Saturday, March 7, 2015

Kuidas riided laste tuju ja käitumist mõjutavad?


Uuel nädalal on mul plaanis Pere ja Kodu lastemoeblogis lasta lastel endil "moeloojad" olla. Lasta neil endil meeldivad riided selga panna, sest ma olen aru saanud, et (paljudele) lastele meeldib riietega mängida. Ma mäletan oma lapsepõlvest, et igasugu moeetendused (ema ja tädide riietega) kuulusid meie lemmikute hulka. Võib oli üheks põhjuseks ka see, et mitte liiga tihti ei lubatud meid täiskasvanute kappide kallale, aga aeg-ajalt ikka ja see oli niiiiii põnev.  Ja loomulikult käisid sinna juurde kõige ajuvabamad aksessuaarid: me olime loomingulised ja kasutusse läksid kõik käepärased vahendid.

Mul on hea meel, et sellised loomingulised lapsed ja emad, kes neil "lollustega" tegeleda lasevad, ei ole kuhugi kadunud. Kui teil on pilte oma laste "moeloomingust", siis jagage neid minuga.


Lisaks sellele kirjutan ma ka üht artiklit sellest, kuidas laste riided mõjutavad laste käitumist ja tuju. 
Mina mäletan väga hästi oma lapsepõlvest, et kui ma sain selga panna roosa pandakamspuni ja lakk-kingad, siis tundsin ma end kohe eriti hästi. Need olid mu heatujuriided. Minu kõige lemmikumad asjad üldse. 
Meil oli emaga natuke erinev maitse, õnneks lasi ta mul siiski päris palju ka ise otsustada. Nii et ma sain ikka hiina kleite ka kanda ja ei pidanud kogu ag üht "koledat" velvetseelikut kandma:

"Minu emal oli aga vähekene teistsugune maitse. Vägagi trendikas. Lapsena mäletan ma hästi, et ma lausa vihkasin üht kostüümi traksidega velvetseelikust ja beežist pusast, minu ema arvas aga, et see on kõige moodsam riietus üldse. Kui ma praegu vanu pilte vaatan, siis pean ma tunnistama, et tal oli tõepoolest hea maitse, mis kindlasti erines teiste omast. Siis ma seda ei hinnanud. Ma tahtsin riides käia nagu teised. Või natuke moodsamalt.
Tänu välismaa sugulastele olid mul olemas nii kivipesuteksad, nailondressid, lakk-kingad kui krõpsudega talvetossud. Talvetossudega  oli vanaonu kaasa pannud kirja: „Ärge pange kappi seisma. Hakkake kohe kasutama!”  Minu lemmikuks kujunes aga roosa pandaga kampsun, mida ilma liialdamata imetlesid nii suured kui väikesed. Ma kandsin selle ribadeks."

Allolev pilt on ainus pilt pandakamspunist. Päikese käes täitsa ära kulunud kahjuks:( 


Jagage oma kogemusi. Kui palju te lasete oma lastel otsustada, mida nad selga panna võivad? Kui palju teil lasti endal otsustada? Millised olid teie heatujuriided? Millised on teie laste lemmikriided? Kas teie maitsed ühtivad? Kas mõni riideese muutis teie tuju ja käitumist? Muudab teie lapse käitumist? 

3 comments:

  1. Minu laps on alles 1,5 aastat vana ja poisslaps, siiani pole ta oma riiete valikusse sekkunud. Laseb kõik selga panna.
    Kui laps olin siis minu ema üritas ka mind moekalt riidesse panna. Ehk siis teha 6-aastasele tupeeritud soeng ning riietada tema enda riiete miniversioonidesse. Ei siis ega nüüd ei mõista ma seda, mis ma ei saanud laps olla vaid pidin olema nagu täiskasvanu koopia. Põhikoolis pidin käima ka vanaema kapist saadud riietega. Kusjuures meil ei olnud rahamuret ning kaasaegseid riideid oleks ka kaltsukast saanud aga kandma pidin neid "timme" asju, mis emale meeldisid (elasime maal ja mul polnud võimalust ise midagi osta). Ma arvan, et laps peaks saama ise oma välimuse osas otsustada ja valikuid teha. Ka valed valikud arendavad kasvavat inimest :)

    ReplyDelete
  2. Mina luban oma lapsel kanda seda, mis talle parasjagu meeldib. Minu õnneks on tal ääretult hea maitse :D Aga paar korda on natuke koomilisem outfit ka välja kukkunud. Lemmikuks on üks Lotte särk (kolmanda ringi oma juba), mis alati jonni koheselt lōpetab. Kahjuks on see juba täitsa ära kantud ja pole samasugust kuskilt leidnud.

    ReplyDelete
  3. Meie igahommikune enne lasteaeda tegevus. Kõigepealt piiga ütleb, et vali mulle midagi ilusat, siis läheb nina krimpsu, et mu valik pole piisavalt ilus. No anna abi. Nüüd olen läinud seda teed, et lasteaeda pangu selga, mis tahab. Siis on teada, et valikusse tuleb kleit(ja seelik ei ole kleit) ja tema enda idee on, et värvid peavad kokku minema. Palun väga. Aga kui siis mingi selline koht, kus mulle ikka veidi korda läheb tema riietus, siis valmistan end vaimselt argumentideks.
    Nt eile. Valisin välja teksad, sokid(roosad koertega) ja kamspuni (peenikeste siniste triipudega). Mängu läksid ainult!! sokid. Panin siis ajunatukese tööle ja ütlesin,et pükstest ta ei pääse aga pakkusin välja teksad roosade traksidega ja roosade triipudega kampsuni. Saime kokkuleppele :D

    ReplyDelete