Friday, November 27, 2009

Ma olen väga andekas.....



Mutrike sai täna teada, et ta on Väga Andekas, sest Andekas Lapsel on tavaliselt mõned nendest omadustest:
On kiire õppija
Hea abstraktne mõtleja
Omab laialdast sõnavara
Omab väga hea mälu
On tundlik ja emotsionaalne
On arenenud õiglustundega
Püüab oma tegemistes täiuse poole
On oma huvides järjekindel
Eelistab endast vanemate seltskonda
On hea huumorimeelega
Laialdaste huvidega
Õpib varakult lugema
Arenenud kujutlusvõime (palju kujuteldavaid sõpru)
Väga loominguline
Iseseisev ja protestimeelne
Hea arvutaja ja piltmõistatuste kokkupanija

Mutrikesel on KÕIK need omadused, v.a viimane - sellega jääb Mutrike tihti jänni. Ka Suur ja Tähtis Ettevõte on seda tõestanud! Muidu aga rõhutaks ma eriti "Eelistab endast vanemate seltskonda"-osa - vaadake mu tuttavaid ja parimaid sõpru. SUUREM osa neist on minust vanemad või TUNDUVALT vanemad! Seega tuleks ka ütlus: "Tahad noorem välja paista? Hängi vanurite seltskonnas!" muuta natuke õigemaks: "Tahad noorem ja andekam välja paista, hängi vanurite seltskonnas!"
Samuti tasuks eraldi rõhutamist "Arenenud kujutlusvõime"-osa - Mutrike kujutab tihti endale asju ette. Kujuteldavaid sõpru küll ei ole, kui siis vaid Päkapikk Pepe - temast lähemalt kunagi jõuluajal.
Lisaks veel tegi Mutrike ära testi ja skooris vapsee kõrgelt. 24 võimalikust "jah'ist" 22! 22 "jah'i" tähendab, et tegu on potensiaalselt andeka lapsega.

Vastake jah/ei ning lugege kokku kui mitu “jah” vastust te saite.
Ta on väga hea arutleja (lahendab hästi ülesandeid)
Ta õpib kiiresti
Tal on väga arenenud sõnavara
Tal on väga hea mälu
Ta on võimeline (huvi olemasolul) pikalt keskenduma
Ta on emotsionaalselt väga tundlik ja kergesti haavatav
Ta on väga kaastundlik
Talle on omane soov olla täiuslik
Tema tunded on intensiivsed ja tundeküllased
Ta on tundlik moraaliküsimustes ja huvitub neist varakult
Ta on väga uudishimulik
Ta on oma huvides väga sihikindel
Ta on väga energiline
Ta eelistab vanemate laste või täiskasvanute seltskonda
Tal on väga palju erinevaid huvisid
Tal on väga hea huumorimeel
Ta hakkas väga varakult ja huviga lugema (enne lugemaõppimist tahab, et talle palju ette loetakse)
Ta peab tähtsaks õiglust ja ausust
Ta on väga tähelepanelik vaatleja
Tal on väga hea kujutlusvõime
Ta on väga loominguline
Ta vaidleb innukalt vanemate inimestega
Talle meeldivad numbrid
Ta lahendab hästi piltmõistatusi
Kui “jah” vastuseid oli umbes 20 (+/- 2), siis peaksite oma lapse/õpilase vaimse võimekuse ja õppevajaduste suhtes tähelepanelikum olema. Teie laps on potentsiaalselt andekas.

Mutrike tunneb end väga andekalt. Ja mingil põhjusel hingesugulust Ervin Abeli tegelaskujuga filmis "Mehed ei nuta", kes ütles: " Ma ei saa kindlat töökohta vastu võtta, sest ma olen väga andekas. Mind võidakse edutada ja... see tähendaks uut närvipinget, suurt koormust, unetuid öid. Ma olen vabakutseline. Koondise Uku liige. Mul on luba kodus töötada. Minu spetsialiteediks on puulusikate valmistamine. No vahel ma koon ka kampsuneid, labakuid. Aga viimasel ajal ma valmistan ainult kunstnikerdustega esmaabikappe. Ja... ja nii see elu veereb, päev päevalt, üksinduses, kampsunite, labakute ja esmaabikappide keskel."

Mutrikese elu veereb, päev päevalt, lolluses, lukustussilindrite, tihendite ja Tähtsate Inimeste keskel.

ps: test on suunatud küll kuni 12-aastastele lastele, aga nagu Seera juhtis mu tähelepanu sellele, et kool on (õigel ajal?)takistanud minu (ja tema) andekuse arengut, siis parem avastada potensiaalne andekus hilja kui mitte kunagi.

2 comments:

  1. No täpselt - mõtle, kui me poleks seda siiani avastanud?!? Elaks ja mõtleks, et me oleme täitsa tavalised... KOHUTAV!!!!!

    ReplyDelete
  2. Suure kirjaniku asi, muidugi, kõikvõimalikke uudissõnu elik neulugisme tulistada: juba vähemalt neljas "potensiaalne" blogistamise algusest. (Sellepärast "vähemalt", et kõiki kandeid sõnasõnalt ei lugenud, seetõttu võib mõni "potensiaalne" "potensiaalset" avastamist oodata.) Ega siis pole ju aega enam teiste raamatutesse pilku heita, kui endal nii palju öelda on. Ja ega sõnaraamat ei olegi üks õige raamat, see on rohkem nagu kartulikuhi, kuhu sõnamugulad kuhja on aetud, et kevadel koos koolilõpetamisega rahulikult seljataha jätta. Ja... ja nii see elu veereb... andeka rumaluse tatraveskis.

    Et mis sellest siis on? Ei midagi, ei midagi, muidugi. Kujutate ju ette hambaarsti, kes augu kinnimätsimise kõrval kõksab väikse killu teil silmahambast? Mis sellest siis ikka nii väga on, ülejäänud jäid ju alles ja süüa ja rääkida ju saab, eks ole? Ehk kujutate ette hambutut või katkiste ja mustavate hammastega dentisti? Ei kujuta? Et selline rohkem nõida meenutab? Ja hambaid laseks ikka ravida mõnel pärlsärava naeratusega valgel kitlil? No aga nõid võib ju kah päris hea ravitseja olla? Aga "potensiaalset" kirjanikku, kelle kaubamärk oleks lohakusvead ja kehv keeleoskus? Lobiseb ju huvitavalt, nagu esmaklassiline klatšimoor?

    Mis vahe on kirjandusel ja klatšil? Kas võib olla, et esimene teab, millest jutustab, ja teine mitte, kuid väliselt oleks nagu vastupidi?

    ReplyDelete