Sunday, September 20, 2015

Avameelselt.Narkootikumidest.


Ma võiksin kirjutada vaid: "Kanep on narkootikum!" ja sellega oleks öeldud minu seisukoht kanepi legaliseerimise kohta, kuid ei, ma kirjutan pikemalt. Avameelselt. Sest Marianni postitus  ja postituse all olevad kommentaarid (siin) ajasid mind närvi. 
Ma ei ole muidugi seda teemat enda jaoks kunagi täpselt lahti mõtestanud, sest kanep ei ole absoluutselt minu teetassike, mu meelest kuulub see natuke wannabe kunstiinimeste või isegi teise Eesti pärusmaale, küll aga pean ma tunnistama, et natuke ehmatav oli seda postitust lugeda. Mulle on alati meeldinud, et Mallukas julgeb välja öelda kõik, vahet ei ole, millise tormi teetassis see tekitada võib, või kuidas keegi temast pärast seda arvab, kuid see postitus...
Mulle jäi eile kusagilt silma tiitel "staarblogija", ehk siis see tähendab ju, et inimene on tuntud, omab (teatud määral) mõjuvõimu ning on ehk ka paljudele eeskujuks. Parandage mind kui ma eksin, aga ma usun, et Malluka lugejate hulgas on palju ka nooremaid inimesi, kes päris täpselt veel ehk ei teagi, kes nad on ja kelleks saada tahavad. Nad otsivad eeskujusid. Ja nüüd on justkui eeskujuks, et "aegajalt kanepit suitsetada on hea, sest see aitab kaasa loomingulisusele ja muudab meid chill'iks". Noorte jaoks on oluline chill olla. Ma isegi ei tea täpselt, mida see tähendab, aga mul on meeles, et mu ristitütar üritas seda meile kunagi selgeks teha. Mina olevat "enam-vähem chill" ja see ei kõla ju nagu kompliment. Mallukas oleks kindlasti chill (või mis sa ütled, Laureen?). Novot ja nii see postitus mu jaoks juba eos vale oli. 

Ma ei viitsi isegi süveneda argumentidesse, et ravi eesmärgil ja bla bla blaa. Vastu ma ei vaidle, sest selles väites võib tõepõhi all olla, ma tõesti ei ole uurinud. Ja Body Shopi kanepikreem ja huulepalsam on minu lemmikud olnud juba aastaid (kas see teeb minust tegelikult nüüd kahepalgelise inimese/narkomaani või on need kanepitooted midagi muud?). Igatahes jääb mulle mulje, et terve Eesti on täis haigeid inimesi, keda saaks ravida vaid kanepiga ja seetõttu peaks selle ka kindlasti legaliseerima. Naljanumber, ausõna. 
Et mu postitus ei läheks romaaniks (kuigi vist on juba hilja), siis ma jätan vahele ka võrdlused suitsu ja tubakaga. Ütlen vaid seda, et kuigi mul on soe suhe veiniga, siis minugi poolest võiks  alkoholi-ja tubakaaktsiisi tõsta palju tahetakse, sest need ei ole igapäevaeluks vajalikud (erinevalt kütusest, mille hind kogu aeg tõuseb).
Mis mu meelest aga oli palju kohutavam kui see postitus, olid kommentaarid, kus selgus, et pea iga teine teeb aegajalt ühe "jointi" (jumal, kus ma vihkan juba seda sõna), inimeste tutvusringkonnad koosnevadki kanepisuitsetajatest  ja kõik tunduvad selle üle uhked olema. On hirmuäratav kui lihtsalt kättesaadav on Eestis siiski keelatud narkootikum. Mulle tundub, et kui ma nüüd ühel kenal päeval peaksin kanepit vajama, siis ma võiksin lihtsalt minna Viru väljakul bussipeatusesse ja küsida seal suvaliselt inimeselt, kus on lähim koht, kust kanepit saaks. Kui tema ise ei tea, siis ta kindlasti teab soovitada kedagi, kes teab.  

Mu meelest on naiivne öelda, et kanep on "vaid süütu taim". Nii nagu ka seal kommentaariumis mõned mainisid, siis ka minu esimene mõte oli, et kui kanepit suitsetanud inimene istub autorooli, kas ta oleks siis adekvaatne või ohtlikult chill


Kanepit suitsetanud inimesed ei ole adekvaatsed. Ma tean inimesi, kelle puhul ma julgen öelda, et mida rohkem nad kanepit tarbisid, sest siis oli mõnus ja rahulik olla, seda juurviljamaks nad muutusid, nende jutt oli seosetu ja selge peaga ei suutnud nad mu meelest üldse reaalses maailmas elada. Tõsi, ma ei saa sajaprotsendiliselt kuidagi öelda, et see vaid kanepi süü oli, võib-olla nad olidki lihtsalt debiilikud, mida ma alguses tähele ei pannud, kuid seos kanepiga on olemas. 

Mulle jäi silma ka kommentaar, et kui te vaid teaksite kui paljud edukad inimesed Eestis kokaiini (ja muid mõnuaineid) tarbivad. Tean. Ma võiksin erinevatesse kõmulehtedesse saata isegi pilte tuntud nägudest ja nende "saladustest". See on selline avalik saladus, mida paljud teavad.  Ma võiksin teile rääkida, mida mõnuained on teinud ühe või teise Eesti mõistes kuulsa inimesega, ma võiksin rääkida erinevatest pidudest, ma võiksin rääkida palju. Nagu te aru saate, siis ei ole ka mina mingi ingel (mitte et keegi kunagi seda arvanud olekski, eks) ja oskan sel teemal kaasa rääkida erineval tasandil isiklikele kogemustele tuginedes. Ma näen muidugi nüüd vaimusilmas, kuidas minu sõnu on võimalik väänata ja kusagil kirjutada, et "no mida oligi arvata, narkomaan kah veel lisaks kõigele muule", kuid mis seal ikka, aga tõesti...igasugu narkootikumide tarbimise põhjuseks on minu arvates:  1) soov kuhugi gruppi kuuluda, vahet ei ole kas gruppi "kõik, kes on edukad, teevad aega-ajalt kokaiini, see ei ole sõltuvus"  või gruppi "me oleme kamp kunstiinimesi, kes teevad aeg-ajalt kõigest ühe süütu jointi, see ei ole kindlasti mitte sõltuvus" 2) sisemised probleemid ja madal enesehinnang ning 3) eskapism. 

Ma ei tea, kas see teema ärritaks mind ka siis sama palju kui ma ei oleks ema, kuid nüüd emana tundub mulle ausõna kohatu leida isegi mõnd poolt-argumenti kanepi laiatarbekaubana kättesaamiseks. Põhjus. Vaadake statistikat. Inimesed ei oska piiri pidada. Ei alkoholi, suitsu ega narkootikumidega. Milleks meile veel vaja juurde legaalseid aineid, mis mis meid "kunstiliselt avavad".  
Absinth oli ka vaid aperitiiv, eriti populaarne kirjanike ja kunstnike seas. Mõni neist lõikas endal kõrvagi peast.

40 comments:

  1. nõustun 100%, malluka postitus tekitas sarnaseid emotsioone

    ReplyDelete
  2. Minu arvates võiks kanep olla ravimina (nt vähihaigetele, raske autismi puhul) kergesti kättesaadav ja legaalne. Sest see tõesti leevendab. Aga inimesed ei saa abi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagu allpool keegi kirjutas, on see täitsa kättesaadav.

      Delete
    2. Ei ole kättesaadav legaalselt. Ja kui nö tänavalt ostad siis ei tea millega see solgitud on, ise ka ei või kasvatada ning karistada saad igaljuhul. Omal peres vähihaige, hädasti vaja abi, aga ei saa.

      Delete
    3. Meditsiiniline kanep ja mõnuainena tarbitav kanep on kaks ERI asja. Meditsiinilises kanepis on THC (ehksiis seda ainet, mis "pilve" teeb) vähendatud.

      Delete
  3. Mida kuradit? Reaktsioon siis malluka postitusele. Kas peab mõni chill ja kreatiivne kanepisuitsetaja mõne ohvritega avarii tegema või mõnda last röövima/vigastama, et proua saaks ka mõistuse pähe? Mind vihastab see, et ta lugejaskond on kõik samasugused lapsed (nagu ta isegi) ega adu üldse maailma veel. Ja siis kirjutada SELLINE postitus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just kommentaare lugedes tekkiski mul eriti selline mida kuradit reaktsioon:(

      Delete
  4. Ei ole Malluka postituseni jõudnud, aga samuti 100% nõus, et üht või teistpidi kuulsad isikud, kellest võidakse (gruppi kuulumise soovist) eeskuju võtta, ei tohiks rääkida kuivõrd lahe on narkootikumide, olgu see siis kanep või miski muu, tarvitamine kasvõi aegajalt. Milline võib olla kanepi mõju kellegi tarvitaja kesknärvisüsteemile ei ole kunagi teada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei arva, et inimesed peaksid olema pühakud ja ei tohi olla pahedega, samuti usun ma kui närvi võib see ajada, et "mis eeskuju sa nii teistele näitad", ma saan aru, et Marianni eesmärk ilmselt ei olegi eeskuju olla, kuid sellest hoolimata leidub "totusid", kes lahedate inimeste moodi üritavad olla ning seetõttu peaks mõnede teemadega ettevaatlikum olema.

      Delete
  5. Sinu postitusega ma olen täiesti nõus,kanep on narkootikum. Ja kahjuks ma olen näinud ka oma sõpruskonnas inimesi,kes ise seda tarvitasid igapäevaselt ja mis paranoiad inimestel tekkisid,mis haige maailma nad oma peas üldse lõid ja seejuures väitsid,et see ei ole sõltuvus. Üks noormeestest on nüüdseks enesetapu teinud,sest ta psüühika keeras ikka täitsa ära. Mul tuli ausalt öeldes vihapisarad silma lugedes malluka postitust eile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alati võib kanepi kaitseks öelda, et aga alkohol teeb ju sama. Teeb jah, aga pole ju vaja, et oleks juures veel üks "lõõgastumisemoodus", millel justkui pole ühtki negatiivset kõrvalmõju. Ja hakkavadki hullukesed kanepit kimuma, sest see on kihvt, aga ohutu. Aga tegelikult ei vasta see ju tõele.
      Ma muideks tean lugusid, et keskkooli õpilased tõmbasid kanepit koolis vahetunni ajal wc-s. Okei, ütleme nii, et ma pigistan silma kinni ja saan aru, et te teete seda kusagil peol, et kihvt olla. Aga salaja kooli wc-s? Palun selgitage mulle, mis on selles ägedat?

      Delete
  6. Meditsiiniline kanep on Eestis legaliseeritud al 2005
    Kanepi legaliseerime ei pane need fentanüüli klemmid kanepit tarbima, sest "see on ju legaalne".
    Tulge palun kahe jalaga maapeale ükskord.

    Aga thumbs up Su postitusele, olen Sinuga sama meelt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No näed, siis need "raviotstarbel kanepit vajavad inimesed" isegi ei tea, et nende palvetele on juba ammu vastatud. Seltsimehed haiged, kõik nüüd arsti juurde kanepiravile!

      Delete
    2. Selle "raviotstarbelise kanepiga" on vist sellised lood,et mingil põhjusel arstid seda välja ei kirjuta.On olnud meediaski sellest juttu. Minu lähedane põeb ka vähki ja oleme sellel teemal isegi rääkinud.Ise ta (vähemalt hetkel veel mitte) ei sooviks valude leevendamiseks retseptikanepit,aga ta ei välistanud ka 100%,et mingil hetkel võiks ta ümber mõelda.Valuvaigisteid sööb ta aga meeletutes (MEELETUTES!!!!) kogustes ja selle tagajärjel on tal ka rasvund maks. Ma ei tea,miks arstid ei (julge) kirjutada retsepti haigetele,kellel sellest tõenäoliselt leevendust oleks.

      Delete
    3. Ma ei oska muidugi sellle teemal tegelikult sugugi kaasa rääkida, aga kui tõesti on nii, et kanep ravimina leevendab teatud haigete valusid, ja see on ka lubatud, kuid ometi seda patsientidele ravina välja ei kirjutada, siis SEE on teema, millega võiks tegeleda.
      Mitte propageerima lihtsalt kanepi kimumist chilli eesmärgil:)

      Delete
    4. Ha arstid võivad välja kirjutada, kuid vaja on nõukohu heakskiitu pluss pole tootjat kellelt siinmaal "tellida". Ühesõnaga - seda ei saa kätte ja välismaalt tellides saad karistada.
      Kanep leevendab valu ja lõõgastab,kuid peamine on, et vähendab iiveldust ja ajab sööma. Paljud vähihaiged pmts nälgivad lõpuks surnuks sest ei toit ega jook püsi kermiaravi tagajärjel sees ning kehas pole enam jõudu võidelda. Kuidas küll vaadata oma lähedast pealt ja mitte midagi teha...

      Delete
    5. Ma pean tunnistama,et alkoholi tarbin,aga muudest mõnuainetest olen absoluutselt puhas. Pole kunagi ei suitsu teinud,ega pole ka olnud kiusatust midagi muud proovida. Juhuse puudumine? Usun,et mitte. Ma pole isegi mõelnud,et mis oleks kui,prooviks?Arvatavasti okeks ju tahtmise puhul kusagilt miskit hankida saanud. Suitsu pole mingi probleem osta,aga ma ei kannata suitsu haisu. Meie peres isa suitsetas. Mitte küll toas,aga lapsest saati ei talu ma koni haisu ja vanasti klubist tulles oli garanteeritud räige suitsupohmakas.Mis puudutab erinevaid narkootikume,siis narkomaanid saavad oma doosi kätte igal juhul. Kas legaliseerida üks või mitu nendest,selle poolt ma tõesti pole. Lõõgastuda saab nii mitmel muul viisil ja kui selleks on vajalik mingi aine,siis on mu meelest miskit kuskil juba nihkes.Iga kord,kui kuulen järjekordse politsei reidi käigus kinni peetud joobes juhtide arvu ( ja palju neid veel tegelikult samal ajal ringi udjab),tõusevad mul ihukarvad püsti. Samal ajal on minu mees või keegi teine mu tuttavatest oma autoga teel ja võimalik roolijoodiku ohver. Kui nüüd oleks näiteks kanep sama vabalt saadaval,palju lisanduks selliseid potensiaalseid mõrtsukaid meie teedele? Alkohol on mu meelest hea tuju jook. Muresid sinna sisse ei uputa,sest teadupärast oskavad viimased ujuda.Ometi on palju neid,keda alkohol muudab agressiivseks. Ma ei tea,kas kanep võib mõjuda samasuguselt.Mõjub ta erinevatele inimestele isemoodi? Ausalt ei tahagi teada,sest adekvaatsus kaob usutavasti ikkagi.

      Delete
  7. Mina olen jällegi seda meelt, et võiks olla legaliseeritud, olgugi, et ise ei tee. Või teine variant - keelame ka alkoholi ära, kahju ei oleks, sest isegi alkoholi eriti ei tarvita. Mulle ei mahu lihtsalt pähe, miks alkohol ja tubakas on legaliseeritud, kui need tapavad nii palju inimesi ja kanep, mis küll võib tekitada sõltuvuse, aga siiamaani pole kuulnud, et keegi sellesse ära surnud oleks, ei ole. Ma ei poolda mitte ühtegi narkootilist ja uimastavat ainet (k.a. alkohol), aga see vastuolu ärritab mind, eriti arvestades seda, et neid ärajoonud tüüpe olen isegi näinud. Samasugused "juurviljad" nagu osad kanepitarvitajad :D Ülejäänud narkootikumid muidugi peaks jääma keelatuks- veel parem, üldse ära kaduma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen igati nõus, et alkohol on samapalju kurjast, kui inimesed ei oska piiri pidada, tean ka alkoholiga seotud probleemidel kaasa rääkida rohkem kui sooviksin. Aga ma leian ka, et see on rumal argument, et suitsud ja alkohol on lubatud, lubame narkootikumid ka. Milleks juurde asju, millega end mürgitada. Ja teistele ohtlikuks muutuda (kui endast ei hooli)?
      1

      Delete
    2. Nii mõeldes on sul täiesti õigus, aga kahjuks ei muuda see fakti, et mind see vastuolu ärritab, kui ma sellele mõtlen :D

      Delete
    3. Nojaa, aga sellisel juhul peaks ikka olema lubatud ka kokaiin ja heroiin ja amfetamiin, sest ega needki hullemad pole. Mõni oskab "vaid nädalavahetusel peol paar triipu teha" ja on samas edukas ärimees, teine süstib end koplis ning kogub feimi Võsareporteris. Inimeses kinni? Legaliseerime siis kõik ja vaatame, mis saab:)

      Delete
    4. Loetletud narkootikumid siiski tapavad, kui palju saab. Pole kuulnud, et kanepi üledoosi tõttu keegi otsad oleks andnud.

      Delete
    5. Kanepitarvitaja ise tõesti ehk kohe otsi ei anna, aga ta võib teatud olukorras olla ohtlik teistele. Sama ju ka alkoholi ja muu kräpiga. Mu pärast olgu kõik olemata - lõbus saab olla ilma midagi tarvitamata. Ja ka murede leevendamiseks teisi teid.

      Delete
  8. Mina olen Kairiga nii palju nõus, et tubaka võiks ka ära keelustada koos alkoholiga. Mind, kui lapsevanemat ajab veel omakorda närvi see, mismoodi suitsetajad lapsi aeglaselt ja süünepiinadeta tapavad.

    Kanepi kohapealt olen ma postitusega nõus- olen ka lähedalt näinud, kuidas see "süütu" taim inimesi auku ajab. Alguses jah, kõik chill, aga kui mures ja masenduses inimene sellest lohutust hakkab leidma, läheb asi kiitesti käes ära. Ja mul on kahju, et ma pean oma lapsi sellisesse "vabameelsesse" maailma kasvatama ja neid siis õpetama, et tegelikult on see ikka paha..

    ReplyDelete
  9. Jumal tänatud,et keegi ka midagi sellist kirjutas ! Väga õige!

    ReplyDelete
  10. Sinu postitusega täiesti nõus!

    ReplyDelete
  11. Mina ka ei suhtu kanepisse nii, et see on jumala süütu ja tore asi. Need inimesed keda ma tean, et on seda aastaid, kui mitte aastakümneid tarvitanud, ei ole minu meelest ka kaine peaga enam päris kahe jalaga maa peal. Ega see ei pruugi ainult kanepi tagajärg olla, aga osake sellest ikka ma arvan. Samas ma olen nõus, et see pole ka kõige hullem aine, mis olemas on ja pigem lahterdub ikkagi sinna alkoholi ja tavalise tubakaga ühte gruppi. Nii, et ses suhtes tõesti pole vaja, et see saaks legaalseks ja veel normaalsemaks, kui ta praegu on. Kuigi võimalik, et ka selle puhul töötaks see, et kui see on legaalne, kaob nii suur huvi ära. Vähemalt noorte puhul. Aga kui ta on praegugi nii kättesaadav, siis pole otseselt vahet ka.
    Aga tegelikult tahtsin ma kaks teist tähelepanekut su postituse kohta teha. Esiteks see, et sa rääkisid kanepist ja autoga sõitmisest. Kui ta oleks isegi legaalne, siis oleks ta autorooli istumise suhtes ikka samaväärne, kui alkohol. Ehk siis keelatud. Kui oleks vastupidi, siis oleks see juba absurd.
    Ja teiseks, Eestis on küll ravikanep paberitel lubatud, kuid seda kirjutatakse välja ääretult harva. Ma sattusin kord pealtnägijat vaatama, kus haige meesterahvas rääkis, et see on ainuke asi, mis teda aitab, kuid temale seda ei kirjutata ja seega peab ta seda illegaalselt ostma. Mina usun, et see on tõesti abiks paljudele haigetele ja siinkohal võiks Eesti arstide seas ikka koolitused läbi viia ja seadused täpsemalt üle vaadata, et see reaalselt jõuaks ka abivajajateni. Praegu arstid lihtsalt ei julge seda välja kirjutada mul on tunne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõsi, selle autosõidu koha pealt:) Aga noh, mitte et meil roolijoodikuid vähe oleks, olgugi et keelatud on purjus peaga rooli istuda, Kanepiga lisanduks selliseid roolijoodikuid veelgi.

      Delete
    2. Minu teada ei saa arstid ravikanepid välja kirjutada, sest ükski ravimifirma pole seda Eestisse toonud ja ravimiregistrisse kandnud. Ehk et kui ravimifirmadel oleks soovi seda teha, siis poleks arstidel probleemi selle väljakirjutamisega. Seega on pall hetkel ravimifirmade väravas. Ja kui küsida, et miks ükski ravimifirma pole ravikanepit Eestisse toonud, siis see tekitab küll palju küsimusi, kuid ei hakka siin erinevaid vandenõuteooriaid hauduma.

      Delete
  12. Jah, hea, et keegi lõpuks sellise postituse ka kirjutas, kus on selgelt öeldud, et kanepi legaliseerimise pooldajate argumendid on PUHAS BULLSHIT. Ma pidin pikali kukkuma, kui nägin seda kuulsate inimeste nimekirja, kes seda pooldavad. Kenderist ma saan aru, aga Heidy Purga jne. Nagu peapeale oleks kukkunud lihtsalt. KUIDAS NAD ISE ARU EI SAA, ET NENDE ARGUMENDID ON PUHAS PULLIKAKA?? Aga ma ütleks see kohta lihtsalt, et kohe näha, kes on liiga palju peale teinud.

    Ja ma ei ole muidu kanepi vastane, ma ei taha üldse kanepifännide rõõmu rikkuda. Illegaalselt on kanep lihtsalt piisavalt hästi kättesaadav neile, kes tõesti tahavad oma tervist niimoodi rikkuda ja chillida, et selleks ei pea seda laiatarbekaubaks muutma, millest tulenevad võimalikud probleemid on 100x suuremad kui võimalikud kasutegurid.

    ReplyDelete
  13. Ja neile, kes ütlevad, et ega alkohol pole leebem aine kui kanep, siis see on võimalik. Ja alkoholiseadus vajakski ülevaatamist. Ilmselgelt päris keelamine ei tule kõne alla, aga oluliselt karmimaks saaks kättesaadavuse tingimusi teha küll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minule meeldiks kui meil oleks samasugused eraldi alkoholipoed nagu mujal maailmas.

      Delete
  14. “I hate pot. I hate it even more than hard drugs. I’ve taught high school for 25 years and I hate what marijuana does to my students. It goes beyond missing homework assignments. My students become less curious when they start smoking pot. I’ve seen it time and time again. People say pot makes you more creative, but from what I’ve seen, it narrows my students' minds until they only reference the world in relation to the drug. They’ll say things like: “I went to the beach and got so high,” or “I went to a concert and got so high.” They start choosing their friends based on the drug. I hate when people say that it’s just experimenting. Because from what I’ve seen, it’s when my students stop experimenting.”
    ALLIKAS: HUMANS OF NEW YORK https://www.facebook.com/humansofnewyork/photos/a.102107073196735.4429.102099916530784/1091804530893646/?type=1&theater

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siim Tuisk, mis on Teie kommentaar sellele kommentaarile?

      Delete
  15. Tere! Mina olen Siim Tuisk.

    Postitus on põhiliselt mõeldud diibile kunstiinimesele aga ka teistele siin arvamust avaldanutele. Me ei ole isiklikult tuttavad, aga ma olin üks nendest, kes antud protesti korreldasid ja riigikogulased lavale esinema sai. Miks ma seda tegin ja miks ma toetan kanepi legaalse staatuse muutmist?
    Mul on kolm peamist põhjust ja riburada väiksemaid:

    Me kõik teame inimesi, kes ei oska alkoholi vastutustundlikult kasutada. Tõepoolest on neid, kes ei suuda kanepi osas vastutustundlikud olla, aga nagu uuringud*1 on näidanud, siis inimeste hulk, kellel erineva tasemega probleeme tekib, jääb alkoholiga(15%) võrreldes umbes kolmandikuni, ehk 5% kanti. Kanepi sõltuvusprobleem ei arene ka füüsiliseks, nagu alkoholi puhul võib juhtuda. Ma usun, et kahju erineva astmega on ka kanepi legaliseerimise vastased nõus, niiet teise punkti juurde:

    Kanepi tarbimine mõistlikult võib olla mõnus. See on põhjus, miks suurem osa inimesi kanepit tarbib. Need inimesed rikuvad ise oma tarbeks kasvatades või kanepit hankides seadust. On võimalik, et neid karistatakse. Samas, kui üldse elu jooksul kanepit proovinute hulk on sadades tuhandetes, ja suurem enamus neist ei arenda kanepi tarbimisest välja elustiili vaid piirdub maksimumina korra paariga aastas kolmekümnendatesse jõudes, siis miks peaks me makse maksvaid kodanikke, kes on näidanud oma vastutustundlikkust, karistama? Potensiaalsed ja minu hinnangul ebavajalikud justiitssüsteemi kulud jms lisaks.

    Kolmandaks, ma tahan murda organiseeritud kuritegevuse võimu ja ohu nende tuhandete inimeste jaoks, kes seni kriminaalidega on pidanud suhtlema. Spice ja muud sünteetilised kannabinoidid võivad olla väga ebameeldivate kõrvalnähtudega, isegi elule ohtlikud. Kanep toob nii palju tulu kriminaalidele, et nad oleksid viimased, kes toetaksid legaliseerimist. Mõistlikuma juriidilise staatuse saanuna oleks võimalik ka kontrollitud kodumaise litsensiga ravimikanepi tootmine ja erinevate kannabinoidide psühholoogiliste uuringute tarbeks PSTD, depressiooni ja muude potensiaali näidanud psüühiliste haiguste osas. Remark, siin pole enamasti tegu kanepi põhilise uimasti THC-ga vaid muudega. Siinkohal on võimalik olenevalt valitud režiimist ka teatud turismisektorile, juhul kui elanikkond seda sooviks. Ka ilma turismita on võimalik maksutulu, mida suunata narkoennetusse, mis seni suhteliselt nigela eelarvega. Ühe huvitava kaasnähuna on peale legaliseerimist Colorado osariigis langenud ka joobes juhtide arv.

    Ma ei eelda, et emotsionaalseid seisukohavõtte saaks mu poolt kirjutatud tekstiga lihtsalt olematuks teha, küll aga soovisin, et mõistaksid pisut seda poolt, mis mind antud teemaga tegelemas hoiab. Ma näen, kuidas Eesti riik vajab hädasti narkoreformi, mis on palju laiem, kui siinkohal kirjeldatud kanepi küsimus, hõlmates näiteks opioidide süstimiskliinikuid (arst teeb sõltlasele) fentanüüliga seotud tänavakuritegevuse vähendamiseks (umbes 80% on politsei hinnangul sellega seotud) ja palju muud. Kui on huvi pikemalt rääkida, siis siim@tuisk.ee ja ma leian aja.

    Siim
    Lisalugemist refereeritud artiklitest ja ühe uurimisrühma ettekandest Kanada parlamendile

    http://www.umbrellasociety.ca/web/files/u1/Comp_epidemiology_addiction.pdf
    http://davidfduncan.info/Is-Recreational-Drug-Use-Normal.pdf
    http://jod.sagepub.com/content/45/2/133 Mitteproblemaatilisest illegaalsete uimastite kasutamisest
    http://www.parl.gc.ca/Content/SEN/Committee/371/ille/presentation/alexender-e.htm Kanada parlamendile tehtud ettekandest, mis käsitleb sõltuvuse teket ja kas selle ajendiks on uimasti või keskkond.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan väga põhjaliku vastus eest, mul on hea meel, et siin ei olnud ainukeseks argumendiks "kammoon, see on vaid süütu taim", vaid Te olete enda jaoks teema selgeks teinud. Ma ütlen aga ka ausalt, et ei hakka väga süvitsi sellesse teemasse laskuma (küll loen ma vabal hetkel läbi Teie poolt antud lingid, silmaringi laiendamiseks), sest minu jaoks ei ole see kõige olulisem. Ma näen Eesti riigis asju, mis on minu arvates palju olulisemad ning vajaksid märksa rohkem tähelepanu ning reforme kui antud kanepi-teema.

      Ja vabandan juba ette, et sellise võrdluse toon ning üldse jälle pagulasteemat puudutan, aga mul on tunne, et nii nagu pagulaste teema puhul kisavad midagi Eesti rahva ja kultuuri säilitamisest kõige enam need, kes ei tea isegi, miks 24.veebruar vaba päev, on ka selles teemas kõige suuremad pooldajad just need, kes istuksid rooli nii alkoholi-kui kanepiuimas. Vabandan üldistuse pärast, aga kui lugeda kommentaare, siis pooldajad ei tundu kõige kirkamad kriidid karbis oma argumentidega.

      Delete
    2. Täitsa huvitav arutelu ja mõtlemapanevad argumendid. Minu eelnevalt postitatud kommentaar ei ole päris minu oma, aga kopisin selle siia diskussiooni huvides.
      Esiteks, ma olen nõus kontrolli-argumendiga. St, see, mis on üldjuhul legaliseeritud, on ka võimalik (riiklikult) kontrollida. Kuid igasugune taoline süsteem kulutab samuti riigi (maksumaksja) ressursse. Ehk siis hetkel karistamisele kuluvad ressursid läheksid nüüd kontrolli teostamisele. Seega ma siin olulist võitu ei näe.
      Küll aga oleks võit analoogne nt hetkel toimiva süstlavahetuspunktiga, kus süstivad narkomaanid saavad vähemalt seda puhta süstlaga teha. Kuigi see võib tunduda ka justkui narkosõltuvuse heakskiitmise ja süvendamisena, on see siiski andnud tulemusi nt HIV positiivse leviku piiramisel jms.
      Teiseks, mulle jääb kahjuks arusaamatuks argument, et kanep ei tekita füüsilist sõltuvust nagu alkohol. Millist sõltuvust ta siis tekitab? Emotsionaalset? Kas pole sõltuvus juba oma olemuselt ühtaegu nii füüsiline kui emotsionaalne?
      Kolmandaks, ma toetan meditsiinilise kanepi legaliseerimist, mis Kanada näitel on tõesti toiminud, kuigi mitte väga efektiivselt. Probleem oli siiski selles, et selle väljakirjutamise ja kättesaadavuse süsteem oli liialt keerukas ja mitmete juriidiliste tõrgete tõttu jäid paljud abivajajad ravist ilma. (toetun siin peamiselt küll oma abikaasa tehtud uurimistööle ja kuna teda hetkel kodus pole, siis ei saa ka linke küsida ja siia juurde panna, aga võin seda hiljem teha) :)
      Ma ei poolda kanepi legaliseerimist hetkel Eestis. Ma ei usu, et see aitaks vähendada süstivate narkomaanide arvu, narkosurmasid või üleüldist narkotarbimist. Selline lootus ei ole mitte ainult naiivne, vaid minu meelest suisa ohtlik. See oleks sama, mis loota, et alkoholi alaealistele müümise legaliseerimisega me vähendame nt roolijoodikute arvu. Mind häirib ka argument, et see justkui vähendaks alkoholi tarbimist, kuna on "süütum" kui alkohol. Ma arvan, et sellise argumendiga saadab ühiskond välja signaali, et justkui on okei asendada alkohol kanepiga, st üks mõnuaine asendatakse teisega.
      Pigem legaliseerida meditsiiniline kanep ja efektiivistada selle kättesaadavussüsteemi, kui et legaliseerida kanepi kui mõnuaine tarbimine tervikuna.

      p.s. olen ise tarbinud nii alkoholi, suitsetanud regulaarselt ja suitsetanud ka kanepit. Ja vähemalt enda põhjal võin öelda, et neil kõigil on olnud mulle täiesti erinev mõju, seega ei paneks ma kanepit iialgi nt tavalise sigaretiga samale pulgale.

      Delete
  16. Mina nimelt elan riigis, kus kanep on legaliseeritud ja kanepi lohn on tanaval jalutades taiesti tavaline nahtus. Samuti on lubatud oma isiklikuks tarbeks kanepit kodus kasvatada. Tulles Eesti kekskkonast oli see alguses minu jaoks ikka usna shokeeriv aga nuud olen selle nahtusega juba harjunud. Mulle isiklikult tundub, et Eestimaa ei ole kaugelt mitte valmis kanepi legaliseerimiseks sest eestlased lihtsalt ei oska asju moodukalt tarbida, sh ka alkoholi. Arge saage valesti aru, ei ole ma mingi narko propageerija (ise ei tarbi) aga siin elades pole ma nainud kunagi pilves inimesi voi maani tais inimesi tavanal ringi tollerdamas, inimesed tunnevad oma piire, seda aga ei saa Eesti kohta oelda. Eesti inimesed (ma uldistan praegu, muidugi on erandeid) joovad ikka tihtipeale, et tais jaada, mitte, et ma votan paar pokaali head veini oma ohtusoogi voi lounasoogi korvale. Eesti pole sellisteks asjadeks valmis aga paraku, kes tahab suitsetada sellele on kanep vaga kergesti kattesaadav legaalne voi mitte...

    ReplyDelete