Tuesday, May 13, 2014

Appi! Ehk küsimus suurele ringile


Kuigi "Torukoll" oleks pidanud juba mai lõpus poes olema, siis ikka läheb nii, et asjad võtavad natuke kauem aega. Ikka on vaja midagi muuta ja parandada. Nüüd kui teos on põhimõtteliselt trükivalmis, olen ma kahevahel.
Kas ma peaksin kasutama trükitähti? Ma arvan, et raamat on sobilik lugemiseks lastele vanusest 8+. Mis tähtedes selles vanuses lapswed loevad? Selle järgi, et Ida oskab kuuekuuselt "Kalevipoega" lugeda, ei saa otsustada. Ma olen aru saanud, et üldjuhul hakkavad lapsed ikka hiljem lugema (välja arvatud need, kes neljakuuselt Tuljakut tantsivad:)) Ma ei suuda otsustada!

"Ökovanaema ja Martin" sai kirjutatud väikeste tähtedega ja selle kohta tuli tagasisidet, et oleks võinud olla trükitähtedes. Raamat oli muidugi ka väiksemale lugejale mõeldud.
Ma ei tahaks üldse enam muudatusi teha. Ma tahaks seda juba trükki saata. Aga kuidagi nüüd painab see mõte. Mulle endale meeldib raamat nii nagu ta on, aga...
Ma ei tea enam!


10 comments:

  1. Ma ei tea miks, aga mina seda trükitähtedes ette ei kujuta. Mina pole küll mingi normiseadja, aga mina lugesin selles vanuses juba aastaid kirjatähtedega raamatuid ja arvan, et ilmselt saavad paljud lapsed praegugi selles vanuses samaga hakkama.

    ReplyDelete
  2. Tavalistes tähtedes ikka, kuigi liigendaks rohkem. Kui on pikemad lõigud ja nii üksteises kinni, siis nad ei viitsi eriti lugeda. (No tegelikult viitsivadki tänapäeval vähem, kuna nii palju muid meelelahutusi on olemas).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma isegi mõtlen, et miks ma üldse viitsin. Kes see ikka enam tänapäeval loeb:D

      Delete
  3. Meeldib oranzis kiri rohkem. Lihtsam lugeda ka.

    ReplyDelete
  4. Tundub, et jäävad kirjatähed ja veidi suurem font:)

    ReplyDelete
  5. 8+ raamat ikka kirjatähtedes.
    Esimeses klassis kvalifitseeruvad trükitähed juba titekate alla :D
    Ja no kogemusest, meie esimese klassi oma on kõik raamatud sel aastal lugenud kirjatähtedes.

    ReplyDelete
  6. Üks mu tuttav selgitas FB-s väga kenasti asja lahti: "On olemas suured ja väikesed trükitähed (need, millega siin kirjutame on väiksed trükitähed), suured ja väikesed kirjatähed on need, mida me käekirjas kirjutame. Seega on küsimus, et kas suured või väikesed trükitähed? Ikka väikesed! Paljud raamatud kasutavad suuri trükitähti ja ütlevad siis, et on mõeldud väikestele ise lugemiseks. Samas lause pikkus, sõnade keerukus jne on mõeldud suuremale lapsele. Sinu raamatu sõnavara, laused (sh otsene kõne) on mõeldud juba (hästi) lugevale lapsele. Ja tõesti kooliminejad juba oskavad lugeda nii suuri kui ka väikeseid trükitähti. Suured trükitähed jäägu papist lehtedega raamatutesse, kus on ka vastav sõnavara, mida algajal lugejal oleks kerge lugeda. Enamik suurte trükitähtedega raamatuid on KOHUTAVAD sisaldades sõnu ketaskultivaator ja transkriptsioonifaktor (ok, viimane on liialdus, aga esimene mitte!) ning leheküljepikkusi lohisevaid lauseid, millest arusaamine on ka suuremale inimesele raske. See, et need sõnad on kirjutatud suurte tähtedega ei tee sellest eakohast lugemisvara. Lisaks on lapsevanemal kergem (ette) lugeda väikeseid trükitähti. Ootame ilmumist! Jõudu! (eripedagoog)"

    ReplyDelete
  7. Sul on vist otsus juba olemas, aga kiidan ikka takka, et väikesed trükitähed on loogilisemad! Kuuese tüübi emana näen just seda, et kui laps on võimeline jutte lugema (mitte kolmest sõnast koosnevaid üksikuid lauseid), siis loeb ta ka väikseid tähti :) Ja kirjasuurus ja ridade vahe tõesti pisut suurem, endalgi lähevad vahel read sassi.
    Igatahes ootame:)

    ReplyDelete
  8. Ma soovitaks kasutada ka veidi teistsugust fonti. Praegune on küll väga ilus, aga veidi ümaramat ja paksemat fonti on kergem lugeda. Ja loomulikult võiks siis olla tähesuurus natuke suurem ning rea- ja lõiguvahe ka.

    ReplyDelete
  9. Aitäh, et mul otsustada aitasite:) Teeme jah suurema fondiga, et reavahe tuleks ka suurem.

    ReplyDelete