Tuesday, November 11, 2014

Et siis selline huvitav "vestlus" lastehoiuga



Olin siis mina valmis täna Idakest lastehoidu panema. Või noh hakkasin võimalikke variante uurima. Kuna ma  juba ka varem olen maininud, et mulle oleks kõige hingelähedasem Montessori lastehoid, siis kõige loogilisem valik tundus Noole tn asuv lastehoid. Hea asukoht ka. Diibist vaid kaks tänavat eemal. Võtsin telefoni ja helistasin, vastu võttis meeshääl, kes suvakalt "alljjooo" vastas. Ehmusin, et ehk olen numbriga eksinud ja uurisin veidi kogeledes, et kas see võiks olla lastehoid.
"Mhm," vastas meeshääl. 
"Ahah, tore," vastasin mina ja küsisin, et kui väikeseid lapsi sinna hoidu tuua võib.
"Võib ikka," ütles mees. Selgitasin, et tahtsin teada, et mis vanusest lapsi sinna viia tohib. Sain vastuseks, et alates 1,4. 
"Oih, siis läks natuke pahasti," ütlesin mina ja ootasin, et mult küsitakse, et kui vana siis minu laps on või et arutame, kas oleks võimalik proovida ka vaid aastase lapsega või mida iganes, sest on ju teada, et laste arengu tasemed on erinevad. Ja nagu ma alles teada sain, siis mõnes hoius on tähtis vaid see, mida laps juba teha oskab, mitte kui vana ta on.
Mees aga vastas mulle, et nojah, helistagu ma siis uuesti kui laps on 1,4-aastane. Selle peale ei osanud ma midagi öelda. 
Ei saa öelda, et see kõige odavam hoid oleks, seega ma ei tea isegi miks, aga ma oleks eeldanud veidike teistsugust suhtumist. Osavõtlikkumat? Vähemalt teeseldud huvi lapse kohta? Ei, ei midagi. 
Ja ma veel olin kogu aeg arvamusel, et see on just see lasteaed, kuhu ma Ida kunagi panna tahan. Nope, enam ei taha. Kirjutasin nüüd ka Katre soovitatud Trallituppa. Esmamulje telefoni teel jäi vähemalt positiivne. Erinevalt Noole tänava lastehoiust. 


12 comments:

  1. Sinu visaduse ja töökuse juures, mis see pisike lastehoid sul endal ära teha pole ;) Mari-Liis

    ReplyDelete
  2. Kusjuures... Sinu Montessori mainimise peale ma hakkasin ka uurima enne hoiu valimist neid Montessori omasid... Kuna ma ei armasta helistada, siis kirjutasin neile. Ja ma ei saanud mitte ühtegi vastust. Ja kui mu kirjadele ei vastata, siis mina ei mängi. Ja valisin teise koha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mina ka ei mängi kui mind mängu ei taheta:) mis koha sa valisid?

      Delete
  3. Karu Nuti lastehoiu. Juhataja on väga tore ja Kaisukarude rühma kasvataja ka - mu laps on algusest peale hea meelega käinud seal. Asub kesklinnas (Kaupmehe tänaval), neil on koduleht jm ka. Nädalakavad saadetakse igal esmaspäeval, menüü samuti. Koguaeg on üleval erinevad joonistused jm, mida lapsed teevad (enamus lapsi saab alles 2 seejuures) - kleepimised, voolimised, mardipäevaks tegid maske, isadepäevaks mingeid papis kujusid jne. Eks kasvatajad aitavad, aga siiski. Lisaks on kinnine FB grupp, kuhu pannakse pilte ja videosid tegevustest - jube lahe on vaadata.
    Karu Nutil on ka eraldi kinnine mänguplats Olümpia hotelli taga - neil on seal ümberkaudu 5 rühma eri vanustele. Meie rühmas on suht rahvusvaheline seltskond ka - Eesti, vene, hiina, itaalia lapsed:)
    Juhataja Annale tasub helistada - ta küll vastab kirjadele ka, aga telefonitsi on lõpuks lihtsam. Kui ma kohta üle vaatama läksin, siis me rääkisime ikka mingi tunnikese, et mis ja kus ja kuidas.
    Kui lähemalt huvitab, siis me võime Diipis nt mingi lõunadeidi teha ja arutada:)

    ReplyDelete
  4. Mõni pisike siuke kiiks on ka - a see pole lastega seotud, nii et siin seda ei arutaks:)

    ReplyDelete
  5. Montessoori pedagoogika on tore aga kui ma seda lastehoidu googeldama hakkasin ja ühe inimesega ka kohtusin, kes sinna tööle tahtis minna, siis sain aru, et see ei ole mitte see õige.
    Laimu ei levita, aga vaata kõigepealt järgi, kus see firma on registreeritud, kes on omanikud ja googelda :)
    Saad ise aru, et sinna pole küll mõtet oma last panna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle piisas sellest, et esmamuljest jäi väga ebameeldiv tunne sisse, sain aru, et see pole kindlasti mitte see lastehoid, kuhu ma oma lapse panen. Kahju. Sest Montessori pedagoogika meeldib mulle. Mitte et ma täpselt teaks, aga nii palju kui ma olen uurinud ja puurinud... Täna lähme me igatahes Trallituba üle vaatama.

      Delete
  6. Mnjaa, ilmselt siis minu negatiivne kogemus ei olnud juhuslik, vaid nad ongi sellised. Ma olen ka seda tüüpi, et kui juba alguses jääb paha maik, siis ei taha ise ka enam. Kusjuures ma ei ole väga kindel kui palju seal Montessori pedagoogikat rakendatakse. Mänguasjad olid küll M omad, kuid muu? Vaadates neid kasvatajaid, kes on VÄGA noored tibilikud neiud... Võibolla alles-alles kooli lõpetanud. Kahtlen, kas nad on saanud Montessori väljaõppe.

    Kui kauaks sa Idat hoida jätta tahad? Kas vahest harva või igapäevaselt? Et äkki on parem mõni kodune lastehoid, kus niigi kodune ema võtaks mõne lapse lisaks?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esialgu ehk paar päeva nädalas. Kâisin uudistamas Trallituba Mustamäel, seal olid küll väga toredad kasvatajad. Kuna see aga on natuke kaugel, siis esmaspâeval vaatame üle Keila Lustila.

      Delete
  7. Montessori.. Montessori.. Neil on Vana-Lõuna tänaval ka üks lastehoid ning elasin varem selles majas. Kui oma lapsega äljas käisin, siis ikka jälgisin neid, kuna valmistusin enda plikat ka hoidu viima.
    Mängimas käisid meie kortermaja mänguplatsil, mis muidu igati okei, aga pole aiaga ümbritsetud. Niisiis otsustas üks väike poiss sealt minema jalutama ning hoidjad seda ei märganud. Kuhu ta end minema sättis - ei tea, igal juhul jõudis märkamatult ta mänguplatsilt minu koridoriukseni (circa 350m) ja uitas kangi all ringi. Kangialune ühendas tänavat sisekvartaline ja sõiduteeni on vaid paar meetrit ning kahjuks ei mõista siiani enamik Lutheri kvartali elanikke väravat enda järelt sulgeda. Ei taha mõeldagi, mis juhtuda oleks võinud.. Õnneks olime meie parajasti tuppa minemas ja leidsime ta.
    Uitaja sai hoidjatele toimetatud.
    Teine kurb vaatepilt oli jäisel mänguplatsil tikk-kontsadega ukerdav hoidja, kes pepupragu paljas üritas ühte pisikest hoidu usaldatud last püsti aidata. Ise seejuures korduvalt põlvedega lumme vajudes ja lume sees aeledes. Kehv jalanõuvalik, mis muud, aga kui sa pead lastega tegelema siis, kas mõistlik valik?
    Kolmaski juhtum - sel päeval oli hoius 6 last, olin minagi oma lapsega väljas. Lisaks eelkirjeldatud näitsikule oli ka üks hästi tore keskealine hoidjatädi lastega väljas, kes siis möllas 5 hoiulapsega. Tikk-kontsadega hoidja üritas ühe väikese poisiga hakkama saada. Kui jõudis kätte aeg tuppa minna, siis läks see blond näitsik oma hoolealusega ees, Mina mõnikümmend meetrit tagapool oma lapsega (meil paistis hoiuga enam-vähem sama päevagraafik olevat) ja meist veel tagapool tuli see keskealine hoidja ülejäänud lastega. Jõudes oma trepikoja trepini (meil viivad trepid alla välisusteni) nägin ühtäkki, et minust eespool läinud hoidjatädi oli lastehoiu välisukse juures ja väike poiss üksi trepil, kust ta muidugi sekundi pärast alla kukkus.
    Sel hetkel olin ma otsustanud, et mina oma last neile hoida ei anna. Hingehinda küsivad, aga palkavad sellise saamatu hoidja omale - ei aitäh.
    Loodan, et viitsid läbi lugeda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziisus!
      Üha enam tundub, et positiivne kogemus selle hoiuga on pigem erand. Kurb on selliseid asju lugeda, sest tõesti hind, mida küsitakse, on piisavalt krõbe, et võiks eeldada esimese klassi teenust. Kurb on ka see, et mujal kõrgelthinnatud pedagoogika Eestis siis väga halva maine juurde saab. Ja noh kõige kurvem on see, et mina tihti ei guugelda, seega oleksin peaaegu oma lapse pannud hoidu, kus mu laps ilmselgelt väga hästi hoitud poleks.

      Delete