Wednesday, March 24, 2010

One size fits all


Suures ja Tähtsas ettevõttes on müügil varuosad X,Y ja Z. Firma B tellib Mutrikeselt kolm tükki igast mudelist. Ja Mutrike müüb kolm erinevat mudelit. Või siis pigem müüb kaks mudelit kõige pealt ja siis tellib ostult puuduoleva kolmanda mudeli, sest seda hetkel laos ei olnud.
Korraga läheb jälle põrgu lahti. Mutrike loll. MIKS Mutrike müüb kolme mudelit, kahest piisab, kolmandat ei ole vaja. Mutrike läheb vihast siniseks, sest alles paar päeva tagasi küsis Mutrike endast targematelt, milleks kolmas mudel on, kas me seda ka kasutame... Loomulikult ei tulnud sellele vastust! Loomulikult! Inimestel on muudki teha, kui Mutrikese küsimustele vastata.
Ja siin nad siis nüüd korraga olid - ost ja muud targemad inimesed. Mille jaoks sa KÕIKI neid müüd? Piisab kahest! Mutrike vihastas end veelkord siniseks ja saatis paar päeva tagasi saadetud meili uuesti ostule ja teistele targematele inimestele: "Kui meil on laos kolm toodet, aga me KASUTAME AINULT KAHTE, SIIS PALUN SELGITAGE, MIKS MEIL ON ÜLDSE KOLM sarnast toodet ja andke KÕIGILE TEADA, et tellida tohib VAID KAHTE!".
Pole just väga suur üllatus, et Mutrike ei saanud ikka targemaks, sest keegi ei viitsinud rumala Mutrikese küsimusele vastata. Miks peakski?
Ainuke, mis Mutrike ise teiste jutte pealt kuulates kokku pani, oli järgmine:
kolm toodet on suuruses S, M ja L. S suurust me ei müü, sest S asemel saab väga vabalt kasutada ka M ja L suurust. Of koors, kuidas Mutrike ise sellest aru ei saanud.
Poes ju ka ei müüda S suuruses teksasid, sest S suurust kandev inimene mahub ka M ja L pükse kandma....
Aga noh nii, et põnevust hoida, ärme jumala eest eemalda toodet, mida me ei kasuta, valiku nimekirjast. Igaks juhuks pole mõtet ka, sest mingil põhjusel on olnud vaja tellida ka S suurus toodet ja müüa ja... Aga Mutrikeset targemad inimesed ei viitsi Mutrikesele seletada, miks ta ei või kliendile S suurust müüa, kui klient seda tahab. Miks ta peab ilmtingimata M või L suurust pakkuma?

Liiga keeruline oleks Mutrikesele seletada, palju lihtsam on Mutrikeselt küsida: "Aga miks sa ometi, kulla rumal Mutrike seda ka müüd, seda pole ju vaja..."

No comments:

Post a Comment