Friday, November 27, 2015

Ma ei ole kunagi sellest loogikast aru saanud


Aeg-ajalt ikka jälle tõuseb kusagilt üles teema kriitika talumisest ja sellest, et blogijad ei tohi viriseda kui keegi nende kohta midagi negatiivset ütleb, sest "nad ise on oma elust meelelahutuse teinud" (jaada-jaada, teame-teame, eilne uudis). Samas aga kipub blogijatele endile kehtima teine reegel. Kui blogija on negatiivne, kedagi kritiseerib või oma arvamust tibake teravamalt avaldab, siis lendab platsi seltskond Blogi Etiketi- ja Eetikakoolist (BEE) ning hakkab tegema ettekirjutusi, kuidas blogijad peaksid vaid lilledest ja liblikatest kirjutama, voolima kunstnikerdustega esmaabikappe ja kuduma rahvusmustriga labakuid. Jumal hoidku kui nad peaksid arvustama või kritiseerima kellegi olemust, välismust või uut rahvuslikku lennufirmat. 
Näiteks kritiseeris üks blogija (temaliku huumoriga) Grete Kleini mõõdukaid kulme. Minu arvates ei olnud need kulmud muidugi üldse midagi koledat, aga ma sain point'ile pihta. Sellest hoolimata leidus inimesi, kes arvasid, et sellise postituse taga saab olla vaid puhas kadedus. Ehk siis kui meil pole kõigil üks maitse ja me selle välja ütleme, siis automaatselt on põhjuseks kadedus. 
Mulle näiteks ei meeldi absoluutselt alloleval pildil olev "disainerkleit". Need kleidid meenutavad mu meelest iluvõimlejatrikood ja ma täiesti siiralt ei saa aru, kellele selline välimus (ekstra rõhutatud büstiga) meeldida võiks ning kes midagi sellist vabatahtlikult kannaks, kuid nagu ma aru olen saanud, siis on inimesi, kellele meeldib. Mulle ei meeldi. Maitsed on erinevad. Aga kui ma selle nüüd välja ütlesin, siis kas ma olen automaatselt kade? Sest ma ise olen nii lamedarinnaline, et pikali olles ei saa aru, kas ma olen selili või kõhuli ning ma ei saaks nii peenikeseks isegi siis kui vaid apelsinimahlas niisutatud vatti sööks. Või kuna ma olen blogija, siis ma peaksin oma arvamuse endale hoidma või kiitma, sest nii on BEE arvates korrektne. Samas minu kui blogija suuri hambaid ja kõveraid jalgu ning halba riietusmaitset võib iga inimene vabalt kommenteerida, sest "mina olen meelelahutus".
BEE ütleb mulle, et ei ole cool kedagi üldse kritiseerida, ei ole cool kellegi kohta teistmoodi arvata, ei ole cool erineda, sest me peame olema kõik üks imearmas kokkuhoidev blogijate pere ning näitama oma blogis vaid ilusaid asju (newsflash: elu ei koosne VAID ilust, et ilu hinnata, peabki olema ka mõõne, langusi ja tagasilööke*)



Ma ei ole sellest loogikast kunagi aru saanud. Selles mõttes, et kui mind ajab mõni roosamannavahu blogi "vikerkaari oksendama", siis sinna pole ju midagi teha ja kui kedagi teist häirib minu või mõne teise blogija "negatiivsus", siis ka sinna pole midagi teha. Erinevad blogid, erinevad inimesed, erinevad lugejad. Vähemalt nii peaks olema.
Ja jumala eest, kui minu üks päev on hallimast hallim, nii et eluisu on ka otsas, üks probleem ja mure ning häda ajab teist taga, siis ma ei suuda sundida end vikerkaartest ja ükssarvedest kirjutama. Samas järgmisel päeval võin ma olla imalamast imalam ning tunda rõõmu niidetud muru lõhnast. Eile vaatasime me Idaga jõulutänava avamise rongkäiku ja mul tuli pisar silma kui väikesed päkapikud lehvitades mööda tänavat marssisid. Ma jäin mõtlema, et mitte väga kaugel pole aeg kui Ida niimoodi marsib ja meile lehvitab.
Minu päevad, tujud ja arvamused on erinevad. Ma ei vihka (mulle tegelikult ei meeldi üldse see sõna, see on mu jaoks liiga räige) kogu aeg ja kõiki. Mõnikord aga küll. BEEle võib see minu poolest mitte meeldida.


*Kui tõesti leidub inimesi, kelle elu vaid lust ja lillepidu on, siis selle inimese peale olen ma küll natuke kade.

5 comments:

  1. See Grete Kleini teema ajas mind lausa naerma. Kui inimene soovib olla ületuunitud Barbienukk ja oma raha operatsioonide alla panna, veeta n+1 päevi elus valudes ja taastudes, kes olen mina, et teda hukka mõista. Kuid mul on õigus öelda, et minu meelest ei ole võlts plastikilu mingi ilu ja see ei tee mind kadedaks. Mul on lihtsalt teistsugused väärtused ja teistsugune arusaam elust. Ja just selliste Gretekeste pärast tunnevadki noored neiud lolli survet olla plastiknukud. Ei kiida heaks sellist eeskuju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sellega olen ma küll igati nõus, et inimesed, kes ühel või teisel moel on noortele eeskujuks, peaksid natuke rohkem mõtlema. Muidugi võib alati öelda, et aga ma polegi tahtnud eeskujuks olla, kuid mu meelest pole see päris õige suhtumine

      Delete
  2. Minule jääb ka mõistatuseks kuidas samas situtsioonis reeglid äkitselt muutuvad. Enda arvamuse avaldamine on täiesti mõistlik kui inimene ütleb, et see on tema isiklik arvamus. Jamaks läheb kui sedasama arvamust hakatakse esitama ülima tõe pähe.
    Ma muidugi üldse ei saa väga aru miks mõned inimesed piinliku täpsusega otsivad teistes vigu ja ebakõlasid, et neid kõigile kuulutada..
    PS! Enamiku "tänapäeva noorte" kulmud on minu jaoks müsteerium. Kas inimestel kodus peegleid pole? Mismoodi kaunistavad kena blondi tütarlast kiiskavmustad kulmud rohkem kui näiteks loomulikud helepruunid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. See sääraste vigade otsimine on naljakas. Sama nagu ikka ja alati leidub keegi, kel on vaja norida tähte hooletusvigade kallal. Ikka juhtub, et lähevad tähed sassi, aga kui ei ole ju kriipivad-karjuvad vead, siis ei peaks mu meelest nii ärrituma.

      Mis aga neisse kiiskavmustadesse kulmudesse puutub, siis ma mõtlen täpselt sama, et kas helepruun on nii out tänasel päeval, et isegi blondid peavad olema süsimüstade kulmudega, isegi kui seee kohe üldse ei sobi. Mul on üks tuttav noor (heledate juustega) neiu - pidin šoki saama kui hiljuti ta pilte nägin. Kõigepealt tulevad süsimustad kulmud ja siis tuli ta ise.

      Delete
  3. Siinkohal räägin parka-nalja meie kontorist. Üks meeskolleeg kurtis, et õues on jahedaks läinud ja teine soovitas kohe lahkelt, et istku endale korralik parka. Esimene tegi suured silmad ja küsis, et mis see oarka on. Naiskolleeg (kes pole just suu peale kukkunud) teatas, et otsi internetist, kirjutatakse "burka".

    Iseenesest võtaks küll ühe korraliku parka, aga poes hindu nähes otsustasin, et nii külm mul nüüd ka pole, et sellust raha välja käia. Ikka meeldib ju see, mus on poe kõige kallim.

    ReplyDelete