Wednesday, March 30, 2011

Minu Norra?

Mõeldes Norra peale tulevad esimese asjana ikka silme ette ilusad pildid. Midagi sellist, eks?


Või sellist:


Norra seostub fjordide, puukirikute, keskööpäikese, olumpiamängude, mägede, lume, lõhe, krevettide, Vigelandi, Munchi, Weidemanni, Undseti, Hamsuni, Ibseni, suusatajate, A-HA, trollide ja "I'm in love with a fairytale-kutiga". Ikka vaid ilusate asjadega. Sest Norras ei toimu kunagi midagi koledat. Siin on kõik selleks liiga ilus. Idülliline. Ja... Põhja-Norras jalutavad isegi jääkarud tänavatel...

Siin olles tundub mulle, et maailm hakkab kokku varisema, ei ole enam sama koha peal, nihkub paigast, ei sobi kokku. Täna hommikust Norrat kirjeldavad hoopis teistsugused pildid.

Kaos Oslo S raudteejaamas (hea, et seda ei olnud eile):


Kortermaja põleng Bärumis:


Lisaks piltidele kirjeldavad tänast Norrat ajalehtede pealkirjad nagu "Evakuering i Drammen etter bombetrussel" (= pommiähvardus Drammenis), "Eldre kvinne funnet död i Oslo-villa" (=vanem naine leitud tapetuna).

Mis Norras toimub? Mis on juhtunud? Ma olen harjunud teistsuguse Norraga. Ma mäletan teistsugust Norrat. Sellist rahvariidesse rõivastatud Norrat.


Kas ilus Norra on väljamõeldis? Puhas reklaamitrikk? Kas reklaamkataloogid ja reisiajakirjad valetavad?
Oeh....mu maailm on paigast nihkunud.

5 comments:

  1. no kuule, ega sa päriselt arvanud, et norra võiks olla riik, kus selliseid asju ei juhtu? kas sa loed muidu igapäevaselt norra ajakirju? või rootsi-taani meediat?

    pigem mitte paigast nihkunud maailm, vaid reality check :)

    ReplyDelete
  2. ei, ma ikka tõsimeeli arvasin, et norra on riik, kus kõik siiani vaid rahvariietesse riietatud on, lipukesi lehvitavad, fjordides kala püüavad ja hommikul ärgates "ja, vi elsker" laulavad;)

    ReplyDelete
  3. Ja mis järgmiseks? Saan teada, et Askeladden ja Peer Gynt polegi päriselt olemas? Ma ei elaks seda üle!

    ReplyDelete
  4. Hei, kas raamat Minu Norra on juba trykitud? Tee ettepanek kirjastusele. Enne kui juhtub see, mis juhtus Butterfly Lounge'ga. Jah, Minu Austraalia on juba kirjutatud:) Ja isegi Down Under on kirjutatud. ;)

    ReplyDelete
  5. kuule selline norra-teemaline raamat mõlgub mu mõtteis küll. Korraga sähvatas...

    ReplyDelete