Thursday, December 3, 2015

Kas ma olen alkohoolik?


Mul on sõbranna, kes vist on natuke tuntud. Ma ei olnud teda nii pikka aega näinud, äkki lausa pool aastat, et kui poleks sotsiaalmeediat, siis ilmselt oleks ma ta nägu juba unustama hakanud. Nii me siis ühel ilusal päeval KESET lõunaaega otsustasime kokku saada. Kuna ma olen "külmal maal alkovõõrutusravil" ning tol päeval olin juba ka lõunat söönud, otsustasime me hoopis veinitada. 
Tema tellis kaks klaasi veini (mõlemale ühe), aga mina mõtlesin, et pekki küll, ühe joon ma januks juba ära ja tellisin veel kaks klaasi veini. Nii me siis oma nelja veiniklaasiga "lõunatasimegi". 
Ma ei ole kunagi mõelnud, et selline asi võiks probleem olla. Mul on üks teine sõbranna, kes ütles nii vahvalt, et tema ei saa aru, miks peab veini joomisega ootama õhtuni, miks seda ei või päeval teha. Keegi on kusagil pannud paika normid, et kui jood õhtul veini, oled veininautleja, kui aga päeval, siis alkohoolik. 
Norra turistid alustavad veinitamist juba kell seitse hommikul (kui lennuk juhtub nii vara väljuma). Isegi minusuguse joodiku jaoks on see vara, kuid ma ei vaata neid sugugi halvustavalt, puhkuse värk mõtlen ma. No umbes samamoodi tundsin nende nelja veiniklaasi juures ka mina. Puhkuse värk. Mulle oli võimaldatud lapsevaba päev, ma tulin just spaast ning leidsin, et täiesti paslik on keset päeva natuke "hulluks minna". Me suutsime kusjuures ära juua ka kolmanda klaasi veini. Jube lõbus oli. See mu sõbranna on selline nats hull, veidike meenutab nooremat mind, kuid teistpidi on (vist?) kõikide reeglite vastane, et me läbi käime, me tundume erinevad (aga vist väga ei ole. ma ei tea, ma ei ole ka sellele liiga palju mõelnud). 
Ühesõnaga jõime me oma veinid ära ja läksime laiali. 

Ja siis lugesin ma ta blogis kommentaare, kus mulle jäi silma üks kommentaar, et meid teenindanud tütarlaps tundis ta ära ja oli meie veiniklaase lugenud. Okei, suure tõenäosusega ei lugenud, sest kolm klaasi veini KESET päeva torkab lihtsalt silma, eks, aga aru ma ei saanud, miks seda oli vaja kommentaarina ära mainida. "Et kolme klaasi veini ei saa ju lõunatamiseks nimetada". Pekki küll! Mis vahet seal on, kuidas midagi nimetatakse. Te rääkisite mantlist! Selles kontekstis pole oluline, mida inimesed keset päeva ühes kohvikus tegid. Või kui tahtsid ära mainida, et oomaigaad, ma nägin sind, siis kirjutanudki niimoodi. Mulle jäi aga nüüd selline tunne nagu ma oleks viimane parm, õige kandidaat Anonüümsete Alkohoolikutega liitumiseks, sest ma julgesin oma sõbranna päise päeva ajal veini kaanima vedada, lõunatamise ettekäändel. Niimoodi julmalt valetades. Ja kohe klaaside kaupa veini tellides. Tema vaeseke tellis ju vaid klaasi, aga siis tulin alkohoolikust mina...



7 comments:

  1. Kusagil on ikka kell viis, öeldakse minu tutvusringkonnas selle peale :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu tutvusringkonnas öeldakse lausa, et kusagil on ikka juba lõuna:D

      Delete
  2. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2e/c0/05/2ec005d358394a0e5799042864892c0d.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miks see nii korda läheb?
      Kui janutab, siis joo! Vaba maa, vabad inimesed!

      Delete
    2. Ei, ma ei ütle, et janutab või nii väga korda läheb, mu meelest oli lihtsalt üsna veider, et keegi võttis vaevaks sellist asja suvalise teema all kommenteerida. Aga samas on sul õigus. Vaba maa, kes tahab see joob, kes tahab see kommenteerib

      Delete
  3. Küsimus hakkas mind kummitama, sest väga paljudes beebiblogides (ja mitte ainult) tuleb alatasa ette kommentaare, kus veinitamist mainitakse. Ja hiljuti nähtud «Varjudemaas» veetis peatagelane oma 6htuid veinipudeli seltsis, kurtes telefoni teel s6brannale (m6nev6rra irooniliselt küll) et ainus probleem on selles, et veini pole piisavalt.
    Ma elan riigis, kus 6lut armastatakse ehk rohkem kui veini, aga tarbitakse ka viimast loomulikult, see-eest äärmiselt m66dukalt. Mitte kunagi üle kahe klaasi, ja 6lut tavaliselt üks kann. Räägin muidugi tööl käivatest naistest, mitte üli6pilastest v6i noortest emadest, kes ei pea ilmtingimata väga täpselt kellaaegadest kinni pidama ja v6ivad endale seega paindlikumat eluviisi lubada.
    Huvitav teema ...
    Aga seda, et "naiste alkoholism kujuneb välja varjatumalt, kavalamalt, mis on kaua aega teistele märkamatu, kuna töövõime säilib meesalkohoolikutega võrreldes kauem, ja et naistele saab ohtlikuks igapäevane napsitamine", on ju ka tuntud ja ülekorrutatud asjad.

    ReplyDelete