Monday, January 12, 2015

Suured tagumikud ja laulvad genitaalid ehk suure tõenäosusega olen ma lihtsalt rumal. Või kade.


Pubekaeas paistsin ma silma üsna kummalise muusikamaitsega. "Vaibakloppimine" oli põhiteema. Tiiu "Nukuke", Nancy "Hellalt hoia mind", juurde koledat saksa räppi Tic Tac Toelt ja Mark Oh'lt. Mu vanatädi ohkas alati sügavalt kui ma jälle oma maki kõvemaks keerasin, et "vot vanasti olid lauludel sõnad ja tähendus ning meloodia, nüüd pole mitte midagi peale koleda müra". Siis ma ei saanud temast aru. "Mida vanainimene ka muusikast teab," mõtlesin ma.
Kui ma eelmisel aastal esimest korda kuulsin sellisest artistist nagu Nikij Minaj, siis ma arvasin, et see on pilaartist. Sama arvasin ma varem ka Lady Gaga kohta. Kahjuks selgus kurb tõsiasi, et mõlemad on hoopis PÄRIS artistid ja üsna populaarsed veel pealekauba. Olgu, ma lõin käega. Las nad olla, mina neid ei kuula ja ega nad mind oma olemasoluga tegelikult ju sega. Eelmisel aasta lõpus aga kuulsin ma tollest Nikij Minajist uuesti seoses muusikavideoga, mis pidada liiga seksikas olema. Ma nägin seda videot ja ma tundsin endas korraga ära vanatädi Helju. Vähe sellest, et lauludel ei ole ammu enam suurt sõnumit ega meloodiat, siis muusikavideod on juba samm edasi. Hullema poole. See oli täielik erootika. Ma võin küll eksida, aga ma millegi pärast arvan, et selliste artistide fännide seas on üsna palju varapuberteete. Kas sellised erootikast nõretavad videod on kõige õigemad? Kas need aitavad kuidagi kaasa sõnumi edastamisele? Millise sõnumi edastamisele?

See sama uudis, mida ma tookord nägema sattusin, rääkis  sarnasel teemal. Seksikate muusikavideote kaitseks astus üles ka Jennifer Lopez, kes oli välja tulnud singliga "Booty". Jälle kord võin ma natuke eksida, aga nii palju kui ma mäletan (singli nimi reedab ka natuke), siis oli tegu kiidulauluga suurtele tagumikkudele. Ehk siis  midagi stiilis"sheigi ja tõsta käed kui sul on suur tagumik ja sulle meeldivad suured tagumikud ja tahab sind sest sul on suur tagumik".  Olgu. Sõnad sõnadeks, aga jällegi muusikavideo oli...noh ütleme, et üsna väljakutsuv. Jennifer Lopez arvas, et see on täiesti okei, sest midagi pole teha kui inimestele meeldivad suured tagumikud.

Mina ei mõista seda. Tunnen end tädi Heljuna ja ei mõista. Ma ei mõista, miks peavad muusikavideod nõretama seksist. Nii et iga 14-aastane tahab endale varsti silikoonrindu ja suurt tagumikku.  Ma päriselt ei mõista, miks iga hinna eest tahetakse meile selgeks teha, et vaid paljas ihu ja mida rohkem on seksikas. Ei, ma ei ole karvaste kaenlaaluste ja karvaste jalgadega feminist.  Mul ei ole midagi seksi(kuse) vastu, aga mulle käib pinda, kuidas seda "reklaamitakse".  Ma saan aru, et mind võib nüüd sõimata lolliks või lausa kadedaks, aga ausõna kui ma vaatan kasvõi Instagramis botox'ist "üle tõmmanud" noorte neidude pilte, kelle silikoonrinnad on dekolteest kohekohe välja kargamas ning seelik lühem kui normaalse inimese vöö, siis ma tahaks kõigilt neilt, kes kommenteerivad "aaaawwww nunnukas" või "appi kui ilus" küsida: "Päriselt???" Muusikavideotest ma ei hakka rääkimagi. On olemas stiilne seksikas, näiteks Scarlett Johansson, Eva Mendes ja on olemas piinlik seksikas nagu needsamad "seksikad" nikijminaj'id. Üleüldse minu arvates annab seksikas olla ka riides. Pole midagi stiilsemat ja seksikamat kui väike must kleit kauni naise seljas. Toob välja kõik naisekeha kaunimad küljed ja jätab ruumi fantaasiaks. Olen ma vanamoodne? Olgu siis pealegi.


Ma ei arva, et me peaksime lastel silmaklappe ees hoidma ja jahuma midagi mesilastest ja lilledest, asjadest saab ilmselt rääkida nii nagu need on. Seda räägin ma muidugi hetkel teoorias, eks varsti ole näha, kuidas ma Ida "miks?" küsimustele vastama hakkan. Kas punastan ja kokutan ning olen aus või räägin talle kena muinasjutu kapsalehest. Aga. Andke mulle andeks mu rumalus või vanamoodsus, aga laulvad Noku ja Tussu on minu taluvuspiiri jaoks liiast. Samal ajal retušeeritakse 101 Dalmaatsia koera plakatit, sest seal oli liiga selgelt näha koera pepu, Winnie Pooh on "liputaja" sest karukesel pole pükse jalas ning Astrid Lindgreni raamatud on "ohtlikud". "Ohtlike" raamatuid, millega terved põlvkonnad on üles kasvanud, on veel.

Mina olen ka neid lugedes üles kasvanud. Suhteliselt normaalne inimene kasvasin. Väärtushinnangud on ka paigas.  Ma tahaksin oma last kasvatada samade väärtushinnangute järgi, tutvustada talle samu raamatuid ja lastefilme. Ma ei taha teda kasvatada vati sees, aga ega mulle ei meeldi küll, et tema hakkab väärtushinnanguid õppima Suurtelt Tagumikelt ja genitaalidelt, kes laulavad: "Siit tuleb peenis täiskiirusel".



12 comments:

  1. Kusjuures Lady Gagal on vähemalt minu arvates laivis päris mõnus hääl. Olen üsna tihti kuulanud ta live esitusi, kus ta end klaveril saadab ja hoopis teine tera kui see, mille raadiosse laseb :)

    Aga Nicki Minaj, jah, vot, see on juba teine tase :)

    Ja ma olen vist ise ka natukene vanamoeline, aga ma leian, et varsti 50seks saavad daamid vast ei peaks laulma ainult sellest kuidas oma taguotsa sheikida. Muidugi paljud neist ei näe üldse sedamoodi väljagi, et vanus juba sealmaal ( ja oleksin päris rõõmus kui ise 45sena ka nagu J.Lo välja näeksin), aga noh..mu meelest on kuskil see piir kustmaalt alates võiks nagu vähe sündsamaid asju teha :)

    ReplyDelete
  2. Ma alles hiljuti nägin ühe tšiki pilti FBs, kes oli üle meigitud, huuled ilmselt ka botoxit täis, tissid lõua alla topitud ja üldiselt väga jube! Iseennast oli veel pildistanud peeglist. Ma lihtsalt vaatasin ja mõtlesin, et ma ei ole koledamat pilti näinud inimesest. Kübetki ilu polnud alles. Ja siis all olid kommentaarid: "aawwww niiiiii ilus" jne.

    ReplyDelete
  3. Alati kui tulevad jutuks tänapäeva noorte riietumisstiilid (ja muusika jne), siis ohkan kergendusega kui normaalne mu õde ikka on (16 a). Suhteliselt kõik tema klassiõed on täielikud "piffid", kes arvavadki, et tähelepanu saamiseks peab olema väljas nö nii tiss kui tuss. Rääkimata erinevate meelemürkide kasutamisest, sest siis ju poisid vaatavad neid. Imestan, et keegi neist juba rase ei ole :/ See veel puuduks.
    Kurb on lihtsalt, et vastavas ülekaalus on popmuusikas justnimelt need nickid ja muud trussikutes kargavad Maili Sairused oma täispuhutavate dildodega. Minu arust ei ole see ka absoluutselt normaalne, eriti kui normaalne muusika selle tulemusena varju jääb. Rääkimata siis väärtushinnangute kadumisest.

    ReplyDelete
  4. Nicki video on küll alla igasugust arvestust, aga laul on ju megavana tegelikult (i like big butts...). Lady Gagast nii palju, et tal on tegelikult väga häid ja ilusaid laule (nt You and I), aga miskipärast on tal vaja ülevõlli kõike keerata. Ilmselt, et ikka pildis püsida.

    Aga minu arust on ka tänapäeva muusikamood kuidagi liiiiiiga seksipõhiseks kujunenud. Selline tunne, et kui videos kanni ei välguta või provotseeriv pole, siis noh, järelikult polegi artist. Mul on megakahju, et tõesti andekad, ilusate laulude ja häälega inimesed jäävad kõik varju ja tahaplaanile, sest ei keksi laval poolalasti ringi.

    ReplyDelete
  5. Olen Su mõtetega täiesti ühel nõul. Ma juba ammu, olles ise 30, mõtlen, et apppiii, miks ometi??!!
    Ja no need pildid, mis noored endast netiavarustesse panevad...võtab ohkama.

    ReplyDelete
  6. küll on hea, et ma tänapäeva muusikamoega kursis pole, kuulan autos retro fm'i ja kaasaegsest muusikast ei tea midagi. Ja raadio õnneks pilti ei näita ka:)

    ReplyDelete
  7. Eks kogu see asi nii tahab olla jah. Lady Gaga kaitseks tuleb aga välja astuda, hihii, vähemalt tema viimase aja muusikalisi tegemisi silmas pidades. Andis nimelt jazz-albumi Bennett'iga välja, siin väike näide ka: https://www.youtube.com/watch?v=GPDW43UIV74 ma tõesti soovitan korraks vaadata-kuulata, tegemist muusikalist haridust omava andeka laulja ja laulukirjutajaga, päriselt ka ;)

    ReplyDelete
  8. Nicki teemaga täiesti nõus, aga et Lady Gaga? Selle ekstravagantse daami looming pepudest jms ei pajata :) puhtalt väga elulised teemad käivad nii tema klaveriballaadidest kui tempokatest raadiohittidest läbi. Egas ta päris asjata 5 Grammy omanik ole :)

    ReplyDelete
  9. Pean tunnistama, et LG muusikaga väga kursis ei ole, nii et vbla ei ole ta parim näide, aga kui ma ta esimest hitti kunagi kuulsin, siis mōtlesin küll, et see ei ole ju PÄRIS.

    ReplyDelete
  10. Kaks nädalat hiljem. Lady Gaga on vähemalt huvitav. Mo meelest on praeguse aja hullim näide prl Ex-Hannah-Montana (Miley Cyrus), omab täielikku potentsiaali muutuda lähiajal selleks punapeaks (kes lapsepõlves Parent Trapis mängis, praegu nimi ei meenu). Ma muidugi olen muldvana ka (paar nädalat kolmest tosinast eluaastast puudu). Ja Lady Gaga sai minu silmis mõistagi kõvasti boonuspunkte, kui Paparazzi videos oli kõrvaltegelaseks Alexander Skaarsgaaaaaaaard (jah, ka minu kõrges vanuses on jätkuvalt lollakaid crushe filminäitlejaisse). :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, olen nüüd seda Lady Gagat natuke guugeldanud. Hääl on tal hea. Kõik muu - no las ta jääb. Aga Miley Cyruse ja Lindsay Lohani kohapealt on sul TÄIESTI õigus. Kurb.
      PS: Meil on Marekiga kokkuleppe, et vanana hakkab tema välja nägema nagu Sean Connery (minu crush) ja mina nagu Meg Ryan (tema crush)

      Delete