Thursday, December 11, 2014

Nagu päris väike inimene


Ida on nüüd juba paar nädalat käinud kaks korda nädalas lastehoius ja ma ei tea, kas need asjad on omavahel seotud, aga viimasel ajal teeb ta asju, mis panevad mind imestama. Selles mõttes, et kuidas on võimalik, et alles aastane laps nii palju asju oskab. Ei, ta ei mängi siiski klaveril Mozartit, ei loe "Kalevipoega" ega tantsi tegelikult ka "Tuljakut", ilmselt teeb ta asju, mida sajad tuhanded või miljonid-triljonid lapsed üle maailma teevad, kuid kuna mul puudub varasem kogemus lastega, siis teinekord ma jälgingi hämminguga Ida arengut.

Näiteks teeb ta endale ja teistele pai kui talle öelda, et "Ida pai". Ta oskab erineva suurusega potsikuid üksteise sisse laduda (veel umbes kuu aega tagasi ei saanud ta sellest mängust aru). Ta mängib oma puidust puuviljadega ja keedab suppi/putru/moosi (seda kujuteldavat, mida ta teinekord Barbie jalaga segab). Ta sirutab ette käed kui talle riideid selga panen, ja jalad, et ma saaksin sinna otsa saapad tõmmata. Ta jookseb külmkapi juurde ja nõuab sealt häälekalt süüa. Ta oskab isegi ise süüa. Mitte küll kõige viisakamalt ja daamilikult, kuid siiski. Tujutseb ja krimpsutab kulmu kui midagi ei saa, pahandab kui asjad kohe välja ei tule või kui liiga kaua ootama peab. Oma ema laps, mis muud. Ta räägib nii palju. Kahjuks küll 99% ajast võõrkeeles, kuid teine kord tulevad sisse ka mõned eestikeelsed sõnad. Mämm-mämm, iss, emme (mina ise kuulsin kaks päeva tagasi, kuidas ta "emme" hüüdis, kui ma vannituppa kadusin, teadlikult või mitte, seda ma ei tea, aga see oli nii naljakas)...Ta saab aru kui palun tal mõni mänguasi tuua. Ta jääb ise magama ja annab meile kell kaheksa ise märku, et tahab magama minna. Ta lehvitab "head aega" ja ütleb tadaa.  
Ma tean, et suure tõenäosusega ei ole selles kõiges midagi absoluutselt eripärast ja mul ei ole kodus kasvamas imelaps, lihtsalt mu jaoks on kõik see nii uskumatu. 
Alles ta oli tüütu titt, kes vaid selili lamas ja karjus. Nüüd on ta täiesti väikese inimese mõõtu. Jah, ta teeb pahandust, tahab kätt ahju pista või diivanilt alla hüpata, ta pudistab terve elamise toitu täis, kuid iga päevaga muutub ta aina rohkem inimese moodi.

See on nii põnev aeg. Väsitav, aga põnev.

Kui ta veel magama ka õpiks;)






Ühtlasi testime me ka juba teist päeva uusi Stonz booties'id. Üsna pea kirjutan nendest ka pikemalt, paar testi on veel teha;) 

7 comments:

  1. Tead, see on uskumatu, kui palju nad õpivad seal teistega koos. Mu lapsel oli eile jõulupidu. Saad aru, ta oskab öelda "jõulupidu"!! Ja kui tuleb laul, mille liigutusi ta teab, siis ta teeb need kaasa õigel hetkel (või natuke varem). Ja ta paneb ise kingi jalga. Ja pükse. Ja ütleb, et issil on must jope ja teab, et õue minnes tuleb panna "saapad jalga". Ja ta alles saab kaheseks....
    Iga kord on mul tunne ,et ma tahaks imestusest istuli kukkuda. Mis sest, et nagu Sa ütlesid - tõenäoliselt teevad seda kõik lapsed umbes selles vanuses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just. Ma ka tahaks teinekord imestusest pikali kukkuda. Nt hommikul tiris ta mind diivanilt püsti, vedas käekõrval kööki, seisis külmiku kõrvale ja nõudis süüa. See tundub nii uskumatu;)

      Delete
  2. Need üksteise sisse käivad topsid on minu meelst lihtsalt geniaalne leiutis. Ma ei mäleta enam, mis vanuses mu laps nendega täpselt mängima hakkas, aga see periood kestis vääääga pikalt, nii et me ostsime lausa teise komplekti vähe suuremate topsidega lisaks. Ja muud mänguasjad seisid lihtsalt niisama nurgas. Õhtuti polnudki midagi koristada sellel topsi-perioodil! :)Ta pani neid üksteise sisse, ladus torni, keetis "süüa", ladus rivisse üksteise kõrvale, õppis nende pealt värve jne jne. Nendel suurematel on peal nr ja vastavalt nr ka täpid. st kui on nr 6, siis on ka kuus täppi. 2a teadis ta enamusi neid värve ja numbreid, sest küsis kogu aeg "Kes :) see on?".
    Naerame kogu aeg mehega, et kõvaketas on alles suht tühi ja salvestab hästi.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täiesti nõus, Lehti, need topsikud on geniaalsed. Meil on täielik topsiku-periood käsil hetkel

      Delete
  3. Eks nii on et igale emale tundub oma laps kõige ilusam ja andekam:)

    ReplyDelete
  4. Uuel nädalal kirjutan. Paar katsetust veel:)

    ReplyDelete