Wednesday, May 28, 2014

13-aastase lähiplaanidesse ei mahu veel emaks saamine?

Ma kuulsin eile uudist, et ALLA 15-aastaste tüdrukute abortide arv on kahekordistunud. See tähendab ju, et seksima peaksid nii umbes 13-aastased LAPSED?
Ma ausalt mõtlesin, et ma kuulsin valesti. Jah, minu roosas mullis mängivad 13-aastased veel trihvaad ja ehitavad puuotsa onni. Ma saan aru, et ilmselt olen ma dinosaurus, et nii arvan, nagu ka eilne uudis seda tõestas.

Ma muidugi ilmselt natuke kisun paar lauset kontekstist välja, aga mulle jäi kõrva kriipima lause: "Need tüdrukud teevad abordi sel põhjusel, et nad tahavad veel hariduse omandada, nende lähiplaanidesse ei mahu veel emaks saamine". See kõlas nagu etteheide. Et said seksida, siis ole ka piisavalt täiskasvanu ja hakka emaks. Ma mitte ei tahaks uskuda, et 13-14-aastane, kes "kogemata" seksis, mõtleb väga oma hariduse peale, et "ma praegu ei saa emaks saada, ma pean kuuenda klassi ära lõpetama". Sellises vanuses lihtsalt ei ole loomulik emaks saada! Ja sellepärast ka abort tehakse. Öelge mulle nüüd, et ma olen igavene sadist, et aborti pooldan, et kas ma siis ei saa aru, et see on elu võtmine ja nii edasi.
Loomulikult ei ole abort loomulik ega ilmselt ka mitte lihtne otsus. Aga päriselt ka, kas on vaja neid 15-aastaseid emasid, kellel kool pooleli jääb ja elu elamata.
Jah, muidugi on erandeid ja mõni 15-aastane on palju vastutustundlikum kui teine 33-aastane, aga ei saa ju mõelda nii, et see ongi okei, et nii noorelt emaks saadakse. Või isaks. Hakatakse kellegagi koos elama. Ollakse perekond. Ja kindlasti on mõni kolme klassi haridusega ema parem ema kui mõni teine, sest ega see halvemaks või paremaks emaks tee kui ei tee vahet sõnadel "müüa" ja "müüja", aga silmaring...See on ju ka oluline. Kui piiratuks jääb selle noore silmaring, kes nii varakult lapsega koju jääb.

Sotsiaalministeeriumi esindaja ütles, et õnneks on nende abortide arv väike. Eelmisel aastal 13. Ma ei tea, minu, kes ma oma roosas mullis elan, jaoks oli sedagi palju. Kõrvu jäi mulle ka veel mõte abortide keelustamisest. Iga kord kui ma seda teemat kuulen, tahaks ma peaga vastu seina taguda. KUIDAS SEE AITAB PROBLEEMI LAHENDADA? Õnneks ütles ka see esindaja, et abortide keelustamise peale siiski tõsiselt ei mõelda.

Jumala eest, ärme hakka neid 13-15-aastasi õpetama, kuidas pärast hakkama saada või olla vastutustundlik vanem. Seks ei tohiks muidugi olla tabuteema, nii nagu siis kui mina koolis käisin, sest ainukest õpetajat (see oli veel meesoost õpetaja), kes terviseõpetuse tunnis ka seksist rääkis peeti perverdiks. Kui vaja, tehkegi juba neljandas klassis algust seksuaalõpetusega, et LAPSED saaksid aru, et sellises vanuses peaksid huvi pakkuma teistsugused mängud.



Ma päriselt ka ei kujuta ette kui Ida tuleks 14-aastaselt koju ja ütleks, et tead, ma saan nüüd emaks. Siis peaks me Marekiga ikka väga pikalt peeglisse vaatama. Ma ise olen mõelnud, et kui ta sellisesse "ohtlikusse" ikka jõuab, siis ma viin ta sünnitusmajja, otse sinna sünnituspalatite taha koridori, et ta kuuleks seda õudsat kisa, mida sünnitavad naised teevad. Et ta saaks aru, et seksil võivad ka sellised tagajärjed olla. Ja sünnitusfilmi paneks ma ta ka vaatama. See peaks küll iga lapse seksist eemale hoidma.


19 comments:

  1. Olen kõigega nõus, mis kirjutad, välja arvatud viimane lõik! Sellege ei nõustu absoluutselt! Selle tulemuseks on siis see, et esimene laps sünnib ehk 35-selt ja teine jääbki sündimata.
    Ma arvan, et varast seksimist väga ära hoida ei saa vanemad - pigem tuleks rõhuda ikka tagajärgedest teadlik olemisele ja rasestusvastaste vahendite kasutamisele. Aga kas see aitab? Ei tea, enda tüdruk mul pole veel aastanegi, veidi on aega mõelda veel selle üle ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. See viimane lõik oli nali:) sest ma olen sinuga nõus, et siis jääks vist küll lapsed üldse sündimata. Ja eks ma olen sellega ka nõus, et teadlikkust on vaja tõsta, sest kätt ette panna ei saa. Kahjuks:)

      Delete
  2. eesti keskmine iga tüdrukutel seksiga alustamiseks on 11-12aastat. ma rumal, naiivitar pakkusin alguses, et 16, no 17. pedagoog naeris mu välja ja soovitas roosast mullist välja astuda. ma olin 13, kui veel nukuvankri ja nukuga ümber maja jooksin. paberist nukuga mängisin veel 15aastaselt. oeh!!! ma kasvatan oma lapsi ka roosas, lapsemeelses mullis!!!
    terv.i

    ReplyDelete
    Replies
    1. 11-12???? Oi, Ida vist metsast välja ei saa kui suuremaks saab;)

      Delete
    2. tead lilleke. kui sa vaid teaksid mis jutte need 10-12 aastased ujula riietusruumis räägivad, mida nad arutavad!!! ma pidin maha surema, kui kuulasin neid.

      Delete
    3. Isver, ärge lõhkuge mu mulli! Aga kuhu jääb süütu (hmm, huvitav sõnavalik) lapsepõlv?

      Delete
    4. 11-12 alustab küll ikka VÄGA vähe. Seal vanuses äkki kuskil 2-5%, mitte rohkem. (Olen isegi noor ja tean.) 16 on keskmine siiski.

      Delete
  3. Jumal tänatud, et mul vähemalt esimese lapsega vedanud on... Teistega veel ei tea ju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. No su lapsed tulevad ikka kõik eeskujulikud! selles pole kahtlustki

      Delete
  4. Mina elasin siis ka ilmselgelt mulli sees kuni praeguse hetkeni. Mul neid väikeseid sugulasi ikka jagub ja ei kujutaks küll praegult ette, et mõni neist kõigest paari aasta pärast seksima hakkab. Ma ei julgenud selles vanuses poistega väga rääkidagi (ja tükk maad ka pärast seda), rääkimata millestki enamast.
    Abordi keelustamine on üldse täiesti jaburus, sest nagu ka ise ütlesid, siis see probleemi ei lahendaks.
    Seksuaalõpetus peaks koolikavadesse tõepoolest varasemalt tulema, hetkelgi piirdub see tegelikult mingi 6. klassis (või 7.) ühe tunniga kus võetakse läbi õpikus olev materjal mehe ja naise kehaosadest. Mäletan, et kord käis tõesti tunnis selline õpetus, et kuidas kondoomi kasutada... aga see oli üks tund ja sealgi enamus lihtsalt itsitas ja punastas.
    Enda lapse puhul ma ei teagi... ilmselt hakkame juba varakult temale rääkima erinevatest maailmaimedest, mida ta kindlasti peaks oma silmaga kunagi nägema. Ehket ta sätiks enda plaanid niipiidi, et mida kõike tahaks teha enne kui pere looma hakkab... ja et väljatõmbamine ei tähenda, et tsikk rasedaks ei jääks (nagu paljud mu sõbrad kahjuks ikka veel arvavad :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meil oli ka see kondoomiõpetus, õpetaja käskis banaanile peale panna...sealt see alguse saigi, et no on pervert see õpetaja.

      Delete
  5. Point selles, et tänapäeval on ju infokanalid nii avatud ja internett täis vastavat materjali, et seal pole midagi imestada. Ka paljudes filmides-sarjades vastavad teemad ju olemas. Siis pole midagi imestada, et kui natuke mõistus lõikab juba, proovitakse ise ka. Minu lapsepõlves polnud netti ja telekat ka ei jõudnud vaadata, sest oli vaja puu otsa ronida ja naabritüdrukuga kassipoegi otsida. Tänapäeva linnalaps on aga midagi muud. Selles osas ma eriti ei imesta, et arvud sellised on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, kahjuks peab nõustuma, et eks see koer siia maetud ongi

      Delete
  6. Päris hirmutav statistika. Mina mängisin veel Barbiedega 13-14 aastaselt, päris ausalt! Tänapäeva varateismelistel on selle täiskasvanu maailmaga ikka päris kiire. Jumal tänatud, et mul kodus poisslaps kasvamas on, samas keegi ei garanteeri, et ta kellegile 13 aastaselt titte ei tee (ja nüüd kolm korda üle õla).

    ReplyDelete
    Replies
    1. On tõesti hirmutav...Seepärast ma väga loodangi, et me suudame oma lapse kasvatada üles piisavas lapsemeelsuses, et mõnede asjadega ikka kannatab oodata...

      Delete
  7. Ma ei poolda ka aborti, aga seda juhul, kui seda kasutatakse rasestumisvastasevahendi asendusena. Küll aga on erinevaid situatsioone, kus ma leian, et abort on raske, aga mõistlik võimalus. Nt lastest emad, ema ohustatud tervis, vägistamise tulemus jne.
    Minu jaoks on üllatav, et see (seksuaalne) maailm nii kiiresti muutub. Umbes 10a tagasi, kui mina hakkasin täiskasvanuikka jõudma, oli normaalne, et tüdrukud alustasid seksiga 16-17aastaselt. Nooremaid vaadati halvustava pilguga. Nüüd nutavad aga 14-16aastased foorumites, et nemad on ikka veel süütud, aga kõik sõbrannad on sellest lahti saanud. Just lahti saanud. nagu tegemist oleks mingi jubeda haigusega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahaks naerda selle "lahti saanud" peale, aga tegelikult on see kurb. Nagu isegi ütled, just nagu oleks see mingi haigus, millest on vaja lahti saada.

      Delete
  8. Ma siin mõtlen, et huvitav, kas selline asi aitaks, kui seksuaalõpetuse tundi kutsutaks rääkima mõni väga noorelt lapse saanud inimene? Ja võib-olla ka see, kui tüdrukutele ja poistele tehtaks need tunnid eraldi, mitte koos, et poleks mingit tobedat valehäbi ja oldaks julgemad küsima ebamugavaid küsimusi?
    Kuigi ma ju ei tea, võib-olla seda juba tehaksegi. Ma ise olen ka sellest põlvkonnast, kes 13-aastaselt nukkudega mängis ja puude otsas ronis.

    ReplyDelete
  9. Minu kooliaejal räägiti seksist küll. 5. klassis viidi meid (tüdrukuid siis) ekstra naistearsti vastuvõtule (poistele rääkis mingi teine spetsialist, sellega pole ma kursis mis neile räägiti). Noh tal oli selline suur ja tore kabinet, kus siis kõik laua tagaistusid. Räägiti siis päevade algusest ja sellega kaasnevast ja ka seksist, suguhaigustest, kaitsevahenditest jne jne. Ma täpselt ei mäleta kaua see kestis, aga igatahes väga põhjalik õpetus tuli sealt. Arstil olid veel kõiksugu asjad- noh tupp ja peenise kujutis jms. Ja pärast saime igaüks veel kotiga asju koju kaasa ja infovoldikuid. Peale seda siis mingi 7-8 klass (siis käisin juba teises koolis) räägiti koolis terviseõpetuse tunnis ka seksist ja kondoomidest jms. Ja ka siis oli spetsialist koolis ja saime ikka kõike käega katsuda ja ise proovida. Sellest on mälestused jah rohkem itsitamise ja punastamisega, kuna terve klass oli ju koos.

    ReplyDelete