Friday, March 20, 2015

Kõige olulisem Oslos - leida mustad tossud!


Kui me emme ja Idaga Oslosse jõudsime ei olnud küll tunnid juba alanud, aga me olime sõitnud 12 tundi praktiliselt järjest. 

Hotell, kus me ööbisime asus Munchi muuseumi vahetus läheduses, nii et ma pakkusin emmele välja, et tema võib magada ja meie teeme väikese muuseumituuri Idaga.
 Munchi jaoks ei saa kunagi liiga noor olla;) Pealegi on tegu ühe minu lemmikkunstnikuga ja viimati käisin ma selles muuseumis üle kümne aasta tagasi. 

"Ei, mina ei taha üksinda koju jääda," ütles emme, "nii et ma linna ei näe, ma tulen ka kaasa!"
Ma oleksin pidanud targem olema, ma oleks pidanud ta maha raputama, sest linn tähendas tema jaoks kingapoode. Otsustavalt võttis ta jalutuskäigu juhtimise enda kätte ja sujuvalt liikusimegi me muuseumi asemel Oslo City kaubanduskeskuse poole. 
"Mul on vaid musti tosse vaja,"jauras emme. 
"Miks?"uurisin mina. 
"Sest hetkel on moes kanda seelikut ja musti tosse." 
Vot nii! Fashionista oli rääkinud. Vastumeelselt tolknesime me Idaga tal sabas. Või noh Idal oli kama kaks, tema chillis oma jalutuskärus, mina olin meie mõlemi eest pahur. 
Kui ma poleks emmet keelanud, oleks ta ilmselt endale soetanud nii uued kingad ja saapad, kuigi vaja oli tal vaid musti tosse, mille ostmiseks ta siiski otsustas palgapäeva oodata, "sest raha ei ole hetkel üldse". Tüüpiline emme, kunagi ei ole tal raha, v.a siis kui tekib võimalus jalatseid osta. 
"Nii palju ikka on!" ütleb ta alati. Ma muidugi ei saanud aru loogikast, kuidas tal on raha, et osta 1000nokised saapad, aga 499nokiste tossude jaoks pidi ta palgapäeva ootama, aga eks seal mingi loogika siis ikka oli. Ma keelasin tal saabaste ja kingade ostu, lubasin tal hoopis pudeli veini osta ja nii me lõpuks ometi tagasi hotelli poole suundusime. 

Oslo Apartment Hotelli julgen ka teile soovitada. Hea asukoht ja täiesti kena hotell. 79 eur kaheinimese tuba, kööginurga ja suure vannitoaga. Sama raha eest olen ma saanud ööbida ka narivoodis, kasutada ühist vannituba ja wc-d, muidugi on mul aegajalt ka vedanud ja ma olen saanud ööbida veelgi soodsama hinnaga väga korralikes hotellides. Seda hotelli julgen ma igatahes soovitada. 

Hotellis raputasime me Idaga emme maha, et ta saaks magada (mida ta siiski ei teinud, sest ta kartis, et äkki me eksime ära või ei saa sisse) ja läksime ikka Munchi muuseumi. 
Ma olin oma "Karjega" nagu kõndiv suveniiripood, ühtlasi tundsin ma, et tegelikult peaks TD kasutama oma kollektsioonis veel mõnd Munchi vähem tuntud maali.
Muuseumis on parasjagu üleval näitus "Munch+Melgaard". 
Ma ei saa öelda, et ma kaasaegset kunsti alati mōistan, Melgaard jäi mulle tibake arusaamatuks, küll aga  meeldis mulle see, kuidas näitus oli üles ehitatud. See toimis hästi! 

"Ida, vaata multikas," leidsin ma ühe toreda videoinstallatsiooni roosast pantrist. Ida jäi lummatult vaatama. Järgmisel hetkel kasvas pantrile külge üüratu peenis ja lahti läks kõige rämedam  multifilmiporno. Muuseumivalvur vaatas mind imelikult. Ilmselt mõtles ta, et see ema on peast puudulik. Ma oleks ka vaadanud.

Aga kui satute Oslosse, siis soovitan Munchi jaoks kindlasti aega leida. 









3 comments:

  1. See on kunstnik, kellest ma väga midagi ei tea, aga peaks vist uurida võtma, sinu auks. Mu vaieldamatu lemmik on Goya. Ja eestlastest muidugi Imat Suumann, tema maastikumaalid on lihtsalt lummavad, ma armastan neid ja kui kunagi raatsin, siis soetan veel ühe tema maali endale koju (üks mul on, aga see kingiti meile tegelikult Laureeni sünni puhul, kinkija Imat abikaasaga isiklikult). :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma võin küll eksida, aga Goyaga tuleb mulle silme ette üks pilt mingist inimesest, kes midagi verist järas:D pärast guugeldan ja vaatan, kas see oli tema või mitte

      Delete
    2. Ilmselt on, ma isegi ei tea, miks ta mulle hinge jäi, ilmselt eluloo tõttu. :)

      Delete