Monday, November 18, 2013

Koera saba

Me oleme saanud palju küsimusi, et kuna siis Diip avatakse ja miks see juba avatud pole, sest juttu oli ju avamisest juba 25.10. Iga kord kui ma vastan "ma ei tea", vaadatakse mind veidike kummalise pilguga, just nagu umbusklikult, et " a te ikka üldse avate või teete niisama end põnevaks vä".

Ausalt, ei tee põnevaks, ma lihtsalt ei ole tahtnud varem päris otse rääkida, milles viivitus täpsemalt seisneb. Nüüd aga tunnen, et ma ei jaksa seda olukorda enam endas kanda. Juba viimased maeiteaisegienammitu nädalat oleme me kogu aeg elanud "kerge" pinge all. Mis saab edasi? Kas tõesti tuleb meil palgata advokaat ja olla valmis kohtuteeks. Päris täpselt ei tea me siiani.

Kuna Diip asub elumaja alumisel korrusel pidime me enne kui üldse saime edasi minna, saama loa restorani avamiseks majaelanikelt. Suve algusest saati ootasime me korteriühistu koosolekut, kõik muu tegevus seisis, sest pole ju mõtet investeerida, kui pole kindel, et majaelanikud nõus on, lisaks tahtsime me kõike algusest peale korrektselt ajada. Suve lõpul koosolek lõpuks toimus ja me saime teada, et võime kasutusotstarbe muuta toitlustuspinnaks kui täidame järgmised ettekirjutused: restoran on avatud kl 11ni, suvel keerame terrassil muusika vaiksemaks kella kümnest, meie terrassil ei suitsetata ning toidulõhnad ei levi köögist korteritesse. Saime allkirjastatud protokolli ja kõik tundus ilus. 

Kui soovisime nõusolekut ventilatsiooni paigalduseks, hakkas pihta trall, mis on kestnud kuid. Meile selgitati, et luba selleks ei saa me enne, kui oleme tõestanud, et toidulõhnad korteritesse ei levi. Talupojaloogika ütles, et seda on kõige lihtsam tõestada kui saame ventilatsiooni paigaldatud, aga see ei sobinud. Esitada oli vaja projekt, et kõik vastab nõuetele ja on nii nagu ühistu ette kirjutas. Selline dokument sai esitatud. Aga kas sellest piisas? Ei piisanud. Nüüd oli vaja fakte. Reaalseid mõõtmisi ei saa aga teha enne kui ventilatsioon paigaldatud, ventilatsiooni ei saa aga paigaldada enne kui ühistu annab selleks nõusoleku, nõusolekut ei anta aga enne kui on tehtud mõõtmised... Saate aru, jah? Surnud ring ühesõnaga.
Alles eelmisel nädalal, juristide ja teiste targemate inimestega konsulteerides selgus, et esialgses projektis on ventilatsioon sees ja tegelikult ei ole korteriühistul juriidilist õigust keelata seda paigaldada. Tundus, et probleem on lahendatud, eksju?

Ma jätan vahele selle osa, kui iga kord kui meie püüdsime rääkida ventilatsioonist, nõuti meilt uusi ja uusi dokumente, projekte jms, mis oleks meil vaja esitada linnaosa valitsusele ega puutunud üldse asjasse. Me saime isegi teada, et maja prügimaja on liiga väike ning kui soovime seda kasutada, peaksime selle suuremaks ehitama. Pakkusime välja omapoolse lahenduse, kuid sellele ei saanud me isegi vastust.
Iga kord kui me soovisime kohtuda, et asja arutada, saime me vastuseks, et enne vastake neile ja neile ja neile küsimustele, mis muidugi tipnes sellega, et meile öeldi, et "vastasel juhul oleme me põhimõtteliselt restorani vastu" (ja me kahtlustame, et osa inimesi lihtsalt oli/on siiani "omakasu" peale väljas, kust muidu ka ühtäkki nii vaenulik vastasseis, kui suvel olid elanikud valdavalt restorani poolt, vaid osa jäid erapooletuks). Ühistult  oleks meil vaja ka nende 68 inimese nime, kes restorani poolt olid, kuid mis te arvate, kas seda on üldse mõtet küsida? Kas ma peaks ukselt uksele käima hakkama nagu Jehoova tunnistaja, Piibli asemel käevangus Britt Ida?

Nüüd siis lõpuks jõudsime me me tänu targematele inimestele otsuseni, et meie tegevust ei saa takistada, sest meil on olemas luba restoran avada, me oleme täitnud ühistu poolt täidetud tingimused (st me muidugi ei ole tõestanud, et meie terrassil ei suitsetata, sest meil lihtsalt pole terrassi), me oleme linnale esitanud kõik vajalikud projektid ja dokumendid muudatuste kohta ning saanud vastuse, et meie tegevus vastab kõigile seadustele ja normatiividele.
Rõhutan veelkord, et meil on olemas allkirjastatud protokoll, kus meile "anti nõusolek muuta pind toitlustuspinnaks", ometigi saime me ühistu esimehelt kirja, et meile pole nõusolekut kunagi antud (?) Esialgu see lihtsalt pani imestama ja vihastas, kuid eile saime me uue meili, kus meile anti teada, et eelmise koosoleku otsus ei olnud pädev ning nädala pärast peetakse  uus koosolek, kus meile antakse teada uued ettekirjutused ja nõudmised, mis peavad olema täidetud enne kui saame restorani avamisele üldse mõelda. Et ise oleme rumalad olnud, et oleme ilma nõusolekuta teinud kulutusi.

Kuidas palun? Suvel anti luba ühtedel tingimustel, siis järsku avastati, et need pole piisavad, ehk siis nüüd tühistatakse eelmine ühistu koosoleku otsus ja tehakse uus otsus? Kas nii lihtsalt asjad käivadki? 

Loomulikult ei käi. Aga see ei tee meie olukorda lihtsamaks. Otsust saab tühistada kohtus. Seda enam, et meile edastatud koosoleku protokoll oli piisav alus, et asuda loetletud tingimusi täitma, kui täna väidetakse, et et tegu polnud pädeva otsusega siis väljastati meile eksitav informatsioon, mille tagajärjel oleme kandnud suuri kulusid. Keegi peab need kulud katma.

Õhtul hakkame me igaks juhuks kokku panema kulusid, mida oleme teinud ühistu suvisele protokollile järgnevalt, pluss kulud igale restorani avamisega viivitatud päevale. Sest me me ju jälle ei tea, mis meid ees ootab. Igaks juhuks tuleb valmis olla.

Ma ei oleks uskunud, et asjad võivad sellise pöörde võtta. Ja ma isegi ei saa aru, miks. Me pole midagi teinud valesti ega omavoliliselt. Me soovime lihtsalt avada üht vahvat restorani. Tingimustel, mis ühistu meile seadis. Miks need korraga enam kehtima ei peaks, sellest ma aru ei saa. See teeb jube kurvaks. 

Olukorra tragikoomilisusest hoolimata püüame me hoida meele rõõmsa ja mitte kaotada usku,  leida jõudu selles vaidluses mitte alla anda, mitte pead kaotada ning avada uksed ilma uute viivitusteta. 
Marek proovis nädalavahetusel ka suitsetamist maha jätta, kuid hommikul palusin ma tal ise poodi minna ja endale suitsu osta, sest kui olukorra närvilisusesele lisada suitsetamise loobumise närvilisus, siis...Noh veidike liialdades ei tahaks ju et see kõik veel lahutusega ka lõpeks:D 
Hakkaks või ise suitsetama. Kui see vaid aitaks.




10 comments:

  1. Tere! Olen üks sinu vaikne blogilugeja aga nüüd ei suutnud ma enam vaiki olla :) Kas teie juristist nõustaja on ka avaldanud arvamust, kas see jutt et suvine üldkoosoleku otsus "pole pädev" ikka peab paika? Kas keegi on esitanud kohtusse hagi suvise protokolli tühistamiseks? Selleks on kolm kuud alates otsusest. Mulle tundub, et see on niisama mingi vassimine. Mida teil veel üldse ühistult vaja on, kui luba suvest käes?

    Tasub küll kulud kokku lüüa ja ähvardada, et ühistu peab teile need hüvitama, kui lubasid "tagasi võtma hakatakse". Sest peabki kuna teie olete käitunud heas usus. Ma nõuaks enda kutsumist ühistu koosolekule, rahustaks esimese asjana inimesi (kui neid tegelikult üldse on vaja rahustada), et kõiki nende ettekirjutusi te kavatsete järgida, aga kui otsuseid ümber hakatakse tegema siis esitate ühistu vastu hagi ja kas nad ikka on valmis teie kulusid kinni maksma?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, seda kolme kuu tingimust mainis ta ka. Sain aru et meil oleks vaja nende inimeste nimesid, kes olid restorani poolt? Muidu on mul aga tunne, et inimesed ise vastu pole, sest ka majaelnikud on küsinud, millal te ometi avate. Juhatuse esimees on see, kes meid iga hinna eest tahab takistada.

      Delete
  2. Kas ühistu esimees niisama ähvardab loa tagasi võtmisega või on teil neilt midagi reaalselt vaja? Mingit täiendavat kooskõlastust? Otsust ei saa niisama naljalt tühistada.
    Ma ise ka jurist, sellepärast pärin :)

    ReplyDelete
  3. Kõige pealt tuli ta jutuga, et ühistul on veel ettekirjutusi, mis kõik pole protokollis ära toodud, aga peame ka nendele vastama. See on absurd, eks? Ja nüüd siis ühtäkki (viis kuud hiljem) tuli jutt, et ühistu pole meile kunagi luba andnudki. Ka see tundus absurdne kui see on puust ja punaselt kirjas. Siis tuligi viimaseks uudiseks, et tehakse uus koosolek, sest eelmine otsus "pole pädev" (nüüd?) kehtiva põhikirja järgi.
    Linnaplaneerimise ametist saime teada, et lisaks sellele protokollile, mis on piisav alus, et me tegevusega edasu läksime, on vaja nende inimeste nimesid, kes olid restorani poolt tol koosolekul või protokolli järgi. Rohkem ei ole midagi ühistult juurde vaja. Tundub lihtne? Aga sellist dokumenti kätte saada... ilmselt lootusetu. Kindlasti öeldakse, et pole kunagi olnudki sellist paberit

    ReplyDelete
  4. Kõige kurvem on, et iga viivitatud päev maksab meile min 1000 eur päev ja nii kalliks hobiks ei ole meil lihtsalt võimalusi.

    ReplyDelete
  5. Kas sellest suvisest protokollist koopiat ei ole? Ühistujuhi e-mail on teatamise kohta?

    ReplyDelete
  6. protokoll on meil olemas, digiallkirjastatud ja puha. Kõik muu suhtlus on ka meili teel olemas

    ReplyDelete
  7. Hmm, mulle on arusaamatu, miks Linnaplaneerimise ametit huvitavad inimeste nimed, kes poolt olid :S Küsige üle, kas ikka on vaja ja miks? Otsus ja protokoll on ju teil ja Linnaplaneerimise ametil olemas.

    Igastähes on teil minu meelest piisavalt materjali, et ühistult (või ühistu esimehelt ja protokollijalt, kes selle "võltsitud" või "olematu" protokolli ju allkirjastasid) kahju sisse nõuda ja tasub neid sellest õigusest ka tungivalt teavitada (ja summa välja öelda). Ma uuriks majarahvalt välja millal koosolek tuleb (ümber Diipi neid ikka ju liigub), kui üldse tuleb, ja läheks sinna kohale.

    Korteriühistu üldkoosoleku otsus jõustub selle vastuvõtmisest, mistõttu on teil olnud õigustatud ootus sellele tuginedes tegutseda. Kui kolme kuu jooksul pole kohtusse hagi esitatud nimetatud otsuse tühistamiseks (võite Harju Maakohtusse helistada ja küsida kas on), pole neil midagi teha. Isegi, kui otsus rikub mingit põhikirja sätet, kehtib see sellisena nagu see on. Kui keegi nüüd ikka vaidlustanud on, siis on teil kahjunõudeõigus ühistu vastu või ka ühistu juhatuse, kes üldkoosoleku kokkukutsumisel on seadust/põhikirja rikkunud, vastu.
    Ma loodan, et saate asjad jonksu :) Kui heaga enam ei saa, siis tuleb kurjemat häält tegema hakata.

    ReplyDelete
  8. Anu, kas sa saaks mulle meilile kirjutada? Nii väga oleks veel uhes küsimuses nõu vaja. Meil on eveliis@diipresto.eu

    ReplyDelete
  9. Ühistuga kaklema minna ei tasu. Pmst on see nende kinnisvara (nagu ma aru saan) ja nad võivad teid sealt lihtsalt välja kupatada, olgu eelmised otsused millised tahes. Aitavab selle vastu vaid leping, kus äkiliste otsuste / muutuste puhuks on leppetrahvid, aga küllap te teate seda kõike must paremini.

    Aga peate ikkagi sümbioosini jõudma, kus ka nemad teist kasu saavad, ja see kasu peab olema piisav, et mitte pisiasjadega kiusu ajada.

    Teisalt näen ma meie oma KÜ tegemisi ja saan aru, et see on kõige mõistusevastasem inimeste ühenduse vorm üleüldse. Oeh. Jõudu teile.

    ReplyDelete