Tuesday, August 16, 2011

Anna kannatust!

Ma olen viimaste kuude jooksul läbi helistanud, külastanud, kirjutanud vist kõik Norra ametiasutused, et oma küsimustele vastused saada. Esiteks sain ma teada, et töö tegemiseks ei ole vaja ettevõtet Norras registreerida. Siis sain ma teada, et mul on tööks vaja luba x.
Selleks, et luba x saada, on mul vaja ettevõtte norra organisatsiooninumbrit.
Selleks, et norra organisatsiooninumber saada, on vaja ettevõte registreerida.
Selleks, et ettevõte registreerida, on vaja ettevõte registreerida ka registris A, B, C. Igaks juhuks ka registris D, E ja F. Registris B registreerimiseks peaks ettevõttel olema norra pangakonto. Pangakonto saan ma siis kui olen ettevõtte registris B registreerinud.
Selleks, et tegevus registreerida elektrooniliselt, peab meil olema norra id-number. Mul on*. Teistel ei ole. Neile tuleb need tellida.
Selleks, et need tellida on vaja notariaalselt kinnitatud dokumentide koopiaid, mis ilmselt tuleb postiga teele panna.
Selleks, et ilma d-numbrita elektrooniliselt kõiki protseduure teha, on vaja tellida paroolid, mis saadetakse postiga.
Selleks, et töötajatele d-numbrit saada, pean ma tööst teavitama Norrasse-kippuvate-välismaa-ettevõtete-rumalate-küsimustega-tegelevat-ametit. Aga ma ei ole veel tööd saanud. Ma tahan kõik asjad korda ajada ENNE kui ma töö saan.
Selleks, et üleüldse luba x taotleda, tuleb end kõigepealt kasutajaks registreerida ja oodata kuni kasutajaparoolid saadetakse (ma VÄGA loodan, et mitte postiga) ja alles siis saab hakata luba x taotlema.
Seda kõike loomulikult eeldusel, et kogu eelnev kadalipp on õnnelikult läbitud (kõigest kuus registrit ja mõned notariaalsed tehingud!).**
Ja nagu ma juba tean, võtab iga samm ilmatu aja. Täna sain ma jälle tõestust, et "lähipäevil" tähendab norra keeles 1-2 nädala pärast.
Ning toredad abivalmid tädid erinevates ametites vastavad mu küsimustele viisakalt: "Meie kodulehel on rohkem informatsiooni, vaadake sealt juhendeid." Kui ma oleks kodulehtedelt oma küsimustele vastuse saanud, siis ma ei helistaks teile! Ma tean ise ka, et teie koduleht on www. .... . no ja et ülal paremas nurgas on "minijuhend välismaistele ettevõtetele." Kust ma teie arvates üldse teie infotelefoni numbri sain? Aga ma tahan oma küsimustele vastuseid. Ja nii, et need oleks igast ametist ühesugused, mitte täiesti vasturääkivad.

* Avastasin, et olen oma norra d-numbri kuhugi kindlasse kohta salvestanud ja ei suuda seda üles leida, mis tähendab, et kui ma seda tõepoolest ei suudagi uuesti üles leida, ootab mind ees järjekordne külaskäik Schweigaards gt.-le. Viimati seisin ma seal järjekorras 2 tundi:S

** Küsimusele, kas keegi annab mulle siis teada, kui mu taotlus (esimene tuhandest) on läbi vaadatud vastati, et "ma küll ei usu". "Kust ma siis tean, et kõik ikka õigesti sai esitatud?" küsisin ma naiivselt. "Mina ei tea, aga kui midagi on valesti, siis ilmselt lükatakse see taotlus lihtsalt tagasi," sain uue vastuse. "Ja sellest antakse mulle teada?" esitasin uue naiivse küsimuse. "Ei," oli lühike ja konkreetne vastus.

Issand jumal, anna mulle kannatust mitte oma juukseid peast välja kiskuda!

No comments:

Post a Comment