Wednesday, April 30, 2014

Kui taimetoitlased loomi nii väga armastavad, miks nad siis nende toidu ära söövad!

No nii. Ma juba kujutan ette, kuidas vaid pealkirja lugedes inimesed mind kivide (või lihaga?) pilduma tahasid hakata. Pole põhjust! Või siis enne lugege mu arvamus läbi ja alles siis heitke lihakänakas minu poole, kui leiate, et ma ikka täiega nõme olen.
Ma ei halvusta absoluutselt taimetoitlasi, igal inimesel on õigus süüa just seda. mida tahab. Kes sööb porgandit, kes seakintsu. Oma toidueelistuste pärast ei ole kindlasti üks või teine halvem või parem inimene. Mõni toitub üldsegi valgusest. Mina oma kilode juures peaksin sama tegema, aga olen otsustanud seda mitte teha. Mina söön seda, mis kätte juhtub. Nii porgandit kui seakintsu. Mulle meeldivad mõlemad.

Mul on kaks sõbrannat, kes on taimetoitlased, üks neist lausa toortoiduline. Võib olla veel aastaid viis tagasi vaatasingi ma neile natuke viltu, et no mis teil viga on ja mõtlesingi, et miks te loomadel toidu eest ära sööte kui te neid loomi nii väga armastate.
Ma teen neid nalju edasi. See lihtsalt olen mina. Oma veidra huumorisoonega. Aga maa olen pigem kade, et nad nii palju huvitavaid toite valmis oskavad teha. Maitsvaid. Ilusaid. Mitmekesiseid. Nende laual ei ole sugugi mitte vaid läige läätsepada või kinoa, hummus, pesto, pesto, pesto, nende söögilaud teeb kadedaks. Mind teeb kadedaks, et nad viitsivad ja jaksavad nii palju mõelda.
Meie ajame oma kodus teinekord läbi ka külmutatud pelmeenide ja täiesti tavaliste vinkudega. Peaasi, et midagi kõhtu saaks.
Mulle sobib nende taimetoitluse-vorm. Nemad ei halvusta mind. Nad ei suru oma arvamust mulle peale. Meil lihtsalt on erinevad arvamused. Inimesed ongi erinevad. Kas mitte üks reklaamgi hiljuti ei öelnud, et "erinevus rikastab".

Veider kokkusattumus, et mul just täna oli plaanis sel teemal kirjutada, et kuidas ma ise mõne aastaga muutunud olen. Et alles mõnda aega tagasi pidasin ma taimetoitlasi weirdo'deks ja nüüd pigem imetlen neid. Ja et just täna üks blogilugeja mu tähelepanu ühele FB grupi postitusele pööras. Nii see postitus ongi natuke ajendatud külaskäigust oma toortoidulisele sõbrannale ja sellest FB postitusest.

Ma ei saa öelda, et ma taimetoitlust 100% mõistan, on muidugi hetki, kus ma isegi pean mõtteid lihast loobuda, kuid leian siis siiski, et selline piiride seadmine ei ole siiski minu jaoks. Veel. Ma ei tea, mida ma räägin viie aasta pärast. Või kümne.  Aga ma ei halvusta kedagi, kes loomseid roogasid ei söö.  Seepärast tundus mulle veidike ülekohtune, et Diipi nõmedaks peetakse, sest me taimetoidu menüüd ei paku, kuid oma kodulehel reklaamime välja, et arvestame ka taimetoitlastega.
Tõsi, me tõepoolest arvasime, et suudame eraldi taimetoidu menüüd hakata pakkuma juba veebruarist. Viis kuud on läinud aga nii kiiresti ja need, kes meie tegemistega kursis on end hoidnud, teavad, et korda ajamist vajavad asju on olnud liigagi palju. Taimetoit on lihtsalt tahaplaanile jäänud.

Ometigi julgen ma ka öelda, et päris taimetoiduvaba meie restoran ei ole. Kalamaja salatileib on leidnud kiidusõnu just veganitelt, kes kasvõi vaid selle ühe roa pärast meid ikka ja jälle uuesti külastavad. Samuti on köök jõudumööda inimeste soovide ja eelistustega arvestanud. Ma saan aru, et oleme suuga natuke rohkem teinud kui käega, aga ma ei saa nõustuda sellega, et Diip seepärast nõme on ja justkui 50 parima restorani hulka ei võiks kuuluda.
Väikese kohana ei saa me kõigi soovidega arvestada, kuid on asju, millega peab ja millega tegelemegi. Näiteks gluteenivaba toiduga tegeleme uue menüü koostamisel sisukamalt. Samuti saab üks korralik veganitele mõeldud põhiroog uues menüüs olema.

                                                                          Foto: Lauri Laan


Nii nagu siin hiljuti on palju kraaklemist olnud gay'de poolt ja vastu teemadel, vaktsineerimise poolt ja vastu teemadel, saab ka alati taimetoidu poolt ja vastu vaidlema jäädagi. Lihtsam oleks lihtsalt mõlemat poolt aksepteerida. Pole kumbki pool nõme. Pole ka Diip nõme. Diip on Diip on diip!

15 comments:

  1. Oo, gluteenivaba toit Diipi menüüs? Mõnus:)
    Perearst arvas, et parim viis teada saada, mida minu organism gluteenist arvab on paar nädalakest gluteenivabalt elada. Nooh, hästi arvab, sest kõhuvalud ja vaevused ja nagu-oleks-viiendat-kuud-rase-kõht on nüüdseks minevik. Ja kuramuse hea ja kerge tunne on!
    Mulle hirmsasti meeldib väljas söömas käia, aga nüüd on see paras väljakutse (ma kusjuures liha ka enam eriti ei taha, kuigi päris taimetoitlaseks veel ennast ei nimeta). Seni olen leidnud ühe koha (Reval cafe), kus on menüüs eraldi ära märgitud gluteenivaba toit. Oli hää küll. Lahe, et Diip ka seda teed liigub.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uue menüü kuupäeva ei julge välja hõigata, aga jah...pole enam kaugel:)

      Delete
  2. Kurtmine toimus ju vegan grupis. Loomulikult ei saa eeldada, et taimetoitlased kiidavad söögikohta, kus neil midagi süüa ei ole! Veider on sellise asja peale solvuda. Taimetoitluse üle võib küll vaielda, aga fakt on see, et Eestis on juba väga palju taimetoitlasi, kellele meeldiks ka aeg-ajalt väljas süüa, seega oelks ülim aeg, et kohvikud hakkaksid nende peale mõtlema. Söögikohad kaotavad niimoodi sadu ja sadu kliente ju, sest ei saa menüüsse paari taimetoitu võtta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma reageerisin selle peale, et mulle tundus, et restoranid, kus taimetoitu ei paku, ei tohiks top 50 seas olla. Näiteks ka liharestoran Meat Market. Ilmselgelt nad taimetoitu ei paku, aga kas see teeb neist halva toiduga restorani. Ei usu.
      Loomulikult peame me peeglisse vaatama ja tunnistama, et liigset valikut taimetoidule meil pole, aga päris nõmedad me ka pole. Ja seda ma ka soovisin selgitada. Ilma solvumiseta btw:) lihtsalt selgituseks

      Delete
    2. Saan aru teie mõttes, et üks toidukoht ei saa sellepärast halb olla. Ja loogilises mõttes ei saagi. Aga kuna ma olen taimetoitlane loomade pärast, siis on minu jaoks tõepoolest kõik restoranid halvad, kes ainult lihatooteid pakuvad, sest keegi on ju ära tapetud... See ei ole enam maitse asi. Mulle ka väga meeldib liha maitse, aga ma teadlikult seda ei söö, sest ei soovi loomadele kannatusi põhjustada. Samas ma kindlasti ei käi ringi ja ei sarja neid restorane, kus taimset toitu ei pakuta, lihtsalt vaikselt loodan, et asjad ajapikku muutuvad. Taimetoitluse põhjustest saab lugeda näiteks siit: http://vegan.ee/veganlusest/pohjused/eetika/

      Delete
    3. Selle vaatenurgaga olen ma täiesti nõus. See ongi üks põhjus, miks ma ise aeg-ajalt pean mõtteid lihast loobumiseks.

      Delete
  3. Minul on selline pere, et vanemad (ema ennekõike) sihivad toortoitumise poole (ehket tasapisi loobuvad ühest ja asendavad teisega), mees seevastu on aga suurim lihaõgard maailmas :D Ise olen kahevahel. Olen olnud mõndaaega ainult taimetoidul, siis jälle kõigesööja. Ja pean lihtsalt mainima, et taimetoitlasena oli köögis kokkamine see kõige lahedam aeg. See justkui avardab su silmaringi nii paljudele teistele toiduainetele ja uutele maitsetele. See teeb väga loominguliseks, eriti kui seda õigesti teha, ehket ühes roas on nii rasvu, süsivesikuid kui ka proteiini. Paratamatult on mulle aastatega kõrva ikka jäänud sellised laused, et taimetoitlased on laisad kütid ja "kes see kapsalehte ikka viitsib järada", mis on lihtsalt puhas rumalus. Seega jah, et minu jutust ei jääks muljet kui lihasööjate vihkajast (ma söön isegi ju), siis tahangi öelda, et ainult taimsete koostisosadega töötades läheb asi palju loomingulisemaks nagu sa ka ise ütlesid, et mis su sõbrannade laualt leida võib :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii palju kui mina seal FB grupis lugesin, et nimetatud Diipi ju seepärast nõmedaks, et seal eraldi menüüd pole, vaid seetõttu, et kodulehel on kirjas, et justkui arvestame taimetoitlastega ja reaalsuses menüüs see siiski ei kajastu.

      Delete
    2. Eks sellega ongi nii ja naa. Ühtepidi ma ütlen, et me ju arvestamegi, sest kuigi menüü pole teab mis taimetoiduline, tuleme me alati vastu kui küsida. Saame aru, et aina enam on taimetoitlasi ja ka nemad tahavad väljas süüa. Teisalt jah, eks ju taimetoitlane selle info peale kohale tuleb, siis ta pettub, sest menüüst põhirooga ta ei leia.

      Delete
  4. Jah, nii seda tõesti mõeldigi, et kodulehe reklaami järgi justkui võiks olla, aga realselt pole. Sellist varjundit postitustel küll ei olnud, et top 50-s seepärast olla ei võiks, postitus keskendus ju üldse sellele, et millised restod sealt üldse taimset pakuvad ja Meat Market oli ka pigem positiivne üllatus. Nii et lihtsalt väike arusaamatus antud juhul :). Aga jah, ka mitte-veganina eelistaksin ise pigem vegan toite proovida, kui väljas söön, nii et pooldan ka, et vegan-põhiroog kiirelt menüüsse! :) Noh, nii kiirelt, kui saab :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Natuke teemast kõrvale kaldudes, siis üks mu tuttav tegi mulle elgeks, et kuigi me mõnikord otse näost näkku ei julge probleemidest rääkida, sest noh nii meili teel on justkui lihtsam, tuleks alati eelistada rääkimist. Nii on väiksem võimalus arusaamatusteks, sest mõlemal poolel on kohe võimalus end parandada, selgitada, mida mõeldi jne.
      Natuke selline olukord tekkis siingi. Samas jälle on mul hea meel, et see väikene dialoog tekkis. Nii saime me teada, KUI oluline taimetoidu menüü on ja loodetavasti sain ka selgeks teha, miks meil selline lause rstorani tutvustuses sees:)

      Delete
  5. No mina olen siis see, kes antud avaldusele sinu tähelepanu viis. Olen su blogi kauaaegne lugeja (ajast, kui Diipi veel olemaski ei olnud) ja mulle isiklikult tundus õiglane, et mitte vaid üks osapool ei kaaguta seal omaette, vaid ikka teine pool saab samuti sõna :)

    Ise olen samuti vegan. Või noh, mis seal salata, lausa 90% toortoitlane ning kui suvel Eestisse tulen, siis Diip on üks kolmest kohast, mida kindlasti külastada tahan. Tuttavad taimetoitlased on käinud ja kiitnud, seega mulle tundub, et see arvamusavaldus seal Facebook'is oli tiba ebaõiglane. Loodan ja usun, et isegi mina leian sealt omale midagi söödavat.

    Mis puutub taimetoitlusesse, siis põhjuseid on selleks väga erinevaid ja igaüks ei peagi seda mõistma. Mõned tõesti valivad selle eetilistel põhjustel, teised jälle tervislikel. Mina hakkasin taimetoitlaseks seepärast, et mulle lihtsalt liha ei maitse. Hiljem astusin sammu edasi toortoitluse suunas, kuna mul on üks väga tülikas ravimatu haigus ning toortoit aitab selle leevendamisele tublisti kaasa.

    Mingil juhul ei arva mina (ja kindlasti ka väga paljud teised taimetoitlased), et top50's olevad söögikohad peavad taimetoitu pakkuma. No muidugi ideaalis ju lahe oleks :) Ja ka Diip saaks nii mõnedki kliendid kindlasti juurde, kui taimetoit kohe eraldiseisvalt menüüs oleks. Aga jumala eest, ei PEA.

    Ikka jõudu ja edu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen ka alati seda meelt olnud, et kõik osapooled peavad saama võimaluse kaasa rääkida, seepärast on mul hea meel, et teada andsid.Ja olgu see siis teiste otsustada, kel ja kas ja miks õigus on (kui nii üldse öelda saab?).
      Me jõudumööda ikka tegeleme kõigi oma (kasvõi endale antud) lubaduste täitmisega, aga enam tähtaegu välja ei julge hõigata. Kõik kipub natuke kauem aega võtma.
      Kui Diibis käidud, anna teada, kuidas oli. Igasugu tagasiside on teretulnud. See meid paremaks muutuda aitabki!

      Delete
  6. 70% põldudest maailmas on kinni selle all, et kasvatada sööta kariloomadele ehk liha. Taimetoitlased ei jaksaks iialgi midagi loomade eest ära süüa. Isegi kui hommikust-õhtuni ainult toortoitu õgiksid:))

    Küll aga nõuab lihatootmine väga palju naftat. Sealiha puhul näiteks kulutatakse 1 kalori liha tootmiseks 400 kalorit fosiilkütuste energiat.

    Taimetoidu point on jätkusuutlikkus. Et ei tuleks sõda ja nälga.
    Aga selleks on juba nagunii liiga hilja. "Areng" on läinud liiga kaugele. Pole enam mõtet lihasöömist piirata.

    ReplyDelete