Tuesday, August 27, 2013

Emotsioonid ehk kuidas me meie pulma-aastapäeva peaaegu ära rikkusin

Kui kokku panna minu iseloom, rasedus, väiksemad ja suuremad väljakutsed, mis Diibi avamisega seotud on ja mu närve söövad ja lihtsalt igasugu pisiasjad, siis võib peaaegu, et mürki võtta, et sellest söödavat suppi ei tule. Nii ma olingi pulma-aastapäevale eelneval päeva pahas tujus ja Janek oli süüdi kõigis maailma probleemides. Me ei suhelnud pool päeva, sest ma lihtsalt otsustasin mossitada. Õhtuks olime me ära leppinud.

Hommikul ärkasin ma pannkoogilõhna peale. On väga vähe asju, mis mulle rohkem meeldib kui see kui ma laupäevahommikul leian ärgates Janeki köögis toimetamas. Ma armastan pannkooke, aga ma ei suuda silmaotsaski kannatada nende küpsetamist. Ma ei ole isegi kindel, kas ma oskaks pannkoogitaigna valmis segada. Igatahes...kuues pulma-aastapäev oli nii kenasti alanud.  Ja siis tuli mu paha tuju tagasi. Lihtsalt niisama. Või noh, ma leidsin pisasja, mis mind nii ärritas, et järgmised mitu-mitu tundi veetsin ma ulgudes magamistoas. Vaene Janek proovis üht ja teistpidi, aga midagi ei aidanud. Ma lihtsalt jonnisin ja mossitasin. Loomulikult suutsin ma Janekile ette heita, et ta mu'st üldse ei hooli ja umbes sada muud sama absurdset süüdistust lisaks. Ma olin endale pähe võtnud, et keegi minust ei hooli, et ma olen paks ja rõve, et elu on pekkis, et Diibis ei lähe asjad mitte nii nagu peaks, et...

Ma imetlen Janeki kannatlikkust. Ma isegi ei tea, mil moel ta mu voodist lõpuks püsti sai, aga püsti ta mu sai. Ja tuju oli ka tagasi. (Ma ise kahtlustan, et mul on bipolaarne häire, kuidas muidu need tujud nii seinast seina kõiguvad. Sel ei saa ju olla mingit seost rasedusega?) Ta oli suutnud mu jonnimise murda. Kõikidest süüdistustest hoolimata. (Tegelikult ma tundsin ise ka, et ma enam ei jaksa palju rohkem mossitada ja ilmselt oleks ma lõpuks ise ta käest vabandust palunud, et kena päeva p...e keerasin, aga see oleks ilmselt veel tunnike hiljem toimunud.)
Edasi läks päev nii nagu pidi.Romantiliselt. Just nagu filmis. Me sõitsime Haapsallu, jalutasime käest kinni mööda kitsaid tänavaid ja merepromenaadi, sõime kohvikus, suundusime tagasi koju, süütasime küünlad, jõime alkoholivaba šampust ja vaatasime telekast romantilist komöödiat.


Kui Janek diivanile magama jäi, oli mul aega mõelda. Mõelda, kui nõme ma suudan aeg-ajalt olla. Mõelda, kuidas ma lihtsalt oma peas mõne pisiasja nii suureks mõtlen, et olen valmis jonni ja kanguse pärast kõik ilusa ära rikkuma. Lihtsalt selle pärast, et kõik ei ole alati nii nagu mina olen mõelnud. Mitte öelnud. Vaid oma peas valmis mõelnud. Mul oli aega mõelda suhete peale üldse.
Ma tean paari, kes elavad koos lihtsalt harjumusest. Ma tean paari, kes elavad koos, kuid ei arvesta üksteisega. Ma tean paari, kes ei suhtle omavahel. Ma tean ideaalset paari, kes läksid lahku lihtsalt igavusest, argiidüllist. Ma tean paari, kes läksid lahku, sest oli vaja põnevust. Ma tean paari, kes võiks kokku saada, kuid ei julge seda endale tunnistada. Ma tean paari, kes läksid lahku. Maailma kõige tobedamal põhjusel. Mees keelas naisel sõbrannadega välja minna. Naine läks siiski. Tagasi tulles ei lasknud mees naist sisse. Naine kolis välja. Mees käis kaks korda naise ees vabandamas ja tunnistas, et tegi vea. Naine ei andnud andeks. Ta lubas endale, et kui mees kolmas kord vabandama tuleb, et alles siis. Mees lubas endale, et kolmas kord ta enam vabandama ei hakka. Ma tean paari, kes läks lahku.

Ja siis tean ma üht paari, kes kakleb, nutab, mossitab, jonnib, ajab kangust taga. Kuid siis nad lepivad,  annavad järele, arvestavad teineteisega, vaatavad teineteisel käest kinni hoides telekat, lõpetavad teineteise laused poole pealt, jäävad kaissu magama, ei lähe kunagi magama tülis olles. Nad elavad argist elu, kus pisiasjad rõõmustavad ja pisiasjad kurvastavad. Nad on leppinud üksteise vigadega. Nad armastavad üksteist neist vigadest hoolimata.

 Ja nii ma ütlengi, et mul on ideaalne mees  umbes saja veaga. Nii nagu ma ise olen ideaalne naine umbes saja ühe veaga.




4 comments:

  1. Ma olen juba tükk aega kibelenud kirjutama, kui väga mulle Sinu "emotsioonid" meeldivad :) Minu meelest parim, mida olen ühe tulevase ema kirjutistest lugenud (mitte et mul neid ka üleliia palju ette satuks ;)
    Siin aga oled nii kenasti kokku võtnud, kuidas pered omavahel toime tulevad või ei tule. Kipun kindlasti kalduma selle kõige viimase hulka. Peale 25 aastat kooselu imestan ikka vahel, kuidas meil see õnnestunud on. Sest võta või jäta, kõik ikka 100% ajast väga roosiline ei ole, kui kaks isikut oma mina maksma tahavad panna :) Aga minu põhimõte on olnud mitte kunagi riiu juurest vaikides minema kõndida, asjad tuleb alati lahti rääkida. Isegi kui see väga raske ja võimatu vahel tundub. Peale seda on õhk puhas ning hea olla ning võib rahumeeli järgmised 25 aastat vastu pidada :D
    Edu teile!

    ReplyDelete
  2. Ma olen täiesti sama meelt, et pärast iga ragistamist tuleb asjad selgeks rääkida, ära leppida ja "jonn jätta"(viimane, ilmselt siiani ka kõige suurem ragin, lõppes muidugi sellega, et meist oktoobris lapsevanemad saavad:D).
    Aga ma olen alati imetlenud paare, kes on suutnud 25+ aastat koos elada ning ega ma ka vähemaga ei lepi kui kuldpulm:)

    ReplyDelete
  3. Ühinen killukesega! Mulle on ka need kirjapandud emotsioonid nii hingelähedased, et ma võtan lausa sõna kommentaarides (ma loen muidu väga paljusid blogisid, aga ma ei ole kunagi kusagil midagi kommenteerinud; loen, elan kaasa, aga ise sõna ei võta, pole nagu seda kirjutamissoolikat).

    See postitus oleks nagu minu elust kirjutatud, ainult selle erinevusega, et pulmaastapäev oli meil mõned nädalad tagasi juba seitsmes. Aga mis puutub pannkookidesse ja nääklemisse ja leppimisse ja jonnimisse, siis... Kui ma oskaks kirjutada, siis ilmselt ma oleks oma abielust ja armastusest midagi samasugust kirjutanud!

    Padurase, kes pole enam rase ja vajab nüüd vist uut nime siin kirjutamiseks. No ma usun, et ma vist jätkan siin kommenteerimist veel... Lihtsalt edaspidi teen seda Rododendroni nime alt. Sobib, eks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on hea meel, et minu sapised ja sarkastilised ja enesekesksed emotsioonid kellelegi meeldivad:)
      "Padurase,kes.." oli muidugi jube äge nimi, aga Rododendron sobib ka:)

      Delete