Tuesday, January 13, 2015

Tõeline blogiskandaal ehk Perekoolil on veel arenguruumi


Ma ikka kipun pilku peal hoidma ka Norra blogidel - minu lemmikuteks on Tine ja Caroline blogid, lisaks mõned moe- ja beebiblogid. Eile nägin ma Tine blogis postitust pealkirjaga "Caroline Berg Eriksen" ja mu esimene mõte oli, et isver ega ometi ka nemad pole läinud sama teed nagu meil siin kombeks on, noh et kes kelle kohta halvemini öelda saab ja kes enne tüli alustas. Loomulikult ei olnud seal midagi säärast, vaid hoopis südamlik sissekanne sellest, kuidas Tine saadab oma head mõtted Carolinele, sest talle on neid hetkel vaja. Nii palju kui ma (ilma Caroline blogi lugemata) aru sain oli põhjus selles, et Caroline kallati üle ekstreemselt inetute ja loomulikult anonüümsete kommentaaridega.  Lugesin siis esmalt läbi Tine blogisse kirjutatud kommentaarid ja mulle jäi mulje, et Caroline Berg Eriksen ja/või tema abikaasa on kedagi maha löönud, sest lisaks toetavatele kommentaaridele oli seal ka kirjas, et "täiesti uskumatu, et nad midagi sellist tegid", "milline häbi" ja "see on ikka tõsine asi". Mida see abielupaar siis nii jubedat korda saatis, et terve Norra tagajalgadele aeti?


Foto: VG.no


Caroline Berg Eriksen on Norra suurim blogija, kes teenib oma blogiga miljoneid, tema ja tema perekonna tegemisi jälgivad sajad tuhanded lugejad. Loomulikult kaasneb sellise tuntusega ka kriitika. Negatiivne ja anonüümne kriitika. Olen minagi lugenud tema blogisse kirjutatud kommentaare ja mõnikord tundub, et vahet pole, mida see naine teeb. Ma ei oleks isegi uskunud, et norrakad nii õelad võiksid olla. Kõik, mida see naine tegi, jäi kellelegi hambusse. Perekool on selle nõiajahi kõrval, mida tema peab igapäevaselt üle elama, lapsemäng. Näiteks sai ta pahaseid lugejakirju ka siis kui ta oli haiglas sünnitamas. "Miks sa blogisse midagi ei kirjuta? Kuidas sa julged mitte kirjutada!". Kui ta blogisse ilmusid pildid, kus oli näha alkoholi tarvitamine ja ka pudelitel olevad sildid, oli tegu varjatud reklaamiga ning vähe sellest, et ta sai kergelt öeldud pahaseid kirju lugejatelt, kirjutati sellest erinevates netifoorumites ja Norra suurimates päevalehtedes, Terviseamet tegi talle ettekirjutusi, inimesed olid sellisest käitumisest šokeeritud. "Ta joob alkoholi, aga endal on väike laps kodus," kirjutati erinevates foorumites.
Inimesed istuvad päevad läbi netis ja tema blogis ning otsivad midagi, mille kallal norida, mida meediasse lekitada, mille eest ise raha teenida. Lööge otsingumootoritesse sisse "Caroline Berg Eriksen" ja te leiate KUI palju sellest inimesest kirjutatakse ja MILLISTEL naeruväärsetel põhjustel. Mõne skandinaavia keele oskus tuleb siin kasuks.

Aga...mitte midagi ei ole võrreldav selle "koletu" teoga, millega Norra kuulsaim blogija ja tema abikaasa nüüd on hakkama saanud. See on andestamatu ja nii sügavalt šokeeriv, et norra anonüümsed kommentaatorid on kaotanud usu inimkonna headusesse. Nad ei suuda uskuda, et nende maal, nende seas elavad niivõrd valelikud ja koledad inimesed. Sest (hoidke nüüd oma piip ja prillid!) esiteks tuli välja, et Caroline Berg Eriksen on oma pilte retušeerinud. Kas te kujutate ette midagi nii koledat ja alatut? Raske uskuda? Norra ühel suurimal lehel VG-l on lausa tõestusmaterjal "enne" ja "pärast" piltidest.


Foto: VG.no


Ütlen ausalt, mul on hea meel, et selgus, et ka tema teeb end ilusamaks. See tähendab, et ta polegi nii täisulik, vaid on "lihtsalt inimene" nagu me kõik. Aga seda norra netikommentaatorid juba andestada ei taha. 
Keegi ütles väga kenasti, et Caroline blogi on eskapistlik väljapääs argipäevast, vaatad ilusaid inimesi, tunned kerget kadedust ja unistad, et milline oleks täisulik elu. Nagu Carolinel. Mis vahet seal on, kas ta teeb oma sääred peenemaks või keskkoha väiksemaks? Jumala eest! 

Hea küll. Kui see pettus veel andestati, siis järgmine patt, millega perekond hakkama sai on väärt sama karmi karistust kui 12 inimese maha tulistamine. Nimelt uurisid "sõbralikud" netikommentaatorid kuidagimoodi välja, et osadele negatiivsetele kommentaaridele vastab valenimega Caroline enda abikaasa. Mõnikord on ta väitnud, et on arst, teinekord esinenud mõne muu ameti esindajana. Ja vot see on andestamatu tegu! Lisaks anonüümsetele netikommentaatoritele, kes tahaks sellise petuskeemi eest näha Caroline pead pakul, on vihast hullumas ka Arstieetika Nõukogu. Olgu, ütleme nii, et ka mina ei pea õigeks vale nime all kommenteerimist, aga päriselt, kas tegu on surmapatuga. Inimest, kes saab päevas sadu või tuhandeid kirju ja kommentaare, kus teda ähvardatakse ja tullakse isegi koduukse taha ning mitte heade kavatsustega, kaitses tema oma abikaasa. "Langes anonüümsete kommentaatorite tasemele". Kas selles on siis midagi nii kohutavat, et üks abikaasa nö anonüümselt oma naist kaitseb ja tema heaks kiitvaid kommentaare kirjutab? Päriselt? 
Ma ei saa päriselt aru, mis on inimestel viga, kes leiavad, et neil pole eluga mitte midagi muud targemat teha kui sorida kellegi blogis, kaevata erinevatele ametitele ning kirjutada netis anonüümseid vihakommentaare. Need on täiskasvanud inimesed. Meie seas. Miks nad seda teevad? Mis nad sellest saavad? Kas nende enda elu muutub ilusamaks kui nad saavad kellegi teise elu ära rikkuda? Kellelegi halvasti öelda? 

Minu blogi on võrreldes Caroline blogiga mikroskoopiline, ometigi jään ka mina aegajalt oma tegemistega teistele jalgu, mind on vaja materdada ja mulle solvavaid kirju saata, mind Perekoolis lahata. Ma olen mittekeegi. Ma ei tohiks oma tegemistega kedagi segada ega huvitada. Ometigi on inimesi, kes arvavad, et mind tuleb kusagil materdada. Ma ei kujuta ette, milline võib olla Caroline Berg Erikseni argipäev, kui kurnav võib olla see, et inimesed sisustavad oma päevi VAID sellega, et leida midagi järjekordselt koletut, mida see naine on korda saatnud. 
Ma tunnistan, et ka mina olen teinekord kade kui seda imekaunist blogi vaatan, kuid ma ei tuleks selle pealegi, et midagi koledat kirjutada, kedagi täiest hingest vihata lihtsalt selle pärast, et tal pole probleeme. Selliseid probleeme nagu mul või igal kolmandal tavalisel inimesel tänaval. Mu meelest on häbiväärne, et täiskasvanud inimesed poevad anonüümsuse varju ning materdavad kedagi vahendeid valimata vaid sellepärast, et tegu on avaliku elu tegelasega. Nagu ei oleks avaliku elu tegelasel hinge. Nagu tema ei saaks haiget. Ma küsin teilt, kallid anonüümsed sõbrad, kuidas te tunnete end pärast seda kui keegi TEILE halvasti on öelnud? Lähete ilmselt oma enesetunde parandamiseks mõnda netifoorumisse ja materdate kedagi, kes parasjagu ette juhtub jääma? 

Ühesõnaga. Ma ei suuda uskuda, et kedagi suudab nii väga ärritada, et üks perekond on end oma blogis ilusamaks valetanud. Ja kohe nii väga, et inimesed on nõus tõrvikute ja hangudega Caroline ukse taha minema. Õigust nõudma. 
Inimesed on end alati ilusamaks ja paremaks rääkinud. "Retušeerinud" tegelikkust. Henrik Ibsen, norrakas nagu te teate, käsitles seda teemat "Metspardis". "Metspart" ilmus aastal 1884. Aastal 2015 tahetakse inimesi "eluvale" ja tegelikkuse retušeerimise eest tuleriidal põletada. Sest mitte midagi pole olulisem kui üks blogija "vahele võtta". 

PS: Armsad Eesti anonüümsed kommentaatorid! Kui ma ütlesin, et teil on veel arenguruumi, siis see ei olnud väljakutse, vaid pigem fakti nentimine, et jumal tänatud, et te oma vihas nii kaugele pole jõudnud. Veel. 



18 comments:

  1. fotballfrue on jäänud vahele kogemata omaenda blogis omaenda nime alt (tahtis anonüümne olla) kirjutamas õelaid kommentaare stiilis "vähemalt caroline on ilusam/toredam/parem kui see jäle siga blondinbella", sest viimasel ja tal on mingi vana beef. see kaela saadud pasarahe kõlab natukene nagu karma, kui sa oled ise samasugune anonüümne netibully... :(

    kõige muu osas olen põhimõtteliselt nõus - ta blogi on ju oma olemuselt pigem ajakiri kui dokumentaalfilm ja ilu müüb - las siis retušeerib ja ilustab. aga oma maine kujundamisel on ta ise väga ettevaatamatu olnud ja natukene vist nagu peaks selliste asjade peale mõtlema, kui tahad olla nõnda kuulsat ja edukat "ajakirja" pidada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks me kõik teeme vigu ja ma loomulikult ei pea õigeks selliseid ennastupitavaid kommentaare, aga ma kujutan ette, et kui keegi hommikust õhtuti kusagil kommenteerib kui rõve ta on, siis ilmselt läks kops üle maksa ja ei silme ees mustaks ning tulidki sellised kommentaarid.

      Delete
    2. nojah, ma olen ju sinuga nõus selles osas, et keegi ei peaks sellise pasarahe alla üleüldse jääma, sest säärane riidal põletamine on õudne, aga... kui sa mängid ohvrikest, kui keegi sinu rasedusjärgseid bikiinipilte kritiseerib (noh, umbes, et lood mingi ebareaalse kuvandi ja "normaalsed" naised tunnevad ennast halvasti) ja sa selle peale vastad märtrimängu ja nutulauluga, kuidas loomulikult kõhnad ja ilusad naised peavad saama võrdse kohtlemise osaliseks, aga natuke hiljem selgub, et sa oled "loomulikult kõhn" ja enda meelest piisavalt kaunis alles pärast photoshopis liquify'ga tuunimist... on ju tegelikult kahepalgeline ja provokatiivne? see ei saa ju erilise üllatusena tulla. :)

      Delete
    3. Mu meelest see peale sünnitust avaldatud pilt ja skandaal olid ka üsna omamoodi. Selles osas, et ta tegi ju väga korralikult trenni enne rasedust ja ka raseduse ajal. Ta kõhulihased olid ikka nii kivist, et kõht ilmus alles täitsa raseduse lõpus. Arvata oli, et ta kõnnib haiglast välja rannavormis.

      Muidugi ma usun, et oli palju neid, kes on ka tervislikud ja trennipiffid ja kel polnud sellist keha peale sünnitust, aga samas arvan ma ka seda, et pooled nendest " issssand, mis kohatu käitumine" jaurajatest olid pigem sellised tädid, kes raseduse ajal diivanisse lohku istusid ja pitsat/burgerit korraga mugisid ( nagu mina noh! :D), et sellisel juhul ju ei saagi mingit imet loota peale sünnitust.. et mida külvad seda lõikad, või miskit sellist.

      Delete
    4. kuule - minu meelest ongi pigem normaalne, et naine näeb pärast sünnitust välja nagu tema ise ja caroline oli ju enne ka kõhn ja treenitud. ma ei ütlegi, et ta ei tohiks olla, pigem vastupidi - suurepärane eeskuju. aga kui sa rõhutadki oma suurepärast eeskuju ja oled kõigi loomulikult kõhnade naiste ja trennipiffide spokesperson (ja lüpsad seda lehma enda kasuks nii palju kui võimalik olles nädalaid ja kuid ajalehtede esikaantel, saades sponsoritelt sitta kanti raha jne), siis... kui sa jääd retušeerimisega vahele, ei tohiks see sulle üllatusena tulla, et sa endale sellega suure pahanduse kaela tõmbad.

      meil on jah blogimine huulepulkade eest nalja tegemine ja perekoolis tuld purskavale naabrinaisele kõneaine pakkumine. norrakate ja fotballfrue jaoks on see multi million dollar business, töö ja mäng, millel on väga karmid reeglid. reeglid, millest fotballfrue on ju ilmselgelt teadlik, sest enda KASUKS on ta seda masinavärki pööranud juba kaua. loll siis, kes oma valekommentaaridega (mis muidu talle kasu on toonud) endale ise jama kaela tõmbab. :)

      Delete
    5. Mulle meeldib kaine mõistuse hääl, kehtib nii siin kui seal, et on arusaamatu KUI palju müra võib ühe blogi ümber tekitada:
      Synes alt dette bare blir pinlig!! Har aldri lest bloggen din, var aldri med i diskusjonen rundt post-fødselsbildet og eneste jeg har sett av “fotballfrue ” er de ukene i Skal vi danse. Men det irriterer meg fryktelig hvor mye fjås og bråk det skal kunne bli rundt en blogg!!! Ola Dunk Nordmann får ta seg selv i nakken litt snart og begynne oppføre seg som normale folk. Uansett hva en blogg inneholder av typ “perfekte folk” i perfekte liv i perfekte outfits så vet vi jo nå i 2015 at INGEN har det slikt…..Ingen har det bra hele tiden….så de som er sinte og kommer med skeive kommentarer Nå fordi det er “avslørt” at fotballfrue ikke er så perfekt….. spar dere!!!! Spis en bolle

      Delete
    6. tapmisähvardusi ja postiluugist tuppa potsatavaid rämeda sisuga ähvarduskirju saavad blogijad kahjuks rootsis ka ja kõige õnnetum on see, et isegi politsei lahendus on "ära siis blogi" - selliste hullude puhul "kaine mõistuse hääl" kahjuks midagi ei lahenda, selliste puhul aitavad lukud, riivid ja väga pikkade varrukatega särgid. sedasorti anonüümikutel on ju kõigil mingisugune hälve või väga sügav vaimne tasakaalutus (mida on tihti näha ka meie oma perekoolis) ja selles pole internet süüdi, et nad olemas on ja et neile kõigile vajaminevat meditsiinilist abi pakkuda ei saa...

      mina pidasin ikka silmas mitte tapmisähvardusi ja maniakaalseid vihakommentaare, vaid üldist temale suunatud kriitikat (nt "noblesse oblige" all pidasin silmas, et paratamatult kaasneb säärase tuntuse, teenistuse ja lugejaskonnaga teatav vastutus väljaütlemiste eest, mis inimesi kurvastada, ärritada või provotseerida võivad ja mida ei saa pärast "minust on nii kahju" nuuksudes tagasi võtta), mille ta on mõtlematu toimetamisega ise endale kaela tõmmanud.

      Delete
    7. Tead, Miiu, ma lihtsalt pean ütlema, et mulle kohutavalt meeldivad su kommentaarid. Ses mõttes, et need on alati asjakohased ja argumenteeritud, mitte niisama plähmerdamine. Humoorikad ka. Kui kõik kommenteerijad oleks nii arukad...

      Delete
    8. mulle meeldivad su teemapüstitused, muidu ma ei viitsiks siin jaurolooge pidamas käia (vabandust, kui ma hoogu lähen). :)

      Delete
    9. Jauroloogid on alati teretulnud:)

      Delete
  2. Rääkisin Brunole ka selle "skandaali" ümber ja ta leidis, et kui keegi mind "just for the lulz" mutta tambiks ja ähvardaks netis anonüümselt, siis ta käiks ja vastaks ka nendele kommentaaridele ja kaitseks mind nii enda nimega kui ka vajadusel teiste nimedega. Ja ma ei peagi teda selle eest valelikuks suliks vaid andsin suure lärtsuva musi ja ütlesin aitäh.

    Ma tõesti ei saa aru, et mis ja milleks. Tõesti millepärast jäävad need inimesed teistele ette? Muudkui käib üks " aga ise ta blogib, olgu siis kriitikaks valmis".. Jah, eks me kõik oleme kriitikaks valmis, aga kas see ei võiks olla siis konstruktiivne.

    Mingi "höhö, oled nii paks ja kole, ning muidu loll, tulen ja löön su maha", on ikka midagi muud..

    Mis mind kunagi pea pisarateni viis oli hoopis lugu ühest youtuberist, kellel oli ka väga ilus ja kadestamistväärt elu. Ühel hetkel hakkas ta aga saama ähvarduskirju, kus olid vist fotod tema majast ja sisu " me teame kus sa elad ja me tuleme röövime su lapse ära"/tapmisähvardused.

    Lihtsalt selle pärast, et ta ei vingunud,halanud, oli rõõmus ja õnnelik inimene toreda perega..

    See mida praegune "anonüümne" internetimaailm võimaldab on ikka üle igasuguste piiride. Muidugi pole see anonüümsus lõpmatu ja tapmisähvarduste/konkreetse ahistamise puhul saab väga hästi teada kes neid kommentaare jagab,aga üldiselt tundub anonüümsus olevat ikka liiga kaitsev loor ja kõige hullem ongi see, et need jubedikud on tavalised inimesed meie seast, kes ehk tunduvad igapäevaelus toredad ja rõõsad, ent siis lähevad internetti mudamaadlust pidama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen sellega nõus, et üks asi on konstruktiivne kriitika, aga teine on niisama kaagutamine stiilis "ära blogi kui ei meeldi, et sind paksuks vaalaks nimetan". Tapmisähvardused jms on juba tase omaette. Ma jään seda meelt, et keegi pole netikiusamist ära teeninud, olgu see siis Lipsuke, Mallukas, Eveliis, Britt; Caroline Berg Eriksen või Scarlett Johansson. Sellist niisama arutut lahmimist, lihtsalt selleks, et midagi öelda. Kui midagi tarka öelda pole.

      Delete
    2. Kes see youtuber oli?

      Delete
    3. Ma otsin homme ja kui leian, siis annan vastuse Ma sattusingi ta kontole vaid paar korda ja viimane kord oligi kui oli video kus selgitas miks kanal kinni läheb :(

      Delete
    4. minu point oli, et caroline on ise samasugune anonüümne netikiusaja - ei olnud ju (selles keisis, mida mina mainisin esimeses kommentaaris) asi enda kaitsmises, vaid kaasblogija toores mõnitamises. uncool. ei eveliis, britt ega scarlett johansson ei ole netikiusajad, nii et võrdlus on kohatu. pealegi arvan ma natuke, et "noblesse oblige" :)

      Delete
  3. Ma olen nüüd mõnda aega blogimisest ja blogidest üleüldse eemal olnud. Avasin täna bloggeri ja kohe selline esimene postitus:)

    Tegelikult ma kopeerin siia Margus Max-i teksti, mis fb-s ka ringleb, aga võtab hästi tänapäeva inimeste probleemid kokku. Nad peavad selle fustrasiooni lihtsalt kuskil välja elama...

    Meie aja pardoks on see, et meil on kõrged majad aga madal taluvuslävi, laiad teed kuid kitsad vaated.
    Kulutame rohkem, aga omame vähem, ostame rohkem, aga rõõmustame vähem.
    Meil on suuremad majad kuid vähem lapsi, rohkem mugavusi aga vähem aega.
    Meil on parem haridus, aga vähem mõistust, paremad teadmised kuid hindame halvemini situatsioone. Meil on rohkem eksperte aga ka rohkem probleeme, parem meditsiin aga kehvem tervis.
    Joome liiga palju, suitsetame liiga palju, raiskame arutult, naerame vähe, sõidame liiga kiiresti, ärritume kergesti, magama läheme liiga hilja, ärkame väsinult, loeme liiga vähe,
    vahime liiga palju televiisorit ja palvetame vähe.
    Oleme suurendanud oma nõudmisi, aga vähendanud väärtusi.
    Räägime liiga palju, armastame liiga harva ja vihkame liiga tihti.
    Teame kuidas ellu jääda, aga mitte kuidas elada.
    Lisame elule aastaid aga mitte aastatele elu.
    Oleme käinud kuul, aga tänavat ületada ja oma naabriga tutvuda on raske.
    Teeme suuri, mitte häid tegusid.
    Puhastame õhku aga määrime oma hinge.
    Allutasime aatomi aga ei saa jagu oma eelarvamustest.
    Kirjutame rohkem, teada saame vähem.
    Planeerime rohkem, saavutame aga vähemat.
    Õppisime kiirustama, aga mitte ootama.
    Loome aina kiiremaid arvuteid, kus hoitakse aina rohkem informatsiooni ja mis sülitavad välja
    rohkem koopiaid kui kunagi varem, kuid suhtleme aina vähem.

    See on kiirtoidu ja halva seedimise, suurte inimeste ja väikeste hingede, kiire kasumi ja raskete suhete ajastu. See on suuremate perekondlike sissetulekute, rohkemate lahutuste, ilusate majade ja purunenud kodude ajastu. See on lühikeste vahemaade, ühekordsete mähkmete, ühekordse moraali, üheöö suhete, ülekaalulisuse aeg. Tablettide aeg, mis teevad kõike: ergutavad, rahustavad ja ka tapavad meid.

    Veidi mõtteainet sinu lugejatele siia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suurepärane tekst. panen ka nüüd arvuti kinni ja magama minnes luban endale, et homme tarbin vähem.. infot.

      Delete