Friday, April 18, 2014

Mõned teemad kohe ajavad mind põlema!

Ma sattusin rääkima ühe omavanuse naisterahvaga tööajast, ületundidest ja sellest, mis on normaalne.
Poole vestluse pealt oleks mul olnud tahtmine tal suu nagu "Kevades" mudamättaga kinni pressida. Mulle tundus, et see, mis sealt tuli, oli kõige suurem jama, mida ma viimasel ajal kuulnud olen. 
Nimelt rääkis see naisterahvas, et inimesed ei tohiks kurta kui peavad kauem tööd tegema, nädalavahetusel töömuredega tegelema vòi noh kasvõi sõbranna pulmas töökõnedele vastama.
"Minu arvates on nii nõme, et mõned inimesed virisevad kui nad peavad rohkem tööd tegema, sest noh, kuulge, tööajal ju ka nad tegelevad oma asjadega. Loevad Delfit, käivad Facebook'is, saadavad erameile, maksavad arveid, joovad kohvi ja loevad ajalehti. Nad ei tee kaheksa tundi tööd. Miks nad siis ei võiks seda aega kompenseerida tööga nädalavahetustel. See on täiesti normaalne!" rääkis ta.



Esiteks ajas mind närvi selle naise hääletoon ja üleüldse piiksuv hääl, kuid selle järgi ei saa inimest hukka mõista. Mul näiteks on äärmiselt madal ja mehelik hääl, aga ega see must veel meest tee. Teiseks ajas mind närvi ta liiga barbie'lik välimus, kuid ka selle järgi ei saa inimest hukka mõista. Ma isegi olen "rumala ja blondi-eelarvamusega" kokku puutunud. Keegi pole öelnud, et ilus naine ei tohiks tegelikult ka tark olla. Kolmandaks ajas mind närvi, kuidas ta rõhutas, et on ülikooli lõpetanud. Mainori.  Ma tahtsin öelda, et tead, sa ei ole sugugi ainuke, kes ülikooli on lõpetanud, meie seltskonnas oli isegi mitu magistrikraadiga inimest, kuid nemad ei jauranud oma kõrgharidusest vaid lasid Barbiel rääkida. Ise pihku itsitades. Ainult mina olin see loll, kes põlema läks ja vaidlema hakkas. Targa ja rumala inimese erinevus, eks?
Ma tahtsin talle umbes kaheksasada korda kogu selle aja jooksul öelda, et ta vait jääks. Enne kui ma hulluks lähen.


Kuid kõige rohkem ajas mind närvi väide, et kui kaheksa tundi järjest tööd ei tee, siis on see tööandja pettmine ja tööaja varastamine. Tõstke käsi ja öelge mulle, kes teist teeb kaheksa tundi järjest tööd? Ausalt? Kui selliseid leidub, siis no palju õnne, mina ilmselt olen maailma suurim tööajavaras ja luuser, sest ma pole kunagi elus järjest kaheksa tundi tööd teinud. Ma pole ka seda kunagi varjanud, sest ma usun, et puht inimlikult on see väsitav. Inimene vajab pause! Ja ärge öelge mulle, et teil ei ole ette tulnud päevi, kui kohe kuidagi ei saa end töölainele, et kohe ongi selline natuke logelemise päev. Kas selle pärast peaks siis järgmine tôöpäev olema 16 tundi?



Ärge saage must valesti aru. Ma sugugi ei poolda iga minuti lugemist ja töö pooleli jätmist kohe kui kell viis saab, kuid ma ei poolda ka seda, et ületöötamist peetakse normaalseks. Et ongi normaalne, et nii 24/7 ja  365 päeva aastas, sest siis sa oled tubli ja lojaalne. Kui saad kell viis ära minna, on sul järelikult liiga vähe tööd.
Jah, on asju, mis on vaja kohe ära teha. On olukordi, mis nõuavad pikemaid tööpäevi. Ja kõik ei ole must ja valge, kuid põhimòtteliselt ei ole okei, et hea töötaja on vaid see, kes 100% tööle pühendub. Ja luuser on see, kes julgeb tunnistada, et peale töö on ka midagi muud. Oma elu. 
Ja lõppkokkuvõttes olen ma tähele pannud, et töö juures ei hinnata neid, kes 24/7 tôöl on ja oma töö vaikselt ära teevad, vaid neid, kes oskavad rohkem ja paremini rääkida. Kas ma juba ütlesin, et seesama Barbie on suvel esimene, kes kiitleb, kuidas ta töölt kell 3 ära läheb, et veel randa jõuda ning kuidas ta reeded vabaks saab, sest tal on vaja "klienditega kohtuda". Sellised silmakirjalikud inimesed ajavad mind marru. Aga just sellised jõuavadki edasi. Töö teevad mutrikesed ära.

Ahjaa, kui ma Suurest Ja Tähtsast Ettevõttest kinga sain blogi pärast, heideti mulle ette, et ma töö ajast hoopis blogi kirjutan. Jah, juhtus tõesti, et ma ka seda tegin, kuid kindlasti mitte ei teinud ma seda kogu aeg ja terved päevad. Ma isegi ei varjanud, et mõnikord bloggeris aega veetsin, kuidas te muidu arvate, et Tatraveskid mu blogist teada said. 
Kas ma seda ka ütlesin, et tegin seda lõuna ajal? Sest 80% ajast ma lõunat ei söönud. See oli see aeg, kui ma 56kilone paks olin ja söögiga tagasi pididn hoidma. Aga pausi tahtsin minagi pidada. Facebook'i kasutamine oli siis alles lapsekingades. 
Kas ma seda ka ütlesin, et Tatraveskid, kellele mu töö mittetegemine ette jäi, pidasid mõni päev kolmetunniseid lõunaid ja jooksid laua taha tööd tegema alles siis kui aknast omanikku nägid lähenemas? Ning ohkasid siis kõvasti ja häälekalt, kui raske päev on olnud, et nii palju on tööd olnud...




Hmmm. Kergem hakkas!

16 comments:

  1. 386 päeva aastas ;)

    Aga muidu olen täitsa nõus sinuga - võib-olla kuskil liinitööd tehes tõesti tuleb 8 tundi puhast tööd (koos ametlikult reguleeritud pausidega). Aga vähegi loomingulisema ja keerulisema vaimutöö puhul on selge see, et on pause vaja. Ega inimene masin pole.

    ReplyDelete
  2. Tõõtan kokana, 8h jutti. Veri ninast väljas, nagu Buratiino. Koguaeg on midagi teha, ei mingeid sõõgipause. Venelastel on hea ytlus, kto ne kurit, to rabotajet. Ja nii ongi.

    ReplyDelete
  3. Kindlasti on päevi ja hetki ja olukordi, kus tuleb ninast veri väljas tööd vihtuda. Aga ma ei taha tõesti uskuda, et üldse endale ühtegi hingetõmbepausi lubada ei saa...
    Täpsustan veel, et ei pidanud silmas nt liinitööd, vaid pigem kontoritöötajaid, kelle töövahendiks arvuti ja telefon.
    Ja ega see nüüd päris aus pole nii öelda, et need, kes suitsetavad, vähem tööd teevad. Kasvõi need samad Tatraveskid Suures Ja Tähtsas Ettevõttes ka ei suitsetanud ja sarjasid neid, kes suitsetasid, et kuidas nii, et tööajast ju, aga see, kuidas nemad päeva õhtusse veeretasid toast tuppa kaebamas/klatšimas/kurtmas käies, see "tööluusina" arvesse ei läinud:)

    ReplyDelete
  4. Aga kui Diibis oleks töötaja, kes oleks koguaeg ninapidi telefonis, võtaks koguaeg tööajal reklaamkõnesid vastu ja kuulaks neid, võtaks tööl oma sugulasi vastu ja vestleks nendega pool tundi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miks äärmusest äärmusesse? Miks "kogu aeg"?
      On loomulik, et inimesed teevad pause. Ja on ka loomulik, et nad ei tee seda täismaja puhul. On asju, mis on lubatud, kui maja on tühi. Ja on asju, mis on keelatud, kui maja on täis. Või mis keelatud, normaalsed inimesed teavad ise, mis õige ja vale ning kuna ja miks.

      Delete
    2. Ei, see pole äärmus. Mul oligi au sellise kolleegiga töötada, tegemist siis teenindajaga, mitte toitlustusasutus muidugi. Ehk siis kas selline käitumine oleks siis ok? Töö jääb ju tegemata, kui KOGUAEG ninapidi telefonis olla. FB-s jne. Nii kui kedagi silma piiril polnud, siis on ta telefonis, kui keegi möödub, siis libistab telefonis kuhugile peitu. Normaalne? Tööajal pesu-müügitädidega rääkimine, normaalne? Sugulaste vastuvõtmine, täiesti normaalne ju? Muidugi need asjad pole kõik korraga. Lihtsalt internett segab täielikult töö tegemist, eriti tänapäeva noortel. Isegi neil, kes arvuti taga tööd ei tee.

      Jah ma suudan 8 tundi või veel pikemalt järjest tööd teha, pole varianti. Mõni päev jah ei saa töölainele, aga kuna ma teen endale tööd, siis teen hiljem oma asjad järgi, õhtul, pühadel, uneajast. Aga kas palgaline tööline tuleb teeb asjad järgi? No vaevalt...

      Delete
    3. Ma olen palgaline töötaja olnud üle kümne aasta ja kuigi pole kunagi kaheksa tundi järjest tööd teinud ei ole mul ka kunagi ükski asi tegemata jäänud. Kui vaja ka öösel. Ma ei jäta ju autot tolli kinni, kui tal on vaja hommikul punktis b olla vaid seepärast, et mul pole tööaeg, eks. AGA ma ei arva, et see normaalne on. Vôi nii nagu see preili ütles, et kuna käin mt päeval FBs, siis nii heastan selle, et jutti kaheksa tundi tööd ei teinud. Tegelt?
      Ja ma ei räägi sellest kui keegi KOGU AEG midagi muud teeb, see pole muidugi ok, kuid puhkuseks on tâiesti ok lugeda vahepeale uudiseid, juua kohvi, jumal eest kasvoi suitsetada.

      Delete
    4. Ma ju ei kirjutanud, et pausi ajal peaks tööd tegema :) Pausi ajal tegeleb töötaja nende asjadega, mitte tööajal oli minu mõte. Aga reaalsus on teine. Ja ma pole ka öelnud, et kui ma teen 8 tundi jutti, et ma WC ei käi, aga lõunale näiteks tihti ei jõua. Lihtsalt on selliseid päevi, ma muidugi ei eelda, et teised nii peaksid tegema. See on mu oma valik, sest kordan, ma teen tööd iseendale ja kui on vaja teha, siis tuleb ära teha. Mina ise ju kannatan, kui kiirel päeval oma õiguseid taga nõuan. Ma ei hakka ju enda peale kaebama, et appi, ma ei saa pause teha :) Lisaks tegeles minu näites toodud töötaja väga sageli oma isikliku äriga, kusjuures veel tööandja vahendeid kasutades (ma ei pea siin silmas arvutit). Vaid reaalselt kuluvaid asju.

      Ja et eriti närvi ajada, siis mõned tööpäevad kestavad mul ka peaaegu 24 tundi :) aga see selleks.

      Mu vastused ei olnud ainult Eveliisile :)

      Delete
    5. No kui me juba uhkustama hakkasime, et kes rohkem tööd teeb, siis ma võin ka öelda, et sünnituspalatis kui ma juba sünnitusvalude käes olin valisime me Diipi veel salvrätiku kangaid, et on küll ja küll olnud olukordi, kus vahet pole olnud, kas on öö või päev, kus vajalike allkirjade kogumiseks on paari päevaga maha kõnnitud kümneid kilomeetreid jne jne:) Selliste asjadega tuleb arvestada kui oled ise omale tööandja ja ettevõtte omanik, siis teedki 24/7 tööd, aga kah mitte pausideta JÄRJEST:) Ja no see, et mina pean niimoodi kogu aeg tööle mõtlema ei tähenda, et ma saaksin sama nõuda oma töötajalt. Enivei...
      Minu jutu point tegelikult oli see, et ma ei kannata kui inimesed, kes ise on esimesed looderdama ja tegema tööd vaid siis kui vaja näidata on, nö õiges kohas ja õigete inimeste kuuldes räägivad KUIDAS nemad kogu aeg vaid tööd teevad, vahet pole kas on vanaema matus või täditütre pulm, aga kõik teised looderdavad. Ja need inimesed, kes tegelikult töö ära teevad, nende juures märgatakse vaid seda kui ta satub FB-sse või Delfisse, aga mitte seda, et inimene alati esimesena tööl on vms.
      Olukordi ja inimesi ja töökohti on erinevaid, kõike ei saagi võrrelda, kuid laias laastus jään ma ikka oma arvamuse juurde, mille juba kirja panin.

      Delete
  5. 8h järjest ei saa juba sellepärast töötada, et inimesel tekivad ka ju teatud ihuhädad ja naisterahvad on teadupärast teatud perioodil kuus wc natuke kauem sunnitud toimetama. Pealegi näevad töötervishoiunõuded ette, et peale igat tundi arvutiga töötamist tuleb silmi puhata. No tahaks näha inimest, kes 8h jutti pn pingsalt arvutiekraani jälginud. Mis ta silmadest alles on?

    ReplyDelete
  6. Ja kuidas te oma restos suhtute olukorda, kui kõik tegemised on tehtud ja töötajal pole midagi teha ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meil on töötajatega väga vedanud. Ma eeldan, et sa mõtled, et mida nad teevad kui rahvast pole? Sõltuvalt olukorrast. On hetki, kus me lihtsalt istume ja lobiseme omavahel. On hetki, kus sellistel kliendivabadel hetkeldel on vaja tolmu pühkida, salvrätte voltida. On hetki, kus töötajad reaalselt puhkavadki. Kõike tuleb ette.

      Delete
  7. 8h, on ka 14 tunniseid vahetusi olnud. ilma ihuhädadega :-P
    ega lennujaamas kliente huvita, et kokk tahab pissile, või ka aega veeta korra facebookis.
    nende 8a jooksul kõige paremad tööpäevad on olnud jõulud. siis lende ja rahvast vähe, muul ajal hullumaja.
    restoranis tööl olles, ütles omanik kui tööd-kliente pole, tuleb tolmulapid appi võtta. teha neid asju, liigutusi mida kliendirohketel päevadel ei jõua. aknaid pesta, tolmu võtta, laua ja toolijalgu poleerida, peldikut küürida jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No vot, ma sain ka teada, et on töökohti, kus siis tõepoolest ei ole hingetõmbekski aega. Ega ma muud ei oskagi öelda. Peale selle, et ma ikka lähen põlema kui ma TEAN inimesi, kes 100% tööd teevad vaid siis kui seda kellelegi vaja näidata on, muul juhul on paus pausi otsa, pärast hommikukohvi algab lõuna ja pärast lõunat on kohe tööpäev läbi. Sest väljas on rannailm. Aga juhul kui on töötegemist vaja näidata, siis tullakse tööle kasvõi kell kuus, et jätta muljet sellest kui palju tööd teha on:)

      Delete
  8. Olen nõus, et on teatud töökohti, kus ei saa tõepoolest pause teha ja arvuti või telefoniga surfata (erinevad liinitööd nt). Kuid kontoritöölised, kes ütlevad, et teevad kogu aeg tähtsa näoga tööd ja enda asju töö juures ei aja, siis neid ka ei usu!
    Ka mul on olnud perioode, kus ma ei saa isegi lõunale minna, muudest asjadest rääkimata. Mõni teine päev on jälle selline, kus ma lihtsalt teen tööl aega parajaks:)

    A.

    ReplyDelete