Friday, August 19, 2011

Pärlid ja kiiver



Kell 5.35. ilmselt polnud ei kukk ega koit veel ärganud. Mina olin üleval enne neid, poole kuueks olin ma juba Tallinna lennujaama check-in ’is. Varahommikust kohvi juues tulid mulle korraga meede ajad, mil igal esmaspäeval tuli sellisel kellaajal end lennujaama vedada, et igal reedel alles kõige hilisema lennuga (mis alalõpmata hilines) tagasi tulla. See oli naljakas tunne – segu tundest, mis pani õlgu võdistama, ja äratundmisrõõmust. Ainuke erinevus oli, et seekord sain ma koju tagasi juba samal õhtul, aga samuti pool päevast lennujaamades passides ja ikka kõige hilisema lennuga.
Pärast kuue aastast pausi olin ma jälle kord tööalaselt Trondheimis. Mul oli meeles olnud, et Værnes’i lennujaam oli imepisike ja mitte just kõige modernsem. Ma ei mäletanud, et selles lennujaama oleks isegi korralik pagasilint olemas olnud, eelmisel korral oli mu kohver lihtsalt prõmaki tillukesest praost tulevalt lindilt justkui välja sülitatud. Mitte et mul seekord oleks üldse pagasitki olnud, kuid pagasilindid hakkasid lihtsalt silma. Ja rangem turvakontroll. Mind ei olnud enam ammu kõrvale kutsutud. Ilmselt mõjusin ma 12-kraadise ilmaga oma sandaalidega lihtsalt liiga kummalisena.
„Kust te tulete?“ küsis neiu.
„Eestist,“ vastasin mina.
„Miks?“
„Miks me Eestist tuleme?“ mõtlesin ma omaette, „sest me elame seal,“ kuid suutsin oma sarkasmi seekord hammaste taga hoida. „Miks mida?“ küsisin ma turvaneiult.
„Mida te Trondheimis teete?“
„Mida? Mida? Emigreerume!“ tahtsin ma talle vastata. „Selle pärast meil pagasit ka, peale käsipagasi, kaasas pole, sest me kolime siia, hakkama maksumaksja raha eest elama, võtame teie töö ära ja üleüldse…“
Loomulikult ei vastanud ma talle niimoodi, vaid hoopis: „Me läheme koosolekule.“
„Kuhu?“
„Siia lähedale ehitusplatsile.“
„Kauaks?“ pinnis turvanaine edasi.
„Viieks tunniks.“
Ta oli vist nii täpsest vastusest üllatusest pahviks löödud või oli tal hea meel, et me „koosolekule“ terveks ülejäänud eluajaks ei jäänud, et rohkem küsimusi tal ei olnud. Mina ja mu kolleeg olime saanud kooolekul viibimiseks viieks tunniks „linnaloa“. Kas meid oleks oodanud samasugune küsimusterahe, kui me oleks uuesti lennujaama ilmunud kuus tundi hiljem. „Miks te hiljaks jäite?“ oleks ta meilt küsinud, „kus te veel käisite? Miks te valetasite, et koosolek kestab viis tundi?“Õnneks kestis koosolek neli tundi ja me jõudsime lennujaama tagasi „õigeaegselt“.
Võrreldes eelmise korraga oli Trondheim seekord hoopis teist nägu. Ei mingit Nidarosdomenit, ei jalutuskäike piki Nidaelva, ei Bakkelandi ega „õnne portaali“. Võib-olla oligi see parem, sest Kopenhaagenist moosiriiuliga Trondheimi lennates jäi mulle kõrvalistuja Aftenpostenile pilku heites silma esilehe pealkirja lõpp „…terror i Trondheim.“ Parem oli, et seekordne Trondheim oli ehitusplatsi, soojakute ja betooni näoga, porilombid ja teed olid betooniselt hallid ja kaetud killustikupuruga. Soojakukontori akende ees olid norrapäraselt mustrilised kardinad, aknast paistsid laual tuttava välimusega pakikesed, mis ilmselgelt sisaldasid lõunapausiks kaasa pakitud (pruuni) juustu- ja salaamivõileibu. Ehitusplatsil oli näha kümneid helkurvestides ja punastes kiivrites töömehi ringi siblimas. Jah, võib tõesti öelda, et seekordne Trondheim oli viimasest korrast üsnagi erinev. Kui välja arvata, et jälle kord torkasin ma oma riietusega silma. Norralased on teada-tuntud casual riietujad, ka ärikohtumiste jaoks ei pinguta nad riietusega rohkem kui igal teisel tavalisel tööpäeval, lipsu võib nende kaelas näha haruharva. Ja kuigi väidetakse, et naised kannavad tööl tihti seelikut ja pluusi, siis andke mulle andeks, aga mina ei ole seni näinud mitte ühtegi norra naist, kes oleks seelikuga tööl olnud. Kõrgetest kontsadest olen ma Norras ammu loobunud, kuid kleitidest ma loobuda ei kavatse. Isegi siis kui ma pean ehitusobjektidel turnima, sandaalides betoonilompide ja kruusa vahel liikuma. Ei! Kleidid vahetan ma välja alles siis kui ma näen kasvõi üht Norra naist seelikuga või üht Norra meest lipsuga tööl. Niisiis pole midagi imestada, et ma oma klassikalise musta kleidi, sandaalide ja pärlitega ehitusplatsil silma torkasin ja teistest erinesin. Eriti kui viimaseks aksessuaariks ehitusel ringi jalutamiseks sai punane kiiver. Pärlid ja punane kiiver – nii jäin ma norralastele seekord meelde.
(to be continued)

3 comments:

  1. Sind ei ole ammu kõrvale kutsutud!? Mind ei ole üldse, see võib päris ehmatav, aga samas ka põnev olla. Lepin siis sellega, et ei ärata tähelepanu.

    ReplyDelete
  2. Noh ma pean leppima sellega, et olen arvatavasti "kahtlase ida-euroopa välimusega":)

    ReplyDelete
  3. Tegelikult tuli meelde, et kunagi n6uka ajal, vist 1979 v6i 1980 s6itsin lennukiga Leningradist Jerevani. Olin noor, yksinda ja esimesel lennureisil ja 2kki kutsuti mind ka k6rvale, sest turvav2ravast l2bi minnes hakkas midagi piiksuma. Ei m2leta v2ga h2sti seda tunnet, aga ju see paras jube ikka oli. Hiljem selgus, et mul oli kaelas t2di Lola kingitud ehe - suht j2meda ketiga v2ike pudelike, meenutas kujult seda, kus muinasjuttude dzhinnid pesitsevad, mis m6eldud l6hna6li hoidmiseks. Kui sai selgeks, mis piiksus, siis loomulikult sain edasi.

    ReplyDelete