tagasi kirjutasin brasiillaste algatusest ning mõtlesin, kui hea mõte! Mitte et ma seda aegajalt varemgi teinud poleks. Kuigi tihtipeale ununeb ikka ära, et võin poti peale istumise vahele jätta, kui pesemine ees. Palju naljakam lugu on aga see, kuidas lapsed väikesena juhtusid oma ööseks külla jäänud sõbrannadelt hommikul vannituppa minnes küsima, kas neil on vaja pissile minna, siis peab vaid ühe korra vett tõmbama :-D Kõik minu süü, sest sama taktikat kasutasin isegi lastega. Mitte et ma oleks osanud oodata, et nad siis sõpru kaasa tõmbaks :-D Ma ei ole mingi ülikokkuhoidlik tegelane, pigem väiksemat sorti "maailmaparandaja". Muidugi on see vee kokkuhoid väike, kuid kui paljud samamoodi mõtlevad, siis on mingi panus antud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle meeldib see kui inimesed väikselt "maailma parandavad", mitte ei ilgu nüüd igas võimalikus foorumis, et appi appi appi, kuidas keegi midagi nii kohutavat suutis välja mõelda:)
      Mul oli tädi selline "käige kõik pissil ära, siis peab ühe korra vett tõmbama - inimene" ja mu jaoks ei ole selles kunagi midagi veidrat olnud, et ta niimoodi kamandas. Iseasi, kas me kõik kohe kambakesi pissile jooksime:)

      Delete