Tekst: Rune Thomas Ege, fotod: Lars Magne Hovtun. (Teksti ei hakanud ümber tõlkima, pildid räägivad enda eest.)
PRIPYAT (VG) Et par kilometer fra Tsjernobyl-kraftverket ligger et stille minnesmerke over historiens verste atomkatastrofe: Spøkelsesbyen Pripjat.
av Rune Thomas Ege in tirsdag, april 26th 2011
- Der sto TV-en. Og der, borte i hjørnet, sto sofaen.
Vladimir Verbitsky (47) peker mot et tomt hjørne. Han er tilbake i leilighet 16 – det som en gang var hans egen leilighet i Sovjetunionens mest moderne boligblokk i Sovjetunionens mest moderne by.
26. APRIL 1986. Verbitsky blir revet ut av søvnen av et voldsomt drønn. Han ser på klokken, som nærmer seg 01.30.
- Det hørtes ut som torden. Men det var en klar natt. Det var ikke noe regn. Så ble det helt stille, forteller Verbitsky.
Da vet han ikke at serien av eksplosjoner som rammer reaktor fire på kraftverket like ved vil skrive arbeidsplassen hans inn i historien.
Selv ikke da han og de 40.000 andre innbyggerne i Pripjat ble evakuert i dagene etter atomkatastrofen tenkte han at situasjonen var så ille.
Innbyggerne fikk beskjed om å bare ta med seg det aller viktigste. De skulle tross alt tilbake i løpet av noen dager.
- Her viser Vladimir Verbitsky frem leiligheten der han og moren bodde frem til 1986. – Det var en fantastisk tid, sier han. Foto: LARS MAGNE HOVTUN
FEBRUAR 2009: Fra toppetasjen på hotellet har Vladimir panoramautsikt over Pripjat.
Teateret. Supermarkedene. Idrettshallen. Skolen. Hotellet. Fornøyelsesparken som aldri rakk å åpne. Alle praktbyggene står her fortsatt.
Men naturen er i ferd med å ta over. Ingen mennesker har bodd her på over to tiår. Verken Vladimir, moren hans eller de andre innbyggerne fikk noen gang vende tilbake til Pripjat.
23 år etter katastrofen viser Vladimir oss rundt i sin tidligere hjemby. Vi kunne ikke dra til Ukraina uten å besøke et av verdenshistoriens mest kjente steder, selv om vi bare skulle på guttetur til Kiev.
Nå går vi rundt i et dystert stykke moderne historie med geigerteller og guide.
Vær, vind og plyndrere har satt sitt preg på det som en gang var baren på hotellet. Vinduene mangler, malingen flasser av, et par stoler ligger slengt. Opp fra gulvet vokser et lite tre.
- Selvfølgelig er det tøft å være tilbake. Det vekker jo en del følelser. Men det er viktig å få vist frem hva som skjedde, sier Vladimir.
Han nikker mot den umiskjennelige rødstripete skorsteinen på Tsjernobyl-kraftverket som ruver mot horisonten et par kilometer unna.
Vladimir sukker tungt. Så sier han det alle tenker:
- Ingen kan dra herfra uten å bli beveget.
No comments:
Post a Comment