Wednesday, November 4, 2015

Vägistamisest koduste kotlettideni


Täna on üks neist päevadest kui ma mitte millestki aru ei saa, inimeste mõtetest, tegudest, arusaamadest, ma tunnen end vanamoodsa konservatiivse ignorandina ning mu mõtted on uidanud ühelt teemalt teisele. Ka vägistamisest koduste kotlettideni.

Sattusin hommikul lugema uudist, et Taanis pakutakse asüülitaotlejatele vägistamiskursust. Ei, loomulikult ei ole tegu kursusega kuidas vägistama õppida, vaid kursusega kuidas mitte vägistada. Esimese hooga hakkasin ma muidugi kõva häälega naerma, et kas tõesti tehakse selliseid kursusi (selgus, et Norras juba aastast 2008), et noh see on umbes sama, et õpetada rebast mitte kanavargil käima. Mida rohkem ma aga teemat edasi lugesin, seda rohkem hakkasin ma sellele hoopis teise pilguga vaatama.

Ma pean ausalt tunnistama oma rumalust ja ütlema, et ma ei tea erinevatest usunditest väga palju. kuid kui naiste vägistamine on omane nii hinduismile kui islamiusule, lisaks sellele, et soosivad naiste alandamist ning karistamist (kividega surnuks pildumist jne), siis tegelikult pean ma ütlema, et sellised kursused on ju hoopis vajalikud, mitte naeruväärsed. Kui aüülitaotlejate kultuuris on naiste vägistamine täiesti normaalne nähtus, siis tuleks kõige pealt alustada ühiskonna arusaamade muutmisest. Ma saan aru, et uskumusi on raske muuta kui tavadel on tuhandete aastate pikkune ajalugu, kuid selline kursus on ju siis vähemalt püüe midagi muuta, püüe teha selgeks, et 1)vägistamine ei ole mitte mingis olukorras/kultuuriruumis normaalne ja 2) suhtlemiseks on ka teisi mooduseid kui vägisi enda peale surumine ja ahistamine. Kõlab naiivselt ja sinisilmselt naerate te nüüd ja tuletate mulle meelde rebase ja kanala näidet?

Ma ei ole loomulikult mingi asjatundja, kuid kui näiteks on olemas kriminaalhooldajad, kes tegelevad igapäevaselt sellega, et inimeste harjumusi, mõtteid ja tegusid muuta, alates roolijoodikutest kuni tapjateni, siis ma julgen arvata, et ilma adekvaatse põhjuseta sellist ametit poleks. Ma ei ole nii naiivne ja ei usu, et "igast inimesest saaks inimese teha", kuid ma ei usu ka seda, et keegi on "pätiks/vägistajaks/vargaks sündinud, et see on geenides". Ning kui kümnest inimesest kasvõi paar annab ümber kasvatada, siis on see ju hea. Sama kehtib ka selle sama vägistamiskursuse kohta. Räägime küll kõik suure suuga, kuidas "väljast tulijad" peavad meie reeglitega kohanema, kuid kui me neile oma tavasid ja kombeid ei õpeta, siis niisama kisada ka ei tasu. Ja jätame nüüd igasugu äärmused ja erandid kõrvale. Neid on igas rahvuses ja kultuuris.

Ja tegelikult hakkasin ma hoopis muule mõtlema. Miks peetakse naist (naise elu) väheväärtuslikuks? Võtame kõige pealt näiteks India, kus kõrgemast kastist pärit mehed arvavad, et nad võivad madalama kasti naistega käituda nii nagu tahavad ja siis juba riburadapidi edasi vägistamised ja kividega surnuks loopimised. Miks kusagil on selline tuhandete aastate vanune traditsioon?
Samas ei pea ma üldse oma peakest vaevama nö kaugete probleemide pärast. Mulle arusaamatuid traditsioone on ka igal pool mu ümber. Mul on üks tuttav, kelle mees joob, aga kui naine tuleb koju aastas korra või  paar švipsis peaga, alandab ja mõnitab mees teda. Mul on üks teine tuttav, kes peab iga päev ja iga hetk oma mehele süüa tegema, sest see on naise kohustus. Mul on üks tuttav, kes peab iga nädal ühel ja samal päeval ning kellaajal keldrist pööninguni maja ära koristama, sest see on naise töö. Mul on tuttavaid naisi, kes oma meeste pärast varbad villi jooksevad, peaasi, et mees pahaseks ei saaks. Mul on tuttavaid naisi, kes kardavad koju minna kui "kodutööd" tegemata. Jesver, kui palju õnnetuid tuttavaid naisi mul on!
Ma ei taha üldse kõlada nagu "karvaste kaenlaalustega feminist", kuid aru ma ei saa, miks aastal 2015 ikka veel leidub nii palju (eelkätt meessoost) inimesi, kes leiavad, et naise asi pole teha muud kui kodu küürida, lapsi kasvatada ja kotlette küpsetada. Miks see nii on?

Ma kõlan muidugi natukene nagu lõhestunud isiksus, sest ühtepidi olen ma ka seda meelt, et on olemas meestetööd ja naistetööd, kuid jumala eest aru ma ei saa, miks naised vähemväärtuslikumad olema peaks, et nendele võib öelda, mida tahad, nendega võib teha, mida tahad ja kui lõpuks midagi ei meeldi, siis pussitad/pillud kividega surnuks ning vägistad ära.



Ja lõpetuseks tahan ma veel lausa karjuda ka kui mulle heidetakse ette, et näitan kanepisuitsetajaid negatiivsest küljest, kui ütlen, et minu arvates on nad etteaimamatud oma käitumises. Excuse me, et ma ei teadnud, et kanepivennad kõik nii chillid ja kihvtid on, erinevalt minusugusest jobust, kes nii alatut valet levitab. Päriselt, maailm on fucked up kui kanepi tarbimist tuleb õigustada ja positiivselt näidata ning kiunuda alkoholireklaami piiramise pärast.




9 comments:

  1. Miks peetakse naist (naise elu) väheväärtuslikuks? - Sest me elame patriarhaalses ühiskonnas, kus naisi koheldakse siiamaani nagu objekte, kes eksisteerivad ainult meeste jaoks ja heaks. Sellepärast on kahjuks ka nii palju naisi nagu sa kirjeldasid, neile on terve elu tehtud ajupesu ning nad arvavad, et selline elu on normaalne (ei ole). Rääkimata sellest, mis toimub Indias jne naistega, see on ajuvaba.
    Ma olen ainult rõõmus, et peale kasvav põlvkond on aina rohkem haritud nendel teemadel ning aina rohkem märgatakse ning likvideeritakse ebavõrdsust. Kui selline teema rohkem huvitab, siis soovitan vaadata Miss Representation :) Päris silmiavav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaatasin Miss Representation traileri ära, nüüd tahaks tõesti kohe tervet filmi näha, vägagi huvitav tundus:)
      Kusjuures, mis aga puutub nendesse minu tuttavatesse naistesse, siis mind teeb kurvaks, et nad on minust ikka nooremad ning võiks ju eeldada, et nad on nendel teemadel teadlikumad ning oskavad enda eest seista, aga...

      Delete
  2. Lugesin hiljaaegu raamatut, mis sel teemal (islam ja naised) mu silmi valusalt avas. Jari Tervo "Layla", kus peategelane Layla taheti kõigepealt oma isa poolt ära tappa, sest ta ei olnud pulmaööl süütu, kuid tal õnnestus põgeneda Soome, et seal asuda tööle...prostituudina. Mul oli valus lugeda, kuidas see usk naisi kohtleb, et naine ei või isegi silmanurgast meest vaadata, ilma et ta selle eest litsiks tembeldataks või see õigustaks tema vägistamist. Ja tõesti, nad toovad oma usu ju kaasa kõikjale, kuhu lähevad. Ei ole ju mõeldav, et meie peaksime hakkama nägu varjama, muidu tahame saada vägistatud :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kunagi ammu lugesin üht raamatut (nimi ei tule meelde enam) ühest Jordaania (?) tüdrukust, kes armus valesse mehesse ning seepärast oma pere poolt kividega surnuks loobiti. Islam ja naised on mu jaoks ühtepidi nii põnev, kuid teistpidi nii valus teema.
      Loomulikult ei saa meie siin hakata end varjama rätikute alla, kuid ma jälle mõtlengi, et võib-olla sellised kursused meie ühiskonnast on kuidagi kasuks, et vähendada vägistamise, mõnitamise ja alandamise ohtu?

      Delete
    2. Mulle tundub, et nende usk, mis on neid saatnud põlvest-põlve, on ja jääb nende jaoks kõige tähtsamaks. Aga võib-olla mõnele ikkagi jõuab kohale, et teistes ühiskondades ei ole mõned nende põhimõtted aktsepteeritavad.

      Delete
  3. Kas mitte sina EveLiis ei olnud nende põgenike siia kahel käel võtmise poolt ja postitasid siia blogisse postituse nende kaitseks?
    Kas Sulle nüüd jõudis lõpuks kohale, MIKS enamus Eesti rahvast ei soovi sellist võõrkultuuri enda juurde elama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ja ma jään ilmselt ikka "lausa kahe käega" poolt olema ja ei mõista ikka inimeste viha ning inimeste käitumist, mille pärast mul on lausa häbi (hommikul nägin artiklit, et mustanahalist tudengit pilluti Tartus kividega), kuid ma näen ka medali teist poolt. Ja selles valguses on sellised koolitused vägagi olulised mu meelest

      Delete
    2. Ka tudengid võivad kurjategijad olla (sh vägistajad), mis loomulikult ei tähenda et ma õigustaks seda tegu mis tema suhtes toime pandi. Kuigi ka kividega loopimine on islamikultuurile omane ja igapäevane...
      Siiski ma loodan siiralt, et ei Teie laps ega minu 2 tütart mitte iial ei puutuks kokku selle selle 80%-ga 100-st (tsiteerides Teie väidet et on hea kui 10-st 2. saab ümber kasvatada) kelle kultuuris on omane see, et vägistamine on normaalne.

      Delete
    3. Vägistajaid ja kurjategijaid on kahjuks igast rahvusest ja kultuurist ning mina siiralt loodan, et ei minu ega kellegi teise laps ei pea kunagi kokku puutuma ükskõik millise vägivallatsejaga.

      Delete