Wednesday, May 14, 2014

Sheinside ehk miks kanda odavat kräppi?

Ma tahtsin tegelikult täna kirjutada oma uuest lemmikrestoranist (jah, kujutate ette peale Diibi on neid veel. Üks vähemalt), aga kõik need Sheinside postitused, mis mulle eile jalgu jäid (okei, ma ise otsisin neid natuke), ajasid mul karvad turri. Jälle.

Ma olen enne ka öelnud, et mul vist on Sheinside allergia. Mitmel põhjusel. Ma tõepoolest ei saa aru, miks inimesed tahavad (küll odava) raha eest tellida asju, mis neid sugugi ei kaunista. Mis näevad odavad välja ja ebakvaliteetsed tunduvad nad pildi pealt samuti. Mitte Sheinside kodulehe piltidelt muidugi. Ka blogijad ise on öelnud, et on ebakvaliteetsed ja ilmselt lagunevad pärast esimest kandmist ära. Ja siis ma mõtlengi, et miks ometi keegi sellist jama kanda tahab?
Eriti ajavad mul karvad turri igasugu moe-ja ilublogid, kus kõik OOTD postitused on Sheinside riietest. Ma mõtlen päriselt ka, et kammooon, ilublogid peaksid inspireerima, peaksid õpetama, kuidas asju miksida ja mätšida. Näiteks on mõned välismaised moeblogid, mida ma jälgin ja ahhetan, KUIDAS inimesed ometi oskavad nii erinevaid asju nii stiilselt kokku sobitada. Aga Eesti moeblogid on üks hullem kui teine. Sheinside, sheinside, sheinside...Öäk!

Ärged arvake, et ma ise olen mingi "ora-p***es-kannan-vaid-Valentinot-tibi". Absoluutselt mitte. Pooled mu riided on pärit second hand´idest, teine pool odavpoodidest. Piltki pole valitud juhuslikult, et vaadake, ma olen nii äge ja istun kohvril, vaid kogu mu riietus on pärit New Yorkerist. Üks odavamaid ja mitte kõige kvaliteetsemaid poode, eks? Ometigi pean ma tunnistama, et sealt võib asju leida. Odavaid ja ilusaid. Nii et ma ei ütle, et vaid kallis on ilus ja hea ja äge. Ei, mitte seda. Lihtsalt kaheksa Sheinside OOTD kümnest on kohutavad.

Kõik popimad blogijad tutvustavad meile aegajalt Sheinside kaupa. Isegi kui nad pole moeblogijad. Eile tekkis juurde jälle üks, kes avastas, et blogijad saavad Sheinside'ist tasuta kaupa ja see tuleb kindlasti ära kasutada. Sest seal on ju nii ilusad asjad. Mul tekkis kohe küsimus, et kas iga tõsiseltvõetav blogija peab Sheinside'i reklaamima? Ilma ei saa kuidagi? Või on soov tasuta asju saada nii suur, et vahet pole, mis see on, peaasi et saab. Või saab nii rohkem tuntust? Ühtlasi ajab mind natuke ka naerma, et mulle tundub, et 78% Eesti noortest on avastanud, et blogides saab tasuta nänni ja nii on korraga kõik blogi pidama hakanud. Aga see on juba hoopis teine teema.
Ma saan aru, et riskin siin sellega, et mind paksuks ja kadedaks mutiks tembeldatakse, aga ausõna mind nii häirib, kuidas imeilusad noored naised muudkui topivad selga odavat kräppi, mis neid ei kaunista. Lõiked on kummalised, riided kisuvad, olematu kvaliteet paistab ka piltidelt. (Tõsi, leidsin eile blogidest ka kaks asja, mis tundsid vähemalt kaugelt täiesti kenad ja kantavad.)

Nii. Nüüd on see siis välja öeldud. Lähen tõmban oma XL kampsuni selga ja elan edasi. Salaja kirun ikka. Ja kui karv jälle väga turri läheb, elan end blogis välja.

XOXO

46 comments:

  1. Viimaks keegi ütles välja selle! Olen mõelnud, kas peale "sundpildistamist" nad päriselt ka neid asju kannavad? Veel naljakam on see, et enamus asju neile endile ei sobi, siis kohe äritakse neid, mis sest et tasuta saadud:D
    Väga kaunis pilt Sinust!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei saanud enam endas hoida, kohe tahtis välja tulla:D

      Delete
  2. Tead, mina alguses tõsimeeli tahtsingi neid asju, sest mõtlesin, et oi kui tore ju kui tasuta saab. Tegelikult oli nii, et ma kunagi varem olin sealt raha eest ka tellinud ja kuigi suurus oli natukene mööda, siis muidu jäin väga rahule ja kvaliteet oli päris hea. Paraku kõik asjad mis tasuta sain, no täiesti olematu kvaliteet ja eelmisele kommenteerijale jätkuks võin öelda, et mina pole ühtki asja peale piltide tegemist enam kandnud.

    Lühikesi pükse isegi kannaks, aga kuna nende mõõdud olid neil kodulehel vist õhust võetud, siis ma pean natukene peenemaks saama enne :D

    Igatahes selle olematu kvaliteedi ja suuruste mitteobivuse tõttu ma selle koostöö ka lõpetasin ja ausalt öeldes eriti kahju ei ole ka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuule, ma pean ka ausalt tunnistama, et ega mul ei oleks midagi selle vastu kui tasuta asju saaks. Milline naine ei tahaks, et ta garderoob aina täieneks ja kui selle eest veel maksma ka ei pea, siis no see oleks ju puhas muinasjutt:) Samas, igatsugu jama ka ei tahaks, kui siis tahaks juba midagi ägedat, teistsugust, huvitavat. Kirill Safonovi kleite vms;)

      Delete
    2. Sama siin, huvitav mida me selleks küll tegema peaksime, et Kirill meid märkaks ja heldeks muutuks???

      Delete
    3. Kirjutame siis talle, et kaks ülistiilset naist reklaamiksid suurima hea meelega tema riideid;) siis edasi võtame MK ja Burberry. Vahele ma paneks paar Skandinaavia brändi ka kui juba valimiseks läks.

      Delete
    4. Mina tahan ainult ühte Babushka kleiti BTM-ist :(

      Delete
    5. Egas midagi, julge hundi rind on haavleid täis, tuleb tegutsema hakata.

      Delete
    6. Ma ka siin plaanisin, et kohe kui alla võtan, siis torman Babushkasse kleiti ostma, sest nii ilusad on. Noh, aga alla ma pole võtnud ja vaatan, et vahepeal on päris paljud need kleidid endale soetanud, et...ei olegi enam niiii suurt tahtmist. Väike tahtmine ikka on. Aga xl kleiti keeldun ostmast. VEEL.

      Delete
    7. Mul poleks näiteks selle vastu midagi, kui mõni spordiriiete firma mind toetama hakkaks :D Reklaamida sellist asja viitsiks küll :D Kasvõi mingi protsendi ale eest :D.

      Üldiselt ma eelistan poode juba sellepärast, et seal näen ma reaalselt, kuidas ese seljas on.

      Delete
  3. Olen sinuga täiesti nõus, kusjuures mõtlesin ka sellest postituse taha, aga näed jõudsid ette. Pole midagi, ega teemad maailmast otsa pole saanud.

    Kui see Sheinside välja jätta, siis minuarust on konkreetselt moeblogimisele keskendunud isikud Eestis täiesti isikupäratud, no ei kutsu lugema ega vaatama. Stellaarium on vist ainuke selline omapärane ja inspireeriv. Kuid teised on kõik üksteise koopiad, viljeledes mingit ebamäärast hipster-boheem-grunge-tibi stiili. Võimalik, et asi on paranenud, sest ma olen kõik moeblogid oma blogrollist juba ammu eemaldanud, aga avalikke PR-ürituste pilte vaadates, ma natuke nagu kahtlen selles. Mind on ka ilmselt need välismaa blogid ära rikkunud, elaksin ma kuskil kivi all, siis oleks vbl äge. No katsu sa fotballfrued siin kellegiga võrrelda, ma isegi tunnen ennast tema pilte vaadates täieliku mopina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mõtlen täpselt sama, et kuidagi isikupäratud on need Eesti "moeblogid". Ma kuidagi ei saa aru, kuidas mujal maailmas suudavad blogijad ka reklaampostitused kutsuvaks teha, aga Eesti omad on sellised pigem piinlikud. Noh näiteks mu enda viimase aja lemmik on Oslo in Chanel blogi . Tal on hästi lihtne ja justkui mittemidagiütlev stiil, aga selles on omapära (http://osloinchanel.blogg.no/1399472354_en_kamelfarget_ullkpe.html). Ja isegi pesuloputusvahendi giveaway suudab ta glamuurseks teha.
      Fotballfrue on muidugi klass omaette. Ma ikka olen mõelnud, et huvitav kui mul oleks rohkem võimalusi, kas ma oleks siis sama stiilne või oleksin ikka mopp (nagu sina:DDDD).

      Delete
    2. No fotballfrue kohta ei oska küll muud öelda, et mõni naine on kohe naiseks olemises teistest naistest parem.

      Delete
  4. Mina olen üks nendest, kes saab Sheinside´ist asju või noh, 2x olen saanud. Ja ma olen asjadega rahul ja reaalselt kannan ka neid asju :) Eks see on jah selline lk, mis enamustele ei meeldi ja sa põhjendasid hästi ära, miks sind see häirib :)
    http://lifeofsvea.wordpress.com/2014/04/21/ootd-stuff-from-sheinside/ - minu "kräpp" :D

    Muideks, enamus mu riideid pärinevad ka New Yorkerist või mõnest muust sarnasest poest :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuleb tunnistada, et jakk tundub päris ilus. Vbla juba ka sellepärast,et see pole kortsus nagu mulle suurem osa Sheinside riideid tundub olema:)
      Aga muidu ma ütlen küll, et näiteks kui ma võrdlen Marianni blogis näidatud Sheinside kleite või siis Babushka kleiti, mis on sama lõikega, siis esimene kohe mõjub kummalisena, samas kui teine on väga naiselik.

      Delete
    2. Neid ei annagi võrrelda, üks on Hiina kräpp, mida saabki kanda paar korda (sest materjal läheb inetuks) ja teine on kvaliteetne töö :)

      Delete
    3. No vot ja siis ma mõtlengi, et kas ei oleks mõtekam omada pigem üht kvaliteetset kui sadat ebakvaliteetset? Eriti kui üks teeb kandja kauniks ja teine pigem varjutab?

      Delete
    4. Mul õnneks sada kräppi veel ei ole aga ühelt maalt nagunii ei taha sealt asju, sest valik on kehv ja enamus riideid on teistel olemas juba. Mulle ei meeldiks, et mul ja sõbrannadel on sama valik riidekapis :D Ma lubasin endale, et nii kaua võtan meeleldi riideid vastu, kuniks ma saan tõelise käkerdise :D

      Delete
  5. Ja siis veel selline tähelepanek, et kui ma oleks Sheinside, siis miks kuradi pärast peaksin ma tegema koostööd (nii naljakas mu meelest, kuidas kõik blogijad tähtsalt ära mainivad, et nad teevad koostööd, just nagu oleks see midagi eksklusiivset, samas kui tuleb välja, et ole vaid naine ja anna enda blogist teada ja asju tulebki), kui minu tooteid just parimast küljest ei reklaamita. Kõigile ei peaks ju oma kaupa saatma. Osa oskab olla moeblogija ja kasulikku reklaami teha, teised ei oska. Nii lihtne ongi. Näited?
    1) Kuigi selline stiil ja sellised seelikud mulle väga meeldivad, siis ostma ma ei kipuks kui näen sellist reklaami: http://www.missliina.com/2014/04/ootd-pop-of-colour-in-grey-day.html. See ei ole muidugi kõige hullem näide, aga ma ei viitsinud otsida rohkem.
    2) http://www.gretelink.com/2012/10/1910-ootd-and-night.html - milleks?
    3) Kuigi selline stiil pole absoluutselt minu teetassike, siis sellise postituse järgi arvaksin, et Sheinside müüb väga kenasid riideid: http://stylista.no/blog/ulrikke-lund/the-bodycon-skirt
    Nagu öeldud mõni oskab. Teised ei oska. Liftis tehtud selfie'd reklaamimaks kaupa, ei kutsu ostma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See selfie on jah natukene kahtlane, aga need Liina pildid on minu meelest ühe teise tuntud blogijaga võrreldes küll ikka väga suurepärased. Nimesid ei nimeta muidugi :D
      Ega mu endagi pildid olid absoluutselt ja täiesti suvalised, sest ausalt öeldes olin ma neis nii pettunud, et ma isegi ei suutnud teeselda mingit vaimustust ja indu, et kauneid pilte teha :D

      Aga jah Sheinside võiks tõesti natukene rohkem kontrollida, et kes ja kuidas, sest mingid udused, koleda kvaliteediga pildid kedagi ostma tõesti ei kutsu. Aga ju neid siis ei huvita.

      Delete
    2. Jap,Liina ei olnud parim näide, aga see leht oli mul just lahti. Ma teisi lehti ei viitsind enam avada, sest sain tsips üledoosi sellest jamast. Veel hullemad pildid oleks mu suisa masendusse viinud:D

      Delete
    3. Olen nõus sellega, et kui juba omada moele keskendunud blogi, siis peaksid selle n.ö. visiitkaardid olema just kvaliteetsed pildid- ükskõik kas need on siis tehtud tripodi abiga või ema/sõbranna/elukaaslase poolt. Selles mõttes mulle siit valikust Liina pildid meeldivad (konkreetset komplekti ma seljas praegu ei hinda). Kuna moeblogijad saavad tõesti palju asju tasuta ja Eestis olen lugenud et enamus neist tüdrukutest ka väga kehval töökohal pole, saab ikka kuidagi "investeerida" paremasse fototehnikasse kui vaid oma nutitelefoni kaamera. Kuigi kolmanda punkti all olev tüdruk on ilus ja need riided on ka tema seljas kaunid, oli mul siiski tükk tegemist aru saada mis asi täpsemalt selle esimesel pildi oli. Alles teine peeglipilt tegi asja selgemaks. Nii et minu isiklik arvamus on et selfied ei kõlba riiete näitamiseks kuhugile. :)

      Delete
    4. Nagu öeldud, Liina pilt ei tulnud jah parima näitena, ses mõttes, et pildis endas on nö moepildilikkust. Aga seelikut oleks pidanud ilmselt mingist teisest küljest pildistama, sest nii tundub nagu oleks Abhakanist tükk tülli võetud ja ümber keeratud. Oleks loomulikult palju hullemaid näiteid leidnud, suvalised asjad taga vedelemas või noh tõepoolest ka selfied, mis kohe kuhugi ei kõlba.

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma julgen isegi öelda, et ega Mangos, Mohitos ja New Yorkeris polegi tihti suuremat erinevust kui hind. Viimased Mangost ostetud teksad (49,95 täishinnaga, mina sain 19.95ga allahindlusel) rebenesid kaks kuud hiljem tagumiku pealt katki. Võimalik muidugi, te mu ass on nii suur, aga no ikkagi...

      Delete
    2. Kustutasin kommentaari, parandasin paar sõna mõistetavamaks :)

      Delete
  7. Kui esimesed Sheinside reklaamid tekkisid, läksin nende lehele vaatama, mis seal siis nii erilist on. Valisin mingi pealtnäha kena asja välja ja asusin suurust valima..... pole S,M,L, XL vaid enamus asjadel one size. Oma ebay kogemustest juba teadsin, et see on jamps ja panin lehe kinni.
    New Yorkeris on väga kehva kvaliteediga kaupa, aga millegi pärast on neil ka tooteid, mis on väga korralikud, korrektselt õmmeldud ja niidid ei ripne, nagu on mõnes ülikallis poes(Mango, Mohito). Tuleb lihtsalt need pärlid sealt välja korjata. :)

    ReplyDelete
  8. Olen väga nõus! Ise olen just viimasel aastal hakanud järjest rohkem lähtuma sellest, et pigem olgu vähem ja korralikud asjad, kui et terve hunnik ebakvaliteetseid kaltse, mis juba hargnevad küll ühest, küll teisest otsast. Tegin oma riidekapis päris korraliku puhastuse ka, nüüd on kohe üllatavalt palju ruumi ja leiab kõike ilusti üles :) Ise olen ka vahel vaadanud neid pidevaid Sheinside postitusi ja mõelnud, et - no milleks küll? Aga paljud need blogijad on muidugi ka hästi noored, 20-ndate alguses oleksin ehk ise ka selle õnge läinud. Nüüd, üle 30-sena, oskan juba kvaliteeti hinnata.

    ReplyDelete
  9. No minu arust see Sheinside pole nii odav midagi... ma alguses läksin ka kohe suure hurraaga vaatama, aga reaalselt suvalise särgikese eest maksta 25 dollarit, eriti kui on teada, et kvaliteet ei ole just kõige parem? Ja samas võib samasuguseid riideid leida ebayst ikka tunduvalt ja tunduvalt odavamalt.

    Et jah.. mina pole ka sellest sheinside vaimustusest aru saanud. Eks tasuta oleks ikka tore asju saada, aga Eesti blogijate "reklaampildid" nüüd küll kohe ostma ei pane... Üks äärmiselt ülehinnatud leht.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa et kohe sihukesed hinnad ka? Ei no siis ma ei saa üldse aru, miks keegi peale blogijate, kes asju sealt tasuta saavad, üldse peaks midagi ostma. Eriti kui "reklaampildid" sajas tuhandes Eesti blogis räägivad enda eest.

      Delete
  10. Sinuga 100% nõus! Ausalt ajab juba see sõna mind öökima :D Enamasti saab ka juba kohe esmavaatlusel aru, kust riideese pärineb, näevad kohe odavad välja ( mõne erandiga).

    ReplyDelete
  11. Ja noh kui nüüd juba kritiseerida, siis tegelikult on mu jaoks veider ka see nähtus, et muidu kirjutan elust ja olust ja naeran ilublogijate üle, aga kui tasuta saab, siis reklaamin ükskõik mida. No on ju veider, et kui pean nt toidublogi, aga avastan siis et see või teine riietepood annab tasuta asju, et siis vahelduseks olen ilublogija ka.
    Või ah ma ei tea ka... kuidagi kummaline on kogu see tasuta asjade värk. Aga samas inimesed vist tõesti lähevad tasuta asjade peale hulluks. Sest need on tasuta. Ma olin just toidumessil kõrvuti Farmi tüdrukutega. Kui nad lahkusid, jäi letti jogurteid, kodujuustu ja kohuekesi. Inimesed rabasid nagu hullud, kui said teada et tohib tasuta võtta. Mis sellest, et nad isegi kohukest suure tõenäosusega ei söö. Aga kaasa oli ikka 200 tükki haarata vaja:D
    Meil oleks laualt isegi mahlaaparaat kaasa haaratud, sest arvati, et see jäi ka üle:D

    ReplyDelete
  12. Boohoo riided on veel hullemad kui Sheinside omad. Tellisin oma teismelisele tirtsule Boohoost onesie, no XS number oli nii suur ja pikk, et passis hoopis mehele selga. Pärast esimest pesu tõmbus kokku ja hakkas siis lapsele ka sobima :)

    Endale tellisin sealt kampsuni, mille varrukas oli lihtsalt katki, keegi tailane või hindu oli ilmselt unustanud , et varrukaõmblus tuleks kokku õmmelda. Enam ei telli sealt midagi, selline kvaliteet ajab tõesti öökima. Jube poolikute riietega kauplev odavpood HM hakkab selle kõrval suisa viisaka kohana tunduma.

    ReplyDelete
  13. Alati tasuks ka veidi ringi vaadata, kui endast selliseid pilte postitama peab, kuivava pesu taustal siseõues või kitsal rääbakal korrusmaja rõdul...hea reklaam tõesti.

    ReplyDelete
  14. Aitäh autorile, ise blogi ei pea, aga lugejana olen sageli mõelnud, kas tõesti peab kõik tasuta kaltsud vms vastu võtma ja sellest siis poolvastumeelselt mingi postituse tegema - üht sellist lugesin mõni päev tagasi ja jäi mulje, et blogijale sunniviisiliselt surutakse neid asju peale.

    ReplyDelete
  15. Mulle tuli praegu meelde, et kui sügisel mantlit otsisin, siis vaatasin ringi ka Buduaaari turul. Vaatasin mõningaid mantlite pilte ja imestasin, et kuidas NII ILUS asi saab vaid 30 eurot maksta. Siis ma muidugi ei taibanud vaadata, kas see just Sheinside oli, aga mingist Aasia netikaubamajast olid asjad küll. Alles hiljem nägin kusagil võrdluspilti reklaamist ja pärisasjast. Siis tuli küll kananahk peale. See oli rohkem kui kole. Lausa traagiline.
    Sama tunne ongi mul ka 96% ajast neid blogijate lemmikriideid vaadates.

    ReplyDelete
  16. nagu tellitult oli täna see kleidivõrdlus FB-s: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=564556013653740&set=a.355063757936301.1073741826.275155342593810&type=1&theater

    ReplyDelete
  17. Rääkimata veel sellest, kui kahjulik kiirmood keskkonnale on.
    Üks mu tuttav ütles second handi riiete kohta tabavalt, et kui nad juba kellegi seljas on vastu pidanud, siis ilmselt peavad nad veel edasi vastu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nõus. 100%. Mul on üks mantel nii 1960-aastast. Vanaema oma. Mina ise kannan seda juba pea kümme aastat ja see näeb ikka välja nagu oleks uus.

      Delete
  18. Tead, see postitus on ikka naelapea pihta! Nõustun absoluutselt kõigega.
    Ja lisaks veel, et su blogi on üks tõeline pärl siin Eesti blogimaastikul. Lisaks veel Britt ning varem ka Mallukas kui ta veel pidevalt asju (khm, ka Sheinside) ei reklaaminud ning draamat ei teinud kõigest. Aga igal juhul palju edu sulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tore on kuulda, et blogi ikka meeldib inimestele:)

      Delete
  19. See kaltsukate koht tekitas küll sooja tunde, arvestades eriti et ma ise kaltsukablogi teen.
    Aga mind pani imestama Liina blogis üks viimane postitus, kus Sheinside lühikesed püksid on mitu numbrit suuremad (ise kirjutab), aga ikka tal outfiti pildid nendega. Huvitav, kas ta siis reaalselt kandis ka neid või pigem ainult pildistamiseks nagu ma arvan, kuigi jutus justkui ikka et nagu oleks kandnud. Ma ise küll ei kujuta päev otsa mitu numbrit suuremate pükstega ringi käimist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noh ma ise olen võimeline käima number väiksemate jalanõudega, võib-olla keegi siis saab käia paar numbrit suuremate pükstega:)

      Delete
    2. Nuber väiksemaid peokingi on mul ka. Aga mitu numbrit suuremad püksid, kus isegi fotol vööd pole, on isegi mulle natuke müstiline. Iseasi kui kusagil kodus ringi trööpaks, a´la teeks mehe vanades pükstes remonti... Aga no mõnele ehk tõesti sobib.

      Delete
    3. A vbla see ongi mood. Mood, millest mina aru ei saa. Ja sina ka;)

      Delete