Thursday, March 20, 2014

Oo, see imeline lastetoetus


Mul on tõsiselt kopp ees sellest, et kõik (okei, suur osa) lastega inimesi kukkusid kilkama, rõõmust käsi plaksutama ja šampusepudeleid avama, sest lõpuks ometi tõstetakse lastetoetust. Nii vahva! Nii tore! Lõpuks ometi! Mul on sellest nii kopp ees. Miks? Sest tasuta lõunaid ei ole olemas. Mis te, naiivitarid, arvate, et see raha trükitakse lihtsalt juurde? Või läks rahapuu lõpuks ometi kasvama? Nii huvitav "kokkusattumus", et selline otsus tehakse just nüüd, aasta enne uusi valimisi. Hmm...Huvitav.

Kas te tõepoolest arvate, et mõned maksud ja/või aktsiisid jäävad tõusmata? Nii nagu ma aru sain, tõuseb näiteks lasteaiamaks. Palju õnne! Lahutame, liidame, jagame ja saame ilmselt tulemuseks, et pole vahet, kas toetus on 19 eur või 45 eur.
Ja nüüd loen ma, et alkoholi-ja tubakaaktsiis tõuseb. Mitte et ma suitsetaks või liitrite kaupa alkoholi jooks, aga ma mõtlen Diipi peale. Peale selle, et me palkade pealt maksame 77% lisaks riigile, hakkame me nüüd ka kallimalt kaupa ostma, sest alkohol nagu teada on söögikohtades üsna olulise tähtsusega. Et meil jumala eest ikka lihtne ei oleks. Ja 77% asemel võiks ju pigem 97% makse maksta. Kõik õilsa eesmärgi nimel.
Et mina hakkaks saama 45 EUR lastetoetust kuus. Mitte et mul midagi selle vastu oleks, ikka on tore kui keegi su kontot suurendab, aga mu elus ei muutu sellest toetusest niikuinii midagi, raha tuleb arvele ja kaob sealt enne kui ma olen arugi saanud, et see seal olnud on.
Kui ma sõltuks lastetoetusest, siis ma ei oleks endale saanud last lubadagi. Hetkel tean ma palju kulub mähkmete, kreemide, rohtude ja toidu peale, kuid nagu ma aru olen saanud, siis mida vanemaks laps saab, seda rohkem talle raha kuluma hakkab. Mulle tundub (võib olla ma eksin?), et 45 euro eest ei saa lubada eelkoole ja eraõpetajaid, mis pidada tänasel päeval olema ainuke normaalne viis selleks, et tagada lapsele helge tulevik, trenne ja huviringe ega muud. Saate siis isegi aru, miks mul on ükskõik palju see lastetoetus on.

Ma ei taha kõlada üleolevalt, aga mulle käib jubedalt närvidele, kuidas kõik rõõmust rõkkavad ja kastist väljapoole ei suuda vaadata. Ma saan aru, et võib-olla tõesti on peresid, kus lastetoetus on väga olulise tähtsusega, aga aitamegi siis pigem neid perekondi. On ilmselt suur vahe, kas 45-eurose lastetoetuse saab ema, kelle sissetulek on 200 eurot või ema, kelle sissetulek on 2000 eurot. Minu jaoks mõjub see summa nii või naa mõnitavalt, aga kuna ma Britt Ida Loviisat ei sünnitanud riigile, siis ega ma väga ei vigise ka. Toetuse suuruse kallal. Ma vigisin inimeste kallal, kes odavat populismi ära ei tunne kui see neile näkku karjub.

Lähengi vaatan nüüd, kas äkki minu rahapuu on ka kasvama läinud. Viimati kui ma vaatasin ei paistnud sealt midagi. Aga ma ei anna alla. Ikka kastan seda poti sisse pistetud seemet ja loodan. Sest nagu näha mõni rahapuu siiski on kasvama läinud. Ehk läheb minu oma ka. Võib-olla peaks poti päikese kätte viima?

11 comments:

  1. Lugesin täna seda artiklit. Mulle see tegelikult meeldis. http://arvamus.postimees.ee/2733972/karli-lambot-miks-mul-on-eestis-hea-elada

    ReplyDelete
  2. Aamen su jutu peale. Sinna kuhu antakse sealt ka võetakse.

    ReplyDelete
  3. Eestis palkadelt nii suured maksud??
    Muidu täitsa nõus. Kuigi siin väljamaal sama lugu - ikka kastekannu-meetodil kõigile ühe palju. Sest vajadusepõhise toetuse jagamine on kallis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, nii suur see protsent siiski pole - töötaja saab palga/maksude kogukulust kätte 58,9% 1000-eurose brutopalga puhul. Seda siis juhul kui maha on arvestatud kõik, mis võimalik, ka pensioni II sammas.
      Siit saab kalkuleerida:
      http://www.kalkulaator.ee/?lang=1&page=1

      Delete
    2. Ju siis maksuamet eksib meie puhul ja edaspidi ei kasuta me enam raamatupidaja teenust, vaid kasutame kalkulaator.ee-d;) mu matemaatika ei ole kull tugev, aga kui ma näen, et summa x on palk ja summa y maksuametile makstav summa, siis nii palju ma ikka oskan (kasvõi ristkorrutisena) et aru saada, et % on palju suurem kui 59%. Usu mind, selline number mulle meeldiks:)

      Delete
    3. Minus tekitas ka see 77% korra segadust, aga siiski, kui neto palk, mis töötaja kätte saab, on 1000 eurot, siis riigile läheb 713,45, seega ikkagi ca 59% jääb töötajale. Ma ei ütle, et see normaalne oleks, aga praegu siiski nii on. Ise täidan mehe firma TSD-d iga kuu ja krdi kahju on nii palju riigile anda. Võibolla pead selle maksuametile makstava summa sees silmas ka km?

      Delete
    4. No ma ikka pidasin silmas tulumaks + töötukindlustus+sotsiaalkindlustus + kogumispension, aga las ta olla. Point ei olnud ju tegelikult selles, vaid selles, et selleks, et MINA saaksin 45 eur lastetoetust, tuleb see raha mujalt kokku kraapida, ehk siis ma ei saa aru, miks kõik nii naiivselt õnnelikud on, et isver kui tore on uus valitsus:)

      Delete
    5. Okei, vaatasin järgi - 70,8% olid maksud ühe kuu palkadelt

      Delete
  4. Enamjaolt täiesti nõus. Pool aastat tagasi oli kõik puudu, nüüd on kõik üle :) Kui mõni aeg tagasi käis arutelu nende toetuste tõstmisele, siis oli palju FB-s jagajaid, kes kisasid, et 19eur on mõnitamine ja selle eest ei saa lapsel kõhtugi täis. Selline mulje jäi, et nagu eeldataksegi, et riik kompenseeriks kõik lapsega seonduvad kulud ja on karjuv ebaõiglus, et ta seda ei teee. Ülalviidatud artikklit ka lugesin, eks ta kurb tõde ole :)

    ReplyDelete
  5. aga sa ju saadki aidata NEID perekondi. Kuna tundb, see 45 eurot pole sulle määrava tähtsusega - edaspidi võid hakata iga kuu Britt Ida raha kandma kellegi teise kontole :)

    Ja mulle see ilmunud arvamus ''eestisse ma lapsi ei sünnita'' ei jätnnud küll sellist muljet, et riik peaks kõike kinni maksma. Lapsi tõesti sünnitame endale.. Aga sel juhul ei tohi ka mitte ükski riigiametnik öelda midagi eesti negatiivse iive peale. Sest ometigi reklaamivad nood-samad erakonnad seda, et maa tuleb täita lastega. Aga ei kavatsegi täita kui nemad omalt poolt vastu ei anna ju ;)
    oma kodu ma täidan küll lastega:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kusjuures ma natuke toetangi, omal moel ja jõul...

      Delete