Monday, November 11, 2013

F...g Saue valla sünnitoetus

Ma saan tegelikult täitsa aru, et vallal on suht suva, kas sündis siia üks Britt Ida Loviisa juurde või mitte, et oma asi ja pole mul siin midagi õigust vigiseda toetuse "suuruse" üle, et ise pead oma lapse üles kasvatama, aga ikka olen ma vihane. Ei, mitte vihane, vaid pettunud.

Loen kodulehelt, et sünnitoetus on 320 eurot ja vaatan oma kontole laekunud 80 eurot ning ei saa aru. Uurin edasi ja loen välja, et makstakse kahes jaos, teine osa poole aasta pärast (sest äkki ma vahepeal olen ära kolinud). Olgu. Ikka ei klapi. Mõlemad vanemad peavad olema Saue valla elanikud. Oleme. Otsustan vallast järele uurida, milles asi. 
Ja saan teada, et "mina olen Saue valla elanik alles sellest aastast. Ma oleks pidanud taotluse esitama jaanuaris, et terve summa saada. See on ka seaduses kirjas." *
No tegelt ka. On mul tõesti aega vastsündinu kõrvalt hakata seadusi lugema. Ma püüdsin kõik paberimajanduse võimalikult kiiresti korda ajada. Siis kui magav Britt Ida seda lubas. Peenike kiri jäi lugemata. Ise olen süüdi, sest oleks ju liiga debiilne arvata, et keegi sind nendest peenikese kirja tingimustest teavitaks. Nii peamegi olema tänulikud 80 euro eest. Me saime selle eest soetada mähkmekonteineri. Kaheksa eurot jäi alleski. Aitäh, Saue vald, toetuse eest!

*Tallinnasse sisse kirjutades saab küll kohe tasuta transporti kasutada. Saab ju?  Ei pea aasta aega ootama. Saue vallas peab. 

8 comments:

  1. See on küll kõige kummalisem asi. Või sain ma valesti aru? Et Britt Ida oleks pidanud hiljem sündima ning seega sina avalduse hiljeme sitama, et see aasta täis oleks või oleks tõesti piisanud sellest, et beebi sünnib kuna sünnib aga avalduse esitad hiljem?
    Sest see teatud aeg elamist on nii mitmeski kohas. Me kirjutasime mehe sellepärast ka Tallinnasse mingiks ajaks, kuna sünnihetkel pidi ta olema teatud aeg juba elanud.

    ReplyDelete
  2. ma ei saanud ka aru, et kas Britt Ida oleks pidanud hiljem sündima või mina lihtsalt hiljem taotluse esitama. Igatahes kahju, et nii läks. Hetkel oleks 160 eurot päris ära kulunud, mõlemad vanemad ju justkui töötud hetkel:D

    ReplyDelete
  3. Sünnitoetusega on minu meelest pea igas omavalituses see aasta klausel sees.
    Ja see on ju tegelikult täitsa loogiline, sest iga vald tahab ikka kindel olla, et päriselt oma elanikke toetab.
    Mõtle, muidu kõik rasedad kirjutaks ennast sinna valda sisse kus kõige suurem sünnitoetus on ja siis pärast saab jälle tagasi ennast kirjutada kuhu vaja.
    Aasta enne sündi on täpselt see aeg, kui keegi ei saa nö raha lüpsmise eesmärgil ennast kuhugi sisse kirjutada, sest rasedus kestab teadupärast 9 kuud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mul on lihtsalt kahju, et kaks kuud liiga vara avalduse tegin, jaanuariks oleksin siis piisavalt Saue valla elanik olnud (mitte et ma seal viimased kuus aastat juba ei ela)

      Delete
  4. Mul oli ka jama ühe toetuse saamisega, kahjuks jäi lõpuks üldse saamata. Ühel ilusal augustikuul juhtusime kolima ühest omavalitsuses teise. Laps pidi septembris minema I klassi. Loomulikult läks ta kooli oma uue kodu lähedusse kuna teine variant oleks olnud 50km eemal. Ja see koolitoetus jäigi saamata. Kumbki omavalitsus ei tunnistanud last omaks, üks ei tahtnud veel midagi kuulda sellest lapsest ja teine ütles lihtsalt head teed minna, pole meie probleem.

    ReplyDelete
  5. seeeest on Saue vallal täiesti arvestatavad lapsehoiu toetused ja koduse lapse toetus ja värgid (sest lasteaia kohti pole, nagu mujalgi:)) Kas ta lasteaia järjekorda ikka on juba pandud?

    ReplyDelete
  6. Aga mina näiteks ei saagi last järjekorda panna, sest valida oli kahe halva vahel. Kolisime 3kuud enne rasedaks jäämist. Elukohta ei muutnud, laps sündis veidi varem ka, nii, et isegi kui oleks kohe elukoha ära muutnud, siis poleks saanud aasta enne sünnitust elada seal.

    Riskisin ja valisin eelmise elukoha sünnitoetuse, mis hoiab last 2aastat kinni ja lasteaia järjekorda ei saa enne panna, kui viimane ja kõige suurem toetus käes. See süsteem on nii ajuvaba, nagu lastega pered ei võigi liikuda ja elukohta vahetada. Pool peret on uues elukohas sissekirjutatud, et vanem laps saaks lasteaeda.

    Eks siis noorem laps jääbki minuga tööl käima :)

    ReplyDelete