Thursday, May 29, 2014

Eksperiment K-Rautaga

Peale seda kui blogide lugejad jagunesid kahte leeri, et kas on eetiline tasuta asju saada või mitte jne jne jne, mõtlesin ma, et toon oma igavasse argiellu natuke särtsu ja teen ühe väikese katse. Osa lugejaid ju muudkui plõksis igal pool foorumites ja kommentaarides, et "kuulge, nõmedikud, mida te kadetsete, tehke järgi ja küsige, et küsija suu pihta ei lüüa".
(Kes üldse aru ei saa, millest jutt, siis lugu on sellest, kuidas K-rauta Mariannile tasuta liistud andis. Sest see on nii suure poe jaoks nii tiku-taku asi. )
Mõeldud-tehtud. Tuletasin oma Johanna Maria Prangeli meiliaadressi parooli meelde ja otsisin K-Rauta kontaktid välja. Ise veel põdesin, et ma olin sellel meiliaadressil saatja nime alles paar kuud tagasi õigeks muutnud, et kui nad peaksid guugeldama, siis tuleb Eveliisi ja yahoo meiliaadressiga see blogi välja küll. Et saavad veel aru, et keegi teeb nalja (kuigi kui nad mulle ikka tasuta lauad oleks andnud, siis mis nali see siis ikka oleks olnud;)).
Kirjutasin siis viisakaga kirja:
"Tere!

Kirjutan Teile seoses väikese murega. Oleme täiesti tavaline väike Eesti pere, püüame oma asjadega ikka vaikselt omal jõul hakkama saada, aga maal majas elades on asju, mis parandamist ja ehitamist ja remontimist vajavad, nii palju, et kõigele ei hakka hammas peale. 
Nii venib ka meie kuuri ehitus. Tundub, et see hakkab ühest otsast juba lagunema, enne kui selle lõplikult valmis saame. Mul on kurb vaadata, kuidas mu mehe vaev niisama seisab ja seepärast hakkasingi otsima, kas erinevatel ettevõtetel ei oleks võimalik meid aidata materjaliga ( olgu see siis katuseplekk või lauad või uksed/aknad). Igast väikesest abist on kasu. 

Nagu öeldakse, küsija suu pihta ei lüüa. Seepärast ka küsin. 

Teie vastust ootama jäädes
Eveliis" 

Pildi kuurist panin ka juurde, et head inimesed saaksid aru, millest ma räägin ja kuhu materjali vaja. 


Kui ma rahulolevalt Marekile ka oma teost rääkisin, kehitas ta vaid õlgu ja ohkas. Eks ta mõtles, et no on tal alles debiilne naine, et selliste asjadega tegeleb. 
"Ei tea, mis nad mulle vastavad," mõtlesin mina, "ma olen päris kindel, et nad vastavad ülbelt, et kuule, rott, saa ise hakkama, aga noh viisakamalt."
Marek arvas, et nad ei vasta midagi. Mina ikka ootasin vastust. Kolm päeva ootasin. Ei saanud ma mingit vastust. 
Vot ei ole ikka nii, et iga suvaline Mann metsast kirjutab ja tasuta asju hakkab kohale lendama nagu oleks kratt tööle asunud. Ei ole nii. 

M.O.T.T. 

Võib-olla oleks pidanud vanaema majaga katsetama?
Meie aga ootame nüüd palgapäeva, et saaks kuurile katuseplekk ära osta. Niimoodi vaikselt me seda Ussipesa siin ehitamegi. 

*Ma loodan, et Mariann ei pahanda, et ma tema ehitusloost ajendatult selle "eksperimendi" tegin. See pole üldse Marianniga seotud, ses mõttes, et ma ei ole kade, mul on hea meel, et üks noor pere enda kodu asjad korda saab. Lihtsalt mina tahtsin oma point'ile tõestust, et ei ole see tasuta asjade saamine sugugi niisama, et vaid küsi:)


34 comments:

  1. Sellest kirjast on ju 2 sõna puudu. Blogi ja reklaam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mõte selles oligi, et kas ilma reklaamita Mann metsast ka midagi saab;)

      Delete
  2. Tee veel üks katse. Uus meil ja lisa sinna viide oma blogile ning ütle et oled meelsasti nõus oma lugejatele reklaami tegema, et ka nemad sinna poodi sisse astuks ;)

    Ja vaata, kuidas nad siis reageerivad :D

    ReplyDelete
  3. Hea katse aga kahju, et suvatsetud midagi vastata :( Mõtlesin ka kirjutada, et tahaks endale maja ehitada ja kõiki asju oleks vaja.. vist ei anta siis mulle ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svea, sa oled liiga südikas. Mina ikka tahaks, et nad ise selle maja valmis ka ehitaks, ei minul ega Brunol pole aega selliste asjadega tegeleda :D

      Aga, Eveliis, hea eksperiment! Viisakuse poolest oleks neist siiski olnud kena vastata, isegi negatiivne vastus on siiski vastus. Kuigi poe mõte ei olegi asju tasuta laiali jagada, siis minu arvamus pisikese protsendi võrra ikkagi langes. Ei usu, et nende meilbox nii ummistunud oleks, et ei leiaks viite minutit üks viisakas eitav vastus saata.

      Delete
    2. Marek arvas, et nad saavad tonnide kaupa selliseid kirju. Ei tea, ei usu...
      Ma ise mõtlen sama, et viisakas eitav vastus oleks ikka võinud tulla.

      Delete
    3. Svea, küsija suu pihta ei lüüa;)

      Delete
  4. Mina olen üks kes saab, ja tõepoolest tonnide viisi, selliseid kirju. Elu lihtsustamiseks vastan ma kord kahe nädala tagant. Kuigi see vastus on copy-paste, võtab ikkagi iga meili saatmine ja läbilugemine natuke aega.
    Seega. Ära heida veel meelt. See vastus võib veel tulla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olgu või kopi-peist, aga vastad. Ma olen tähele pannud, et see on väga tavaline, et üldse ei vastata midagi. See häirib mind. Ma ise püüan küll vastata, kuigi jah tuleb ette olukordi, kus unustan või teen seda liiga hilja.
      Minu meelest on kasvõi kopi-peist vastus elementaarne viisakus. Ja ettevõtetel (kui nad ei suuda vastata mingi aja jooksul) on üldjuhul "auto-reply", et vastame selle ja selle aja jooksul.

      Delete
  5. Vahe on vast ka selles, et mallukas minu arust ei küsinud ise vaid talle pakuti seda võimalust. Samuti jääb silma see, et erinevatel ettevõtetel - st ütlete kohe ära, et pöördute mitmete juurde, aga sellisel juhul võib tekkida ka olukord, kus nö inimesed ahnitsevadki siis võimalusel mitmetest firmadest asju kokku, kes nö vastu tulevad. Samuti ei ole kuur eluks vajalik ehitis ning soovitud asjad on nö väärtuslikumad kui paar liistu.

    Aga eks nad jõua veel vastata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arusaadav:) Meie blogid on ka erinevad. Nagu Mariann ju isegi ütleb, talle on blogi töö ja firmad tahavad reklaami. Kõik on loogiline. Ma lihtsalt tahtsin selgeks teha neile kaagutajatele, kes ajavad, et ära ole kade, küsi ise jne, et ega ikka ei ole niisama, et küsin ja kohe hakkab kaupa lendama:) Kõik tahavd ju midagi vastu saada.
      Ma ju ise ka loosin pimeõhtusöögi välja ja vastu tahan, et võitja selle kogemuse kirja paneks, et saan seda blogis/kodulehel jagada:)

      Delete
    2. Muidugi pole nii lihtne, kasumit taotlev ettevõte ikka naljalt asju tasuta välja ei jaga. Kõik need kodutunde jms saated kus suurfirmad appi lähevad on ju ka tegelikult reklaamipeal väljas - neile on see kasulik. Pole kasulik anda kellelgi kusagil omaette nokitsemiseks kaupa (kui neil tõesti konkreetselt miskit üle pole ja pm hävitamisele ei lähe), kui suure tõenäosusega nad mingi aja jooksul nagunii peavad selle ostu tegema. Pigem nad näiteks võivad pakkuda mingisugust soodustust, et klienti just enda juurde meelitada (asi ka seegi).

      Delete
    3. No päris rumal ma ka pole. Muidugi on asjade ja tegude taga reklaam. Ma ju tahtsingi tõestada, et pole mõtet soovitada, et küsi siis kah. See ei käi nii:)

      Delete
    4. Ei ei, ma ei mõelnudki, et Sa rumal oled :D Vaid just vastuseks sellele, et inimesed ütlevad, et kirjuta ja küsi ise ka.
      Kuid taolistel juhtudel (tegu ju sponsorlusega) on alati see, et ka ise peab midagi vastu pakkuma, oleksid selle jutu natukene teisiti serveerinud, siis mingisugune koostöö lootus oleks kindlasti. Mõtlengi, et teised peavad aru saama, et mõlemal osapoolel peab mingi kasu sees olema - niisama tasuta lõunaid pole. Ei ole päris nii, et mallukas vaid kerjab ja saab kõike - tema vastab omalt poolt reklaamiga. Ega needki, kes otsivad välismaale õppimiseks sponsoreid enamasti vaid raha küsimise peale ei saa, vaid ennast tuleb korralikult müüa ja põhjendada, miks just mina :)

      Delete
    5. Noh "tavalisel maaperel" lihtsalt ei ole midagi vastu pakkuda:)

      Delete
    6. Sa oleksid võinud K-Rauta võllidele pakkuda pimeõhtusööki (tasuta) teie restos :D

      Delete
  6. Minu arust ei ole kirja viga mitte see, et mainitud pole blogi või reklaamimist, vaid asjaolu, et soov pole suure ettevõtte seisukohalt piisavalt konkreetne. Katse ise on muidugi väga hea näitamaks, kuidas see asi tegelikult käib. :)

    Kui ma aga paneksin nüüd ennast selle K-Rauta inimese kingadesse, siis tõepoolest, mida mul oleks öelda ühe sellise kirja peale? Sorri, hmmm.... ei?
    Malluka soov oli selles osas konkreetne. Vaja on vot nii palju liistu, vot sellesse tuppa. Nendel inimestel seal ei ole aega otsida sulle sobivat katuseplekki, laudu või uksi ja aknaid, mis sellest, et iga natukene aitab. Nad tahavad konkreetselt teada, mida sul vaja on ja kui kalliks läheks neile sinu aitamine! Mis on sinu jaoks peamine neilt saada? Vot, kui kirjutada, et mul on puudu 2 poriämbrit, 3 põrandaplaati (soovitule link siin) ja potsik sinist värvi, siis oleks neil kergem arvestada, mida sinu soovitu nende jaoks tähendab. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Et sa arvad, et kui tavaline Mann metsast oleks kirjutanud, et mul on hädasto vaja 38m2 katuseplekki, siis oleksin saanud vastuse, et:
      1) Jah, kulla Mann, muidugi! või
      2) nii palju ei saa, aga pakume 15m2?
      Ei usu:) Aga enam muidugi ei saa proovida ka.

      Sa ju ka ise kirjutad, et minu kirjale vastaksid "ei". Aga vastaksid. Eitav vastus on ka vastus. Mina ei saanud mingit vastust. Seda ma tahtsin öelda.

      Delete
    2. Ei kindlasti mitte seda. :P ... Tavaline Mann metsast ei saaks ikka midagi, kui ta lihtsalt tahab saada. Tavaline Mann peaks kirjutama pikalt ja laialt seda kuidas nad sinna kolisid ja kui palju täpselt tema mees on ikka pingutanud ja miks on tema jaoks oluline enda meest aidata ja kui palju see ikka annaks neile hingerahu ja lapsele ilusa keskkonna jne jne. :D Tavaline Mann peaks panema selle K-Rauta töötaja endaga suhestuma. ;)

      Ja muidugi elementaarne viisakus on vastata. :) Ma ei teagi mis see vastamise aeg umbes on? Mingi 5 tööpäeva? :P Selle aja sees peaks vastus ikka tulema, ka eitav. Sest selle aja sisse mahuks umbes veel see, et sinu kiri saadi kätte, siis see edastati kuskile, küsiti nõu, siis omakorda küsiti kusagilt kõrgemalt, kas võiks aidata ja siis kõik need vastused edastati sellele kirja saajale, kes sulle siis omakorda vastab. Vms. :D

      Delete
    3. Aaa... Pluss levinud või mitte nii levinud teadmine. Ma ei teagi kes mulle seda kunagi serveeris agaa...
      Kui sa tahad, et sinu kiri kohale jõuaks siis... Kiri tuleks saata enne tööpäeva lõunaaega ehk enne kella 12 (siis lähevad inimesed sööma ja tagasi tulles ainult võibolla näevad su kirja, võibolla nad lähevad peale sööki majast ülds välja, ehk pole kindel) ning kindlasti mitte reedesel päeval. Reedel vastust ootavate kirjade saatmine võrdub sellega, et keegi mõtleb, et ta vastab hiljem, siis korraga läks reedel kiireks ja nädalavahetus tuli peale ja esmaspäeval ei mäleta sind enam keegi. :D Ups, ops.

      Delete
    4. Jah, seda reede värki ma tean:) Ma ise olen väga pikalt teinud tööd Norra turule, juba sealt on mul see teadmine, et kui neljapäeva õhtul vastust ei tule, siis enne esmaspäeva ei juhtu mitte midagi. Reedel minnakse juba poolest päevast ära ja enne seda (pärast hommikukohvi) hakatakse seda äraminekut planeerima;)

      Delete
  7. Mind ka häirib see, et mõned ei vastagi. Ma olen ka mõnegi ettevõttega ühendust võtnud ja juttu puhunud, ootan ärevalt vastust, mida ei tulegi. Oleks kasvõi eitava vastusega ju nõus, aga vähemalt ei peaks enam ootama. Teinekord mõtlen, et ehk ei saadud mu kirja kätte. Ehk peaks uue kirja saatma? A teinekord mõtlen, et äkki ikka said mu kirja kätte ja sellisel juhul oleks tobe ju teine ka saata, nagu mingi loll. :D
    Aga noh, mis seal ikka. Ettevõtted, mis mulle meeldivad ja kes ei söanda kasvõi eitavalt vastata, kaotavad minu silmis lihtsalt oma väärtust. Noh, olen selline kord, et tahan siis mõnda aega mitte neile isegi ise soetades kasumit teha ja pean oma salavimma. Miks ma peaksin tahtma rahastada ettevõtet, kes ei suuda mulle isegi mitte eitavalt vastata ja mind tuimalt ootele jätab. :D

    ReplyDelete
  8. Kui mina saaksin ettevõtjana sellise kirja, siis peaksin seda mõnitamiseks. Miks? Sest sa küsid mingi kuuri jaoks katuseplekki ja aknaid jm. Esiteks pole selline soov eriti loogiline, sest pildil on näha, et tegemist puudekuuriga, kust peabki õhk läbi käima ja milleks sinna üldse aknad? Pealegi ei küsi ega ka anna keegi abi kuuri jaoks! Mõtle nüüd ise - inimestel on kehvad elutingimused ja abi antakse ikka esmavajaduste rahuldamiseks, et inimene saaks oma koju sisse kolida vm. Või kui elumaja katus laseb näiteks läbi või ahi lagunenud. Sinu eksperimenti on juba ette ebaõnnestumine sisse kirjutatud, sest nüüd sa tegelikult ei tea, kas K-Rauta oleks valmis üht vaest maaperet aitama või ei. See kuuri jaoks küsimine on ilmselge nõmedus ja kirja saaja sai mõelda vaid kaht varianti - kas keegi tahab niisama mõnitada või teeb mingit eksperimenti. Ju nad teavad, kes selle kirja saatis. Mina poleks ka sulle vastanud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Et lausa nii peab õhk läbi käima, et ust ja katust pole vaja? No ma ei tea, ma arvan, et talveks ära pandud suvemööbel ja muud tuppa "ette jäävad" asjad ikka nii palju õhku ei vaja.
      Aga miks see nõmedus on? Et kui ma puruvaene ei ole ja see pildilolev kuur meie elupaik pole, siis mul ei või abi vaja minna?

      Delete
    2. Kusjuures umbes-täpselt nii. Kui mõelda, et abipalumisi saadakse kindlalt siis ma isiklikult ei aitaks mingit kuuriehitust (kui tõesti pole asju mis nö ära viskamisele muidu läheks), vaid kui siis juba lastega kitsikuses peresid, tuleohtlikke korstnaid jms. Kuur on juba luksus :D

      Delete
    3. Ahjaa, ning vanu aknaid-uksi leiab tihtipeale ka kusagilt osta.ee, kes annavad niisama ära, kes jätavad prügikasti kõrvale jne. Kuurile sobiks küll - eriti kui üldse pole.

      Aga noh, eitavalt vastata võiks ikka, mitte ignoreerida. :)

      Delete
    4. Ma oleks siis pidanud kirjutama, et sinna tuleb ka pesuruum, et hetkel peseme beebit kraanikausis;)

      Delete
    5. Ma'i saa aru, mis inimesed reaalselt arvavadki, et vaene Mallukas, peab kolima oma ämma majja, kus pole põrandaliistugi ja põrandaliistude puudumine on ju niiiiiiiiii ebainimlik!
      No ma ei tea, kui ta remontima hakkas, siis oleks esmase jaoks võinud raha olla kõrvale pantud, mitte nii, et natuke kerjame siit, natuke sealt ja ongi raha koos ;)

      Delete
  9. Mina näiteks saan selliseid kirju ~1 tk nädalas: Et palun andke tasuta. Tihti on nii, et üldse ei kirjutata, kuidas meie kasu saame või ei kirjutata, mida konkreetselt tarvis on. Tavaliselt ma vastan, aga need, kes lihtsalt küsivad toetust umbmääraselt, neile ma ei vaevu isegi vastama. Ja need, kes stipendiumite jaoks raha küsivad, neile ei vastagi. punkt.

    Ehk siis kui tuleb konkreetne kiri, mida täpselt tarvis ja konkreetne jutt, mida meie täpselt vastu saame, siis me kaalume. Aga tegelikult neid kirju tuleb aina enam ja enam, nii, et tuleb koguaeg ei öelda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga mida oleks siis ühel tavalisel Mannil metsast omaltpoolt vastu pakkuda? Ütleme, et naine on lapsega kodune ja mees tavaline tubli töömees, midagi nad ei kasvata ja ei tooda ja ei kirjuta...

      Delete
    2. Ma ei tegelegi sellise asjaga, et tavaline Mann küsiks tasuta, tavaline Mann küsib lihtsalt suurt allahindlust ;) Ma arvan, et see oleks sama kui Mann kirjutaks Diipi, et : me tahaks nüüd mehega tulla tasuta õhtusöögile. Mis Eveliis siis vastab?

      Delete
    3. Eks kõik oleneb olukorrast, aga hetkel vastaks ma, et kahjuks alustaval ettevõttel ei ole see võimalik.

      Delete
  10. Mallukas tegi oma põrandaliistude puudumisest eelnevalt suure draama. Sa oleks ka pidanud küsima põranda/trepiliistu sinna kus Sul puudu oli. Sul laps ju kogu aeg lööb just sinna ennast ära:)

    ReplyDelete