Thursday, November 17, 2011

Tuhkatriinu üheks ööks

Kätte ongi jõudnud novembrikuu kolmas neljapäev. Mis selles siis nii erilist on? Neljapäev nagu neljapäev ikka? Aga vat ei ole! Veinisõprade jaoks on see kauaoodatud pidupäev. Ja noh minusuguste jaoks sobiv ettekääne. Uus Beaujolais Nouveau on kohale jõudnud!

Igal aastal, just siis kui puudel oma kuldsetest lehtedest taas lõplikult kõrini on saanud, kogub iga enesest lugupidav vinoteek oma sõbrad kokku uue veiniaasta saabumise ootele. Beaujolais Nouveau — nimetus üheaegselt nii veinimaailma uusaastapeole kui keskööl esimest korda äraproovimisele minevale noorele, sama aastakäigu veinihakatisele.
Prantsuse traditsioone jäljendades avatakse nüüd juba igal pool maailmas novembri kolmanda neljapäeva esimestel minutitel massiliselt neid värvikirevusega teineteist üle trumpavate siltidega veinipudeleid. Maitselt vaid ähmaselt veini meenutav viinamarjarüübe avardab esmaproovimisel tublisti igasugust ettekujutust punasest veinist. Božolee mainimine paneb veininautleja sügiseti mõmisema isegi meie jahedamatel laiuskraadidel, rääkimata siis Prantsusmaast, kus Lyoni kohvikud juba 19. sajandist alates uue veini saabumise hetke korraliku peoga on tähistanud.
Suurejoonelises meeleolus keskööl avatud Beaujolais Nouveau tähistab ühtlasi saagikoristuse lõppemist viinamarjakasvandustes ning värskete lõhnade-maitsete pealt ennustatakse nüüd muuhulgas veiniaasta enda potentsiaali.

Tänu novembri keskpaigas tekkivale üleilmsele äkkjanule on see ühe nädala jooksul allakulistatav Beaujolais Nouveau üks müüduimaid veine maailmas tervikuna. Ning seda, mu sõbrad, on palju! Me räägime kümnetest miljonitest pudelitest, mis pea 200 erineva riigi suunas Prantsusmaalt igal sügisel teele lähevad.

Beaujolais veinikool on ebaprantslaslikult lihtne — praktiliselt kogu selle maakonna veiniaedadest pärit punane rüübe, sealhulgas vaarika-, banaani- ja kirsiaroomidega tervitusjook Nouveau, on valmistatud Gamay viinamarjast. Just Beaujolais kohta kehtib veel üks ilus omadus, mida Prantsusmaal harva leidub — neid veine saab ja tulekski nautida võrdlemisi noorelt, ootamata aastaid veini küpsemist pudelis. Nouveau jaoks korjatakse ka viinamarjad nii vara kui võimalik, sõltuvalt aastast kas augustis või septembris, tervelt ja purustamata kääritatakse seda jooki süsihappegaasi-keskkonnas vaid mõne päeva, seejärel pudelisse ja peolauale üle maailma. Sedasi valmistatud verinoore veini maitseelamuse järel on esmapilgul raske eeldada, et muud Beaujolais veinid (mida tehakse muide Nouveau-st kordades rohkem) kindlasti teistmoodi maitseksid. Tegelikult maitsevad küll, aga ühel õhtul aastas pole see tähtis! Monsieur Duboeuf ehk härra Beaujolais Nouveau on oma perfektselt teostatud turunduskampaaniaga veinimaailmale andnud igati tänuväärse põhjuse kokku tulla ning lõbusalt aega veeta. Ühe öö tuhkatriinuks Beaujolais Nouveau veinijook ise ilmselt jääbki, see-eest aga saabub see öö igal aastal.
(tekst: Urmas Linnamägi Beaujolais Nouveau — Tuhkatriinu üheks ööks)

1 comment: