Friday, December 19, 2014

Tobedad küsimused



Iga kord kui ma Britt Idaga arstil ära käin tunnen ma end jälle sammukese võrra Aasta Ema tiitlile lähemal. Väga tihti ei oska ma arsti küsimustele vastata ja mul on tunne (suure tõenäosusega küll ekslik), et ta vaatab mind alati sellise pilguga, et kuidas sa, rumal naine, üldse ema saad olla. Noh näiteks ei ole ma kunagi osanud täpselt vastata palju laps päevas sööb. Ma ei tea. Ma ei kaalu toitu, ma ei tea, ma ei tea, ma ei teaaaaa. "Palju ta piima joob?" on teine küsimus, millele ma kunagi pole vastata osanud. Esimene kord vastasin midagi huupi, siis vaatas arst mind sellise näoga, et näljutan last. Teinekord vastasin jälle huupi, siis vaatas arst mind sellise näoga, et kas ma tahan last piimast lõhki toita. Kolmas kord ütlesin ma, et ma ei tea, siis vaatas arst mind sellise näoga, et no kuidas ometi, ise veel ema.

On veel terve trobikond küsimusi, millele mulle alati tundub, et ma vastan valesti. Näiteks küsimusele, kas ta liha sööb, vastan ma, et sööb ikka, aga me sööme vähe liha, nii et ega ta väga suuri koguseid ka ei söö. Selle peale vangutab arst pead ja ütleb, et laps peab liha saama, et mis sellest et te ise taimetoitlased olete. Me ei ole taimetoitlased, ma ei ole öelnud, et me üldse liha ei söö, ma ütlesin, et me ei söö liha palju.
Iga kord  peale arsti juures käimist tunnen ma, et ma ei tea oma lapsest ja lapsekasvatamisest/ kasvamisest mitte kui midagi. Üldse tundubki mulle teinekord, et ma ei teagi mitte kui midagi, sest on nii palju küsimusi või kommentaare, millele ma ei oska vastata.

Arst leiab alati, et Ida kaal on keskmine, selline kasvukõvera alumises osas, aga normi piires, mis tähendab muidugi, et mina tunnen end jälle halva emana, et lapsele piisavalt süüa ei anna. Siis aga tulevad sugulased ja tuttavad, kes Idat nähes kaht kätt kokku löövad ja hüüatavad "issand, kui SUUR ta on", "võrreldes teiste lastega". Mina vaatan Britt Idat ja mõtlen, et kumb ta siis on. Alakaaluline või hiiglane? Ise olen ma muidugi olnud arvamusel, et täitsa tavaline keskmine (MAAILMA ILUSAIM muidugi) laps. Võta sa siis kinni. Aasta ja kahekuuselt kaalub ta 10,8 kg ja on 80 cm pikk.


"No ja mitu hammast tal suus on?" küsis arst seekord. "Neli," vastasin mina. "Oi,"ütles arst. Ma jäin kuulama, et mida see "oi" siis tähendas. "Oi, natuke vähe on,"lisas arst, "miks?" Ma jäin talle suurte silmadega otsa vaatama. Kust mina tean miks? Kuidas ma saaksin seda teada?
Mulle jäi tunne, et ma teen midagi valesti (annan liiga palju/liiga vähe piima?), mille tagajärjel Britt Ida hambad nii "aeglases tempos" kasvavad. Juttude järgi tulid ka minu hambad aeglaselt. Ma ei saa küll hiilata teab mis briljantse naeratusega, aga vajalik kogus hambaid on mul ometigi suus, täpselt nii palju kui neid by the book olema peab.  Britt Idal on hetkel neli. Ma ei tea, miks tal neli hammast on.

Hea, et arst ei küsinud, miks tal nii vähe juukseid on. Seda küsitakse mult ka. Ma ei tea, miks. Minul ei olnud ka juukseid, ma olen piltide pealt vaadanud. Ometigi on mul praegu päris arvestusväärne kogus juukseid peas. Vaevalt ka Britt Ida kiilaks jääb. Ärge küsige, miks ta juukseid nii aeglaselt kasvavad. Ma ei tea. Ma ei tea, ma ei teaaaaaa.


Kolmas tobe küsimus, mis mult küsitakse on, et aga miks ta ei maga. Kui ma teaks, miks, siis ma püüaks teha kõik selleks, et ta magaks. Ma olen proovinud. Midagi ei mõju. Ta magab kehvasti. Ma olen sellega leppinud. Tuttavatelt olen ma kuulnud, et mõni laps ei ole 3,5-aastani maganud, see olevat normaalne, sest lapsed on erinevad ja mõni lihtsalt ei magagi. Tuletan meelde, et ma ise olen (olin) väga kehv magaja, kes ärkas iga pisemagi krõpsu peale. Minult aga küsitakse, kas ma uuringutel olen käinud, et mis lapsel viga on, et ta ei maga.

Kirsiks tordil on muidugi küsimus, et kuidas teil nii ilus laps on. MIS MÕTTES? Sest peletistel nagu mina ja Marek peaks olema sama inetu laps nagu maailma inetuim koer või mida te öelda tahate? Kuidas saadakse ilusaid lapsi? No vot ma ei tea, ma ei tea...
Mõnikord lisandub veel küsimus, et miks ühe või teise laps nii ilus pole. Nii ilus kellega võrreldes? Milliste standardite järgi? Miks te minult seda küsite? Ma ei tea.
Pealegi mu meelest on alatu lapsi võrrelda ja neid kommenteerida on lausa lame. Jah, ma isegi pean mõnda last ilusamaks kui teist, aga nagu ma olen mustmiljon korda öelnud, siis igale emale on OMA laps kõige ilusam ja kõige targem. Alati. Milleks võrrelda? Või vähemalt milleks nii rumalat küsimust küsida?


Natuke teemast kõrvale kaldudes, siis ma sattusin hiljuti  lugema üht teismelistele mõeldud ajakirja, kus oli rubriik "KOOLI moepolitsei". Ma ei suutnud seda uskuda. Vanuses, kus lapsed on väga haavatavad ja kõigil ei ole ühesuguseid võimalusi, ei tohiks selliseid võrdlusi teha. Täiskasvanute poolt. Hea, et veel ei olnud riiete eest hindeid pandud. Võib-olla see tuleb mõnes järgmises numbris. Ja siis me imestame, kust tuleb kiusamine ja muu selline jama. Me ju ise tekitame ning soodustame seda.
Kellegi ask.fm-ist lugesin ma, kuidas tolle vastaja lapse kohta öeldi, et "appi kui kole laps sul on". Anonüümselt. Milleks selline kommentaar? Kas järgmiseks peaksime me kõik oma beebid ritta seadma ja paluma "BEEBIDE moe- ja välimusepolitseil" edetabel koostada?
 Oeh....Ma ei oskagi midagi rohkem öelda, kui vaid pead raputada.

23 comments:

  1. Minu arust on teil imelik arst :D Kas nii võib öelda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No nüüd on küll kahtlaselt palju asju, mida sa ei tea :D

      Delete
    2. Kartsin, et end selle vastusega eriti halvast valgusest näitan...

      Delete
  2. ei ole häda midagi. vist oli see Sokrates, kes ütles: ma tean, et ma midagi ei tea.

    ReplyDelete
  3. üks küsimus , mida veel küsitakse on, et kust sa lapsele haiguse said? aga ikkagi, kust ?
    oeh, appi, rimi lihaletist eile ostsin 5.50 kilo hinnaga.
    terv.i

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii ma hakkan sellele küsimusele vastama nüüdsest

      Delete
    2. Mult on küsitud, kus sa lapse ära külmetasid... (Y)
      Ilmselt seal samas lihaletis... :D

      Delete
  4. Mulle ka tundub, et sa peaks vähemalt Ida arsti vahetama. Minu poiss oli aasta ja paarikuusena kuskil 12 kg ja 84 cm ja igasugu tabelite järgi suurt kasvu laps. Piimasegu saab veel pudemist paar korda päevas ja lutt käib suus. Aastael sünnipäeval oli suus 2 hammast, aasta ja 4-kuusena juba 6. Arsti kinnitab, et suur, tubli ja terve põnn :) Seega Ida ka ju pigem suur mitte pisike, keskmine 2,5-aastane on tabelite järgi umbes 14 kg ja 86 cm...

    ReplyDelete
  5. Issand, kui hea kommentaar. Istun omaette palatis ja naeran, sest minult just veidi aega tagasi küsiti, et kuidas sul "see" juhtus. Ma ei tea. Aga käisin ka enne "seda" poes. Ei olnud küll plaanis "seda" osta, aga nähtavasti ajasid müüjad midagi sassi või võtsin ise vale pakendi. Pean ütlema, et hind oli krõbe.

    ReplyDelete
  6. Ma ka ei tea neid asju oma lapse (laste) kohta. Ma ei mõõda palju ta sööb-joob, never ei oska öelda kaua päeval magab. Ma lihtsalt ei pane neid asju tähele. Esimese lapsega ka põdesin seda, eriti siis kui allergia põhjust taga ajasime ja pidime toidupäevikut pidama. Arva ära kui palju mul oli meeles sinna kirja panna? Tundsin end kui kooliõpilane tegemata kodutööga kui arstile läksime. Õnneks on meil perearst normaalne ja üldises plaanis selliseid küsimusi ei küsi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja magamisega on sama - ma unustan vaadata, kaua ta magab;)

      Delete
  7. Mu ema ütleb kogu aeg, et armastusest sünnivad ilusad lapsed. :D Hea, lihtne vastus ka.
    Aga ma üldse ei saa aru, mis arstid teil on, et kogu aeg peate käima. Ma ei pea mitu kuud Anniga minema. Kui lapsel tervis korras, siis arst leiab, et pole mõtet iga kuu kiusata, kaaluda, mõõta, hambaid lugeda, juukseid kasvatada jms. Üleüldse kummalised mahategevad arstid paljudel.
    Mul on arstivisiitidel pigem nii, et mina tunnen muret ja küsin rumalaid küsimusi, sest beebigrupis ju näen, kuidas teiste lapsi arst noominud on. Arst aga leiab, et kui lapse enesetunne on hea ja ta on virk ja kraps, ei ole mitte mingiks muretsemiseks ka põhjust. Ega miski tulemata ei jää. Kaalult/kasvult on Ann alati keskmisest madalam olnud, aga ka selles ei näe arst probleemi, sest kui vaadata statistiliselt tema kasvu, siis see on ikkagi stabiilselt tõusnud. :)

    Söömise kohta aga.. ma ei tea, ma tean peast kui palju mu laps sööb. Sellest ma aru ei saa, kuidas keegi ei tea, palju ta laps sööb. Noh, ainult juhul, kui laps kellegi teisega ka on tihti, siis küll. Aga kui ma ise olen lapsega, siis ma ju näen, et teen kausitäie putru ja kauss on ca 200ml, annan pool tassi piima, mis on 100ml jne. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegelikult on meil tore arst, lihtsalt teinekord tundub mulle, et ta eeldab, et ma panen kõik kirja, mida Ida teeb/ei tee, sööb/ei söö... Noh ja siis need mõned tobedad kommentaarid, küsimused elame üle, pigem on ta ikka tore.

      Delete
    2. Söömisega on meil nii, et ida on väga kehv sööja. Ta ei söö kunagi tervet kaussi putru korraga või vähemalt üht konkreetset suurust kaussi, nüüd oleme saanud vähemalt nii kaugele, et hommikul sööb ta enamjaolt ühe terve Salvesti purgitäie piimaputru ära. Päeval nokib ta natuke üht ja teist asja, õhtul pmst sama. Ainuke, mida ma tean on, et ta joob kaks korda päevas piima. Ülejäänu kohta pole ükski toidukorda samasugune või sama suures koguses:)

      Delete
  8. Mul küll lapsi ei ole, aga lollid küsimused löövad mul silme eest mustaks :D Kujuta ette, et teed köögis süüa ja toanaaber tuleb ja küsib, kas sa teed süüa. Ei, ma küll tükeldan asju ja panen pannile, aga see ei ole tegelikult söök.
    Või paned esikus saapaid jalga ja toanaaber küsib, kas sa lähed välja. Ei, niisama proovin siin mantlit ja saapaid jalga.
    Või lõikad pikad juuksed õlgadeni ja seesama toanaaber küsib, kas lasid juuksed maha lõigata. Ei, muidugi mitte, need hakkasid lihtsalt öösel tagurpidi kasvama.
    See on minu argipäev...:D
    Ida juuste kohta nii palju, et minul hakkasid juuksed titejuustest erinema alles kuskil kolmandas klassis. Enne seda olid sellised imepeened udemed. Õhukesed ja hõredad on nad siiani, aga lihtsalt ütlen, et äkki Idal on ka see juuste areng veidi aeglasem.

    ReplyDelete
  9. Arst teeb oma tööd. Ei leia küll põhjust tema kallal ilkumiseks.

    ReplyDelete
  10. Ma olen kaks tütart kooliealiseks kasvatanud, aga ma ei mäleta, et perearst oleks minult ühtki neist küsimustest küsinud. Aga muidu - mul on mõlemad lapsed titena olnud kaalukõvera alumises otsas (pikkuselt keskmised). Nüüd on vanem laps kosunud kõvera ülemisse otsa (mis pole ka muidugi just kõikse parem asi), noorem aga jätkuvalt peenike. Mõlemal lapsel olid titena suht hõredad juuksed. Nüüd on vanemal selline pahmakas, et raske kammida, ja nooremalgi ilusad pikad blondid juuksed. Pole mitte kiilaks jäänud. Hambad tulid ka mõlemal aeglaselt. See-eest vahetuvad vanemal lapsel hambad nii, et hoia vaid pihku all, piimakad kukuvad kolks-kolks:) Ma võiks seda juttu aina jätkata. Samasugused arengud on toimunud nt iseloomuga. Eriti aktiivsest ja ägedaloomulisest väikelapsest on saanud täitsa mõistlik ja rahumeelne 10a, samas flegmaatilisest titest 7a sõjaprintsess. Lapsevanema tee ongi täis käänakuid ja kurve, okkaid ja lilleõisi:)P

    ReplyDelete
  11. Ida arst tundub mulle ka natuke kahtlane. Mäletan, kui ta sul alles pisike oli, soovitas arst teil piimasegu juurde anda, sest kaal tundus nagu veidi liiga väike olevat. Sellist asja võiks soovitada ikka alles siis, kui on tõsine kaaluprobleem, seda teil vist ju ei olnud? Kardetavasti selle soovituse nahka läkski imetamine...
    Ja no see praegune kaalu kommenteerimine on ka just samasse väravasse. Sul on täiesti normaalsete mõõtmetega laps, igatipidi keskmine minu arust. Tean paljusid selles vanuses lapsi, enda oma on küll juba natuke vanem, aga oli Ida vanuselt isegi veidi pisem. Sellepärast küll ära muretse :) Ja küll need juuksed ka tulevad, minu lapsel hakkasid kuskil kaheselt alles normaalselt kasvama, praegu on ta 2,5 ja vägev pahmakas peas :)

    ReplyDelete
  12. arvan ka et arst teeb oma tööd ja küsimused on täiesti adekvaatsed. see "ilus" küsimus tõsi on veidi imelik aga kirjutada võib ju kõike...

    ReplyDelete
  13. Ma ei ütle, et arst oma tööd ei tee, mina tunnen ennast halvasti, sest ma ei pane kirja/ei tea kõike, mida Ida teeb/sööb.

    "Ilus" küsimus ei tulnud loomulikult ju arstilt, see oleks tâiesti ebaadekvaatne:D

    ReplyDelete
  14. Minu 1a ja 4 kuune on 80cm ja 10,7kg ja arsti arvates on ta meil koguaeg selline keskmine olnud, arvestades seda kui kohutavalt palju ta ringi sahmib siis ta vist ei saakski väga palju raskem olla :) Aga üldiselt tundub, et arsti poolt täitsa tavalised küsimused, mu lapse arst küsib enam-vähem sarnaseid asju, enam-vähem peaks ju ikka teadma, et palju laps umbes magab või mitu korda päevas sööb ja umbkaudu kogused (mult pole gramme kunagi küsitud, meil on rohkem nii et räägin, et noh kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala ja sellest seletusest piisab)

    ReplyDelete
  15. No on ilus laps tõesti ja nagu ennem öeldi - armastusest sünnivad ilusad lapsed (muidugi kõik inimesed ja eriti lapsed on ilusad). Minu tütre arstil oli paar kuud tagasi veel imelikum küsimus - miks teie lapse juuksed nii paksud on? No on jah, tütar on 2 aastane, tagumikuni süsimustad paksud lokkis juuksed, kahe käega peab hoidma. No kust mina tean, endal olid ka paksud aga mis selles halba on? Seletas siis et ei see ei ole normaalne jne jne. Küsisin et mis ma tegema peaks, last ei taha kiilaks ka ajada. Tema vastus: jälgige. Eks ma siis jälgin juuksekasvu :D

    ReplyDelete