Wednesday, April 13, 2016

Paljad lapsed ja seksuaalsus /Naked children and sexuality


Ma olen küll seda tüüpi ema, kellele ei meeldi paljad väikelapsed avalikes kohtades - basseinides, randades, isegi niisama kodus ringi silkamas. Ma ei kujutaks Idat paljalt ringi jooksmas, seda juba põhjusel, et nii palju imearmsaid lasteriideid on välja mõeldud ja teiseks, ma olen ju Insta-ema, kes muudkui klõpsutab pilte. Oma palja lapse pildi sotsiaalmeediasse riputamine on aga üks valemaid samme, mida üks lapsevanem, eriti kui ta on minusugune Insta-ema, teha saab. 

Hiljuti selgus, et Ida on kõva saunaline. Aga ta ei taha saunas käia minuga, vaid issiga. Marek leidis, et tal on imelik paljalt lapsega sauna minna ning nii nad ujumisriietega siis saunatavadki. Ma näitasin üht saunapilti Idast oma soomlannast sõbrannale. "Meil Soomes käiakse saunas paljalt," ütles ta ja selgitas, et Soomes on täiesti tavaline, et pered käivad koos alasti saunas. Võib-olla mitte puberteedieas, aga põhimõtteliselt siiski. Paljas keha on täiesti normaalne. 
Ma tunnistasin talle, et ka Eestis käiakse saunas paljalt, kuid seda kas pered käivad saunas ujumisriietega või mitte, ma ei tea. "Ma pole isaga kasvanud,nii et ma ei oska sulle öelda, kas ma oleks koos isaga lapsena paljalt saunas käinud," vastasin ma talle. "Aga teoorias" küsis ta. Ma võdistasin õlgu. Mitte sellepärast, et mulle ei meeldiks mu isa, vaid sellepärast, et see tundus mu jaoks ikkagi väga võõras. Ja vale. Muidugi nüüd räägin ma 35-aastase naise vaatevinklist, kes isa või meesterhavastega alasti sauna ei läheks, kuue-aastase tirtsu vaatevinklist ma seda kommenteerida ei oska. Ega ema vaatevinklist. 
Üks mu tuttav rääkis kunagi, et ei saa enam sõbra juures saunas käia, sest sõbra 9-aastane tütar on nendega alti saunas kaasas, ta tundvat end ebamugavalt. Alasti täiskasvanud mees ja alasti võõras laps. Ma ei tea, kas ma Ida saadaks paljaste meestega sauna. Ma ei oska seisukohta võtta. Ühelt poolt pole ju alasti kehas midagi imelikku või seda ei peaks peitma, eriti oma pereringis (ema, isa, laps), teiselt poolt mõistan ma ka Mareki seisukohta, et isa ja alasti laps saunas ei sobi kokku. Vist. 

"Mul on tunne, et kõigesse pannakse liiga palju seksuaalsust," kurtsin ma Marekile kui seda teemat temaga arutasin. "See on ju ajuvaba, et arutatakse selle üle, kas isal sobib oma tütart vannitada või on see liiga seksuaalne?" (ja ma räägin siin ikka väikelapsest, mitte mingist 15-aastasest). Mu meelest on see sama jabur kui kunagi blogimaailma "raputanud" teema, kas väikelapse suule musitamine on seskuaalne. Kamoon, Ida musitab meid pealaest jalatallani ja me teda vastu, kui keegi suudaks selles näha midagi seksuaalset, siis on tegu haige inimesega. PS: Enne lapse saamist oleks ma ka ehk kisanud, et lapse suule musitamine on rõve ja võrdub prantsuse suudlusega, kuid lapse saamine õpetab nii mõndagi. 
"Ma ei tea, ma alles eile lugesin, et ema ja poeg tahavad koos last saada," vastas Marek mulle kui ma oma argumentide esitamise olin lõpetanud. "Alati on perverte, kelle pärast neid musitamisi ja vannitamisi ja saunaskäimisi keelataksegi."
Njah. Tõsi. Kuidas siis selle saunas käimisega lood on? Alasti või mitte? 

Foto: Saunamaa.ee
I am that kind of mother who preferes children ( I mean babies and toddlers) wear swim wear when on beach, swimming pools or even running around in home garden in summertime. Especially when we are dealing with a Insta-mom like myself, who keeps snapping photos of her daugher and sharing them in social media. A photo of your naked child in social media is just wrong. 

Some months ago we found out that our 2,5yrs old daughter loves sauna. But she wants to go there with her dad. I showed a photo of father-daughter sauna time to my Finnish friend. "In Finland we go to sauna naked," she said. I answered that in Estonia as well, but my husband felt it is wrong for father and daughter to be naked in sauna together. "In Finland it's totally normal," my friend said. I didn't know what I thought. I grew up without a father so I wouldn't know if I would go to sauna with him naked. "But in theory?" my friend asked. I shivered and said "no". Not that I don't like my father, but the idea sounded so strange in my head. But now of course this answer is given from a 35-years old woman's point of view, not from a point of view of a 6 yrs old kid. As a mother I say for me it would be totally natural for our fathers and daughters to be naked in sauna (and I don't mean teenagers). A naked body is nothing to be ashamed of or to be hidden. At home. In public places I think it's better to hide the naked body under clothes, even if you have a killer milf-body or a six pack that makes women drool. 

On the other hand I think we are seeing a monster in too many places. Yes, there are perverts around us, but I mean to dsicuss whether a father kan bath his daughter (and again I am not talking about a grown up daughter) or a mothe kiss her son on the mouth or is it too sexual..  Come on!  There is nothing sexual in bathing or kissing your child. Unless you are French kissing or bathing a grown up. Even then it's not sexual, then it's just sick. 

What to you think in going to sauna naked with your children? Or kissing your child? 



23 comments:

  1. Kuni 10a lapsega käisime kõik koos perega ja paljalt saunas... nüüd kui lapsel juba rinnad kasvavad (12a), on ta häbelikuks muutunud ning käime naised-tüdrukud eraldi ja mehed-poisid eraldi... kuigi poiss oli veel suvel nõus ka minuga lavale tulema. tundub, et saun on kuidagi teistmoodi asi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See saunas käimise traditsioon ongi vist iga pere teha, et kuidas ja kellega end mugavalt tunda, eksju

      Delete
    2. aga 9a plika käis Trysilis koos ka meestega pärast suusatamist saunas (oma seltskond ja mökki oli ca 20 inimesega) ja leilitas mehi leiliruumist välja :P

      Delete
    3. Meil oli ka Idaga vaata et nii, et enne anname meie alla kui tal isu täis saab:)

      Delete
  2. Saunas käin oma pere liikmete, st mehe ja väikelastega, loomulikult alasti. Kui lapsevanemale tundub ebamugav oma 2-aastase (?) tütrega paljalt saunas käia, siis muidugi ei peaks käima.
    Suule oma kolme last mitte kunagi ei musita, nemad mind ka mitte. Leian, et see on ebahügieeniline komme ja see pole mulle mitte kunagi meeldinud. Midagi seksuaalset selles ka pole, lihtsalt tundub arusaamatu. Miks seda peaks tegema? Ma olen suur musitaja, kallistaja ja ninnunännutaja, aga lapse suud kindlasti ei musita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina ka (teoorias) ei musita suule, aga kuna Ida aegajalt tuleb sülle ja teeb suule musi, siis ega ma talle selle pärast "vuih" ei ütle ja ära ei lükka, teen hoopis musi vastu.

      Delete
    2. Mina ka vuih ei ütleks, vaid selgitaksin, et teeme musi nt põsele.

      Delete
  3. meil 7-aastased tütred. lastel puudub valehäbi. mees on viimase aasta jooksul hakanud hommikul esimese asjana boksereid jalga vedama voodist väljudes, et muidu on imelik vannituppa minna, kui lapsed näevad. ju sealt siis jooksebki piir, kui kellelgi imelik hakkab. ja pigem katab end kinni see, kellel on imelik.
    pereringis on üks asi, aga avalikus ruumis (nt. veekeskuse dušširuumis) ma küll enam kooliealist poissi naiste poole peal näha ei taha. neid on seal aga sageli liigagi palju, sest emme pojukesed ei saa ju ise ujukaid jalga või oma siilisoengut pestud... ok, iroonia, aga nii on ja see ei ole ok.
    kuskil rannas või basseinis on alati ka väiksemana lastel ujumistrikoo või -püksid seljas olnud. ei ole vaja võõraid pilke. eelmisel suvel selgitasin juba rohkem, miks ei ole ok võõraste ees riideid vahetada rannas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ma ei taha ka enam kooliealist poissi veekeskuse naiste poole peal näha, kunagi eelmine aasta kirjutasin sellest ka ja siis sain sapiseid kommentaare, et võib-olla on puudega laps vms. Jumala eest, puudega laps on üks asi, aga no emme pojukesed, kes siilisoengut pestud ei saa,on ikka midagi hoopis muud.

      Delete
  4. ma olen ka ilma isata kasvanud, aga ma käisin väiksena saunas vanaema ja vanaisaga. midagi vähem seksuaalset ma küll ei oska ette kujutada.
    laste teadlik seksuaalsus algab millalgi teismelisena (see vanus, mis Lolita raamatu peategelasest mehele enam ahvatlev ei paistnud), kuni sinna vanuseni on lapsed täiesti aseksuaalsed ja näiteks mu laps armastas kodus kogu aeg alasti ringi silgata. nagu see vanus kätte tuli, hakkas ise häbenema. seksuaalsus on täiskasvanute probleem, ma arvan, et keha häbenemist poleks mõistlik lapsele liiga vara välja näidata. see tuleb omal ajal niikuinii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No näed. Mida oligi vaja tõestada. Ma silkan kogu aeg palja peega kodus ringi ja räägin, et pole vaja keha häbeneda:D Ida kisub minu järgi endal riideid seljast ja mees muudkui pahandab, et teda kahe hullu nudistiga karistatud on (liialdan natuke, muidugi liialdan).

      Delete
  5. Meie jaoks on saun pesemise koht. Kui olin koolieelik siis käisime saunas perega kõik koos. Koolieas juba meie emaga enne ning isa hiljem. Praegu 2-aastasega käime koos saunas- mina, mees ja poiss. Ei näe probleemi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma lugesin kaks korda enne kui saan aru, et kommenteerijaks ei ole laps, kes emaga saunas käib:)

      Delete
  6. Mina olen ka oma lastega ikka koos saunas käinud, kuni poiss umbes 13-14 aastaselt leidis, et tahab üksi käia (me ei ela laste isaga koos). Tüdruk on ka teismelisena hakanud saunaseltskonda valima, sellest saan ma hästi aru - kasvueas laps ongi väga tundlik. Eks see ole igaühe enda tunde järgi otsustada, kuidas sobib. Saun ja seksuaalsus ei ole mu meelest kuigi tugevalt seotud, aga see on ainult minu arvamus. Pealegi ei ole inimese kehas üldse miskit häbenemisväärset, nii et meie peres ennast üksteise eest kramplikult ei varjata. Ujumisega sama lugu - kui on võimalus ujuda kusagil metsajärves omaette (suures ranna on ikka suure ranna riietumiskombed), siis riideid selga ei panda. Mu jaoks on see arusaamatu, kuidas saunas ennast pestakse ujumisriietes? Saunas ju mitte ainult ei higistata, vaid pestakse ka? Läbi pükste ja trikoo? Olen isegi ujukatega saunas käinud, kui sõpruskoor külas käis - liiga palju võõrast rahvast. Läbi riiete pesemine oli tõeliselt tüütu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mu meelest ka pole saun ja seksuaalsus kuidagi seotud, aga kui ma loen uudiseid, siis tundub, et viimasel ajal on kõik asjad seksuaalsusega seotud.

      Delete
  7. Mari kodus laseb ikka enamik aega püksata ringi, no mis ma teha saan, kui inimene tahab paljas olla. Mina olen ka Mari ees paljas ja no vannis käib ta ka nii minu kui Kardoga, ilma, et me mingeid kalipsosid selga tõmbaks. Ringi aga Kardo paljalt ei jookse, sest... ma isegi ei tea. Jahe on :D?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui ma õigesti aru sain, siis te teete mingi küsimuste-vastuste asja varsti. Kui ma pole hiljaks jäänud, siis siit minu küsimus Kardole: miks ta paljalt ringi ei jookse?

      Delete
  8. Ta ükskord seisis paljalt magamistoas ja hoidis käsi oma asjanduse ees. Ma küsisin, et mis kardad siin. "Mari võib tulla!". Ma küsisin, et häbened Mari või, ta vastas, et Mari oli ükskord teda sellest kiskuma hakanud, nüüd ta paneb parem heaga ära :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No see on täiesti arvestusväärne põhjus peitmiseks:D

      Delete
  9. Ma mäletan ka lapse-eas perega koos saunas käimist, tahaks uskuda, et olin max. kümnene, aga mäletan ka, et ma ei julgenud kunagi sellest sõpradele rääkida, tundus nagu häbiväärne.

    ReplyDelete
  10. Oi me oleme küll siis nudistid. Lapsed on 2- ja 6-aastased. Kodus paljalt ja saunas paljalt. Ükskõik. Aga noh me olemegi Soomes :D Ilmselt siis kui laste keha hakkab jah rohkem arenema teismelisena, siis teeme ka nii, et poiste ja tüdrukute saunavoorud.

    Väikelapsed tahavad tihti paljalt ringi joosta, no kui ainult ona pere silmade ees, siis miks mitte. Aga ühtegi sellist pilti ma netti küll ei paneks. See pole nüud teiste asi.


    ReplyDelete
  11. Meie peres puudub ka igasugune kord, st võtame seda alasti olemist täiesti normaalsena. Lapsed kippusid mul suvekuumaga paljalt tänavalegi jooksma :-D Õnneks ühelegi naabrile vahele ei jäänud, muidu oleks paksu pahandust tekitanud. Sest Kanada kontekstis on paljas ihu suur No-No! Naljalt juba paljana sauna ei lähe ( mitte et siin korralikku sauna üldiselt leiab, kui just mõne eestlase või soomlase juures pole, kel saun olemas) ja juba beebina oli tüdrukutel vee ääres trikoo või kaheosaline! ujumisriietus seljas. Milline mõnu, kui Eestis sai nad mere ääres paljalt ladistama saata :-)

    ReplyDelete
  12. Isiklikult arvan, et koduseinte vahel paljalt olemine on täiesti loomulik. Mitte, et ma oma koduseinte vahel paljalt jookseks aga lapsepõlvest mäletan küll, et ise käisin saunas paljalt, vanematel oli aga lihtsalt rätik ümber. Ja tegelikult selline asi õpetab, et paljas ihu on OK ning ei pea seda häbenema. Vähemalt mitte lähedaste keskel.
    Mujal aga.. Nii ja naa. Interneti pildi riputamine aga suur ei. Kes teab, kus see pilt lõpetab..

    ReplyDelete