Friday, May 1, 2015

Lillehammeri püha(d)päevad


Jah, just nii nagu ma mäletasin on Lillehammeris kõik nii nagu ka siis kui ma siin koolis käisin. Pühapäevadel on linn täiesti välja surnud. Ja kui ma ütlen täiesti, siis ma mõtlen täiesti. Kõik on suletud ja mitte ühtegi hingelist ei ole tänavatel liikumas. Mitte ühtegi. Ei ühtegi inimest, hulkuvat kassi või isegi lindu. Me elame Lillehammeri peatänaval, mingit liikumist võiks ju eeldada, aga ei. Mitte kui midagi.

Ma ei saa aru, mis asi see on, et kohe kui on pühapäev või püha päev on nad kõik kadunud nagu vits vette. Või peaks ütlema nagu norrakas mägedesse? Sest suure tõenäosusega nad just seal on. Ma mäletan oma kooliajast, kuidas ma Lillehammeri pühapäevi ei sallinud, sest mul ei olnud midagi teha. Telekast tuli vaid naiste käsipalli ja need vähesed tuttavad, kes mul olid, olid sõitnud, kas koju või peredega hytta'sse. 
Üks huvitav fenomen on Norra puhul ka see, et nad virisevad kui lumi aprilli lõpus maha sajab (nagu eile), kiruvad, et talv on nii pikk ja lumest on kõrini, aga koogivad siis panipaigast välja suusad (mida nad tegelikult ei ole veel suveks ära pakkinud, kuigi nad nii väidavad) ja sõidavad mägedesse, lootuses nautida veel viimast lund. Ideaalis asub nende hytta kusagil kaugel kaugel üksikus metsatukas eemal kõigist teistest norrakatest (mida ilmselt on juba natuke raskel leida, sest kui igal ehtsal norrakal oleks vaja üht sellist üksikut metsatukka, siis peaks neist juba puudus olema). Ja veel ideaalsem on kui talvisel ajal ehk siis ka veel aprilli lõpus sinna autoga ligi ei pääse ning esimene päev läheb sellele, et majani üldse tee kaevata. 
Kui nad siis lõpuks tagasi tsivilisatsiooni jõuavad, kurdavad nad, kuidas lund oli nii palju, et majanigi ei pääsenud, peidavad suusad suveks ära kappi (aga nii, et need vajadusel kohe järgmisel nâdalal kätte saaks) ja räägivad, kui tüdinenud nad lumest on.

Minul ei ole oma hytta't. Seega peame me Idaga leppima igavate Lillehammeri pühapäevadega. Meil ei ole ka telekat, nii et me ei saa suurest igavusest isegi naiste käsipalli vaadata. Meie saame minna inimtühja linna jalutama. Maja, kus me elame, on haudvaikne. Ümberringi on vaid vaikus. Lillehammeri püha(dele)päevadele tüüpiline vaikus. 

Pühapäevad Lillehammeris ei ole muutunud. Kui te ühel sellisel päeval siia peaksite sattuma, siis te arvaksite, et see linn on välja surnud. 



4 comments:

  1. Natuke rahu ja vaikust. :)

    ReplyDelete
  2. Olen seal pühapäeval olnud ja tõesti sinuga 100% nõus. Ei ,siiski siiski mõni turist oli .Tüüpiline põhjamaa rahvas :-) Aga muidu olen kadedusest rohekas lilla. Minu lemmik maa, kui anatks kesest talve valida kas soe Türgi,Egiptus või külm Norra valiks kahel käel viimase. Muidugi on minu lemmik paik Bergen...minu süda jäi sinna:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sel nädalal on juba teine pühapäev. Õudne:) Eks me jälle Maihaugenisse kärutame.
      Samas, olen sinuga nõus. Paganama ilus on ikka. Lillehammer ei ole just mu lemmiklinn, aga Gudbrandsdal, kus linn asub, on küll metsikult kaunis.

      Delete