Thursday, November 26, 2009

Kloun vs Hampelmann


Mutrike mõtleb ja mõtleb ning hakkab vaikselt aru saama, kuidas saada Tähtsaks Inimeseks. Viimaste nädalate jooksul on Mutrikesele selgeks saanud Tähtsate Inimeste käitumismudel.

1. Igale küsimusele tuleb vastata: "Mul ei ole hetkel aega, et sellega tegeleda", "Ma ei oma hetkel piisavalt informatsiooni selle kohta", "Ma ei saa olla selle ülesande projektijuhiks", "Ma olen hetkel hõivatud, kuid sellega võiks sind aidata" -
Siis kõik teavad, et Tähtis Inimene on Tähtsamate Asjadega hõivatud ning ei saa Mutrikese küsimustele aega pühendada - need ei ole tähtsad.
2. Kõigile küsimustele tuleb vastata umbmääraselt, umbisikuliselt, umbes. Inglise keel on selles mõttes magustoit - should, seem, would, could - võtavad automaatselt Tähtsalt Juhilt vastutuse. Kui teed valesti, oled ise süüdi, sest Juht ütles ju, et "it seems okay", mitte "it IS okay". Mutrike ise ei tohi otsustada, tal on KÄSK pöörduda otsuste saamiseks Suure Juhi poole, kuid Suure Juhi vastused on 99.8% ajast umbmäärased.
Mutrike küsib: Kuna muuta on vaja dokument See ja See, kas keegi juba töötab selle küsimuse kallal? või Kuidas me teeme riskianalüüsiga? Kas ostame selle sisse või...?
Vastused on aga nagu ikka: Me peaksime selle üle vaatama ja hakkama mõtlema,.... ja Meil peaks analüüs olemas olema, aga seal võib olla midagi, mis on muutunud, seda oleks vaja vaatama hakata. should, would, could! Vastuseid? Otsuseid? Null! Miks Mutrike üldse tüütab Tähtsaid Inimesi oma küsimustega?
3. Igas küsimuses tuleb kokku kutsuda koosolek, mis sellest, et eeltöö on tegemata ja tulemust ei tule. Selle kohta saab vähemalt värvilise dokumendi (mis sellest, et sisutu) valmistada ja laiali saata. Linnuke on kirjas. Tähtis Juht on oma tööd teinud. Ta on koosolekut pidanud!
4. Oma ignorantsust ja ekstreemset rumalust tuleb presenteerida enesekindlal moel. Ja umbmääraselt otsustavalt.
Mutrike küsib küsimuse - tal on KÄSK pöörduda Tähtsa Inimese poole. Tähtis Inimene vastabki: "Sorry, ma ei ole hetkel appdeeritud!" (kuigi tegu on tema vastutusala ja varasemate otsustega). Rumal Mutter seletab veelkord. Tähtis Inimene saab veel valesti aru, kuid vastab siiski, et tundub, et kõik on ok.
Et Mutrike valesti aru ei saaks, küsib ta mitmelt Tähtsalt Inimeselt, kas ta saab õigesti aru, et otsus on selline ja selline. Tähtis Inimene vastab ka kõigile: "Korrektne! Ma olen nõus! See on ka varem nii olnud ja tundub, et on ka seekord okei. Seems, should, could, would! Tähtis Inimene on rääkinud!

Mutrike tegeleb saja imeliku asjaga, püüab aidata ja vastata ja otsustada ja tööd teha korrektselt. Talle ei vasta keegi! No mis saabki ühel Mutrikesel kiiret olla? Alles siis kui Mutrikesel tõesti liiga kiire hakkab ja ta mõne Tähtsa Inimese cc-sse lisab, siis vastavad kõik KOHE! Sest nemad teevad ju oma tööd kiiresti. Nemad aitavad alati. Teevad koostööd. Et saaks kiita selle eest, et nad oma tööd nii kiiresti teevad.
Seega, et saada Tähtsaks Inimeseks, peaks Mutrike:
1. kõigile igal võimalusel kirjutama, et on hõivatud;
2. olema umbmäärane;
3.kutsuma kokku ebaolulisi, struktureerimata ja mittekuhugiviivaid koosolekuid;
4.kaasa noogutama:
5. suhtuma kõigesse ükskõiksusesse;
6.pidama olulisemaks vormi kui sisu.

Mutrike ei tahagi Tähtsaks Inimeseks saada. Mutrike mõtleb, et parem sisuga kloun, kui vormiga hampelmann!

1 comment: