Sunday, November 1, 2015

Minu peidus pool. My hidden side.

Kas me nüüd hakkame grillima?“ päris Anton. Ma olin siiski õigesti kuulnud. Jõudes lavvu, traditsioonilise saami telgi, juurde võttis Antoni tütremees Ian seljakotist välja tohutu hunniku grillviinereid ja lameleiba. Keset külma talveilma istusimegi me ühtäkki lavvu’s lõkke ääres ja küpsetasime vorste. Kui ma peaksin Norrast valima oma lemmiktoidu, siis just sel hetkel sai selleks pølser ja lompe (grillviinerid ja lameleib). Ma sain teada, et nii nagu suusatamise juurde käivad apelsinid ja Kvikk Lunsj, on ka talvel lõkkel grillimine suusaretkede lahutamatu osa. See traditsioon hakkas mulle tõeliselt meeldima, või tuleks öelda maitsema.  
See on mu esimene kokkupuude ühe tõelise Norra traditsiooniga. Grillida  iga ilmaga vorstikesi. Veider, sest mulle tegelikult ei maitse üldsegi viinerid, kuid väljas, värske õhu käes, lõkkel grillituna maitsevad need imeliselt. Ausõna, ma ei valeta. 
Tänasel imeilusal pühapäeval sõitsime me külla mu naabrinaise hytta'sse.  Kui me pilvepiirile jõudsime, hakkasin ma mõtlema, et "istub pilvepiiril" polegi ju vaid väljamõeldud lause. Hetk hiljem sõimegi me pilvepiiril lõkkel grillitud vorstikesi, jõime kõrvale julebrus'i ning nautisime karget kuid kaunist sügisilma. Ma olin sellest tundest ja maitsest puudust tundnud.
Kas võiks öelda, et ma olen liiga kaua Norras olnud vol2 (vol1 oli ju see siin), kui tänane pühapäev oli pretty close to perfect? Ma tunnen juba tõeliselt puudust korralikest matkajalanõudest ja - riietest, sest üha enam on mul soov veeta KÕIK pühapäevad IGA ilmaga kusagil pilvepiiril.
Jp, minu peidus pool hakkab aina rohkem endast märku andma.
 

   






"Are we going to grill  now?" Anton asked. I had heard him right. When we came to a lavvu, a traditional sami tent, in the middle of nowhere in the forest,  Anton took out sausages and lompe. The next moment we sat in the lavvu around a bonfire and grilled sausages. It was a cold winter day with a lot of snow. For them it was like the most logical thing to do. I found out that grilling, oranges and Kvikk Lunsj ( a chocolate) is an important part of any skiing trip. I started to enjoy (the taste of) this tradition.

Pølser and lompe became one of my favorite foods from Norway. 


It was my first experience with this real Norwegian tradition. To grill sausages, no matter weather conditions. Weird, because I actually don't even like sausages, but they have a totally different taste when grilled on open fire. Honestly!

Today was a wonderful sunny autumn day and we drove to our neighbours hytta. When we got up in the mountains, I felt we could touch the sky, I started thinking that "sitting on a cloud" is not just a saying, up in the mountains it really feels like this. So this is what God must be feeling every day when he's sitting up  there watching down on us?  Wonder if he ever has a grilled pølse in a lompe? Like I did again today. After 15 years. I had missed the taste and the feeling of grilling sausages.

Today was pretty close to a perfect Sunday. Have I  been in Norway for too long already (first time I felt like this here) when I admit that I wish we had propar hiking boots and clothes so that we could be outdoors, up in the mountains EVERY sunday no matter the weather? 

My hidden side has started to raise its head.

5 comments:

  1. kui see seal pole üks ideaalne lapsepõlv ühele väikesele neiule, siis ma ei tea, mis on. tähendab - üks keegi vist on sellelt jalutuskäigult ja sellest täiusest veel puudu, aga kui ei oleks, oleks see lapse jaoks laitmatu eluviis. mõnus! tubli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selline eluviis on tõepoolest ilmselt päris lähedal ideaalsele. Ja õnneks õnnestub ka seda kedagit ikka pildile saada, nii et polegi põhust kurta:)

      Delete
  2. Issand kui vahva on leida blogimaailmast eestlasi, kes on sättinud ennast Norra elama :) Ise küll alles pool aastakest kõige vihmasemas Bergenis elanud, on see trollidemaa ikka äraütlemata imeline. Elan kaasa su tegemistele! PS! Soojad lompe'd banaani ja shokolaadiga on iimelised :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, nüüd ma tahan ka banaani ja shokolaadiga lompesid!!!! Trollidemaa on šeff, kuigi... on ikka ka asju, mis mind imestama panevad, ära tüütavad, ahhetama panevad, samas no kus selliseid asju ei oleks, eksju:)
      Mis tuuled sind Bergenisse viisid?

      Delete
    2. täpselt :) nii klišee kui see ka poleks, siis armastus. eesti oma küll, aga ka võib-olla selline noore hinge avastamise ja kogemise vajadus. Ma poleks iialgi arvanud, et see kogemus saab nii õpetlik ja keeruline olema. Noh näiteks alustades tööotsingutest. Paras peavalu. Aga, säilitan optimismi ja otsin edasi. Ma pean siin salaja sahtlisse kokandusblogi ka, kui ma suvatsen kunagi kapist välja tulla, siis ma annan sulle teada :) seniks aga, head julebord'ide aega :)

      Delete