Tuesday, September 29, 2015

Naised, visake dressid minema!/ Damer, kast joggebuksene!

Minu meelest on irooniline, et samal ajal kui Norras on nii palju moeblogijaid, ajakirjad, Facebook ja Instagram kubisevad stiilsetest Norra naistest, siis mida kannab suur osa Norra naisi igapäevase ootd-na? Dressipükse või lausa treeningriideid. Eriti siin Lillehammeris. Ma ei ole kunagi aru saanud, miks kuradi pärast kantakse trenniriideid väljaspool trenni? Okei, kodus veel, et hea diivanil lösutada (kuigi ma ei mõista ka seda), aga igapäevaselt tänaval. See on nii kole. Eile sattus poodi üks naisterahvas, kellega ma sel teemal arutlema hakkasime. "Ma ei julge kõva häälega öelda, aga mu meelest käivad siin liiga paljud naised trenniriietega ja see on nii kole," sosistasin ma. "Tead, sa peaks seda kohe kõva häälega ütlema, sest keegi peaks seda neile ütlema!" naeris naine, "kui sa oleksid prantslanna, siis sa juba ammu kirjutaks sel teemal kohalikku ajalehte või oleksid siit põgenenud." 
Ma naersime ja arutlesime selle koleda trendi üle. "Tahad ma avaldan sulle ühe saladuse?" sosistas naine vandeseltslaslikult. Ma noogutasin. Ja ta seletas mulle, miks siin linnas naised spordiriideid kannavad. See olla staatusesümbol. Sest siin on olnud OM ja kõik peavad näitama, et nad teevad sporti. "See on siin linnas kõige olulisem, kui sa tahad siin linnas keegi olla, siis sa pead nende hulka kuuluma ja see tähendab spordiriiete kandmist," lausus ta ja vangutas pead. "Mina keeldun selle trendiga kaasa minemast, sest mind ei huvita sport ja nii ma neile ka ütlen. Ma tahan naine olla!" 
Jabur põhjendus trenniriiete kandmiseks, kas pole. Kõige kummalisem on aga asja juures see, et samal ajal kui nad kannavad trenniriideid on ju näha, et nad tegelikult trenni ei tee. Nende ostukärud on täis Pizza Grandiosat ja kuuspakke Fanta ning Colaga, nad söövad igal vabal hetkel jäätist või kebabi/burgerit ning nende trenniriiete alt paistab korralik päästerõngas. No milleks siis püüda jätta muljet tervislikkusest ja sportlikust eluviisist? Dressipükste kandmise fenomen on Norra kõige kohutavam "moetrend". Jumala eest naised, visake need dressipüksid oma garderoobist minema! Või kandke neid päriselt trenni tehes!


                                                                  

Syns dere ikke at det er ironisk at samtidig som det er tusenvis av motebloggere i Norge, magasiner, Facebook og Instagram er full av stilige kvinner, går så mange kvinner i joggebukser eller treningstøy som helt normale hverdagsklær? Særlig her i Lillehammer. jeg har aldri forstått hvorfor i all verden vil noen bruke treningstøy når de IKKE trener. Det er jo stygt! I går kom en dame innom butikken og jeg husker ikke hvordan vi begynte å snakke om dette. "Jeg tør ikke si det høyt, men jeg syns så mange pene unge kvinner går i stygge joggebukser her," hvisket jeg. "Jo, jeg mener du skal si det høyt! Hadde du vært fra Frankrike, hadde du lenge siden skrevet en artikkel i avisa og bedt kvinner her i byen ta på seg litt kvinnelige klær, eller rømt fra byen allerede."
Vi lo og diskuterte den stygge trenden. "Vil du høre en hemmlighet?" hvisket hun. Jeg nikket. "Treningstøy er statussymbol i Lillehammer, vi har hatt OL og er så stolte at selv 21 ar senere, må alle vise at de trener," sa hun og ristet pa hodet. "Jeg nekter å bli en av dem, men vil du være noen her, skal du vise at det eneste du bryr seg om er Birken, Sykkelbirken, Inga-Låmi. Jeg er ikke interessert i det og det sier jeg også. Jeg vil være en kvinne!"
Er det ikke det rareste og latterligste grunnen til å bruke treningstøy? For å vise at man trener, selv om alle ser at de IKKE gjør det. Magene deres henger over handlevogner og vogner er fulle av Pizza Grandiosa og 6-pack med Fanta, is og kebab/burger er yndlingsmaten når det går på tur på en søndag. I treningstøy selvklart.  Hvorfor i all verden skal de vise at de er sunne, når de ikke er det? 
Joggebukser og treningstøy er det verste norske motetrend. Kjære damer, kast joggebuksene eller bruk dem når dere virkelig trener!


NB! Vakre og kvinnelige kjoler fra Margit Salk Design har ankommet i nEST (Storgata 91, Lillehammer)

27 comments:

  1. Ma elan yhes Louna Euroopa riigis ja siin tapselt sama asi aga selle vahega, et naised siin ongi super vormis ja seega vahemalt silma ei riiva nii palju :D Kuigi jah aru ma sellest trendist kull ei saa, iga hommik kui last lasteaeda viin siis vaatan alati, et vahemalt pooled emadest on trenniriietes, mine tea akki lahevadki otse trenni parast lapse lasteaeda viimist? Ise ei paneks iialgi trenniriideid selga valjaspool trenni tegemist sest see lihtsalt ei ole ilus, olgu voi mugav aga no kole on!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eile jäi mulle tänaval silma üks imekaunis blond noor naine, istus pingil ja luges raamatut. Tõusis siis püsti ja löhverdas jalgu järel vedades neis koledates hallides suurtes dressipükstes minema. Ja ma mõtlesin, miks ometi? Ise nii kaunis...

      Delete
    2. Kuule kuule, mis sul nüüd hallide laiade pükste vastu on? :D Minu blogi kommentaaris kirjutasid ükskord küll, et need on normid ja kannad ise ka :D

      Delete
    3. Sa oled nagu Õhtulehe ajakirjanik:D

      Delete
    4. Noh, ma nagu huumoriga praegu ;)

      Delete
  2. See on üsna aktuaalne topic igal pool - üks paroodiavideo tehti isegi hiljaaegu. Nii täppi minu meelest - https://www.youtube.com/watch?v=CYRENWT8lz8 Idee oli sündinud sellest, et inimesed tulid ühe video filmimisele suures osas trenniriietes ja tekkis arutelu, et kui palju nende riietega ikkagi trennis käiakse. Ja tegelikult antakse aegajalt ka avalikult nõu, kuidas trenniriideid igapäevasesse riietusse integreerida. Praegu ju see seelik-tossud mood ka veel otsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seelik-tossud mood võib mu meelest täitsa kihvt olla, kui on natuke stiilitunnet ja oskust kombineerida, aga kui tavalisele kontoriseelikule visata otsa kõige pastlamad jooksutossud, siis on ikka see ka paganama kole:)

      Delete
    2. See paroodia on suurepärane! pidin kohe postitusse panema selle:)

      Delete
  3. Mina saan nii aru, mida sa mõtled!
    Ise olen üks nendest, kes teeb ikka 5-6x nädalas trenni kuid kunagi ei jaluta linnas dressidega ringi. Isegi mitte trenni minnes ei pane ma dresse enne selga kui kohal olen. Kodupoodi minnes viskan ka pigem ikka teksad jalga(dressipluusi kapuutsiga olen aga küll selga jätnud).. Esiteks ma ei tea kunagi, keda kohtan :D ja teiseks ma tunnen väljas käies end mugavamalt kõiges muus kui dressides :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No just! Trenniriided on trenni jaoks. Kapuutsiga dressipluus on juba midagi muud, see läheb natuke vabaajariietuse alla mu meelest juba:)

      Delete
  4. Mina kodus kannan küll kogu aeg dresse, aga no mitte tõesti neid sportimiseks mõldud retuuse, aga ikka neid puuvillaseid, mis on seest pehmest materjalist ja mõnuslat lohvakad :D Lihtsalt nii mugavad on need kodus ju. Aga vahel küll poodi minnes ei viitsi riideid ära vahetada, siis lähen küll dressidega, aga no see, mis videos oli, see on küll vähe liig juba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tegelikult mõistan sind, sest mul on endal ühed jou-jou püksid, mis tegelikult on paljude jaoks koledad kui öö, aga mulle nii meeldisid (meeldivad). Sama ebanaiselikud nagu need dressid:D Sellest hoolimata jään ma dressivastaseks inimeseks. Ja okei, see video on liialdus, aga kui Norra väikelinnade tänavapilti vaadata, siis hakkad mõtlema, et ega nüüd nii liialdus polnudki. Retuuside ja fliisiga käivad paljud ringi:)

      Delete
  5. Minu meelest ka väga inetu, kui neiud dressides kooli ilmuvad. Noormeeste juures see ka ei meeldi. Üldse, dresside kandmine niisama ei ole kohe üldse kaunis. Ei hakka ise ka nina alla hõõruma, et miks te dressidega koolis käite... küll siis tuleb kanakari kallala! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen sinuga nõus. Mu meelest on naljakas, et alati kui ma Tallinki laevale lähen, on kohe kenasti aru saada, kes on eestlane. Dress, särk, kus suurelt kirjas Guess/D&G/vms ja vest. Klassika!

      Delete
    2. Ja käevangus on naine, kes kannab seelikut ja kontsi;)

      Delete
  6. No trenni retuusidega jah ei käi ringi aga dressidega küll käin. Mul suht savi sellest kes mida mõtleb. Ma viin last hommikul lasteaeda dressides sest nad on just hommikuti kõige mugavamad. Isegi mu laps tahab dresse kanda rohkem kui teksasi. Seega mina just pooldan dresse vägagi. Mu mees on teksa fänn aga mina ei ole seda alates peale sünnitust, üks paar teksasi on ja sellest piisab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on hea, et sind teiste arvamus ei häiri, ei peagi, aga minu meelest on kahju kui lapsed vaid dressides käivad, sest nii palju on ilusaid ja mugavaid laste vabaaajariideid, mida tasuks vaadata

      Delete
  7. Mina pean töö pärast päev otsa dressides/retuusides olema. Hommikul last lasteaeda viies ja pärast toidupoest läbi minnes olen samuti dressides. Muidugi ma valiks hoopis midagi muud selga aga hommikul sellepärast ekstra koju tagasi tulla, et ma kellegi silmariivan, pole minu jaoks mõtet. Samas vabal ajal on mul dressidest üledoos :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No minu postitus ei olnud ka tegelikult nii must-valgelt mõeldud, et "eemaldame kõik dressides inimesed tänavapildist", ma saan täitsa aru kui inimesed töö pärast dressides on või lastega väljas olles või... Aga et iga päev lihtsalt mugavusest dressid jalga tõmmata - sellest ei saa ma aru:)

      Delete
  8. Minul ei ole dresside vastu midagi, kui asi jääb mõistuse piiresse. Kui ma lähen kodust trenni, siis ma viskan jalga hallid lohvakad dressipüksid. Jõusaal mu majast 200m. Samuti kui ma olen mega haige ja tõesti ei suuda endale teksasid jalga suruda, käin nendega poes. Muul ajal ma nii väga neid ei poolda. Kuskil maal grillides/koristades võib-olla tõesti.

    Aga minu kallis kaasa.... oh jummel :D Ma viskaks ausalt kõik püksid minema, mis tal on. Lähme vanematele külla, lähme kinno, lähme kuhugi sööma... ja ta tuleb dressidega! Lõpuks ma ikka mainisin moka otsast, et sa oled mees, mitte laps.

    Mina jälle olen see, kes paneb kokku kleidid/seelikud koos Airmaxidega. Tegelt ma käingi ainult airmaxidega, sest need ON maailma kõige mugavamad jalanõud.
    Muidugi hoian asja kontrolli all ja ballikleidiga neid kokku ei miksi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja just täpselt nii mõtlen ka mina. Nagu öeldud, trenn, lastega tegelemine, koeraga jalutamine, kodupoodi minek - loomulikult ei ole vaja peenutseda ja piduriideid selga tõmmata, kõik sõltubki sellest, kas asja osatakse kontrolli alla hoida. Mitte nii, et igal sajal juhul ja igal pool ning alati vaid dressid.

      Võib-olla on minu dressitrauma pärit Annelinnast, kus 99% meestest käis dressides ja tüdrukud samal ajal nende kõrval olid nabapluuside ja madala värvliga teksadega nii et poole seljani tõmmatud stringid paistsid, mõnel oli nike vest kah veel peale tõmmatud. Selline neoonroosa.
      Ja kunagi oli mul üks peiks, kes käis ka vaid dressides ning see häiris mind nii meeletult, sest no kuulge koos välja minnes võiks ju ikkagi harmoneeruda paarina.

      Samas jälle mingi periood 1990 lõpp äkki olidki vist dressid üldse kõige popimad asjad. Nike ja H20 ja mis meil siin popid olid. Pean tunnistama, et kui ma nüüd ühe 2000aasta koduvideo välja otsiks, siis saaksime me kõik MINU kulul naerda.

      1990-aastate algus ja dressipüksid (muidugi Kappad + nahktagi + kuldkett) on aga veel täitsa eraldi teema.

      Delete
    2. Ja kui mul oleks Airmaxid, siis ma käiks ka nendega vbla 24/7, v.a. ballikleidiga:D

      Delete
  9. Need pole ju dressid..

    ReplyDelete
  10. No kui sellistest tänaval kantavatest dressidest rääkida, siis minu kui (võib vist öelda, et) keskmisest sportlikuma inimese jaoks on ilmselge, et nendega ei tehtagi trenni! No reaalselt, puuvillased lohmakad dressid - need ei ole trennitegemiseks mõeldud, need on palavad, vettivad läbi, lasevad reitel kokku hõõruma hakata jne. Need ongi mõeldud kandmiseks soojendusdressina - enne või peale trenni või vabaajarõivana. Spordikauge inimese jaoks on jah dressipüks trennipüks, aga mine või spordiklubi aeroobikatundi ja vaata, kas keegi reaalselt vehib seal trenni teha puuvillastes lohmakates dressides - mitte keegi.
    Õpin kõrgkoolis tantsu ja kuna suurem osa õppetundidest on nagunii trenniriietes, siis ka kooli tulles/koolist koju minnes on kõige normaalsem "soojendusdress" selga tõmmata ja käin nii täitsa vabalt mööda tänavaid nii, et silma ka ei pilgu. Naljakas tundus ka, et mainisid Facebooki kommentaariumis, et peale teksaste on mugavateks vaba aja riieteks veel "palju variante" alternatiivina dressidele, no mina ütlen küll, et mugavad vaba aja riided on põhimõtteliselt vaid dressid ja retuusid, sest teksad ega soliidsed (venimatud) püksid ei ole ikkagi ligilähedasedki neile mugavustele ning sukapüksid on samuti parajalt ahistavad, seega langevad ära ka kleidid-seelikud (okei, suvisel ajal kui ilm sukapükse ei nõua, on väga mugavad ka kleidid ja seelikud ning lühikesed püksid, aga rääkides praeguse aastaaja ilma kontekstis need variandid väga variandid ei ole), seega ma tahaks täitsa kuulda, mis need "paljud" sama mugavad, aga "sobilikud" vabaajariided on :) Pealegi, miks ei võikski inimene oma riietumisstiili defineerida kui sportlikku.

    P.S. Minu meelest on näiteks need põlvini jalgevahega kottpüksid, mis viimasel ajal kuidagiviisi moodi tulnud on hoopis koledamad kui dressipüksid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tead, ma ütlen ausalt, et ma ei viitsi sel dressiteemal enam arutleda, see läks kuidagi ajuvabalt suureks ja ma enam ei viitsi lihtsalt selgitada:) nagu keegi ka ütles, et kas pärisprobleeme pole, et selline asi häirib. On küll ja seepärast annangi alla selles vaidluses.
      Mina jään arvamusele, et (soojendus)dress on kole. Kõik. Minu traagika. Ja vabaajapükse on ikka päris palju tõesti olemas lisaks retuusidele ja teksadele. Või ma ei tea, vbla ma olen lihtsalt rumal.

      Delete