Monday, November 9, 2009

Vanadus tuleb väärikalt


Mutrike on 29-aastane, tunneb end täitsa noorena, aga eile hakkas mingil imelikul põhjusel mõtisklema. Vanuse üle. Mis on vanus? Kas on vanus?
Mõtisklustes on süüdi Mutrikese 16-aastane onupoeg. Tema pani Mutrikese mõtlema.
Mutrikese onupoeg on noor. Mutrikese abikaasa on onupojast 20 aastat vanem. Mutrike on ka noor. Ta on onupojast 13 aastat vanem.
Mutrikese onu saab 45, tema naine ka - nemad on Mutrikese abikaasaga ühevanused. Mutrikese abikaasa on 36. Mutrike on nagu öeldud 29 - tema on ka nendega ühevanune. Mutrikese ema on 48. Tema on Mutrikesest natuke vanem.
Mutrikese õde on noor. Ta on 20. Mutrikese õemees on ka noor, ta on 28. Mutrikese abikaasa õde on ka noor. Ta on ka 28. Mutrike tunneb, et ta on neist kõigist palju vanem. Aga nendega koos on ta nendega ühevanune.
Mutrike ei ole kunagi oma õde pidanud täiskasvanuks - ta on tilluke õde. Mutrikese abikaasa õde ei ole ka täiskasvanu - ta on ka tilluke. Nooremad õed-vennad ei saa kunagi täiskasvanuks.
Nende kõrval on Mutrike ja tema abikaasa vanad.
Mutrikese sõbrannad on igas vanuses: Roosi 43, Tiia, 44, Maarja 26. Nad kõik on Mutrikesega ühevanused. Ometi on nad ka peaaegu ühevanused Mutrikese ema, onu ja onunaisega. Aga mitte Mutrikese abikaasa onu ja onunaisega. Nemad on vanemad. Nad on 48.
Mutrikese vanaema on 79. Tema on vanem Mutrikesest, Mutrikese abikaasast, emast, onust, tädist ja sõbrannadest.
Aga ülejäänud? Kes on noor ja kes on vana?

5 comments:

  1. vanus on suhteline, oleneb kelle mätta otsast ja kuhupoole vaadata :)
    aga see on muidugi tõsi- väikesed õed ei saa kunagi suurteks.
    ja oma mätta otsast- lapsed jäävad lasteks, olgu nad või Mutrikese õe vanused :D

    ReplyDelete
  2. Ja mina siin just mõtlesin, et minu õde polegi enam väikeõde, vaid on naine kellel mees ja laps - tead, õde on suureks saanud :)

    ReplyDelete
  3. noh siis sa oled must veel vanem, sest nii kaua kuni minu väike õde on väike õde, olen mina ka noor...Hingelt noor;)

    ReplyDelete
  4. No jah, aga ma ju olen ka alati mõelnud, et sina oled minust noorem - no selline väikseke, keda tuleb ikka õpetada ja hoida :P

    ReplyDelete
  5. aga SELLEST oled sa täiesti õigesti aru saanud:D

    ReplyDelete