Monday, June 29, 2015

Aga mis saab siis kui minu laps ei jaga minu maitset ja ilumeelt?


Sellest, et vanemad ei ole alati "süüdi" selles, kuidas nende lapsed riides käivad, sain ma aru siis, kui lasteriietest ja laste valikutest artiklit kirjutasin. Ma ei saa sinna midagi parata, et teatud tüüpi lasteriided (kirevate Disney piltidega või üldse igasugu hiina kaup ja spordimaikad nt) ei ole üldse minu teetassikene.  On üsna selge, et Ida garderoob on üsna minu näoga ja ilmselgelt pean ma end ju väga hea stiilitundega inimeseks;) 
Eile hakkasin ma kahe asja peale mõtlema. Aga mis saab siis kui Ida ei jaga minu maitset? Ja talle meeldivad just täpselt need asjad, mis mulle üldse ei meeldi? Kui ta tahab selga panna just neid Disney pluuse või spordimaikasid. Kui teda ei huvita üldse mood? Kas see on siis maailmalõpp? Ma tean, ma tean, absurdne ja täiesti mitteüldseoluline küsimus, ma lihtsalt jäin sel teemal mõtlema.
Kas teie laste garderoob on teie näoga, teie mõjutustega? 


Põhjus, miks ma ka sel esimesel teemal mõtlema hakkasin, oli see, et ma nägin Facebookis pilte kellegi lapse sünnipäevast, mis peeti mängutoas. Teate, nendes mängutubades, kus on sadatuhat last ja kiiged ja võrgud ja pallid ja kohutav kohutav söök, sest oma toitu sinna kaasa ei tohi võtta ja nii tuleb kohapealt tellida friikartulid ja viinerid. Mulle absoluutselt ei meeldi sellised mängutoad. Selliste armaste tubade vastu, kus Ida esimene sünnipäev peetud sai, ei ole mul midagi, aga mul tuleb kananahk peale kui ma nende teiste tubade peale mõtlen. Ja nii ma siis hakkasingi mõtlema, et mis saab siis kui Ida saab vanemaks ja ta tahab oma sünnipäeva just sellises mängutoas pidada. Kas mul on sõnaõigust ja ma tohin öelda "ei", või olen ma siis nõme ema, kes lapse soove kuulda ei võta? 
Ma olen ka varem sellest kirjutanud, et mu meelest on üldse kummaline, kuidas laste sünnipäevi PEAB kusagil mängutoas pidama, aga ma saan ju aru, et näiteks ruumipuudusel on see väga hea lahendus või talvisel ajal. Aga südasuvel, kui on ilus ilm, kas siis peab ka sünnipäeva ilmtingimata pidama mõnes umbses ja lärmakas mängutoas? 


 Fotod: Efka

#pseudoprobleemid

12 comments:

  1. Hetkel mulle tundub veel, et jah mõjutusi tuleb väljaspoolt, nt. lasteaiast ja telekast, aga no kui oled reda kleitide poole suunanud ning ise käid ka kleitidega, siis ta pigem armastab kleite ja vastupidi. Esilagu kogemus 5.5 aastaga :D Ning kõrvalt vaadates.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ootan tegelikult täitsa huviga, milline Ida maitse saab olema

      Delete
  2. see on midagi rubriigist "oota, küll sa näed" - minu laps arrrmastab oma minnipildiga riideid. arva ära, kas need on need riided,milles ma teda oma unistustes ette kujutan? küsimus peaks olema pigem: kui laps tahab riietuda oma lemmikute piltidega riietesse, kas mul on õigus tema väikesest isikust ja tema tahtest üle sõita? ei ole ju... stiilitaju need muuseas ei mõjuta - E'l on laitmatu maitse ja taju nt värvide sobitamisega osas. iga asi omal ajal - õpid ja kasvad koos lapsega :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina armastasin lapsena hiina kleite, ma võin pea anda, et minu emale need ei meeldinud, ometigi võisin ma nendega käia, sest need lihtsalt meeldisid mulle:)

      Delete
  3. Kas see mängutoas pidamine on mingi Tallinna teema? Meil siin väikelinnas küll enamik sünnipäevasid toimuvad ikkagi kodudes ja minu omal on suvel sünna, mitte kunagi ei tuleks selle pealegi, et ei peaks hoovis sünnipäeva. Isegi kui ta tahaks, siis teeks ilmselt kompromissi ja telliks mingi batuudi aeda vms.
    Samas Disney riietega on küll see teema, et nii kaua kui sain, siis ma ikkagi riietasin enda maitse järgi, aga ma peaks ikka väga isekas olema kui ma ei lase lapsel oma lemmik tegelasega pluusi selga panna, sest mulle ei meeldi.. See oleks küll kurb kui lapsel oleks selline ema, minu meelest

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei teagi tegelikult, need sünnipäevad, mille pilte olen näinud, on jah olnud Tallinnas. Rõõm kuulda, kui see mängutubade teema ei ole midagi sellist "vabatahtlikult sunniviisiliselt kohustuslikku", et noh kui mängutuppa last ei vii, oled kohutav ema:)

      Delete
  4. Arvan, et asi on rahas ja valikutes. Önnelik laps ei ole ilusasti/kallilt
    Riides käiv laps.

    ReplyDelete
  5. Kui kuidagi jätsin mulje, et hakkan oma lapsele oma maitset peale suruma, siis soovitan teil lugeda Pere ja Kodu erinumbrit, kus ma sel teemal pikemalt kirjutan, sest minu arvates ongi oluline, et laps oleks õnnelik ja riided ei mängi siin rolli. Aga naljatleda ju sel teemal võib, et omg mis siis saab kui ta leiab et minu maitse on hoopis halb ja minnid ruulivad.
    Muideks, mis ka nendesse disney pluusidesse puutub, siis ka neid on erinevaid. Need, mis mulle ei meeldi, on odav hiina kräpp.

    ReplyDelete
  6. Kuskil 4 aastaselt hakkas minu tütar küll keelduma mingitest riietest juba kategoorilisemalt. Nüüd saab ta kohe 7 ja no kui talle ikka miski ei meeldi, siis ta seda selga ei pane. Enam ei julgegi ma talle poest ise oma peaga midagi osta. Just täna kribasin oma blogisse, kuidas mul 6 aastane shoppamas käis, suht äge juba koos poes käia nii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida pole veel kahenegi, aga juba kipub ise valima. Esialgu küll jalanõusid. Praegu käiks ta vist igal pool kummikutega:)

      Delete
  7. No see mängutubade asi oleneb ka veidi ju elamiskohast. Kui ikka korteris elad siis on mängutuba mõnusam valik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selles on sul absoluutselt õigus. Kitsas korteris on lastega peo pidamine veel hullem:)

      Delete