Tuesday, December 8, 2015

Kransekake & lutefisk


Ma olen viimased kolm päeva Norra toiduretsepte guugeldanud. Ma olen endale pähe võtnud, et ma pean proovima Norra jõulutoite teha. Need on ühtepidi nii sarnased sellele, mida me Eestis harjunud sööma olema, aga samas nii erinevad. Aga see kõik tundub nii keeruline ja mul on tunne, et mina küll nende toitudega hakkama ei saa.  Näiteks pinnekjøtt. Kogu see vees leotamine ja puurestil küpsetamine tundub kõrgem matemaatika. Lutefisk valmistamine aga juba lausa eraldi teadusharu. Lutefisk kohta ütlevad norrakad naljatades ise, et see näeb välja nagu koletis mõnest jaapani õudusfilmist ning seda tuleb maast madalast süüa selle pärast, et "kui suudad alla neelata selle võdiseva kala, suudad alla neelata ka kõik pettumused elus". Ma ei tea, ma olen lutefisk'i ühe korra söönud, mulle maitses (sama ei saa ma aga öelda pettumuste kohta - nende alla neelamine on ikka raske).
Kransekake't olen ma teinud kahel korral. Esimene kord oli täielik ebaõnnestumine, teine kord sai siiski poolviltune torn püsti. Vormid tõin Eestist kaasa, aga kas ma ikka julgen seda uuesti tegema hakata?  Võib olla peaks piirduma seitsme sordi küpsistega? (Norras on kombeks jõulude ajal küpsetada seitset sorti küpsiseid). Kas ma neidki oskan teha? Britt-Ida oskas. Ütles veel, et iga korralik koduperenaine teeb jõuluks seitset sorti küpsiseid. Kas ma olen korralik koduperenaine?

Mulle meeldivad Norra jõulutoidud, aga siin ongi üks "aga". Need toidud, mida mina olen siin varasemalt söönud ja kiitnud, valmisid tookord Britt-Ida osavate käte all. Ma ei arva, et ma olen kõige kehvem kokk, kuid nende toitude valmistamise ees tunnen ma kerget aukartust. Ehk ei peaks mälestust heast Norra toidust ära rikkuma ja teeks jõuluks neid asju, millega ma siiski kindlasti hakkama saan?

Samas ma ju tahan krõbeda koorikuga juleribbe't süüa! Võib-olla peaks katsetama hakkama? Peaproov enne jõuluõhtusööki?  Muidu söömegi jõuluõhtusöögiks rahvustoitu Grandiosat. Jõulud on ju varsti käes. Isegi kodu hakkab vaikselt jõulurüüd selga saama. Ja jõulutunne kipub endalegi sisse ronima.






The last three days I have googled Norwegian Christmas food. I don't know why exactly, but I feel I should try making pinnekjøtt, lutefisk and kransekake. But it all seems so complicated. I mean, I don't consider myself to be the worst cook in the world, but these recepies make me nervous. All this salting and preparing a wooden gadget for damping the lamb...It feels like mathematics to me. And I sucked at this at school. 
The Norwegians say that lutefisk looks like something from a Japanese horror movie and children are forced to eat it because if they manage to swallow this strange fish, they are ready to swallow disappointments in the future. I don't remember the fish being that awful, I remember I liked it (cannot say this about disappointments in life - still bitter to swallow). Maybe it had something to do with the fact that all the delicious julemat I have tasted was prepared by Britt-Ida, who was an excellent cook? Maybe I should not spoil the memories of good food and should try to make something that I actually can? But it would be so nice to have a crispy juleribbe on the table.
I don't know....
And then there's this kransekake. I have made this twice. First time was epic fail (my kitchen was filled with cooked eggwhites and sugar), the second time I manage to create a leaning tower of Pisa from the rings, but it was not even close to the cake Britt-Ida made. And the seven sorts of cookies. I remember Britt-Ida saying that a good houswife always makes seven sorts of cookies for Christmas. Am I a good housewife? Or will I serve pizza Grandiosa for Christmas dinner.

Hard decisions I know. And Christmas is getting closer. As you can see from the photos our home is also quietly getting ready for Christmas and we are also feeling Christmas spririt sneaking in.

All tips on how to prepare a delicious Norwegian Christmas dinner are welcome:)

My first REAL Christmas Dinner.  Love this photo and LOVE the memories. 

4 comments:

  1. Mulle ka Norra jõuluroad maitsevad :)
    Pinnekjøtt on lemmik, seda kavatsen seebaasta esimest korda valmistada, juhul kui äia juures Kristiansandis jõululaupäeval ei ole. Lutefiski ma proovinud pole, aga küll ka see päev koidab. Mehe sõnusi on see maitsetu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kardan, et keeran pinnekjøtti pekki, aga samas tahaks teha....meeles on, et nii hea oli:)
      A mida veel teha? Ma siin aina guugeldan ja juhe on koos juba:)

      Delete
  2. Ma vist piirdun ainult pinnekjøttiga. Muu nii ahvatlev pole :D need jõuluvorstid ja medisterkake'd on kohutavad! Vähemalt need, mis ma proovinud, maitsevad nagu neis oleks 90% jahu :D
    Magusaks plaanin porgandikook teha aga õiget, mitte seda pulbrivarjanti, nagu norrakad.

    ReplyDelete